Last news in Fakti

22 Юни, 2018 00:00 2 491 9

Червени кметове пристават на ГЕРБ

  • герб-
  • бсп-
  • местни избори-
  • кмет

Единственият кмет от БСП във Варненска област е кметът на Провадия Филчо Филев

След като от ГЕРБ обявиха, че има опозиционни кметове, които гравитират около тях, стана ясно и кои ще са номинираните техни градоначалници за нов мандат.

Доверие за нов мандат получават кметовете на София Йорданка Фандъкова, на Бургас Димитър Николов, на Варна Иван Портних, на Пловдив Иван Тотев, на Стара Загора Живко Тодоров, на Велико Търново Даниел Панов и на Благоевград Атанас Камбитов.

Шефът на Националния предизборен щаб и зам.-председател на партията Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ има много кметове отличници и призна, че цени много усилията им.

От ГЕРБ обаче категорично отказаха да издадат кои кметове на БСП и други политически сили гравитират около най-голямата партия с надеждата да получат подкрепа на местните избори след 1 г. и 3 месеца, съобщи в. "24 часа".

Заподозрените, че са се завъртели от БСП към Борисов и Цветанов, отричат с тях да е говорено за подкрепа, но не пестят похвали и благодарности към правителството.

Във Великотърновско кметът на Свищов Генчо Генчев е сред заподозрените, че "се е завъртял" към ГЕРБ, но твърди, че досега не са водени разговори с него.

Генчев бе избран като независим, подкрепен от БСП. Той не е член на Столетницата, но неведнъж е бил в центъра на партийни интриги, защото не пропуска да благодари на Цветанов и депутатката от дунавския град Станислава Стоянова за ангажираността им при осигуряване на средства за града и решаване на местни проблеми.

"Как ще бъда представен на следващите избори, още не стои на дневен ред, но не мога да отрека доброто взаимодействие с депутатите от Великотърновски регион и г-н Цветанов. Срещам изключителна подкрепа от правителството и ресорните министри. Човек трябва да бъде благодарен за всичко, което се прави за общината. Помагат ми. Как да кажа нещо лошо, то ще бъде двуличие", каза Генчев.

Отрича да са го канили да влиза в ГЕРБ. "Аз като политик съм доволен на абсолютно всякаква подкрепа, която застане зад моя гръб", допълни кметът и припомни, че в Свищов управлява четиристранна коалиция - БСП, ДПС, ГЕРБ, гражданско сдружение "Промяна".

"Това е изключително сложен процес, но мисля, че е много работещ модел за управление на една община. В този период на близо 3-годишно управление Свищов се събуди и върви усилено напред. Не сме имали скандали по политиките, което да е в противоречие с интересите на нашите съграждани", подчерта кметът.

Симпатиите си към управляващите не крие и кметът на Стражица Румен Павлов, който бе избран от БСП. Дори и от ГЕРБ да го припознаят като добър управленец за изборите през есента на 2019 г. обаче, интрига няма, защото между БСП и Павлов настъпи шумен развод през 2016 г. Той прекрати членството си при социалистите, за да е кмет на всички граждани, те пък му искаха оставката, защото предал доверието на партията и изгонил от общината местния им лидер.

Кметът на Сопот Деян Дойнов също може да се яви на следващите избори като кандидат на ГЕРБ. Такава мълва върви в подбалканското градче, след като от 12 април т.г. младият управник е вече аут от БСП. Мотивите бяха, че не спазвал предизборните си обещания и не се отчитал за работата си пред партията.

"Не БСП ме изключи, аз сам си подадох молбата за напускане, защото не са коректни и лоялни към мен", заяви Деян Дойнов. Той отрече вероятността да се яви на следващия местен вот като номинация на ГЕРБ. Щял да бъде независим. Нямало да бъде политически номад.

Кметът на Сопот обаче не пести похвали към кабинета. "С премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов работим добре. Благодарение на тях Сопот излезе от колапса и вече диша спокойно. Подал съм ръка на всички политически сили, които мислят за просперитета на общината", добави Дойнов.

От областната организация на БСП в Пловдив са категорични, че ГЕРБ няма да пробие другите им кметове - на общините Асеновград, Брезово и Садово.

Единственият кмет от БСП във Варненска област е кметът на Провадия Филчо Филев. При него обаче няма шанс да мине в редиците на управляващата партия, след като от ГЕРБ подадоха сигнал срещу него до главния прокурор за нанесени на общината щети в размер на стотици хиляди левове.

В Ловешка област поне засега преминаване от БСП в ГЕРБ на градоначалници не се очертава. Най-примамливата управленска позиция е в Троян. Близки до ГЕРБ чули активисти да говорят, че е по-важно да спечелят в Троян, отколкото в Ловеч. Само че настоящата кметица Донка Михайлова е с много силен актив, всеотдайно работи за града и хората я харесват.

"Категорично не смятам да изменя на БСП, от която преди това бях депутат", каза тя. И уточни: "От медиите разбрах за намеренията да бъда "открадната". Интересно е това, че политическите централи възраждат традициите да се крадат личните моми. Добре би било, преди да ни разпределят, първо да ни помагат - местната власт има нужда от подкрепа".

"Една година преди изборите политическия "трансферен прозорец" явно вече е отворен. Последните социологически проучвания са притеснили много сериозно отбора на ГЕРБ, което означава няколко неща: 1. Проучванията са верни 2. ГЕРБ започват да страдат все по ясно от кадрова мощ 3. Всеядността на управляващите излиза на преден план. Затова хората смятат че всички политици са еднакви", коментира зам.-шефът на БСП Кирил Добрев пред "24 часа".

"Искам да информирам г-н Цветанов, че ние разчитаме изключително много на нашите кадри и селекцията ни със сигурност е по-добра от тази на ГЕРБ. Колкото до нашите кметове... Предполагам, че Цветанов ще облече народната си носия и ще ги кани с питка и мед, друго няма какво да им предложи", допълни Добрев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБаха ни майката

    23 8 Отговор
    Години наред герберастите трупаха милиарди и сега вече могат да си купят всичко! "Каквото не се купува с пари се купува с много пари", стара мафиотска поговорка !

    Коментиран от #3

  • 2 Шалом

    16 7 Отговор
    ГЕРБ ,не бяха ли подгряваща група на еврейския- комунистическия интернационал?
  • 3 Да да

    10 19 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБаха ни майката":

    Само твойта майка,защото явно си комунист! Аз се чуствам прекрасно откакто Бойко е на власт и ще гласувам за него, защото е мъж и е най-добрия премиер който сме имали до сега! Факта че го избираме три пъти е достатъчно красноречив! А червените нещастници може да ревете колкото искате! Дойде ли газ от азерите ,пРосия ще ви спре и субсидиите!

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бббббб

    11 1 Отговор
    Хахаха явно тия са усетили къде ще забогатеят за един мандат .
  • 6 АНОНИМЕН

    2 3 Отговор
    ПОРЕДНИТЕ ВОЙНИЦИ НА КАПОТО ЩЕ ИМ ХВЪРЛЯТ НЯКОЙ ЛЕВ ДОКАТО НЕ ЗАЛОЖАТ И ПОСЛЕДНОТО ОБЩ ЖИЛИЩЕ ,ЩЕ ДРЪПНАТ И ОТ ТАМ ЕДНИ МИЛИОНИ И ПОСЛЕ ЩЕ ЧЕТЕМ ОБВИНИТЕЛНИ АКТОВЕ И ЩЕ ГЛЕДАМЕ БРИФИНГИ И НЯКОЙ НЕДОДЯЛАН ОТ ВСИЧКИТЕ ЩЕ ОБЕРЕ ПИШКИРА С ЕДНА УСЛОВНА ,АМИ НИЕ СМЕ ВИНОВНИ ЩОТО ГЛАСУГМЕ НА СЛЯПО ,АМА ДА ИЛИ НЕ ПАК СА ТЕ НЕ САМО 45 ГОД АМИ О ВЕКИ ВЕКОВ
  • 7 любопитен

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да да":

    Кога да чакаме газта от азерите? Така де, да знам кога ще ми спрат субсидиите руснаците!
  • 8 кире либерало

    2 0 Отговор
    имат пари, купуват пък утре на кучетата
  • 9 ПЕЮ

    2 0 Отговор
    БКП+ДС=БСП+ГЕРБ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове