Last news in Fakti

18 Юни, 2018 12:11 10 320 21

Джигит отърва глоба, нямало знак за видео контрол

  • кат-
  • глоба-
  • скорост

Шофьор лети със 173 км/ч., камера го снима, а фишът му отпада в съда. Причината – полицаите не поставили знак, че има видео контрол.

Случката е станала в края на юни 2016 година. Ауди се е движило по магистрала Тракия край Пловдив със бясната скорост от 173 км/ч. В същото време на отсечката на 120 км. е била позициониран патрул с камера за скорост.

Бързакът е бил уловен от техническото средство, а година по късно получава и „честитка”. В писмото, пратено от КАТ, е описана ситуацията, датата и скоростта, както и че нарушителят се глобява със 100 лева.

Водачът на бързата кола обаче обжалва наложеното му наказание в Пловдивския районен съд. Като доводи в молбата си, той е написал, че не е бил поставен пътен знак, който да указва на водачите обхвата на средството за видеонаблюдение, както и знак, с който е било въведено ограничението на скоростта.

В заседанието безспорно е доказано, че наистина водачът е управлявал превозното си средство с превишена скорост. Ограничението в отсечката е 140 км/ч, а нарушителят е превишил тази скорост с близо 30 км/ч.

Към дата на нарушението обаче не е обозначен контрола от страна на пътните полицаи. По време на проверката все още е действал законът, в който е написано, че: „местата за контрол с мобилни и стационарни автоматизирани технически средства и системи се обозначават с пътен знак Е24 и се оповестяват чрез средствата за масово осведомяване или на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи“.

По тези съображения в производството не се установи да е било изпълнено, действащото към момента на деянието, законово изискване местата за контрол да са били оповестени чрез средствата за масово осведомяване или на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи.

Така магистратите отмениха акта на шофьора, тъй като нарушението му е направено, докато все още е била в сила наредбата за известяване на пътния контрол.

В средата на миналата година депутатите гласуваха пътният знак Е24, който предупреждава шофьорите за камери, засичащи превишената скорост да бъдат премахнати. Причината бе, че когато водачите биват уведомявани чрез поставянето на знак пред полицейския автомобил с мобилна камера, те намаляват скоростта само в зоната на знака и след това продължават движението си с превишена скорост.

Освен знакът, по същите причини отпадна и задължението на МВР да съобщава на интернет страниците на областните дирекции къде са разположените мобилните и стационарните камери на Пътна полиция.

Знакът, който означава пътен участък с камера за контрол на скоростта, бе въведен през 2015 година, за да може КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JEEP

    20 3 Отговор
    И как точно е доказал липсата на знак Е24?

    Коментиран от #3

  • 2 Morgoth

    29 5 Отговор
    Когато има знак хората намаляват на знака и след това продължават с превишена скорост - факт. А когато няма знак хората си карат през цялото време с превишена скорост и от време на време на някой му се налага да плати 100 лева.
    Отвъд кяра за държавния бюджет за мен втория вариант е по-опасен и води до повече жертви по пътя.
  • 3 Morgoth

    33 6 Отговор

    До коментар #1 от "JEEP":

    Не той трябва да доказва липсата му, а от КАТ да докажат, че е бил там. Обикновно правят снимка когато го сложат и преди да го махнат, а в повечето случаи просто го оставят за постоянно да си седи, нищо че това е нарушение - тях няма кой да ги глобява.
  • 4 смок

    16 9 Отговор
    Скапано правосъдие.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 К.К.

    20 9 Отговор
    Щом е сниман никакво доказване на знаци и тем подобни, глоби като в Гърция, книжката в КАТ за няколко месеца при повторно нарушение дубъл на наказанието.
  • 7 123

    20 2 Отговор
    А година по късно получава честитката?
    Е....си и аматьорите са тези ченгета. Смях пълен! Една година пращат честитка, сигурно минава от отдел на отдел с хиляди подписи на готованци!

    Коментиран от #9

  • 8 ьяаьяаьяа

    10 7 Отговор
    много бясна скорост за магистрала, няма що..
  • 9 onq s konq

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    Ма що сте толко наивни беее:)"1 година ченгетата пишат честитката"...Е как пък никой не се сеща ЧЕ ТОВА Е ВРЪТКА НА ЗАКОНА,че човекът има "хора зад гърба си" които са се заели да оправят нещата в КАТ още докато инфото за нарушение е "топло" и АНТИДАТИРАТ НАРУШЕНИЕТО/понеже явно не могат да го изтрият/,пращайки го в миналото,когато действа СТАРИЯ ЗАКОН!Дори и съответният адвокат е намерен,който да свърши работата тихо,мирно и без издънки.А репортерите нека си отразяват крайните факти-те са за "показ"...НО НЕ И "ПОДГОТОВКАТА"!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 некойси

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Абе не знам какви врътки и схеми, ама точно по толкова им отнема да връчат глобите - около година. И после още повече да си ги съберат, ако изобщо го направят.
  • 11 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Голяма схема измисли за глоба от 100 лева.:-):-):-)

    Коментиран от #12

  • 12 onq s konq

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Ето я и схемата,която не съм измислил аз,а ЗАКОНЪТ КЪМ МОМЕНТА:При надвишаване допустимата скорост извън населено място със 50км/ч/в случая имаме 53,защото при знак 120 водача се движи със 173/, глобата е 600лв + отнемане на 16 контр. точки.При ПОВТОРНО НАРУШЕНИЕ /в рамките на 1 год./ ГЛОБАТА Е В ДВОЕН РАЗМЕР.При СИСТЕМНО НАРУШЕНИЕ/повече от 2 пъти за година,като се броят и фишовете/,глобата е в ДВОЕН РАЗМЕР + ОТНЕМАНЕ НА КНИЖКАТА ЗА 6 МЕСЕЦА.В случая не е упоменато дали нарушението на водача му е първо или ПОСЛЕДВАЩО ЗА ГОДИНАТА,но с твоите 100лв просто можеш само да си направиш селфи...усмихнат.Лично аз предполагам,че не 600 лв са причината за делото,а точно угрозата от отнемане на книжката за 6 МЕСЕЦА!
  • 13 Доктор ДЖАГЕРС

    6 4 Отговор
    Във ФРАНЦИЯ има огромни табели на който пише в разстояние на 25 км. или в разстояние 38 км. че има КАМЕРИ и така ПРЕДОРЕЖДАВАТ да си правете сметка как ще шофирате.

    Коментиран от #16

  • 14 Ак47

    15 0 Отговор
    Причината за заблавянето от година или повече при връчване на НП е съвсем тривиална и типично българска :
    Сключен е договор между МВР и частна фирма за пощенски услуги, които трябва да доставят призовки, НП и всякакви подобни документи до адресите на гражданите.
    Само че договора е много интересен - фирмата е длъжна да посети само ЕДИН ПЪТ адреса, и ако не намери получателя, да остави стикер-уведомление, че го е посетила, и след това връща съобщението обратно...на МВР, а те го дават на съответния квартален, който да издири лицето и да му връчи документа.
    В папката на нашия квартален съм виждал да отлежават стотици призовки, съдебни съобщения и НП-та, много от тях с дата отпреди 2 и повече години....

    Накратко - частната фирма прибира сериозни суми, за "услугата", а после я връща на МВР само да си я свърши. Нещо неясно ?

    Коментиран от #19

  • 15 666

    1 4 Отговор
    Какво значи бясна скорост с 174еди колко си. Това не е скорост! !!!!
  • 16 АМГ

    0 4 Отговор

    До коментар #13 от "Доктор ДЖАГЕРС":

    В Франция ги размазах миналата година, под 250 не падах, хаха

    Коментиран от #20

  • 17 Миро

    4 1 Отговор
    В Чехия живея постоянно. Тук въпросът е решен доста интересно. За нарушение ти пращат уведомление по пощата. Няма начин да не си го получил, защото си регистриран на адреса, а местният закон е ясен, че щом от пощата са се опитали да ти го доставят, значи си го получил. Някои от камерите са с предупредителен знак, други - не.

    В района на населените места навсякъде има камери и радари. Примерно, знак за намаляване на скоростта от 7 часа сутринта до 19 часа вечер, така че си шофираш с 30 км/ч през този период. А на 100 метра зад знака камера и радар... Или - магистрала като магистрала, но на определени участъци си има камери и радари. Превишиш скоростта и получаваш честитка, при това в рамките на месец. Смея да твърдя, че такива джигити като в България не виреят в подобна среда.
  • 18 КАТ

    5 0 Отговор
    И после се чудим, защо продължават да се лепят като мухи по крайпътни дървета и камънаци и все дупките и лошата пътна обстановка им е виновна. Както каза Мадридския магьосник, ЧИПА НА БЪЛГАРИНА ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНИ!!!
  • 19 112

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ак47":

    фирмата се казва стар пост, ама е непозната на цацаратурата, въпреки че за втори път печели търг на мвр. работа не вършат никаква, но парите на мвр се усвояват от правилните хора. светлоотразителни жилетки по 40 лв, принтери по 1500лв, киа сиид по 90 000лв. ит.н.
  • 20 сиганин

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "АМГ":

    бате дай да купувам твойту жигула.
  • 21 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Има стотици начини да се вкарат "у пътя" недобросъвестните водачи !!
    Хората по света са ги измислили и ги практикуват успешно.Нашите управници като НЕ ЖЕЛАЯТ да свършат нещо, правят се на много умни. В никакъв случай няма да ползват ноухау. Ако се засилят и изхарчат купища пари за нещо, обезателно ще го пречупят през балканския манталитет - и то става едно нищо. Само се " напъват да родят " нещо ПО. Но то нито е ПО, още по малко НАЙ, а единствено само пилеене на пари - на нашите пари.
    Убеден съм, че НЕ Е НУЖНО ДА ВИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ
    ВИ КОНТРОЛИРАТ, НАБЛЮДАВАТ, СЛЕДЯТ, ФОТОГРАФИРАТ И Т.Н.
    ДЛЪЖНИ СТЕ ДА СПАЗВАТЕ ПРАВИЛАТА - АКО ИСКАТ, ДА ВИ СЛЕДЯТ ОТ КОСМОСА. Това си е тяхна работа. Те за това получават пари. Коментиращ изказва мнение, че 173 км/ч не било "бясна "скорост !? Да , за писта от формула 1 и съответните машини там - е нищо. За общодостъпните пътища това са 48,05 метра в секунда. Премигнеш два пъти и си изминал 100 метра, които добрите спринтьори по света пробягват за около 9 секунди !?!? Мислете и карайте трезви !!
    За да не се избиваме по пътищата - СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ ! Оставете КАТ да си върши работата.........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове