15 Юни, 2018 08:47 5 459 32

Общински цивилни "гвардии" вместо МВР

  • бабаити-
  • цивилни гвардии-
  • мвр-
  • охрана

Странните промени са внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти"

Общински цивилни "гвардии" вместо МВР - 1
Снимка: Shutterstock.com

Местните власти да имат право с решение да създават "звено за контрол по изпълнението на актове на общинския съвет и на кмета на общината, отнасящи се до опазване на обществения ред, опазване на общинското имущество и организацията на движението по пътищата" - такава законова промяна са внесли днес двама депутати от властта - зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Емил Христов и колегата му патриот Искрен Веселинов (ВМРО).

Промяната в Закона за местната власт и местната администрация се появява, въпреки обещанията на управляващите за повишаване на капацитета на МВР в общините, където има недостиг на униформени, станали известни като обещанието "полицай във всяко село", припомня сайтът ClubZ. Предложенията са внесени и въпреки съществуващата и сега законова възможност общините да организират своя "Общинска полиция" - по договор с МВР. От последната опция обаче - става ясно от мотивите към поправката - са се възползвали само "по-богати" общини - точно 9 на брой, след които е и София. Причината е, че била скъпа издръжката на тези полицаи от общинските бюджети, твърдят Христов и Веселинов.

Въпросните общински звена, измислени от двамата депутати от мнозинството, ще могат да се създават с решение на общинския съвет под формата на общинско предприятие или като част от администрацията на общината.

Служителите да минават на курс за обучение по програма на МВР и да имат право да изискват лични документи на гражданите, да глобяват при нарушения на местните правила в описаните случаи и дори да имат право временно да задържат нарушители на място, докато се появи "официалната" полиция, предлагат избраниците от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Общинските служители ще могат и да наказват административно, и да издават предписания за възстановяване на нанесени щети, въпреки предхождаща глоба - в случай че законопроектът бъде приет. Тези цивилни наместници на общината ще могат и да "призовават" граждани в служебните си помещения, когато "това е необходимо". Кой и как преценява въпросната необходимост и какви са критериите за наличието й - не става ясно от предложените текстове.

Вносителите на поправките в закона презюмират, че ако предложенията им бъдат приети, новите звена нямало да натоварят повече общинските бюджети - защото описаната работа може да се върши от служители на съществуващи и сега звена по контрол, инспекторати и т.н. Освен това депутатите сами признават в мотивите си, че даването на практика на частични полицейски правомощия на общински служители ще облекчи органите на МВР в работата им и последните щели да могат да се съсредоточат върху битката с битовата престъпност и наркотиците. В предложенията е описано и как, ако желаят, общините ще продължат да имат право на "Общинска полиция", чието формиране е описано в Закона за МВР.

Депутатите имат и нови идеи за контрол на движението по пътищата. В същия законопроект се предлага да се създаде възможност цивилни служители да снимат с камери на пътя и да налагат глоби. Мястото за контрол ще се обозначава с пътен знак, като е предвидено то да бъде анонсирано и на интернет страницата на общината. Промените предвиждат създаването на общинска автоматизирана система за контрол на пътя и видеонаблюдение. Освен това идеята е общините да имат достъп до информационните масиви на МВР - за да могат да съставят актове. Тези предложения са мотивирани с много пътнотранспортни произшествия у нас.

Само преди няколко месеца Народното събрание даде възможност на кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми с подобни мотиви - за по-добро опазване на обществения ред и на общинската собственост. И за тези идеи, макар и вече приети, имаше критика, че практически дублират функции с тези на МВР. В момента тази част от Закона за частната охранителна дейност е в Конституционния съд - и президентът Румен Радев, и главният прокурор Сотир Цацаров пратиха текстовете за проверка за противоконституционност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЯСИ

    50 3 Отговор
    Малко ли ни са полициите и полицаите , та и още една. Полицейска държава, тогава сегашните полиции и полицай да се съкратят наполовина. Общинският и селският кмет имайки една такава гвардия се превръщат в местни феодали - вечни. Накарайте другите полиции да си вършат работата, нали и заплатите им вдигнаха.
  • 2 Пейо

    45 1 Отговор
    ТЕ сега се мислят за голяма работа, а ако им дадете и такива права ще стане зле. Как така общински полицай с минат някакъв елементарен курс ще ми иска личните данни, ще ми пише предписание и ще ме привиква. Така написано се получава, че имаме полиция в полицията.

    Коментиран от #31

  • 3 Мишо Бирата

    37 0 Отговор
    Пий сюрмашка кръв !!!

    ПП : гласувайте "закона" преди зимата ,че се очертава гладна и Народа ще ви рине вместо сняг !!!
  • 4 Будалата

    50 0 Отговор
    Пълен майтап са тези предложения. Защо в Англия оградите на къщите са високи до коляно? Сигурно си мислите че има полицай във всяко село. А няма. Значи нещо трябва да те възпира. Закон за частната собственост и неговото прилагане и спазване. Толкова е просто.
  • 5 МибДим

    29 2 Отговор
    Там където няма коне се впрягат магарета, биволи, дори и крави
  • 6 само да кажа

    34 0 Отговор
    и хитлер така е започнал да сформирува граждани само казвам
  • 7 Суйо

    28 2 Отговор
    Те и сега хората по селата и в града(Г. Ор-ца) си плащат по 5лв/месец и го охраняват от фирма. Добре охраняват момчетата! Даже полицаите ги викат да им гонят престъпниците при гонка. Те МВР са за Парейда всинца - мека китка с пистолет. Жива трагедия!
  • 8 Коментар

    33 1 Отговор
    А тия пари от 1 300 000 000лв. За Какво ги прибира МВР
  • 9 Stefko 88

    32 2 Отговор
    Вие хора не знаете по селата какво беззаконие е , обаче това няма да помогне. Защо?
    1- Не е на етнически принцип.
    2- Голяма част от"пакостниците" са в местната власт и ще се натискат , за да не може и да ги бие човек като крадат.
    3- Варианта е възможността за самозащита защото само така ще се внесе разум у тези , които от дума не разбират.
    4-да се разреши достъп до травматично оръжие. Както за газово. Само че купуваш с бележка от мвр и регистрираш до три дни с бележка от диспансер, диплома за средно образование, и свидетелство за съдимост. Стреляш директно , пребиваш го после с кола. Полицията идва и го прибира . И лежи поне 5 години. След два случая съм сигурен , че бързо ще се разчуе из етноса какво може да се "бере" и какво не.
  • 10 ГОСТ

    33 1 Отговор
    ТЕЗИ СЪВСЕМ ИЗПЕРКАХА И СТАВАМЕ ВСЕ ПО- НЕНОРМАЛНА ДЪРЖАВА.ЧАСТНИ ОХРАНИТЕЛНИ ФИРМИ НЯКОЙ С ПОЛИЦЕЙСКИ ПЪЛНОМОЩИЯ ,СЕГА ЦИВИЛНИ С ПОЛИЦЕЙСКИ ПЪЛНОМОЩИЯ И КОЙ ЩЕ РАБОТИ ЗА ДА ИМ ИЗКАРВА ЗАПЛАТИТЕ НА ТЕЗИ ЛЕШПЕРИ , ИЛИ ПАК ЩЕ НИ ВДИГНАТ ДАНЪЦИТЕ ЗА ДА ГИ ИЗДЪРЖАТ.
  • 11 Чорт

    28 1 Отговор
    След разбиването на държавността и унищожаването на милиони българи, следва феодализация!
  • 12 The TRAPPER

    24 1 Отговор
    Аз на село си действам по първобитният начин- прашка , лък с бойни стрели и дрянова тояга. Ефектът е отличен , и закон не ме лови. И не ми трябва огнестрелно оръжие.
  • 13 Бесен Язовец

    20 0 Отговор
    Частна полиция от ГЕРБЕРСАЧЕТА НЯМА КАК ДА СТАНЕ!
    ТОГАВА НИЕ ЩЕ ПРАВИМЕ ОТДЯДИ ЗА НАРОДНА ОТБРАНА СРЕЩУВЛАСТТА!!

    Коментиран от #15

  • 14 НКВД

    19 0 Отговор
    Това се нарича общинска частна охрана която да обслужва интересите на ГЕРБ!!
  • 15 Stefko 88

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Какво значи вие? Мисли малко . У наще село не се краде защото съседите сме задружни и нямаме цигани. Ако някойкраде веднага се разбира пресрешаме го на пътя и го "съветваме" . Обаче при нас няма и какво да се краде ...Вили в гората с по две чинии и две вилици вътре. Обаче има места където се живее постоянно. И случая с Галиче е показателен. Точно тази измет ще се нареди във властта ще се намърдат точно такива. Както криминалните престъпници след девети.Само че този път като хора на ГРОБ. Всичко трябва да е с цел самозащита , а не да се дава правомощие на вчерашния крадец да краде с пагон. Стреляш , биеш, е$еш ако трябва, арестуват го. И всичко е наред. И спрете да ги жалите това не са хора а цигани.
  • 16 The TRAPPER

    20 0 Отговор
    Разбрахте ли сега какво стана? Първо дадоха права на мангустите, оставиха ги нарочно да тероризират населението , за да могат след известно време да узаконят мутрите за да ни пазят от тях. С две думи- голям х...й ще ядем, ако не вземем мерки.
  • 17 Оня

    17 0 Отговор
    Мутренска държава. Кратуната иска неговите мутри да раздават правосъдие. Защо не въведе начина на управление на Германия или на някоя друга европейска държава. Ама не ще кратунко. Да вкарат един закон: който не плаща данъци да няма право да гласува. И тогава кратунко ще остане без електорат. :)) Пълна мафия. Най лесно се управлява неграмотния човек.
  • 18 надежда

    17 0 Отговор
    ОПОМНЕТЕ СЕ!това е новата форма н а гнет, тази организация няма да бъде подчинена на държавата, както е мвр и ще бъде в основата на бъдещите произвол и терор над нас, обикновените хора, ще стане неуправляемо, това са биячите на герберастите, ще стане страшно!
  • 19 Народа се надига!!

    14 0 Отговор
    Е само това остава да дадът власта на такива местни тикви и измислени патреоти като,Динко и Ценко и сега е зле а после незнам ,какво ще става!
  • 20 ЛОРА

    15 0 Отговор
    Еманация на мафиотското изкуство да се владее кръвоносната система на цяла държавата чрез силови методи, познати от първите години на псевдодемокрацийката ни,
  • 21 НКВД

    11 0 Отговор
    Боят настана,тупкат сърца ни-
    ето ги близо нашите душмани
    дързост дружина вярна,сговорна-
    ний не сме веке рая покорна
    дързост дружина вярна ,сговорна

    Бийте,братя,Бог е с нас,вражата порода
    бой за чест и свобода за мила рода
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Овце!!!!

    10 2 Отговор
    За това ли разрушихте България 1989г.и Борисов заедно с шайката си крадци от ГЕРБ след 28 г.да ви върне в ранните години от КОМУНИЗМА? АКО ГО ИЗБЕРЕТЕ ОТНОВО НА СЛЕДАЩИТЕ ИЗБОРИ ЗНАЧИ СИ ОБИЧАТЕ ТОТАЛИТАРИЗМА! И ВСИЧКО 1989г.е било напразно!
  • 24 Stefko 88

    2 2 Отговор
    Точно както е в русия.
  • 25 УУУУУ

    9 0 Отговор
    Обещаваха в секо село полицай, назначиха още 3000 полицои, увеличиха им супер заплатите и кво стана? По у село нема полицай. После казаха частна селска полиция, сега некакви цивилни гвардии. Що е тогава тази огромна държавна полиция от 55000 - 60 000 души кво прави само глобева за коланчета , светлинки и пр.Мутрите не спира, убийци не разкрива, пълен цирк за сметка на народа.
  • 26 А БЕ

    4 0 Отговор
    ВСИЧКИ СА ИЗПЕРКАЛИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА!
    КОЙ ЩЕ СЕ ХВАНЕ , А ПЪК ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ГИ ЗАЧИТА !
  • 27 Кирчо

    6 0 Отговор
    Това е работа на полицията, и не изземайте функцийте на полицията.
    Иначе това е налагане на еднопартийна диктатура за подчинение на хората.
    Едвали ще дойдете пак на власт пак , 400 ,000 души държавен апарат е прекалена голяма тежест за бедна държава като нашата.
    И това е готова армия за гласуване за определена партия.
    Г
  • 28 кучето

    1 0 Отговор
    Тая държава със всеки изминат ден,все по вече и по вече,започна да наподобява един филм наречен "Еквилибриум"-предполагам сте го гледали
  • 29 Варна

    6 0 Отговор
    Това е начин, да пръхварлят и отговорността и разходите към общините, вместо отговорността да е на министерството и разходите да са към централният бюджет.
    Шопите искат да вземат министерски заплати, да не носят отговорност, а общините освен че им вземат приходите , ще ги натоварят с допълнителни разходи по охраната на общественият ред.
    Ето това е истината! - Имаме Министерство на икономиката без държавни предприятия, на Туризма без държавни хотели, на отбраната без армия, на вътрешните работи ... без полиция... - Иначе пък разходите за министерствата растат! - Персоналът им расте! - Заплатите им растат! - Но разходите за дейността им за сметка на местните бюджети...
    -А иначе на времето имаше доброволни отряди без заплащане за поддържане на общественият ред
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пейо":

    Тези знаят ли съдбата на Стамболийски с неговата оранжева гвардия каква е? Да не стане така и с тях?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове