27 Юни, 2018 11:00 1 874 5

Бисер Петков: Съжалявам за Росица Димитрова, стана невинна жертва

  • бисер петков-
  • росица петрова-
  • хора с увреждания

Майките протестират, но ние не знаем колко хора с увреждания ги подкрепят, казва министърът

Бисер Петков: Съжалявам за Росица Димитрова, стана невинна жертва - 1

Социалният министър Бисер Петков коментира пред Нова тв бурята около себе си, след като му бе поискана оставката, а по-късно върната.

„Аз съм се концентрирал изцяло върху работата по текущите задачи в министерството. Водим интензивен диалог с протестиращите майки, за да намерим решение на въпроса, както и по приключването на европредседателството. Днес България е домакин на голяма конференция, посветена на европейския стълб за социални права. Моята оставка е депозирана, тя е при премиера и от него зависи дали тя ще бъде приета”, каза Петков.

„Съжалявам за оставката на госпожа Росица Димитрова, защото тя стана невинна жертва. Съжалявам, че тя не е част от политическия кабинет на министерството, защото е професионалист с голям хъс”, заяви той за оставката на зам.-министърката, пътувала в бизнес класа.

„Искам да кажа, че правото на заместник-министрите при пътуване над 5 часа е регламентирано в Наредбата за командировките и специализациите в чужбина, така че това не е законово нецелесъобразно. Това е изключение и се наложи в рамките на председателството, когато дневният ред и пътуванията на зам.-министрите бяха интензивни. Трябваше в кратък срок да бъде командирована г-жа Петрова за конференцията на ООН”, каза той.

„В тази ситуация на фона на това, което става, преценката не е била съвсем адекватна за упражняване на това право. Това, което министерството ще направи е с промяна във вътрешните правила, да се изключи това право”, подчерта Петков.

Министър Петков коментира и казусът с майките с увреждания.

„Нека уточня, че след промените от началото на 2017, когато в закона за семейните помощи за деца бе въведена една нова семейна помощ за семейства на деца с увреждания, през миналата година за нея са изплатени 162 милиона лева. Тази помощ, която е в три размера според степента на увреждане на детето, е с характер на т.нар. личен бюджет, който родителите могат да преценят за какво да използват, включително и за асистентска подкрепа. Явно това решение не удовлетворява всички майки, защото една година по-късно те отново са на протест. Искам да добавя, че с бюджета на министерството бяха допълнително насочени 81 милиона лева, с които бюджетът пое финансирането на асистентските услуги и се увеличиха т.нар. интеграционни добавки”, обясни той.

„Това, което министерството подпомогна омбудсманът, за да се разработят финансови разчети по предложения от нея закон, наистина беше направено при различни допускания. Най-нискобюджетният вариант беше при 1,1 от МРЗ, след като в проектозакона е предвидено 1,5 или 2 за изчисляване на часовата ставка за асистентската ставка. При този вариант с изключване на всички текущи плащания, които се изключват – добавки за чужда помощ от държавното обществено осигуряване, финансирането на асистентското обслужване, този вариант показа недостиг на 150 милиона лева. Ако от този разход се нитират и осигурителните вноски, защото държавата поема платените вноски за асистентски труд, сумата достига до 105 милиона”, каза министърът.

„За мен беше важно да се разбере, че няма как да бъдат удовлетворени тези искания чрез преструктуриране на сегашните средства. Трябват нови, а при удовлетворяване на заложените искания и увеличаване на МРЗ като база за изчисленията, сумите са от порядъка на няколко стотин милиона”, обясни Петков.

„Финансовият аспект е важен, но не е най-важният. Тук най-важното е да се намери дългосрочно и устойчиво решение, което да удовлетворява всички хора с увреждания. Майките протестират, но ние не знаем колко хора с увреждания ги подкрепят”, каза той.

Междувременно, днес майките готвят нов протест пред НДК, където ще има евроконференция за социалните права. Те заявиха, че са пред НДК, защото искат да информират международната общност за проблемите си.

„Ние сме стигнали до решение, но това решение не намира разбиране от управляващите и национално-представителните организации”, каза демонстрантка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 3 Отговор
    Боклуците се защитават един друг. Станала била невинна жертва. Боклуци крадливи
  • 2 иванова

    4 0 Отговор
    Десетки години една организация получава субсидии от бюджета.Не мога да разбера,защо са 99 хиляди,а не 100хил. лв., та те се харчат на едро за екскурзии в чужбина! Чудят се как да ги усвоят,защото организацията разполага и с наеми от магазини,подарени при предишния режим, в името на инвалидите.Истински контрол няма и никога не е имало.
  • 3 матросов

    2 0 Отговор
    Абе Бисере защо чакаш премиера да ти подпише оставката той не те е вързал с верига за бюрото ти Щом си подал оставка отиваш си и не чакаш никого Но хубаво е да си министър --парички облаги предимства прикляквания женски дупета Ееее как да напусна Ето това показва що за човек си
  • 4 Димитров

    3 0 Отговор
    ПРОЩАВАМ ви -като върнете ВЪНШНИЯТ ни ДЪЛГ от над 50 МИЛЯРДА,,,,,,,,,,Прощавам ВИ и лека ви пръст
  • 5 Бай Иван

    2 0 Отговор
    Разбирасе , че ще съжаляваш !
    Продаде я! Мъж си!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове