Last news in Fakti

17 Юни, 2018 13:03 1 948 20

Светлана Дончева: Не съм расист

  • светлана дончева-
  • цигани

Дончева се извини за публикацията си

Не съм расист, не мразя циганите, не смятам, че са по-долна категория от нас, но и тук монетата има две страни. Всеки трябва да има и права, и задължения. Постът ми във фейсбук е насочен към това. Така съпругата на вицепремиера Томислав Дончев Светлана Дончева коментира публикацията си в социалната мрежа, която предизвика бурни реакции.

„Морковите за циганите са на свършване и е време за тоягата”, написа тя преди дни.

Поводът са две случки, които са я провокирали. Първата е от Габрово. „Видях видео от мой приятел в Габрово – на пръв поглед нищо необичайно, докато не пуснах звука и се чу оглушителна циганска музика, явно огласяща целия квартал. Това е кварталът, където Томислав е израснал и се вижда и блока му. Видеото е заснето в 20 ч. вечерта, а музиката идва от апартамент в блок”, посочи тя.

Музикалният тормоз бил денонощен, а полицията има ограничени правомощия. „ На пръв поглед е лесно – подаваш сигнал до полицията, която трябва да осигури обществения ред. Но не е така. Полицията може само да направи забележка, не може да влезе вътре или да отнеме устройството, а тормозът е денонощен”, каза Дончева.

Вторият повод е репортаж за бой на столично кръстовище с участие на роми. „Съчетавайки двата повода това провокира моята реакция. Това е предисторията на този според мен изкуствен скандал”, каза тя.

Категорична е, че за момента ромската интеграция е илюзия. „Има много цигани, които са успели да се интегрират и да излязат от ужасния социален модел, цигани, които завършват медицина, стават инженери. Те са пример, че не са по-долна класа от нас, но голяма част от тях не са осъзнали задълженията си към това общество и злоупотребяват с това. Смятат, че са в ролята на жертва”, посочи тя.

Дончева се извини за публикацията си. По думите й го е направила, защото „по инерция сложих циганите под общ знаменател и тези, които са се образовали и са се интегрирали могат и ще се почувстват засегнати.”

Томислав реагира както само той може – сдържано и с уважение. За мен е непонятно да се кара. Ние сме равноправни и живеем така от много години, каза още жената до вицепремиера.

„Мисля, че със случката допринесох за имиджа му, не, че той има нужда от това, той има достатъчно позитивен имидж.”

Постът е пример да се говори извън матрицата, не политически коректно. Елитът и медиите са подложени на законна цензура, казва се само половината, а проблем се решава като се сложи на масата, категорична беше тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    32 4 Отговор
    Боко Тиквата е наредил на Дончев да каже да се извини женичката на електората на ГЕРБ. А тя е казала истината. Трябва да заиграе сопата. Морковите свършиха.
  • 2 goni

    2 23 Отговор
    Тъпанарката е направила огромна услуга на съпруга си!:) Не че не е права ! Не стига че е тъпа, ами и устата и голяма! А, върви сключвай брак! Прав е Бат Боби! Не можеш да го хванеш по тая линия никога!
  • 3 Насо

    33 0 Отговор
    Жената не е расистка, но никои не обича циганите и циганските номера. Циганите не плащат ток, вода, данъци осигуровки, строят където си поискат. Те са много повече българи и европейци от НАС , на тях държавата помага , Европа омесва купища пари за интеграция. Една циганка с 6-7 деца без ден трудов стаж взима много повече от една работеща жена с десетки години трудов стаж. Те имат много повече права от българите в България няма равенство за тях всичко може, да крадат ,да бият, да изнасилват и прочие. Морковите трябваше да свършат още преди 20г. Но за последните 5-6г. си има виновник тиквеник.
  • 4 me be re

    33 0 Отговор
    Браво, жената има топки, за разлика от масата други политици. Тя нарича проблемите с истенските им имена !
  • 5 Минчо Летвата

    10 5 Отговор
    Има нещо, което е задължително за нашата интеграция и това е работата! Боксьора Ивайло Маринов (олимпийски, световен и европейски шампион)си е чист циганин и мой стар познат. Циганите са талантливи, но нямаме възможност да го покажем, защото първо трябва да сложите думата "принудително"! За да се излезем от това амплоа в което сме вкарани, трябва да има правилен подход. Демокрацията повлия на всички и както вече писах - дисциплината и морала се изгубиха. Ценностите в момента са, печалбарство, експлоатация и измами с всички възможни средства. А навремето имаше начин нашия етнос, като ресурс да бъде полезен за държавата. Има обаче изключения - школата на джебчийките в Игнатиево е известна по ЦЯЛ СВЯТ, но този "занаят е с традиции от кръстоносните походи (спомнете си "Багдатския крадец", да не мислите, че е бил арабин?!). Ако има правилен подход, можем много по-добре да заемем мястото си в обществото и да бъдем търсени и признавани, като занаятчии, а не като крадци, изнасилвачи и престъпници.
  • 6 Bahti

    0 8 Отговор
    Дръжте Вотът! Мухахахх Женена си за комуняга Гербераст!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 onq s konq

    11 0 Отговор
    В статията се цитират думи на Дончева,но НИКЪДЕ НЕ СЕ ЦИТИРА ИЗВИНЕНИЕТО Й.Това "извинение" действително ли е, ТАКА Й СЕ ИСКА НА РЕДАКЦИЯТА,ИЛИ "СЕ ПОДРАЗБИРА"?А е много важна тая подробност,защото ВСЯКО ИЗВИНЯВАНЕ Е ПРИЗНАНИЕ ЗА ГРЕШКА!Според по-голямата част от електората на БГ обаче не става дума за никаква грешка,а за реално мнение,кореспондиращо 1:1 със действителността у нас!
  • 9 месара

    11 0 Отговор
    Госпожо Дончева, защо се извиняваш?! цяла България знае че е време за тоягата!!!
  • 10 ****

    17 1 Отговор
    И защо човек да не може да бъде расист,трябва ли да бъде задължен да харесва някой който го краде,убива и не иска да живее по правила по които живеят останалите хора,и само заради това да бъде преследван и сочен с пръст и порицаван?
  • 11 Ford Prefect

    10 1 Отговор
    И аз не съм расист. Дори мразя расистите и циганите.
  • 12 азазаз

    2 10 Отговор
    и аз несъм расист.... но мразя взички гяури
  • 13 Bahti

    0 0 Отговор
    Е като е казала Нещо Кво става? Пак 00.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Sky-blue

    4 0 Отговор
    Защо се извеняваш Дончева права си само бой друго няма да ги оправи който работи с цигани знае че ние за тях сме тъпаци които им дължим неуспехите им
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гнида

    2 0 Отговор
    Аз подкрепям твоето мнение Светлана ! Браво за куража ! Не е нужно да се извиняваш !
  • 19 безпартиен

    1 0 Отговор
    Истината трябва да се защитава,а не да се извинява!Защо се срамувате да казвате това което мислите?В Италия за циганите не притежават лични документи още от времето на Мусолини та и до сега!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове