1 142 2

Социалното министерство няма регистър на хората с увреждания

Реформа е необходима, категоричен е омбудсманът Мая Манолова

Социалното министерство няма регистър на хората с увреждания
Снимка: bTV

Социалното министерство няма никакви данни за хората с увреждания – нито колко са, нито какви са уврежданията. Това е едно от нещата, които новият закон за личната помощ ще промени, давайки старт на реформите. Това посочиха майки на деца с увреждания в студиото на „Тази събота” по bTV. С тях бе и омбудсманът Мая Манолова.

С този довод те отговориха и на питането на премиера къде са милионите, давани за хората с увреждания – ако се направи такъв регистър ще е ясно къде са парите, посочи Ина Маринова.

Предложенията, които в момента се обсъждат няма да засегнат правата на нито един от хората с увреждания, но и не е коректно да се твърди, че с този законопроект ще се решат всички проблеми, посочи националният омбудсман Мая Манолова.

Всички ще имат право на лична помощ, въпросът е дали им трябва. Има разлика между заболяване и увреждане, сподели Маринова.

По думите на омбудсмана най-трудното е да убедим тези, от които зависи реформата е, че тя е необходима. „Този закон е писан от хората с проблем. Проблемите не са от днес, в последните 20-30 години всички политици носят своята вина, аз също.”

Майките посочиха, че министър Петков има волята за промени, но не знаят дали накрая няма да се уплаши.

„От години в България има различни програми и услуги, различни министерства и общини. Обслужват се от една армия от администрации и така те потъват. Човекът с увреждане е контингент на много министерства, не само на социалното”, добави Маринова.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • аууууууууу
  Отговор
  1 14:27  16.06.18
  Аз ще ви кажа къде отиват милионите- всички циганчета в България са с пенсия- болни са от епилепсия или астма.Всички!

  Коментиран от #2

 • гост
  Отговор
  2 09:54  18.06.18

  До коментар #1 от "аууууууууу":

  Да, за тези становища от ТЕЛК циганите си плащат по 800лв, след това си ги избиват за няколко месеца. Почти всички цигани са болни от нещо, за което им се дължи обезщетение, те имат и обезщетение за безработица, макар и да не искат да работят. 15-16г. циганки имат по две деца, а баба им, която е към 30г. взима и тя детски за майката, майката взима детски за децата. Дядото е инвалид, диабетик, само бабата работи в комуналните, всички други са болни или социално слаби. Но бащата на децата кара кола, макар и да няма книжка, всяка вечер е по кръчмите, я се прибрал, я не. На него му се полага всичко, а той нищо не дължи. После излиза, че едно циганско семейство взима над 1200лв помощи, докато едно българско семейство трябва да работи, за да си осигури мизерен доход от 600лв, с които трябва да изкарат цял месец. Честито на честните българи.

Напиши коментар:


Публикувай