Last news in Fakti

19 Юни, 2018 10:38 4 246 13

Вземат книжката без курс по „екстремно шофиране"

  • екстремно-
  • екстремни условия-
  • шофьорска книжка-
  • автомобили-
  • шофьори

Mладите водачи са изключително рискови заради слабата си подготовка

Вземат книжката без курс по „екстремно шофиране" - 1

Шофьорските книжки на младите водачи ще бъдат прибирани, ако те не са преминали курс по „екстремно шофиране“. Такава мярка предвиждат от МВР, за да намалят катастрофите по пътищата, особено тези с младите водачи, става ясно от доклад на вътрешния министър Валентин Радев до Министерски съвет.

В него се посочва, че тепърва ще се обсъжда тази мярка, която е заимствана от Австрия. Там за срок от 3 до 9 месеца след получаване на свидетелство за правоуправление водачът трябва да изкара въпросния курс. Той включва шофиране на лед, мокра настилка, силен дъжд и т.н, предава "Монитор". Ако обаче той си спести обучението, то тогава книжката му автоматично ще става невалидна.

Смята се, че младите водачи са изключително рискови заради слабата си подготовка. Данните сочат, че като участници в движението на възраст от 18 до 24 години са загинали 60 души и са били ранени 1170 младежи и девойки. От тях като водачи смъртта си са намерили 26 човека, а ранените са били 593. Пътниците, които са пострадали заради невниманието им, пък са стряскащата бройка от 33 514 души, а пешеходците 5107.

„Тези и други положителни практики, прилагани в европейските страни, предопределят и по-високите знания и умения на техните водачи, което дава отражение и върху честотата на тежките катастрофи допускани от новите шофьори. За ограничаване на броя на тежките инциденти, допускани от новите водачи, в нашата страна би следвало да се предприемат мерки за изменение в програмите за обучение продължителността и обхвата на обучение и проверката на знанията и уменията“, посочва вътрешният министър.

В доклада се настоява да се заимства опит и от Франция, където младежите започват да шофират при изключително строги условия още от 15-годишна възраст.

Така те придобиват практически умения много по-рано от българските си колеги.

От силовото ведомство искат и създаване на система за регистрация на тежките пътнотранспортни произшествия, допуснати от нови водачи. Така ще се види къде са грешките по време на обучението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кОра

    9 6 Отговор
    Ганя е най-добрия карач и шофер, него никой не мой го бутне, ние сме дъ бест, другите да се оправят.Ще ни учат те, как да караме, я да се ввават у г....о.
  • 2 Тъпотии

    23 1 Отговор
    То този "курс" трябва да е включен по време на шофьорските курсове не отделно. За 30 часа няма как да се научиш да караш без да си рисков, ако ще да си роден шофьор.

    Коментиран от #3

  • 3 ай ся

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тъпотии":

    E за това дават гратис от 3 до 9 месеца. За да се натрупат повече от 30 часа практика и въртене на волана , да придобиеш малко рутина, рефлексите да свикнат с обстановката по пътищтата и най-вече с управлението на машината, и тогава да се ходи за повишаване на уменията. Ако този курс е включен в началния курс по курмуване, ефектът ще е нулев. Представи си млад курсант, никога не качвал се да управлява автомобил, и го сложиш след 20 часа да кара върху лед. Какво би очаквал човек от него? Аз лично виждам проблем в това и огромен риск към него и инструктура. :)

    Коментиран от #7

  • 4 Христо

    6 4 Отговор
    Аз предлагам младите водачи да се пращат на курс при някой рали шампион. Докато не спечелят място в топ 10 на поне две профи ралита да не им се дават книжки! Квая тая работа да не могат да сучат колата наляво-надясно...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 от преди

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "ай ся":

    Когато съм карал автомобилната школа във Видин преди няколко десетилетия, на нещо като магистрала се излезе след 1 месец, а карахме поне по 2 часа дневно, а на лед се качих на третия месец и щото инструктора видя, че правя компенсиращи завъртания, хвана волана и каза, че в такива случай въртенето наляво/дясно е почти безполезно и дори опасно. Колко от днешните го казват, а пък и колко ги чуват и разбират?
  • 8 Бай кор

    8 0 Отговор
    Тъпанари върнете професионалните училища и казармата . Там се ставаше шофьор . 90% от професионалните шофьори до набор 82 са се научили да карат именно там
  • 9 guest

    0 0 Отговор
    Цялата работа е инструкторите да минат по тънката лайсна и с минимални разходи курсистът му да изкара изпитите, колко знае това вече е друг въпрос. Главното в случая е че има книжка и така всеки е доволен. А по отношение на умението да управляваш автомобила никой не го е грижа, всеки гледа документа. А не трябва да е така, защото автомобила се управлява по определени правила. А по относно казаното от коментар 4 има такива школи и на много хора са им известни и има преминали през тези школи, но като цяло цената на курса е там е около 1000 лв. за 3 дневен курс на обучение говоря за школата на Павел Жеков и то за автомобил само с един вид задвижване.
  • 10 куку руку ку

    3 0 Отговор
    Още една цицка за сучене...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гощо

    2 0 Отговор
    Много умно! Пратете ги сега да ги учат ужким как се лъзга и кара екстремно кола че да си повярват още повече и да стане страшно.
  • 13 гост

    0 0 Отговор
    Що не вземете да ги задължите и курсове за космонавти да изкарат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове