843 7

Манолова: Нашият законопроект дава възможност на нуждаещите се

Мартин Христов

Законопроектът, който сме подготвили, дава възможност на абсолютно всички хора с увреждания да поискат лична помощ. Това обяви пред БНР омбудсманът Мая Манолова по повод подготвения от нея законопроект за личната помощ, свързан и с протестите от седмици на родители на деца с увреждания пред парламента.

"Всъщност получаването на лична помощ не е решаване на всички проблеми на хората с увреждания, но на практика е ключът към решаването им и към упражняване на техните права, защото това е средството, инструментът, механизмът, чрез който хората с уреждания имат достъп до дневни центрове, до образование, до трудова заетост, до рехабилитация, до живот в общността да реализират своето право на избор и да могат сами да управляват живота си, когато наистина има регламент, който да им осигури лична помощ. Това е изключително важен проект", коментира Манолова.

"В момента асистентските услуги се предоставят на проектен принцип, на програмен принцип и макар за тях да се предоставят 169 милиона лева годишно, реално достъп до такива услуги имат 11 158 хора с увреждания, тоест асистентската услуга, която реализира лична помощ стига само до тези хора, а останалите получават една надбавка от 90 лева за чужда помощ ежемесечно, която на практика не може да им осигури нищо. С 90 лева какво можеш да си осигуриш като личен асистент или като подкрепа за помощ? Всъщност сега ситуацията е дискриминационна и дава възможност само на 11 158 души да ползват такива услуги и то в зависимост от средствата. В община Бургас им се предоставят само по два часа дневно, независимо че някои от тях имат много по-големи потребности. Всъщност проектът, който предлагаме, ще даде възможност на всички хора с увреждания да кандидатстват. Финансовите разчети са направени върху това 77 000 души да получат чужда помощ, защото такава е реалната ситуация в момента. Толкова са хората, които освен съответния процент неработоспособност, им е дадено и право за чужда помощ", поясни тя.

Манолова добави още, че предложените от ГЕРБ спешни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания връщат процеса с 20 години назад:

"В този проект се връща принципът за раздаване на средства на всички по равно, като базата върху, която ще се смята, е гарантираният минимален доход, който е в размер на 75 лева. Изобщо много обезкуражаващи действия на фона на протеста на майките и на тяхното очакване да се започне с реална реформа в системата".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 18:57  01.07.18
  Нащият законопроект дава възможност..."НИКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ НЕ ДАВА ЗАКОНОПРОЕКТА ВИ,АКО ПАРИТЕ ГИ НЯМА!Нещо повече-ДОРИ И ДА Е ЗАКОН А НЕ ЗАКОНОПРОЕКТ,КАТО НЯМА СРЕДСТВА РЕЗУЛТАТЪТ ПАК ЩЕ Е НУЛА.Ще получиш адмирации/НА ТЕБ ГОВОРЯ МАЙО!/ ако направиш каквито си искаш промени,допълнения и актуализации в СЕГАШНИЯ ЗАКОН,НО СЕ ПОБЕРЕШ ВЪВ НАСТОЯЩАТА ФИНАНСОВА РАМКА!Повтарям:НАСТОЯЩАТА ФИНАНСОВА РАМКА!А иначе с пари всеки може,но ПРЕДИ ТОВА ДА ПОСОЧИ ОТ КЪДЕ ДА БЪДАТ ОРЯЗАНИ СРЕДСТВА за да се пренасочат ДОПЪЛНИТЕЛНО към хората с увреждания!
 • Силвия Велинова
  Отговор
  2 20:52  01.07.18
  г-жо Манолва, Във Вашите , Зконопрокети за какво точно става на въпрос Ще имаме ли и прес 2019 и при хоата в зряла възраст който са със спефични потребности ще имати ли възможост за личне аситенет!
 • Силвия Велинова
  Отговор
  3 21:16  01.07.18
  Нека г-н Б Борисов да искара поне месец с тези 75 лв !!!
 • Морук
  Отговор
  4 21:36  01.07.18
  Аууу гольовица пак се появи,не е важно какво говорят хората за теб, важно е да говорят,точно като мастията мадона
 • Perko
  Отговор
  5 22:09  01.07.18
  Поредните лъжи или нов политически проект.
 • Viktor
  Отговор
  6 22:13  01.07.18
  Греда Манолова, греда. Народа вече поумня и не се лъже на евтини номера. Хората искат хляб.
 • уфффф
  Отговор
  7 06:47  02.07.18
  Просто една латерна. Вчера говореше по радиото. Ами не издържах. Ако така е вкъщи, онзи Ангелчо, ще стане скооро глухоням по желание.

Напиши коментар:


Публикувай