26 Юни, 2018 21:56 6 310 18

Гинка поиска от КЗК ускорено да придобие активите на ЧЕЗ България

  • гинка върбакова-
  • чез-
  • кзк

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна разглеждането сделката за покупката на дружествата на CEZ в България от компанията "Инерком" на Гинка Върбакова.
Уведомлението за предстоящата концентрация беше подадено още през март, но производството беше открито днес, 26 юни.

По закон ведомството има пет седмици, за да се произнесе.

Мнение трябва да даде и енергийният регулатор.

Според предварителния договор "Инерком" има седем месеца да плати, обявиха преди време от продавача. Така, ако има сделка, тя вероятно ще е до септември.

Съмненията и притесненията са, че малка българска компания с бизнес от 50 млн. лв. купува гигант с приходи за над 1 млрд. лв.

Цената не е обявена публично, но е известно, че е от порядъка 320-360 млн. евро.

За подадено заявление за придобиване на активите на CEZ Group в България съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).
Купувачът не е изненада - "Инерком България", а в искането е записано регулаторът да извърши преценка дали нотифицираната сделка представлява концентрация между предприятия, подлежаща на предварително уведомяване.

Ако тя бъде счетена за такава, "Инерком" иска сделката да бъде одобрена с ускорена процедура и КЗК да постанови незабавно ѝ изпълнение.

Преговорите с 4-5 банки за финансирането напредват, водеща е финансова институция, която не присъства в България, казва консултант на "Инерком". Според изтекли документи от офертата на "Инерком" част от финансирането се очакваше да дойде от Уникредит Булбанк, държавната ББР и ПИБ.

За започнало производство по мащабната енергийна сделка КЗК съобщи още в средата на март. Тогава от регулатора уточниха изрично, че няма да проверяват произхода на парите на купувача. В последващите месеци обаче нямаше развитие по това производство.

Сега от КЗК приканват заинтересованите лица да изразят своите писмени становища за въздействието на сделката.

"Инерком България" планира да придобие едноличен контрол върху предприятията на чешката CEZ в страната. Това включва електроразпределителното дружество за Западна България "ЧЕЗ разпределение", както и дружествата "ЧЕЗ електро", ЧЕЗ трейд", "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ информационни и комуникационни технологии", "Фрий енерджи проджект Орешец", което държи фотоволтаичен парк, и "Бара груп", която е собственик на недовършена централа на биомаса.

Очакванията на антимонополната комисия са, че операцията няма да засегне конкуренцията на пазара.
Ограничено въздействие би могло да има върху националния пазар на производство и продажба на електроенергия на едро и на свързания с него пазар на търговия на електроенергия.

Припомняме, че депутатите гласуваха промени в Закона за енергетиката, които дадоха правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се намесва в сделки като тази за CEZ. Текстовете предвиждат регулаторът да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ, както и да отнема лиценза на компания, която наруши тази разпоредба. Никъде обаче не се посочва на каква база ще се прави преценката, което оставя отворена вратата за субективни решения и намеса в бизнеса на частни дружества.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    33 1 Отговор
    Шиши бърза!
  • 2 ТАСС

    42 1 Отговор
    Б.Б. БЪРЗА .
  • 3 Варна

    44 0 Отговор
    Е ми... - "оШфортиге " собственици бързат!
    В каква държава живеем? - До като не се пролее кръв на жълтите павета тези, които вършат това няма да спрат.
  • 4 Аз съм

    5 0 Отговор
    Пи пиб
  • 5 Бързат

    19 0 Отговор
    щот правителството здраво се клати, а Магнитски напира ))) После софиянци ще му берат гайлето на ЧЕЗна ;)
  • 6 Тряс

    30 1 Отговор
    Крупната инвеститорка кака Гинка успешно ще приложи върху матряла богатият си опит от бизнеса със секс-телефони... Ток може и да няма, но пъшканията по телефона са гарантирани... от ГРОБ!
  • 7 Иванов

    21 0 Отговор
    Това е върхът на падението на СИКтерланд!
  • 8 Дон Боце Тиквезе

    19 1 Отговор
    ГРОБ се клати,няма времеее
  • 9 Тони

    15 0 Отговор
    Може би човека вл филии с мас се притеснява да не стане засечка и да загуби властта.
    По тази причина всички трябва да действат ускорено, за да му е гарантирана лапаницата. Че не се знае кой може да дойде на власт и какво ще измисли
  • 10 племенника

    5 0 Отговор
    Како Гинчеее, да не ме забравиш ей!
  • 11 Ххххх

    7 0 Отговор
    Формулата е проста. Народът прост. Боко прост. Както със софийската вода - купува се от язовира за 4ст кубика, а се продава за СОЦИАЛНО ПОНОСИМА ЦЕНА.
  • 12 скобар

    11 0 Отговор
    Стига вече с тая грозница.Мошеничка с циганска кръвчица.
  • 13 363

    13 0 Отговор
    Гинка нервна за сделката с ЧЕЗ, ББ нервен за изтеклата информация за острова.... само ние българите сме спокойни, ама направо заспали.
  • 14 ганьо хубавеца

    5 1 Отговор
    Малейййй, Гинка не издържа.
    Срещу 10 - тина трансформатора ще и обърна хастара.
  • 15 Манолов от Пазарджик

    1 9 Отговор
    Добре де, защо да не може Гинка от Пазарджик да купи ЧЕЗ? Подчертавам " от Пазарджик!" Скокнаха Софианци на стачка и не позволиха да вземем лъвчета в Пазарджик?!?! Какво като Гинка е от Пазарджик, непременно трябва да е от Банкя или от с. Крушовица област Враца? И защо чужди фирми могат безпроблемно да купуват български дружества и заводи, а български да не могат? Защо от времето когато е писан "Бай Ганьо" до днес няма промяна в манталитета на българите и всичко чуждо и западно трябва да се приема за по-велико и по-голямо от българското?

    Коментиран от #16

  • 16 ганьо хубавеца

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Манолов от Пазарджик":

    По твоята логика дори Пабло Ескобар да купи ЧЕЗ, няма проблеми. Сделката е "на тъмно", не е ясен купувача, на всеки обаче му е ясно, че Гинка е бедна, като църковна мишка и е само кукла на конци.
    Такива "сделки" се извършват само в България и са много опасни, особено за бедна страна, като нашата
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мартин

    1 0 Отговор
    Гинка е новото Цветан Василев - Фараона!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове