2 443 5

Осем удавени по Южното Черноморие, а юни не е преполовен

Сериозен недостиг на спасители по родните плажове

Осем удавени по Южното Черноморие, а юни не е преполовен
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Осем души са се удавили по Южното Черноморие от началото на сезона, който не е открит официално и плажовете се охраняват само от обходни двойки спасители, установи проверка на БНР в Бургас.

Морската вода вече е достатъчно топла - 22 градуса, което изкушава много от хората да потеглят към плажа. За първа година обаче морето през юни е толкова опасно, тъй като вече се е появило характерното за август мъртво вълнение, каза старши спасителят на бургаския плаж Веселин Илиев. Учениците от морските градове вече бягат от училище или от вкъщи без знанието на родителите си и отиват на плаж, предупреди той и препоръча спасителите да бъдат повече.

Във Варна и изобщо по Северното Черноморие сезонът е бил открит още в края на май и хотелите вече са заети на 80%, основно от полски и румънски туристи, показва друга паралелна проверка на БНР във Варна. Немските туристи са малко по-малко от предишната година, както и руските, които са се насочили към турски курорти. Все още не е имало удавяния. Много спасители обаче заминават за чужбина заради предлаганото там по-високо заплащане. От БЧК организират редовно курсове, но не смогват да покрият всички плажове.

Някои от най-посещаваните пясъчни ивици в района остават без концесионери заради високите такси. Сред тях са Паша дере и Кара дере. На местата където няма да има спасители, ще има предупредителни табели, но това едва ли ще спре туристите. Пикът на сезона се очаква през юли и август. Очаква се да бъдат запазени резултатите от миналия сезон.

Недостигът на кадри остава хроничен проблем в района. По програма на университета в града идват студенти от Украйна, които временно попълват недостига, въпреки че езикът е проблем за тях.

Бургас / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Будалата
  Отговор
  1 16:34  13.06.18
  Нормално. Зимата никой се не дави. И кой не може да плува въобще да не се съблича. А го бутане някой у водата и утива курбан.
 • Кирчо
  Отговор
  2 21:58  13.06.18
  Че то няма да остане жив турист до края на сезона ве . По добре да ги застроховаме та да изкярим нещо, че тази година ни бойкотират туристите.
 • ДДД
  Отговор
  3 19:50  14.06.18
  че да ходят на северното да им е спокойно
 • SubaruVarna
  Отговор
  4 21:39  14.06.18
  Не ми се вярва да има недостиг. Тази година заплатите им са влудявощо високи за некадърници с едва завършен десети клас - 1500 лева! Морските плажове край Варна от този юни им дават 1400-1500 лв. стартово и зимата могат да се прехвърлят на басейни! И пак мрънкат!
 • Шаран БГ
  Отговор
  5 14:59  15.06.18
  На № 4 . От всяко дърво свирка не става ! Както за много професии, така и за "спасител" се искат специфични умения и физика. Тъй като професията е рискова / давещия се като нищо може и спасителя си да удави/, за това и хората са надигнали малко " савака " на заплатите. Ако някой смята, че може с две висши образования и знаенето на три чужди язика да спаси давещ се, жестоко се лъже !!!!

Напиши коментар:


Публикувай