16 Февруари, 2012 11:23 4 421 4

Европейската мрежа срещу расизма настоява за забрана на "Луков марш"

  • луковмарш

Секретариатът на Европейската мрежа срещу расизма (ЕНАР) в Брюксел изпрати писмо до Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община с настояване да забрани планираното за събота, 18 февруари 2012г. възпоменателна факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, съобщи националният координатор на ЕНАР за България.

В писмото се казва, че "за поредна година Българският национален съюз (БНС), Национална съпротива, "Кръв и чест" и други неонацистки формации възнамеряват да отдадат почит към отявлените фашистки възгледи на бившия министър на войната и легионер по времето на Втората световна Война – ген. Христо Луков".

От 2004г. траурното факелно честване се превръща в "публично демонстриране и пропаганда на расизъм и неонацистки идеи. Членове на неофашистки групи от други държави: Германия, Русия, Белгия, Румъния – официално забранени в собствената си страна, също участват в "Луков марш" в София".

Затова ЕНАР призовава Столична община да забрани провеждането на тази демонстрация на 18 февруари 2012г. ЕНАР също настоява Ръководството на Столична община да предприеме ефективни мерки срещу проявите на расизъм.

Секретариатът на ЕНАР е изпратил копие от писмото, подписано от Майкъл Привот, директор на ЕНАР и до омбудсмана на Република България.

Писмото от Брюксел подкрепя протестното Отворено писмо за отмяна на "Луков марш", изпратено от ЕНАР в България до Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и до Константин Пенчев, омбудсман на Република България на 10 февруари 2012г. В него НПО-ии призоваха Фандъкова "да приложи дадените й правомощия от Закона за събранията, митингите и манифестациите (чл.12, ал.2) и да забрани провеждането на планирания за 18 февруари 2012г. "Луков марш" като събитие, "което застрашава обществения ред в София" (чл.12, ал.2, т.2) и "нарушава правата и свободите на другите граждани" (чл.12, ал.2, т.4), като подклажда омраза и вражда на етническа, расова, религиозна и антисемитска основа".

ЕНАР, България са обезпокоени също и от факта, че под наслова на тазгодишния марш "Ден на герои" организаторите се опитват да използват името на националния герой Васил Левски и публично да приравнят изповядваните от него идеи за равноправие на хората от всички етноси с националистическите и антисемитските идеи на ген. Христо Луков.

В началото на месец февруари протестни писма до кмета на Столична община и до омбудсмана на Република България с настояване за забрана на "Луков марш" изпратиха също Гражданска инициатива "Хора срещу расизма" и сдружение "Солидарна България".

ЕНАР – European Network Against Rasism е създадена през 1998 г. в резултат на осъзнаването от НПО на необходимостта да обединят усилията се в борбата срещу расизма. Така Мрежата става форум за обмен на информация и политическо влияние на ниво ЕС и неговите членове. Мисията на ENAR е една Европа без расизъм, където всяка една личност ще има равни възможности за участие и реализация в обществото. Понастоящем в ЕНАР членуват над 700 НПО от всички държави-членове на ЕС.

Мрежата на ЕНАР, България е създадена през 2007 г. и в нея участват 19 НПО: Български съвет за бежанци и мигранти; Център на НПО-Разград; Алианс за младежко развитие-Пловдив; Център по правата на човека (ЦПЧ) "Васил Левски"- Карлово; Български хелзинкски комитет; "Младежки форум 2001"–Разград; Център за подкрепа на жени–с.Стражец; Сдружение "Справедливост 21"; Фондация "Междуетническа инициатива за човешки права"; Асоциация за Европейска интеграция и права на човека; Асоциация за интеграция на бежанци и мигранти; Български адвокати за правата на човека; Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе"; Фондация "Международен център за изследване на малцинства и културните взаимодействия" (ИМИР); Сдружение "Рома заедно"; Фондация "Ресурсен център ШАМ"-Монтана; "Roma Destiny", Сдружение "Равни права за семействата на българи и чужденци"; Гражданска инициатива "В подкрепа на етиопската общност в България"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 daath

    0 5 Отговор
    Така и трябва. 15-16 годишните лекенца да си стоят при мама и тати, а не да се изявяват като гамени. Расизма е лошо нещо, и аз не обичам цигани, но това не означа, че трябва да ги мразя и трепя. Едва ли има някой възрастен, който да има време за следните простотии, и едва ли има някой с възраст над 25 г. който да вярва в неонацизъм и т.н. Повечето членове на такива партии са безделници или някакви умствено изостанали 18-19 годишни "скин"-чета. Не отричам качествата на някои фашистки генерали, но хайде да не смесваме героизъм с политика и расизъм!

    БНС и другите такива партийки ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ на хлапетата!!!!!
  • 2 родолюб

    4 0 Отговор
    Да духат супата лицемерните западно-европейци!
    Всеки народ си има своите исторически личности и
    всеки народ САМ ИЗБИРА дали и как да си ги чества,
    почита и слави!
    По смешната им логика-ако след време на някого от
    тях започне да не им харесва Ботев,да речем,и нашият
    02.06.,пак ли ще ни посъветват "приятелски"да го
    отменим и забраним??!!
    Абсурдна и абсолютно-недопустима намеса в нашите си
    български работи е това и аз НАЙ-КАТЕГОРИЧНО ИМ
    ПОКАЗВАМ МОЯ ГОЛЯМ СРЕДЕН ПРЪСТ!
    И ако наистина имаме БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО,
    и то трябва да стори това на ония самозабравили се
    радетели на прословутата западна цивилизация!
    За сведение на всички-не съм на 20,нито на 30 или
    40 години........
    И твърдя уверено,че ИСТИНСКИ,ГОЛЯМИ И РОДОЛЮБИВИ
    БЪЛГАРИ е имало открай време,вкл.и преди 09.09.1944г.!
    И-моля ви-не се нахвърляйте неоснователно върху децата
    ни-нали точно те ще живеят тук след нас и мисля,че имат
    "право на глас"точно толкова,колкото и ние.......
  • 3 Луков не Луканов

    3 0 Отговор
    Какво общо има "Луков марш" с расизма? Аз не съм толераст и никога няма да бъда!
  • 4 мартин акакка

    1 0 Отговор
    чЕрвените отново се изказват неподготвени :)