Last news in Fakti

28 Юни, 2018 16:12 1 614 12

С консенсус ЮНЕСКО подкрепи българското правителство за Пирин

  • юнеско-
  • пирин-
  • валери симеонов-
  • банско

С консенсус ЮНЕСКО подкрепи решението на българското правителство от 28 декември, с което беше променен частично действащият план за управление на Национален парк „Пирин“.

Този документ на Министерския съвет даде възможност за започване на законовите процедури, предхождащи изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Отделно корекциите в Плана са стъпка към цялостното развитие на зимния туризъм в страната ни.

На 42-та годишна сесия на ЮНЕСКО, която се провежда в Бахрейн, българската делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов, получи подкрепата на повечето държави-членки на Комитета на Световната организация.

В съгласие страните от Комитета гласуваха, че частичното изменение на Плана няма нужда от Екологична оценка (ЕО) – такава е необходима за устройствения план, в който ще се предвиди втората кабина.

Относно новия План за управление, който вече няколко години е в съдебни процедури, обжалван от „зелените“, от Световната организация препоръчват да се изчака решението на българския съд за това нужна ли е на него да се прави екологична оценка.

По време на дискусията Валери Симеонов благодари на делегатите и покани всички представители да посетят Пирин и ски зоната.

Решението на Комитета на ЮНЕСКО очевидно шокира „зелените“, които бяха изпратили в Бахрейн Катерина Раковска от WWF-България. Тя е съпруга на Андрей Ковачев, един от водачите на организациите от коалицията „За да остане природа в България“, която е едно с политическа партия „Зелените“. Във WWF-България е и Веселина Кавръкова, която живее на семейни начала с бившия директор на Природен парк „Витоша“ и виден „гражданин“ Тома Белев, припомня в. „Труд“.

На годишната среща Раковска правела совалки сред страните-членки на Комитета с искането Пирин да бъде вписан като застрашен обект от световното природно наследство. Същото правеше преди 2 години на срещата на Световната организация в Истанбул племенникът на проваления правосъден министър Христо Иванов – Любомир Костадинов.

Днес очевидно мисията на Раковска не се е увенчала с успех. Тя показа това с изказването си на дискусията, като обвини делегатите, че са допуснали огромна грешка. Бесни, „зелените“ моментално започнаха виртуалните си атаки в социалните мрежи срещу българското правителство.

Тома Белев пусна фалшивата новина, че Валери Симеонов и българската делегация спят в хотел „Риц“ в Бахрейн на цени от 500 до 1500 лева Вицепремиерът набързо го разобличи, а „екологът“ дори не се извини за манипулацията.

Един от съратниците на Белев – Стефан Аврамов, нарече „курветини“ държавите, дали подкрепа за решението от 28 декември, а Петко Цветков от Фондация „Биоразнообразие“ започна трескаво да пише възмутителни писма до посолствата на тези страни. Тома Белев последва примера му и призова всички да пишат, но на „добър български“, а не на „лош английски“.

„Зелените“ не спряха до тук и в истерията си подновиха лъжата, че министърът на околната среда и водите Нено Димов миналата седмица е бил в Париж, където „хранил на обяд“ посланици на страни от ЮНЕСКО и така осигурил подкрепа за правителственото решение.

От МОСВ още преди няколко дни опровергаха тази фалшива новина, а самият Димов разясни в телевизионния ефир, че никакъв обяд не е давал или плащал.

След решението от 28 декември „природозащитниците“ опитваха да окажат натиск над изпълнителната власт да отмени решението си, позволяващо изграждането на втори кабинков лифт в Банско под предлог, че Министерски съвет всъщност е разрешил изграждането на най-големия ски курорт в света върху половината от парк Пирин, което също е лъжа.

Организирани бяха протести под това мото, кулминирали с довеждането на зелената евродепутатка Франческа Келер в България, която положи прецедент в историята на Европейския съюз и де факто подкрепи искане за оставка на българското правителство. Паралелно с това, премиерът Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда Нено Димов, еврокомисарят Кармену Вела, бившите министри на екологията Нона Караджова и Евдокия Манева, юристи и експерти разясниха, че решението на Министерски съвет позволява изграждането на спортна и техническа инфраструктура единствено в рамките на съществуващата зона за туризъм с площ 2.2% от парка и не може да се говори за каквото и да било строителство на писти, хотели и лифтове върху 48% от Пирин. „Екозащитниците“ продължиха да протестират с искания за оставка и отмяна на решението уж за застрояване на 48% от парк Пирин. В последния месец митингите им затихнаха, тъй като обикновените хора разбраха, че са употребени политически.

През април политическа партия „Зелените“ (коалицията „За да остане природа в България“) влязоха в обединение с „Да, България“ на Христо Иванов и ДСБ, водени от генерал Атанас Атанасов. По този начин стана съвсем очевидно, че протестите за Пирин всъщност не са граждански, а преследват политически цели, като основната е оставка на правителството. На евентуални предсрочни избори трите формации ще опитат да влязат в парламента, което е техен болезнен стремеж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    10 2 Отговор
    Да живее ДЪНДИ ЮНАЙТЕД. От ,, Челопеч" вече - 1млд печалба при такса 1,44% . Компенсацията им ще бъде "Крумовград" - 2 х по-печелившо при 1,25% . ЧЕСТИТО НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ
  • 2 Ивайло

    13 5 Отговор
    Ми те от ЮНЕСКО ги разбират нещата, а дано сега почне да се строи лифта най-накрая. И на зелените да им бъдат натрити носовете.
  • 3 ИВАН

    10 8 Отговор
    Изсякоха гората и почнаха невижданите наводнения, ама след тях следва невиждана суша и морящи горещини ... ама споко, мафиотите имат климатици и джакузита, да му мисли народа, казвам го със сарказъм.
  • 4 Хахаха

    8 6 Отговор
    При подобни наводнения хранилищата за токсични отпадъци ще преливат, и който преживее ще мутира в СВРЪХЧОВЕК И ГЕНИЙ. ЧЕСТИТО НА БЪЛГАРИТЕ

    Коментиран от #6

  • 5 Просия

    7 4 Отговор
    Най-после се взе правилното решение, ало заблудените...събудете се, 21 ВЕК СМЕ !!!!
  • 6 Све

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Но Юнеско ще ни запази Пирин. КАК СКЕ МОГЛИ ДА ЖИВЕЕМ БЕЗ ЮНЕСКО ???
  • 7 Валери

    7 6 Отговор
    Като не стане както зелените искат се почва с псувни и недоволство, така ли? Малка и недоказала се група сте..
  • 8 Велин

    5 5 Отговор
    След ЮНЕСКО кой още ще трябва да се съобразява с тъпизма на зелените?
  • 9 ИВАН

    6 4 Отговор
    И какво ме греят лифтове и туризъм, аз пък искам туризъм с непокътната природа, дива натура, както Бог я е създал, а не мутропобни образувания да си пълнят джобовете.

    Коментиран от #10

  • 10 Просия

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "ИВАН":

    Ами имаш хиляди декари гори, не можеш 50 години да ги обходиш..един лифт ли ще ти пречи Иване...Иванеее...
  • 11 Макето

    5 3 Отговор
    Няма ли най-после да има санкции за Тома Белев и неговите приятелчета, които най-нагло лъжат и заблуждават общественото мнение за промените в плана за управление на Пирин и създават изкуствено напрежение в цялата държава.
  • 12 ГосТ

    2 3 Отговор
    Никой не знае каква е тази частична промяна,мен лично ме съмнява да е само за втора кабина. Ако е така,това ще качи панаира от инвалиди в модерни екипчета горе на бъндеришка и шилигарника.бае цеко нема пусне Академик, а ше иска писти в горите към демяница .и натам ще омаже. Т'ва е.
    Абе чудя им се на теа,що не си стоят долу да си праат секс и алкохолни маратони,ами в планината тръгнали. Пуста мода,да се карат ски и сноуборд !!!
    А на мен ми дреме, отдавна не ходя в бансчо,което ми харесваше много преди време. ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове