Порция пържена цаца по родното Черноморие още в началото на летния сезон подгони гръцките цени, пише в. „Монитор“. В ресторантите по крайбрежната алея Дамбата в Балчик порция пържен сафрид се предлага за 10 лева, което е с 2 лева по-скъпо от миналото лято по това време.
Пържената цаца вече скочила с 1.50 лв. и сега се продава за 6.50 лв. В съседна Гърция в обикновено заведение пържена порция дребна риба може да се намери и за 3-4 евро, твърдят запознати. По- хубавите риби там са по 15 евро за килограм. В кръчмите по родното море порция пържен калкан върви почти за същите пари - 28 лв.
В по-елитните ресторанти във Варна и на Златни пясъци дребната трицона пък изобщо отсъства от менюто, както е било и в други години. Порция калкан обаче може да се поръча по 26 -30 лева, колкото е килограм от деликатесната риба на борсата.
Чернокопът е 10-12 лева, но в повече от случаите липсва в менюто. Капанчетата предлагат рибена чорба за 2,50 до 4,50 лв., а порция сафрид е на миналогодишните цени от 8-10 лв. Кръчмарите обаче се оплакват, че клиентите рядко го поръчват, защото е турски или гръцки. Сега пък от новия улов цената му трябва да скочи двойно, което също е притеснително.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 вижся
Коментиран от #3
08:39 22.06.2018
2 Бай Тошо
08:41 22.06.2018
3 ДДД
До коментар #1 от "вижся":
да всички сме патриотисамо да не сме тука
08:45 22.06.2018
4 Мукавей
В центро на Обзор, 100 драма цаца е 1,70 т.е килото е 17 лева.
В центро на Слънчев бряг (до АФтогарата) 100 драма цаца е 1,50 т.е.килото е 15 лева.
Коментиран от #14
09:18 22.06.2018
5 смок
09:19 22.06.2018
6 Варна
В Черно море нашият бряг е най- унищоженият като място за улов. - Използват се мрежи с все по- малко око за да могат лодките да ловят повече. Освен това турците опиват мрежите на пролет Босфора в се прекъсва миграцията на рибата в цялото черноморие.
От всички черноморски държави само ние и румънците спозваме правилата за квоти на ЕС. Останалите ловят целогодишно, до като ние трябва да спазваме Европейските правила. Нито Украинците, Руснаците, Турците и който още се сетите с черноморска граница не спазва квотите за улов и ловят колкото могат.
Когато разходите растат, потреблението намалява и има недостиг на прясна риба какво точно очаквате?
Рибарите имат постоянни разходи. Ако на ден са 1000лв и е уловил 1 тон риба цената ще е една. А Ако е уловил 3 тона цената ще е друга. От там идват търговците на едро и търговците на дребно и заведенията, които слагат най- големите надценки. - Такива са правилата за ценообразуването при рибата. - Такива са в цял свят! В началото на всеки сезон цените и в Исландия,Норвегия, Полша, Испания , Исландия и Файорски острови са високи. Нито един от изброените не пропуска високата цена в началото на всеки сезон за улов на рибата.
Коментиран от #9
09:23 22.06.2018
7 еее
09:28 22.06.2018
8 Радко
Коментиран от #11
09:30 22.06.2018
9 ЕДИН ОТ ПОМОРИЕ
До коментар #6 от "Варна":
АБСОЛЮТНО ТОЧЕН КОМЕНТАР...👍👍👍09:36 22.06.2018
10 ЧичоВ
10:19 22.06.2018
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Townboy
13:00 22.06.2018
13 Garrincha
14:46 22.06.2018
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 месара
10:42 23.06.2018