1 802 2

Африканската чума - на 2 часа от българската граница

Откриха ново огнище на заразата край Тулча

Африканската чума - на 2 часа от българската граница
Константин Карагьозов

На 200 км от българската граница е открито ново огнище на африканска чума по свинете. Заразата е била констатирана в района на град Тулча, който се намира в географската област Добруджа, предават от Изпълнителната агенция по горите. Експертите от ИАГ препоръчват българските ловци за стриктно спазване на наложените превантивни мерки за ограничаване разпространението на заболяването.

Българският ловец е най-важната фигура не само за ползването и стопанисването на дивеча, но и за опазването на неговото здраве. Морално право и привилегия на ловците е да се отнесат сериозно и отговорно към проблема и подпомогнат борбата с АЧС, което на първо време включва по-интензивен индивидуален отстрел за свеждане на популацията на дивата свиня в страната до нива 0,3 бр. на 100 ха. Увеличаването на отстрела чрез индивидуален лов няма да повлияе по никакъв начин на планирания отстрел за групов лов на дива свиня за предстоящия ловен сезон, се казва в съобщението. Освен да увеличат отстрела на популацията, ловците трябва незабавно да уведомяват официален ветеринарен лекар за всеки един намерен труп на дива свиня. Подробно информирани за болестта са и всички ловни сдружения в страната. Особено внимание се обръща на общините по поречието на Дунав и на островите по реката, общините в област Силистра и Добрич по сухоземната граница с Румъния и черноморската граница.

Африканската чума по свинете е открита за първи път в Европейския съюз през 2014 г., в Литва. Оттогава тя се е разпространила в Полша, Латвия, Естония, Чехия, Унгария и Румъния. Тя е широко разпространена в Украйна, Русия с някои случаи в Молдова. Това е смъртоносен вирус, който засяга домашни свине и диви свине, като последният е носител за вируса. В момента няма ваксина и няма лечение. Тя не засяга човешкото здраве, но нанася големи икономически загуби на засегнатите страни.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • боре либерало
  Отговор
  1 21:55  16.06.18
  българския ловец е пияндурко с пушка в ръка
 • Гост
  Отговор
  2 23:33  16.07.18
  Много неприятно

Напиши коментар:


Публикувай