1 400 8

Протестиращите майки ще съдят хората, които ги дискриминират

Протестиращите майки на деца с увреждания ще търсят правата си в съда срещу хора, които публично ги дискриминират, обяви една от тях Ина Маринова. Тя не приема извинението на лидера на КТ Подкрепа Димитър Манолов, който през седмицата им каза да се засрамят и да си приберат нещастните деца от улицата.

Манолов съжали за думите си и обясни, че не са изтълкувани правилно. Майките ще продължат с палатковия си протест в страната до приемането на закон за личната помощ, с който всеки човек с увреждане ще получава подкрепа според нуждите си. Реално протестите на майките текат три години, като за това време са организирани шест демонстрации.

"Всички бяха с искане за Закон за личната помощ и никой до момента не обръщаше внимание. Сега изведнъж, откакто създадохме фланелката "Системата ни убива", някак обществото ни забеляза и се активизираха лицата, които реално спъват една реформа", каза Ина Маринова пред Дарик. Тя подчерта искането на майките за създаването на орган, който да казва от какво имат нужда децата им, а не колко са увредени.

"ТЕЛК за нас е субективен орган, който не дава ясна представа човек от какво има нужда. Необходима е структура, която да направи оценка на потребностите на децата, за да може обективно да се прецени дали има нужда от чужда помощ или не", посочи майката. Тя даде за пример децата със синдром на Даун.

"Те изпаднаха от системата - ТЕЛК в много градове им дават под 50% увреждане. Това е подигравка, защото става дума за генетично заболяване. Няма как да се махне допълнителната хромозома на детето", обясни Ина Маринова.

По повод словесните атаки към протестиращите майки, тя бе категорична, че няма да успеят да ги уязвят. "Ние сме обикновени майки, за нас няма политически цели и финансови дивиденти. Ние сме водени единствено от каузата", посочи Маринова.

Тя обаче подчерта, че майките на деца с увреждания ще търсят правата си в съда срещу хората, които си позволяват публични нападки. "За нас това е огромна дискриминация. Това е недопустимо. Ако в една Германия се чуе такова нещо, този човек ще бъде осъден от държавата, някой щеше да се самосезира", коментира тя.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • РУМЕН
  Отговор
  1 18:04  24.06.18
  МАЛКО СА ИМ ПО 910лв. НА ДЕТЕ! И АЗ ИСКАМ ПО-ГОЛЯМА ПЕНСИЯ , НО НЯМА ЗА ВСИЧКИ. ЦИГАНИТЕ СА С ПРЕДИМСТВО , ТЕ СА НАШЕТО (ВАШЕТО) БЪДЕЩЕ!
 • 2 18:24  24.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пешо
  Отговор
  3 18:24  24.06.18
  Нагли и безпардонно лакоми "майки".

 • месара
  Отговор
  4 19:36  24.06.18
  ........ "Ние сме обикновени майки, за нас няма политически цели и финансови дивиденти. Ние сме водени единствено от каузата", посочи Маринова. а аз разбрах че искат държавата да им дава по 1000 лв., е, явно не съм "разбрал". да попитам : защо не искат Държавата да им помага като се назначават хора които ше се грижат за децата им, до като те ходят на работа - така е в Германия (понеже Германия споменават) и в други държави? абе май за пари става въпрос, в тоя "не политически" протест! а какво да кажат майките с 2-3 здрави деца, дето взимат по 200-300 лв., и те ли на протест, и пенсионерите, и....., абе що цялата държава не протестира срещу себе си? нищо лично, ама някой трябва да работи.
 • Мюмюн
  Отговор
  5 20:40  24.06.18
  Майките на деца с увреждания да помислят първо колко са внесли в хазната, за да искат толкова. В крайна сметка всеки трябва да допринася с нещо за обществото и тогава да иска. Аз не съм им длъжен за това, че са родили увредени деца, за да им дават от моите пари издръжки, много по големи от заплатите на повечето хора......и не спират с наглостта си!
 • Gost
  Отговор
  6 20:42  24.06.18
  Размножават си "зеленчуците" безпотребни и пари искат пък чак и ще съдят! Ние тях трябва да съдим че им плащаме за дебилите!
 • 7 05:51  25.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • SSS
  Отговор
  8 13:06  25.06.18
  Майките,майките,-все мамките....Питам аз-а къде са бащите????Явно във фитнеса,явно пред телевизора да гледа световното,я някъде на ракийка...или пък при някоя кифла...

Напиши коментар:


Публикувай