20 Юни, 2018 01:30 4 047 22

Да спасим електроуредите от мълнии

  • мълния-
  • светкавици-
  • съвети

В сезона на гръмотевичните бури електроразпределително дружество съветва своите клиенти как могат да опазят своите електроуреди от поражения. От гледна точка на мълниите, лятото е най-опасният период, тъй като по това време на годината често се разразяват бури, придружени с гръмотевици.

- За защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

- При отсъствие от дома за по-дълго през деня изключвайте от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик и др.

- С цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии се препоръчва изграждане на мълниеприемници и мълниеотводи.

Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.

В случай на повреда на електроуред съгласно нормативната уредба следва клиентът в кратки срокове да подаде писмено заявление с искане за проверка на място. При посещение на място от екип на дружеството се извършва технически оглед и проверка на повредения уред в присъствие на клиента като се съставя констативен протокол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    25 8 Отговор
    При пряко попадение, каквито и защити да има, ако мълнията премине през ел. инсталацията, пораженията ще са големи. От 100К ампера, дори защитите да успеят да отведат към земята 99900, останалите 100 ще са предостатъчно, за да овъглят и UPS-а, и компютъра. Няма такова нещо като 100% защита.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Експерт

    11 12 Отговор

    До коментар #1 от "Мартин":

    Не коментирай неща , които са ти безкрайно неясни !
    Намери си някой да ти обясни , какво е ток , какво е напрежение и видове защити !
    Но темата е огромна и сигурно не е за теб ,
    затова си трай и не се излагай !

    Коментиран от #3, #17, #20

  • 3 Глупчо

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Експерт":

    Би ли ми обяснил какво е катодна защита?

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Глупчо

    14 3 Отговор
    Нямам нищо общо с Мартин. Интелигентен човек никога не би се самоокичил с думичката "експерт". Коментарът на Мартин за поледствията от пряко попадение е 100% точен.

    Коментиран от #6

  • 6 Експерт

    7 12 Отговор

    До коментар #5 от "Глупчо":

    100% отговаряш на ника си !
  • 7 коментатор

    14 3 Отговор
    Тъпите енергаджий и без мълний ни разказват играта на електроуредите ! По всяко време, и то безнаказано !
  • 8 САП

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Мартин":

    При правилно изградена и поддържана мълниезащата прякото попадение на мълния не нанася никакви щети. Имам опит и то с обекти с много електроника.

    Дори конвенционална мълниезащита (без катодни отводители и др.) защитава всички електроуреди. Стига заземлението да много добро под 4 ома.

    Проблема е, че масово веднъж изградени мълниезащните уредби изобщо не се проверяват и поддържат. Особено при сгради над 15-20 години масово са наработещи на практика.

    Обикновено след 20 години заземлението е заминало и никой не се сеща да го ремонтира. И всички почват да реват, като стане белята.

    Най-весело става като дойде комисията и поиска протоколи за проверка на мълниезащитата. Правят проверка и излиза повредена. И тогава ти казват, че ти си си виновен защото не си поддържал инсталацията. И за съжаление са прави. :(

    Катодните отводители са задължителни единствено при въздушни линии (в селата примерно), но никой не ги слага.

    Коментиран от #10, #18

  • 9 САП

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "Глупчо":

    Най-общо казано "катодна защита" това е специално съпротивление свързано между всяка фаза и земя.

    За да работи правилно има определени изисквания, които не се спазват при поставянето много често. За да се разбере всичко за нея трябва да се изяде един учебник с кориците.

    Къде са проблемите с нея. Доста скъпо устройство е около 500 лв за трифазна покриваща от 1 до 3 ниво на защита. Има определено количество пренапрежения(гледа се тока), които може да проведе след това трябва да се подменя с нова или нови пълнители ако са сменяеми. Изисква добра поддръжка на заземлението. За да си защитен наистина трябва да се слагат и такива защити на всички кабелни комуникационни линии(телефон, телевизия, интернет и др.), което също не се прави. Антените за ефирна телевизия трябва да са покрити от мълниезащитата за да са защитени телевизорите, това пък изобщо не се спазва.

    Коментиран от #11

  • 10 Глупчо

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "САП":

    Колко волта прави 100 000 ампера през 4 ома? Едно време живеех на 9ти последен етаж, блока си имаше добре изграден изцяло заварен гръмоотвод. При падането на гръмотевицата прескочи 40см искра между чешмата и сифона на мивката в кухнята, колко волта трябват за такава искра? Не знам какъв опит имаш, но ако не си виждал стопено 8мм алуминиево въже, значи нямаш представа какво е ПРЯКО ПОПАДЕНИЕ.

    Коментиран от #16

  • 11 Глупчо

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "САП":

    Благодаря за отговора. Въпросът ми беше към "експерта", а не към теб. Иначе и аз съм пресвързвал малоумно поставени арестори.
  • 12 onq s konq

    8 8 Отговор
    Вместо да си мерите "електромагнитните п.шки",ползвайте БЕЗПЛАТНИТЕ МИ СЪВЕТИ!В случая-ЗАСТРАХОВАТЕЛЯТ ПЛАЩА КАТО ПОП,ЗАЩОТО Е НАЛИЦЕ ЗАСТР. СЪБИТИЕ .Естествено трябва да е налична и застраховка:)
  • 13 Василевс

    7 1 Отговор
    Не вярвайте на застрахователи, много лъжат! При първия гръм сваляйте главния бушон, запалете си дебелата свещ и лягайте под креват с пружина, действа като Фарадеева клетка. И най- важнато, покайте се преди кожата ви да настръхне и да видити с очите си звука ЦЪК на небесното възмездие за греховете ви. И хич не се шегувам!
  • 14 SAAB

    8 1 Отговор
    Тоя който стопанисва мрежата .....какво прави ?
    Чеше на пожарникаря маркуча ли ......
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 САП

    1 7 Отговор

    До коментар #10 от "Глупчо":

    За една година 4 преки попадения на мълниотвода на служебна бензиностанция. Две ги видях лично другите ги видяха колеги. Абсолютни никакви щети. По хора, машини и електроника (централизирана компютърна система на обекта). Офиса ми гледаше към бензиностанцията. Всеки път тичах ме и чакахме да намерим изпушена електроника. Накрая една мълния стопи върха на мълниеотвода и се наложи да го сменяме.

    Напрежението на мълнията е в милиони волтове.

    А за това в блока, което описваш изобщо не се изненадвам. Като знам, че блоковите мълниезащитни уредби изобщо не се поддържат на практика. Никога не съм харесвал новите тоководи от алуминиева сплав точно по тази причина, че се разтапят при товар.

    Коментиран от #19

  • 17 Мартин

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Експерт":

    Ей, келеш, аз съм магистър електроинженер. Не си ври човката там дето не разбираш!
  • 18 Мартин

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "САП":

    Моето момче, каквито и защити да поставиш, при пряко попадение съм написал - 50/50. Изключваш важните електроуреди или се молиш да няма удар по ел. инсталацията. Не е възможно отвеждането на 100% от заряда към земята, дори и да постигнеш клоняща към 0 ома връзка към земя (гръмоотвод, катодна защита и т.н.), което пък е невъзможно. Това са паралелни вериги - токовете по възлите се събират, като нито един от токовете по възлите няма да е 0 ампера, колкото и да ти се иска. Мълнията е пропътувала няколко хиляди метра през въздуха докато стигне до къщата ти - въобразяваш си, че няма да успее да прескочи всичките ти защити ли?!? Мечтател - мълнията може да мине през водопровода ти, оттам да прескочи от една стена до друга по въздушна линия и да влезе в ел.инсталацията, за да достигне земята. Търси се най-ниското съпротивление. Гръмоотводи, катодни защити, бушони, UPS - всяка надежда забрави. С природата ти не можеш да се бориш.

    Коментиран от #21

  • 19 Мартин

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "САП":

    Значи сте имали късмет на бензиностанцията. Но недей да бъркаш късмета с науката. Двете нямат нищо общо. Едно е бензиностанция на 1 етаж, която нерядно е облицована с метал, добре защитена и заземена, друго е мълния да удари 3 етажна къща, където (при липса на гръмоотвод) най-малкото съпротивление между керемидите и земята често е ел. инсталацията. Защитите помагат със сигурност, намаляват риска значително и предпазват от почти гарантиран пожар, но в никакъв случай не ти дават 100% гаранция, че няма да купуваш нова техника при едно неблагоприятно стечение на обстоятелствата. Ако някой ти е казал обратното, значи те е излъгал.

    Коментиран от #22

  • 20 Мартин

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Експерт":

    Господин експерт, аз там където нищо не разбирам, не си отварям устата. Отдавна съм намерил някой, който да ми ги обясни гореспоменатите неща, ама ти ми приличаш на един от тези, които си мислят, че знаят всичко, без да знаят, че нищо не знаят. Имаш ли някакво завършено образование изобщо или сега си втори курс, изкарал си електротехника част 1 с тройка и вече знаеш всичко? Такива като теб в БГ с лопата да ги ринеш.
  • 21 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мартин":

    Пряко попадение по кое имаш в предвид.
    По електрическа мрежа или по мълниезащита.

    Пряко попадение по електрическа мрежа в градовете на практика е невъзможно, кабели те са подземни.

    За пряко попадение върху мълниезащита ако не успее да го отведе. значи някой си е оставил ръцете или при проектиране или при изграждане.

    За образованието ти не коментирам не си само ти с такова за да се биеш в гърдите.

    Занимавам се от доста години с проектиране и изграждане на мълниезащити на пожаро и взриопасни обекти. Така, че претендирам да съм наясно с нещата.

    В битови сгради на мълнизащитата се гледа през пръсти при проектиране и изграждане. Това е факт за съжаление. Това което описваш във високите сгради е заради неоразмерени правилно или почти винаги прекъснати вертикални тоководи. А и доста често заземлението никакво го няма. ЕРП търсят 30 ома за вторичен заземител на таблото, а по предписание те са свързани с заземлението на мълниезащитата. А то поради годините си вече е изгнило. В такъв случай електрониката е под ножа.

    Всъщност за това 50/50 отчасти си прав по наредба изискванията за битови потребители(3 и 4 категория) са на 50% спрямо тези от първа.
  • 22 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мартин":

    Не е късмет, а постоянна поддръжка на мълниезащитнта уредба. Като при битовите почти никога не се прави поддържа. Те обикновено се сещат за нея след 20-30 години като стане белята.

    Хайде да не сравняваме незащитен обект(къщата както си описал) със защитен обект(бензиностанция). Блоковете са защитени, но и там се иска проверка и поддръжка. На колко блокове съм виждал отворени кутии за измерване в, които мургавите братя са отмъкнали бронзовата болтова връзка не ми се говори, а ако е от алуминиевите
    може и метри да липсват от него. Това е на практика прекъснат вертикален токовод и води до пораженията, които си описал.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове