1 223 14

Обединени патриоти внесоха Закона за българския език

Администрацията ще пише и говори на български език

Обединени патриоти внесоха Закона за българския език
Венцислав Михайлов

Изцяло нов Закон за българския език внасят от ПГ на Обединени патриоти за обсъждане в Народното събрание.

Това съобщи на пресконференция в парламента председателят на парламентарната група Волен Сидеров. Той подчерта, че този закон е създаден с оглед на чл. 3 и чл. 36 от Конституцията на Република България.

Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ и заместник-председател на ВМРО, от своя страна посочи, че на първо място в този закон място намира идеята на българския представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки за създаване на Културен институт „Св. Св. Кирил и Методий“, който да осъществява организацията по изучаването и сертифицирането за владеене на български език зад граница. Този институт ще има задачата и да разпространява българската култура зад граница. Това ще е, така да се каже, българският Гьоте институт.

Веселинов акцентира, че Законът е пионер в регулацията на българския език в електронните медии. Регламентира се, че електронните съобщения трябва да бъдат на български език. Операторите, които ни тероризират с т.нар. „шльокавица“, ще трябва да преосмислят политиката си, каза той. Всяко електронно устройство, което се продава в България трябва да подлежи на кирилизация.

Регламентира се също така подкрепа за създаване на български електронни шрифтове, отговарящи на българското графично изобразяване на шрифтовете. В момента 99% от ползваните са руски.

Според изцяло новия Закон за българския език, навсякъде в българската администрация ще се говори и пише само на български език. За нарушение на служители, решили да използват в администрацията турски, цигански, английски или какъвто и да било чужд език, ще има санкции между 1000 и 5000 лв.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българин
  Отговор
  1 14:19  14.06.18
  Похвално, крайно време беше!
 • За кога
  Отговор
  2 14:19  14.06.18
  Какъв закон, какъв език, за кого и от кого? Няколко отговора, под формата на въпроси. "Патриоти" - основно за себе си. Хайде сега останалите заблудени "българчета" да вдигнат ръка. Знам, че сте наясно с отговорите, нали сте умни, проспериращи и с амбиции, щом сте останали тук.

  Коментиран от #4

 • Хасан
  Отговор
  3 14:36  14.06.18
  Ако англичанин отиде в полиция или в община по работа ,на български ли ще приказва????..В новия световен ред ще има един език ..английския!...малките езици лека полека ще станат академични

  Коментиран от #5, #6, #9

 • гост
  Отговор
  4 14:41  14.06.18

  До коментар #2 от "За кога":

  За тебе може и да е "за кога" но България съществува повече от 1300 години и дай Боже още десет пъти по толкова да я има.

  Коментиран от #7


 • хаха
  Отговор
  5 14:45  14.06.18

  До коментар #3 от "Хасан":

  Ми какво чакаш та не си смениш името с английско!?! Вие ромите от цигани станахте турци а сега ви се е дощяло ингилизи да бъдете.
 • Гост
  Отговор
  6 14:55  14.06.18

  До коментар #3 от "Хасан":

  След като е в България и има контакт с администрацията е длъжен да да знае български.Ако не знае,наема се преводач.Така е по цял свят.Когато българин отиде за информация или да попълни документи ьа работа в Англия,да не би да му говорят на български.Същото се отнася и за Франция или Германия.
 • Факт
  Отговор
  7 14:59  14.06.18

  До коментар #4 от "гост":

  Де факто е така, но на практика не върви фа се храним само с история, че току - виж вече сме направили световен рекорд по физическа и емоционална издръжливост.
 • От Магнаурската школа :
  Отговор
  8 15:14  14.06.18
  Липсват ВАЖНИ точки в закона за Българския език!!! Ако си НЕГРАМОТЕН, не можеш да ЧЕТЕШ и ПИШЕШ на Български : - Нямаш право да гласуваш!!! - Нямаш право да имаш свидетелсто за правоуправление на МПС!!! - Нямаш право на БГ документи!!!
 • Светльо
  Отговор
  9 16:26  14.06.18

  До коментар #3 от "Хасан":

  Както е на запад-не разбираш ,наемаш преводач.Проблема си е лично твой.По презумпция незнанието не извинява!
 • ....
  Отговор
  10 17:12  14.06.18
  Това добре, време беше. Само дето сме член на ЕС, там има разпоредби, а световен език е английския. Той трябва да се говори също от администрацията!
 • Гост
  Отговор
  11 18:11  14.06.18
  Давам пример с Кипър където живея от много години!Гръцкият е официален език но всички административни документи са дублирани на английски.Ако не говориш английски не можеш да работиш на държавна или общинска работа в банка в полиция и т.н.
 • патриотъ
  Отговор
  12 21:07  14.06.18
  Аз предлагам да въведем циганския език за официален,щото те скоро само цигани ще останат,така или иначе!
 • Ия-Ник
  Отговор
  13 08:39  15.06.18
  Прекрасна,но неосъществима идея.Защотоняма да я приемат.А кога ще има адекватен закон за чистотата,който общинските администрации да прилагат?Има ли селище в прекрасната ни България,в което да няма поне 1 място ,предизвикващо усещане за стомашни спазми?
 • волен сидеров
  Отговор
  14 12:54  17.06.18
  тези съвсем изперкаха.... егати упраниците си турихме

Напиши коментар:


Публикувай