7 161 15

Нов софтуер на МВР заличава автоматично регистрация на непрехвърлен автомобил

Глобата, която ще се налага на закупилия колата е 200 левa

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

МВР въведе нов софтуер, който автоматично заличава регистрацията на лек автомобил, който не е бил прехвърлен до 2 месеца след продажбата на името на новия си собственик. Глобата, която ще се налага на закупилия колата е 200 лева.

Още в края на миналата година влезе в сила изменение на закона за движение по пътищата, което предвижда служебното прекратяване на регистрацията, ако новият собственик на колата не я прехвърли на свое име. Заради подобни пропуски в закона наши сънародници, продали колите, си бяха обвинени в Гърция в подпомагане на трафик на мигранти, след като купувачите не прехвърлиха собствеността по документи и използваха лекия автомобил за престъпление в южната ни съседка, информира БНР.

От 12 юни тази година в "Пътна полиция" заработи и новата електронна система, която следи регистрацията на автомобилите. Освен това от март месец е изградена и връзка между МВР и нотариалната камара, която да следи за промяна на собствеността на превозните средства у нас. От МВР напомнят още, че управлението на автомобил, който не е регистриран, е престъпление по силата на закона.

България


Още по темата

 • За регистрацията на автомобили у нас

  За регистрацията на автомобили у нас

  След възникналите сериозни проблеми в столичния КАТ по отношение на регистрирането на нови автомобили, стана ясно, че проблемът е в недостатъчната ...
  13.06.2018
  26 957
  38

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Расулюлах
  Отговор
  1 16:47  14.06.18
  Върнаха ни у каменната ера дори без ядрена воина управленската шаика невъзможно е да се кара кола
 • Schmidt
  Отговор
  2 17:19  14.06.18
  Не виждам нищо лошо в тоя закон...кави каменни ери, какви войни...
 • Валентин
  Отговор
  3 19:11  14.06.18
  От толкова много простотия най на края приеха нещо което е приемливо за съвестните граждани...... тези които издържат цялата прогнила система
 • поредното кухо решение
  Отговор
  4 19:11  14.06.18
  Добре, циганин от Лом купил камион от Сливен напр. не отива да го регистрира, ами почва да си вози имигранти с него в Гърция с документите на предишния собственик! В даден момент да кажем на 3-я месец го хващат той дава документите и гърците по традиция без да питат много да не си усложняват живота осъждат човека по документа ! С какво това решение на МВР променя нещата !? Става дори по-лошо понеже на втория месец са заличили регистрацията на превозното средство за гърците, ще излезе освен всичко друго, че човека на което е било има и незаконно ППС !? Как нашите КАТ, ще издирят камиона в Гърция след 2-я месец да му изземат номерата !?!? Няма как те тук не могат да го намерят камо ли там ! На практика в Гърция, ще броди камион фантом но с номера, малък и голям талон на предишния добросъвестен собственик ! И накрая вървете намерете цигианина в махалата в Лом да му връчите глоба за 200 лв, а да ги плат има да си чакате !!

 • Петър
  Отговор
  5 19:52  14.06.18
  Стига с тия типи нотариуси, в България и в момента има около 300 000 МПС та които се прехвърлят без нотариус
 • ай стига бе
  Отговор
  6 20:19  14.06.18
  Купих кола,счупи се на втория ден и не можах да я оправя доста време.Сега пък и глоба ли да плащам бе заради законите в гръчко.Какво ли няма да измислите за некой лев.
 • верно бе
  Отговор
  7 20:22  14.06.18
  Да и в Зимбабве ако те хванат в нарушение с чужда кола направо идват и убиват собственика тук във Бтлгария.
 • и ТЕ ТАКА
  Отговор
  8 20:25  14.06.18
  А да питам случайно от данъчното ще я извадят ли.Съмнявам се нали,защото става дума за едни пари за нищо друго.
 • кккккккй
  Отговор
  9 21:44  14.06.18
  Тия в парламента и тия в МВР пак нищо работа не свършиха. Какво означава, че регистрацията щяла да се прекратява след 2 месеца? А през тия 2 месеца, ако колата попадне в ръцете на организирана престъпна група, то те ще могат да си въртят трафика на хора и ще могат да си карат наркотици през граница. Съответно щом не си извадят нови талони, то от Гърция пак ще дърпат невинни български граждани, които са си продали колите. Не мога да разбера тия хора в парламента не си ли дават сметка, че от София до Гърция са около 3 часа път с кола. За тия два месеца, които се дава гратисен срок, преди регистрацията да бъде прекратена, то колко пъти тая кола може да мине граница и с нея да бъдат извършени всевъзможни престъпления, за което невинни хора да си го отнесат? Толкова ли е трудно да се измисли закон, при който старият собственик да си сваля табелите при продажба и сам да си сваля колата от отчет в КАТ, носейки им талоните. Новият собственик би могъл да си регистрира колата само с лична карта и договора от нотариус.
 • Преминаващ
  Отговор
  10 22:25  14.06.18
  Решението на "проблема" е адски просто ! Спират те за проверка, проверяват ти документите ! Имаш ли пълномощно да управляваш даденото транспортно средство ?! Нямаш ? Имаш ли документ за собственост с регистрация и платени данъци ?! Нямаш ? Ами да се таксува като престъпление по ЗДП и кражба ! Следва белезници, конфискация, съд и СОЛЕНА ГЛОБА по бързата процедура ! По-елементарно, здраве му кажи ! Ама ЯВНО НЯКОЙ ТАМ ГОРЕ е в далаверата с мигрантите за да не го приложи на практика ... ?!
 • Преминаващ
  Отговор
  11 22:31  14.06.18
  Интересно как по-горе изложените факти "минават" метър през границата ... ?!!! А де ?! Яка далавера с участието на всички държавни нива е допускането на подобно нещо - да преминеш граница с чужда собственост ... ?!
 • сссссс
  Отговор
  12 22:49  14.06.18
  Карагьозов, може ли да посочиш къде в ЗДП видя това, за което си писал в статията?

  Коментиран от #13

 • Преминаващ
  Отговор
  13 09:45  15.06.18

  До коментар #12 от "сссссс":

  Според Закона за Движение по Пътищата имаш ли право да управляваш чужд автомобил без пълномощно при положение, че е не е регистриран на твое име ?! Или пишеш , колкото да си начешеш езика ?!

  Коментиран от #14

 • сссссссссс
  Отговор
  14 23:32  15.06.18

  До коментар #13 от "Преминаващ":

  Май ти само си пишеш, тъй като изобщо не си разбрал за става въпрос. Аз не вярвам на журналистически драсканици, а само и единствено на закона.
 • Азбуки
  Отговор
  15 09:13  16.06.18
  Ами Варна е половин милион близо,и те обслужва по една служителка на гишетата,другите се занимават с други глупости,поне два дена ти трябват да минеш КАТ, кога го ще го оправите това а?предната ми кола я прехвърлих в КАТ 10 години след като я купих защото не ми се висеше по опашки.Надника ми е 100 лв.на ден и два пъти като излязох от работа губя двеста кинта,кой ще ми ги поеме,Бойко или Мая Манолова?Направете го да се минава за час и няма да има проблеми...Гадове

Напиши коментар:


Публикувай