Last news in Fakti

22 Юни, 2018 10:56 19 410 27

Известен адвокат осъди България заради акт, че карал на халогени

  • съд-
  • българия-
  • халогени

С решение от 21.06.2018 г., Европейският съд по правата на човека се произнесе с решение по делото "Гьошев и други срещу България“ /жалба № 46257/11/, с което страната ни беше осъдена за нарушение на чл.6 §1 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Делото е образувано по жалба на популярният в близкото минало юрист и настоящ адвокат - Кристиан Гьошев от Пловдив, специализира се в областта на административното и трудовото право, който още като ученик заедно с родители спечели през 2003 година делото за отмяна на ученическите матури, пише varna24.bg.

В жалбата си до Съда в Страсбург юристът е бил представляван от адв.Стоян Стойчев и адв. Елена Кожухарова, като твърди, че на 20 януари 2011 година, около 00:00 часа в полунощ, в района на Самоков /в курорт "Боровец“/ му бил съставен акт за установяване на административно нарушение, тъй като по твърдение на полицейски служители, използвал халогенни светлини на автомобила си при ясно време. Недоволен от констатацията, Кристиан Гьошев обжалвал съставеният акт пред Началника на Районното управление на полицията в Самоков, който не приел възражението му и му издал наказателно постановление с глоба от 30 лв. и отнемане на 5 контролни точки от контролния талон към шофьорската книжка.

При тогава действащото законодателство /Закон за движение по пътищата/, ако наложената глоба е под 50 лв., същата не е могла да се обжалва пред съда. Въпреки това, позовавайки се на прякото приложение на чл.6 §1 от Европейската конвенция над българския закон, напористият юрист подава жалба срещу наказателното постановление в Районен съд – Самоков.

Съдебният състав обаче не признава прякото приложение на европейската норма и прекратява делото, като оставя жалбата без разглеждане като недопустима. В тази връзка и Административен съд – София-област потвърждава това определение, с което се изчерпват вътрешноправните средства за защита на жалбоподателя.

И така на 29.04.2011 г., Кристиан Гьошев подава жалбата си до Европейския съд, като претендира едно единствено нарушение от българския съд – това на чл.6 §1 от Конвенцията, а именно, че не му е позволено да обжалва глобата си пред съд и случаят му да бъде разгледан по същество.

Докато делото все още е било висящо пред Съда в Страсбург, Конституционният съд на Република България с докладчик Красен Стойчев се произнася по искане на тогавашния Омбудсман Константин Пенчев за обявяване противоконституционност на чл.189 ал.1 от Закона за движение по пътищата и с решение от 01.03.2012 г. признава законовия текст, ограничаващ обжалването пред съд на глоби до 50 лв. за противоконституционен.

Въпреки това, Съдът в Страсбург е на мнение, че решението на Конституционния съд няма обратно действие за жалбоподателя и той все още има статуса на "жертва“ по смисъла на Конвенцията, макар отстраняването на този текст от правния мир.

И така с решението от днес България се осъжда да заплати на адвокат Кристиан Гьошев сумата от 1000 евро за разноските, сторени пред Съда, а признаването за нарушение на чл.6§1 от Конвенцията според съдебния състав се считало за достатъчно удовлетворение за причинените му неимуществени вреди.

Делото обединява в себе си и жалби на още четирима жалбоподатели със сходни случаи – Денислава Пейчева, Иво Ташев, Теодор Русанов и Михаил Миланов, като само на последният, съдът присъжда обезщетение от 504 евро – разноски пред Съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БатП

    67 42 Отговор
    Разбирам, че делото не е било толкова за фиша, колкото за правото му да обжалва такъв, ако е под 30 лева, ама тия г**чета, които карат на фарове за мъгла в ясно време си заслужават фишовете. На повечето коли фаровете за мъгла заслепяват и изобщо не трябва да се пускат при нормални метеорологични условия.

    Коментиран от #6, #25

  • 2 12 без 5

    36 2 Отговор
    и аз имам,ще я осъдим,че ни докараха до просешка тояга
  • 3 Консултант

    54 5 Отговор
    Същата работа е и с тавана на пенсиите. Държавата ти удържа, а после не ти дава правото да получаваш това което се полага. Това ако не е пряка дискриминация какво е. Дали тове е правова държава или ЕТ?

    Коментиран от #4, #20, #21

  • 4 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Консултант":

    Хехе, отдавна е ясно, че не е ЕТ, ама е откровено АД за определени акционери! Дивидента е под формата на дялово разпределен законен рекет.
  • 5 Слави

    54 6 Отговор
    Хората казват, че халогените за мъгла са много полезни когато ги светнеш-в мъглата ти виждаш по-добре пътя, а пък при хубаво време хората виждат какъв идиот има насреща.
  • 6 Гост

    18 9 Отговор

    До коментар #1 от "БатП":

    Има не малко нови автомобили на които дневните светлини са кръглите халогени от долу. Такива са евтини модификации на Фабия, Поло, И10 , И20 , Фиат 500 гранде и тн. Няма как да има закон с който е задължително да караш на дневни и да те глобят за това, че производителя е определил халогените на евтините си модели да са "дневни светлини".

    Коментиран от #23

  • 7 ТОЧКАТА

    18 20 Отговор
    Халогените са ...убиици!!!Заслепяват безпощадно и после няколко секунди си аут......а в същото време дават НЕОБОСНОВАНО САМОЧУВСТВИЕ на притежателя си///ТОЙ ВИЖДАЛ!!!!//след като ОБСТАНОВКАТа предполага ВНИМАНИЕ!!!!!А тъпият ,,ПРАВЕН,, свят май се самозахранва....поразително ,но когато влизаме в ЕС има 80 000 страници ЗАКОНИ НА ЕС!!!Сега са 120 000!!!!!!!като основно правило е ДЪРЖАВАТА /КОЯТО ЗАЩИТАВА ОБЩЕСТВЕНИЯТ ИНТЕРЕС//----ГУБИ от ЛИЧНОСТТА....Неолиберализъм и джендър....

    Коментиран от #8

  • 8 НАТО ВЕЦ

    28 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТОЧКАТА":

    Заслепяват, щото никой не си дава зор да ги регулира, а те се регулират, както всеки фар, иначе светят на майна си Райна и не вършат работа и в мъглата. Всеки идиот с нерегулирани блескавици може да те претрепе.Иначе тъпаците са ме глобявали, че карам с фаровете за мъгла, в мъгла с видимост под 50м. Според тях това били "допълнителни светлини", нищо че са си така, конструктивно от производителя. Опитаха се да ме глобят, щото съм карал лятото със зимни гуми и трябваше да извадя гаранционната карта, за да докажа на тъпака, че са чисто нови летни.

    Коментиран от #24

  • 9 Зорлем

    16 1 Отговор
    Брей, то и европейското правосъдие бетер като всички останали - 7 години от завеждането до отсъждането! Браво, вярата ми в правосъдните системи и на БГ и на ЕУ изобщо не е разклатено.
  • 10 Факт

    15 1 Отговор
    Поредното доказателство че живеем в незаконна държава!
  • 11 сержант Лебрьо

    12 1 Отговор
    Халогените(светлини за мъгла фабрични в самия фар а не в бронята) на по старите Мерцедеси не заслепяват никак, те просто правят светеща пелерина ниско по асфалта пред и встрани от колата, имал съм и знам
  • 12 B52

    30 0 Отговор
    Няма халогени, които да заслепяват, освен ако не са пипани от собственик, механик или друг, който не знае какво прави. Основното предназначение на такъв фар е да осветява пътя ниско долу (под мъглата), но и за това си трябва регулировка. Мен също са ме глобявали за каране на халогени в ясно време (включил ги бях случайно), но примерно лошо регулирани къси светлини, на които сме длъжни да караме, когато нямаме фабрични дневни светлини заслепяват силно дори в ясен слънчев ден.
    Примерите за лошо регулирани светлини или за каране на включена допълнителна габаритна червена светлина (която е с крушка от 20W и пречи, когато караш зад нея) са стотици. Никой не им обръща внимание, а когато направих забележка на такъв шофьор, първо ме напсува, после като излязох от колата и ме видя в цял ръст се извини и накрая се оказа, че изобщо не знае, че колата му има такива задни светлини за мъгла и че те пречат в ясно време.
    Ей до тук стигнахме с тоталното изпростяване на нацията, но има мегдан и за по-надолу ...
  • 13 Василев

    13 3 Отговор
    Селяни, монтирайте под капака ловна двуцевка със сачми 8 номер и като ви светнат в очите- огън! Катаджия- огън! Каруца- огън!
    Агент Бъфало Бил. ЦРУ!
  • 14 Tashunko

    9 0 Отговор
    ...по жалба на популярният в близкото минало юрист и настоящ адвокат

    Като адвокат не е ли вече юрист?
  • 15 Tashunko

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: по жалба на популярният в близкото минало юрист и настоящ адвокат

    Като адвокат не е ли вече юрист?
  • 16 Гоуст

    4 0 Отговор
    Това същия Кристиян Гьошев ли е дето се яви в музик айдъл и му се смя цяла България и дето се подвизаваше като футболен съдия по селските стадиони и през мач ядеше тупаници???
  • 17 Оппппааааа

    5 3 Отговор
    Кой не е осъдил БГ , той не е спечелил. Нашата система е още комунистическа и не е съвместима с ЕС правила и закони.
    Така че съдете беззаконието в което сме днес. Трябваше тези наши хрантутуци отдавна да коригират всичко , да ама не . Съдете смело и не му мислете много. Щом не ни дават нормални заплати и пенсий , значи някой много гепи .
  • 18 Георг Георгиев

    6 2 Отговор
    Правилно е действал адвокат Гьшев не се е уставил на българските измамници.
  • 19 jgjg

    1 4 Отговор
    Е*ати глиста, пардон юриста..
  • 20 Грую

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Консултант":

    Таван на пенсиите ще има докато има максимален размер на осигурителния доход,а пък такъв доход има от 01,01,2000г. и досега. Т.е. таванът на пенсиите засяга само стаж, придобит преди 2000г. Вярно сега може да има доста такива лица, но докато махнат тавана вероятно няма да има, а ще а останали само такива, които са плащали на максималния осигурителен доход и ще получават тавана, но спокойно те са доста ограничено количество в резултат на работата на българските политици, така че общо взето темата е безпредметна!
  • 21 висок

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Консултант":

    "Същата работа е и с тавана на пенсиите."
    В момента всеки месец ББойко ми краде по 500 лв от пенсията!
  • 22 БРАВО !

    6 2 Отговор
    Чудесно, че абсурдистан е шамаросан за пореден път зад врата.
    Жалко,че такива дела на практика не променят абсолютно нищо за останалите освен за човека завел самото дело.
    Колкото повече хора осъждат българската държава,толкова по-голям е шанса нещо някъде евентуално някога да се промени.
  • 23 Ангел

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Като пишете глупости, поне разгледайте снимките на колите които цитирате, защото това което сте писали няма нищо общо с истината.
    Всичките коли, които споменавате на предницата имат светлини на 3 нива, като най-долните са за мъгла, средните са дневни светлини и най-високите са основния фар.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дани

    1 1 Отговор
    Само да попитам техниците на който халогените им пречат. Кой светлини ви заслепяват повече далги или каси? И одговорат наи вероятно е далги. А сега пак вапрос. На какви светлини виждате по добре в магла зад велана когато сте ? Одговор къси . Логика на халогени е още по добре за защо защото са по ниско светещи от късите е а сега ми кажете как ви заслепиават светлини светлини по ниско светещи от касите и още по ниско светещи от далгите които ви заслепяват със сигорност?

    Коментиран от #27

  • 27 Коко

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Дани":

    Неграмотните да не дават акъл а да се ограмотяват. Има зи закон, там пише. Чети! /ако можеш/.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове