21 Юни, 2018 18:11 2 184 12

БХК осъди ДАНС

  • бхк-
  • данс

Българският хелзинкски комитет (БХК) осъди Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) след повторен отказ за предоставяне на обществена информация, този път в нарушение на решение на Върховния административен съд (ВАС). Случаят поставя на дневен ред тревожния въпрос дали ДАНС е над закона и как агенцията, която трябва да защитава българската държава, може да направи това адекватно, ако нарушава законите ѝ и демонстрира пълно пренебрежение към установения правов ред, съобщи frognews.bg.

През 2014 г. на основание Закона за достъп до обществена информация БХК поиска от ДАНС информация за: а) броя направени от териториалните дирекции и самостоятелните териториални отдели на ДАНС искания до съда за използване на СРС през 2013 г.; б) броя уважени от съда искания за използване на СРС през 2013 г.; в) броя на лицата, по отношение на които съдът е разрешил използването на СРС от ДАНС за 2013 г.

С решение на председателя си ДАНС отказа тази информация под предлог, че била служебна тайна, а разпространяването ѝ било забранено и по Закона за СРС. ДАНС твърди, че информацията е класифицирана по т. 25 от Списъка на категориите информация, подлежаща на класификация като служебна тайна в ДАНС, а именно: „Информацията при осъществяване на координация и взаимодействие с представители на съдебната власт, във връзка с извършваната оперативно-издирвателна дейност.“

Няма правни основания да бъде засекретена исканата статистическата информация, тъй като тя не съдържа данни за отделни случаи, по които ДАНС работи. В същото време е важно българското общество да е информирано за цялостната дейност на агенцията. Две последователни съдебни решения на АССГ и на ВАС в края на 2015 г. задължиха агенцията да предостави тази информация. Тя обаче отказа да изпълни съдебното решение. В резултат БХК повторно заведе дело, което отново беше спечелено и на двете инстанции. Предстои да видим дали и този път ДАНС ще предпочете да неглижира българския съд, демонстрирайки, че не се подчинява на неговите решения.

“Тревожно е, че една агенция, подчинена на Министерски съвет, създадена с цел да защитава националната сигурност, систематично не спазва не само законови разпоредби, но и съдебни решения. С тези си действия агенцията застава срещу интересите на българските граждани, които са лишени от правна сигурност. Държава, в която съществува орган на власт, поставящ се над закона, следва сериозно да промени политиката си и да възстанови върховенството на правото”, коментира адв. Адела Качаунова, директорка на правната програма на БХК.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) се е произнасял, че българското право не съдържа достатъчно гаранции срещу риск от злоупотреба, който е присъщ на всяка система на тайно наблюдение. През 2013 г. беше създадено Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства именно за да отговори на осъждането на страната от ЕСПЧ. Само преди дни обаче медиите съобщиха, че длъжностни лица от ДАНС са отказали да предоставят на членовете на Бюрото достъп до документи, на които се основават искания за използване на СРС по 3 преписки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    23 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Случаят поставя на дневен ред тревожния въпрос дали ДАНС е над закона и как агенцията, която трябва да защитава българската държава, може да направи това адекватно" Като се забранят отровните НПО-та, така ще се защити България!
  • 2 Да го кажем направо.

    25 1 Отговор
    Соросоидната паяжина е оплела всички институции в България-жална ни майка ...

    Коментиран от #4, #5, #7, #9

  • 3 гост

    7 0 Отговор
    Да вярвам ли ?
  • 4 goni

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Да го кажем направо.":

    Не че нещо, ама знаеш ли кои хора си кръщават щерката Адела?!:) Няма нужда от друг коментар!:)
  • 5 Stefko 88

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Да го кажем направо.":

    Тия го правят с послание. Тях им е все тая за българския народ. Посланието им е ясно:
    Не ни закачайте и разследвате. Можем да ви осъдим и го правим.

    Коментиран от #8

  • 6 Голям прос

    9 5 Отговор
    Българският цигански комитет осъдил ДАНС. Една ненужна организация осъдила друга
  • 7 Orthodox

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Да го кажем направо.":

    Така е и така ще бъде, щом има (псевдо)българи, които са готови и майка си да продадат за пари...
  • 8 Alarak(the truth)

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Stefko 88":

    А тези типчета от бхк да ви питам аджеба,нямат ли адресна регистрация някъде в България, неможе ли случайно на таз адела или оня бауш кънев, да им се хвърли по един здрав бой по тъмно, и следващия път да си затварят устите?

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Споко

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Да го кажем направо.":

    Споко, Боце ради България. И така я гради, че българи не останаха. И така затягаме колаите, че катват пети миииард започнал. И така оправят пътната мрежа, такова усвояване паа, ще здрав път и площад не остна. Колкото до БХК тоа аз бих го вързал на верига и на чирпанското поле, заедно с рецидивчетата, които защитават, но Боце не дава да съм премиер, услажда им се усвояването. Колкото до БХК, те защитават главно антибългарски ешскеназки интереси и требваше отдавна да са в отвъдното и Кр Кънев и останалите там, дори и заради съучастие и застъпничество с престъпници. Но то и партийните ни терористи също трябваше да са при свети Пегър, заради лъжи кражби и нанесени нам вреди. Боце е доказан лъжец, а да те управлява доказан лъжец е гавра с човечното. Но и Шимони и Серго и други не са по-назад в класацията. Най-страшното е, че Боце си вярва, в което твърди.... А товае липса на себекритичност.
  • 10 спенсър

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Alarak(the truth)":

    Защо бой по тъмно? По НПК има глава, за съучастие в извършено от лице или група лица пресръпление, а тези по документи от дейността на БХК можеш да ги вкараш в пандиза за по 200 години само от последните 10 години дейност. Не може секретна служба да разгласява колко срс има, понеже така се легитимира. Но аз бих попитал ДАНС как така хора с толкова опит, информация, за деянията на политици и кой ли не, ни оставиха да ни лъжат, крадат и вредят толйова покитици на власт, както и главни прокурори и др. лица, а можеха да ги спрат и накажат, като им изкарат престъпленията и изискат прокуратура да заведе дела и съд да ги осъди, за да не ни вредят от административни постове повече? Ако бяха го сторили, нито КТБ щяха да ограбят, нито ФГВ, нито да ни крадат, вредят политици, но не пожелаха. БХК е двуличен и вреден за човечеството, защитава престъпници рецидиви, с което оправдава злините им. По стария закон заслужават смърт за съучастие.
  • 11 Stefko 88

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Alarak(the truth)":

    Кимат ама ония цървул се крие ти как мислиш ?
    И тук е моментът да попитам:
    Господин Ушев ако четете тук форума имам следния въпрос . Преди две години не предупреждавахме ли точно ние крайно десните патриоти , че тия ще ви сложат ярема? Защо го допуснахте? Трябваше да гоните нас и да ни измисляте обвинения а? Тогава като предупреждавахме , че ще ви се бъркат и то яко вие бяхте заети да арестувате нормалните излезли на протестно шествие срещу гей парада. -Лъжа? Преди 11години на гей парада имаше 10 педала и няколко леви организатори от Гърция. Тях не разхонихте , вие арестувате 110 човека и никоя медия не го отрази! Тогава им отворихте вратата ! Бяхте заети да разследвате нас тези , на които не им е все едно. Е сега дойде Видов ден. Сега ще ви опердашат яко и за напред ще ви клатят. Натриха ви носа. Позволихте да сте бити на ваша територия. Това е ваша заслуга
  • 12 сори сорос

    2 1 Отговор
    къде е българският Орбан ????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове