518 9

Каракачанов: Повечето ни военни пилоти не летят

Техника има, но тази техника не е отремонтирана, призна военният министър

Каракачанов: Повечето ни военни пилоти не летят
Константин Карагьозов

По-малко от половината пилоти в Българската армия летят. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в сутрешния блок на bTV.

„От 245 пилоти в България по щат в българската армия, много малко летят. Техника има, но тази техника не е отремонтирана. Защото нещата са правени в годините на парче. От 5 хеликоптера „Ми-17“ в момента не лети ни един, от 5 хеликоптера „Ми-24“ – прекрасен хеликоптер, лети един, 4 не летят. От 12 от „Кугърите“ летят 3-4, от хеликоптерите „Бел“ 3 летят, 3 не летят. А специално за хеликоптерите „Бел“ сумата е 1 млн. лева за ремонта му за останалите 3, които не летят“, коментира министърът.

По думите му ние имаме техника, но тя стои в хангарите. Каракачанов заяви, че не приема за сериозно оправданието „Няма пари за ремонт“, защото става въпрос за човешки живот.

„Ние имаме проектите за модернизация на авиация, ще ни доведат нови самолети, но това е в перспектива. Ние дотогава какво да правим? Тези летци да стоят в базите и да не летят? Те трябва да трупат опит. Минимумът, което е било практика в България, са 100-120 часа, не минимумът, а нормалната практика в България. В момента двамата въпросни пилоти за половин година са налетели 17, мисля, че единият 17, другият 15 часа.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Светлини
  Отговор
  1 10:31  14.06.18
  Техника има, но тази техника не е отремонтирана. Защото нещата са правени в годините на парче. Кой ги избира тия велики умове на такива постове... Техника има, ама не лети. Пари има, ама самолети няма. Пилоти има, ама часове няма. Армия има, ама отбрана няма. И великия маршал завършва с редовното оправдание, Сега какво да правим?!? Все едно аз съм министър и трябва да му кажа какво да прави. Ако един министър на каквото и да било в една западна страна каже по телевизията Незнам какво да правим... Журналистът отсреща и народа ще си зададе въпроса като не знаеш какво се прави, за какъв .. си на тоя пост.
 • бббббб
  Отговор
  2 10:34  14.06.18
  Публикувано във факти.бг: 245 пилоти в България по щат в българската армия.Значи плащаме заплати на 245 пилота да стоят на земята и да трупат стаж за пенсия.Защото няма летателна техника в армията. За три мандата тия затриха България и армията.

  Коментиран от #5

 • Дам
  Отговор
  3 10:42  14.06.18
  Причините за катастрофата ли... Ако беше МВР, отдавна да са разнищили случая и да са казали - Убийство от ревност, в краен случай Самоубийство :) В БА не са такива специалисти по версиите, затова сега почват Винтче, болтче, вятър, мъгла...
 • Кугър
  Отговор
  4 10:51  14.06.18
  То и автопаркът на българина е остарял но все пак се движи. А и данъци плаща, ГО и скъпо гориво но не ревем! Трепаме се по пътищата, ама на кой му дреме. Щом една Калинка е "експерт" по безопасноста на движението, за що да не е и "екперт" по ВВС и да стане съветник и на военния министър? Слушах го Каракачанов сутринта, като каза за някакви "смешни" 25 -30 милиона лева за ремонт на техниката!? Този човек дали така, с лека ръка ще се бръкне и ще извади свои пари? Друг път! Но с държавни пари сумите са "смешни". И какво като не летят!? Българите какво ги "топли" това че едни самолети, купени за толкова много пари стоят на земята? Хайде хеликоптерите изпълняват и граждански мисии, те са нужни, някои от тях, но всичко друго е един боклук купен за много пари за да тренират пилотите!!? За какво тренират, аджеба? Няма да забравя преди 2-3 години, когато техниката беше още нова, на Георгьовския парад не "вдигнаха" нито една машина защото времето било облачно и създавало опастност за машините. Ехо!! Това са бойни машини а не градински лейки. Ако някои реши да навлезе в нашето въздушно пространство, а времето е облачно, какво правим. Ще чакаме да изгрее слънце ли? От както аз бях войник през 70-те години, все едно и също. Стара техника, която и за учения не става камо ли за истински военни действия. Поне тогава имаше армия!

 • 99999
  Отговор
  5 11:13  14.06.18

  До коментар #2 от "бббббб":

  Ние плащаме заплатите и на 240 депутата, за същата дейност!
 • Пенчо
  Отговор
  6 13:32  14.06.18
  За какво са ни пилоти щом не летят,за кво са ни толкост самолети щом не фърчат .? За кво са ни толкова разходи излишни ? На гол тумбак чифте пъщови, ЦЪРВУЛИ НЯМА ГАЙДА ЩЕ МИ КУПИШШШШ
 • Стефан
  Отговор
  7 15:32  14.06.18
  Къде са останалите хеликоптери МИ-24? Как така имаме само 5бр? Нямахме ли повече? Разпродадохте ли ги за без пари? Проверете защо се нарязаха самолетите МИГ-23 - около 80броя, през 2011г?
 • Стефан
  Отговор
  8 15:36  14.06.18
  Има ли сме общо 44 бр. хеликоптери МИ-24. КЪДЕ СА ДРУГИТЕ 39 БР.? 10 - НА да са снети от въоръжение, 29 бр. къде са?
 • bongobongo
  Отговор
  9 16:27  14.06.18
  купете видео игри като няма пари за нови самолети

Напиши коментар:


Публикувай