6 Юли, 2018 10:30 3 612 17

Елена Йончева: Турска фирма не иска конкуренция от летище „София”

  • концесия-
  • летище софия-
  • елена йончева-
  • бсп

Чуждестранните инвестиции по време на управлението на Борисов са намалели с 1000%

„Това, че стартирането на концесията за летище „София” се гледа на закрито заседание на МС и не се дава никаква информация, показва, че се крие нещо. През март, миналата година служебното правителство спира концесията на летище „София” с аргументите, че то представлява част от националната сигурност и концесията не отговаря на интересите на България”. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева пред бТВ.

Тя добави, че левицата не казва, че е лошо турска фирма да вземе на концесия летище „София”. „Едната от турските фирми, която иска да е концесионер, строи най-голямото летище в света и то не къде да е, а в Истанбул. Нормално е да се опитва да подчини конкуренцията. Световната практика е да подчиняваш своя конкурент и да създаваш такива условия, че да нямаш конкуренция в региона”, обясни Йончева.

Тя добави, че живеем в период, в който има проблеми с бежанците и тероризма, и това не е политическата ситуация от преди 12 години, когато на концесия са дадени летищата във Варна и Бургас. „Софийското летище е печелившо, за миналата година има печалба над 11 млн. лв, а приходите са над 148 млн. лв. Всяка година потокът на пътници и печалбата се увеличават. Летището има изградена инфраструктура”, обясни Йончева. Тя попита, защо ни е да даваме на концесия нещо печелившо.

„ГЕРБ продължават да приемат лобистки закони, като този за бездимните цигари”, коментира още Елена Йончева. Тя добави, че да увеличаваш акциза на една стока в средата на годината е необяснимо и неприемливо. „Дава се много лош знак на чуждестранните инвеститори. Чуждестранните инвестиции по време на управлението на Борисов са намалели с 1000%. Последният доклад на Светованата банка също казва, че бизнес средата се влошава”, обясни още тя.

„Г-жа Меркел представи на премиера Борисов сметката за бежанците, а тя е 60 000 мигранти, които са пропуснати през българската граница и трябва да бъдат върнати тук”, каза още народният представител. Тя добави, че в тази бройка влизат и хората, преминали на територията на България и през последната една година, когато, по думите на премиера, имаме нула мигранти по границата и всеки, когото хванем, го връщаме в Турция. Йончева заяви, че истината в един момент ще излезе наяве и ще разберем какво става по границата. „Няма вариант да спрем връщането на тези мигранти, защото по време на европредседателството не се чу да настояваме за промяна на Дъблинското споразумение”, каза още Елена Йончева. Тя бе категорична, че по време на европредседателството не са поставени теми, които засягат националния ни интерес. „Виждахме само прегръдки, целувки и ПР акции, а на практика това, което беше в интерес на България, го нямаше”, коментира тя. Йончева добави, че сме се справили се с логистиката на европредседателството. „Нито една кола с еврочиновник не угасна, както каза премиера, сложихме нови плочки пред НДК и го ремонтирахме- няма държава, която не се е справила с това”, каза още народният представител. "Но какво ни донесе това? Имаме ли по-голям шанс за Шенген и Еврозоната ?”, попита тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цистит

    18 3 Отговор
    бочката пак оплеска работата това ли ми казвате
  • 2 Реалист

    21 21 Отговор
    Тая да върне 2-та милиона взети от Пловдивския панаир по времето на станигей и тогава да говори.

    А и никой не я е канил да присъства на сериозните разговори, така че няма право на мнение. Както каза Бойко - стават само за преводачи от руски :):):)
  • 3 Христо

    24 7 Отговор
    Жената казва много истини, като работещ в сферата на авиацията-това е бъдещето.България за щастие е на стратегическо място и много авиокомпании имат полети от София, няма нужда да се дава на концесия летището...Това ще е огромна далавера, в която в името на личните облаги ще прецакаме нещо работещо и печелившо!!!А дали Йончева става за преводач, бате Бойко даже и за това не става...само да краде и да лае, тотален балон само хората които им изнася не го виждат това.Много добре знаем и защо Бойко има все още някакъв рейтинг, всички които имат “сенчест” бизнес, плащат където трябеа да се смазва конкуренцията, да “лапнат” обществена поръчка, всички те го защитават и са готови на всичко, защото при негова смяна ще лъсне всичко!!!
  • 4 ПЕЕВ

    9 11 Отговор
    ТАЯ ТАКА ПРЕИНАЧАВА НЕЩАТА ЧЕ СТАВА ЗА АРТИСТ ОТ ТЕАТЪР- СЪЛЗА И СМЯХ.
  • 5 Нихилист

    11 5 Отговор
    Стига го защитавахте тоя морук, бе.
    Той вече няма търпение да си подаде поредната оставка.
    Колкото по-рано, толкова по-добре!
  • 6 123

    5 10 Отговор
    Някой някога дали си представя г-н Йончева да каже нещо положително за друга партия освен за своята, "втората" родна майчица... И за пореден път това е "новина", как точно?

    Коментиран от #7, #8

  • 7 123

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    *г-жа
  • 8 Д'мин

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    За тази година чуждите инвестиции в България са 700 млн., в Унгария 13 млрд. Миналата година Албания ни задмина по чужди инвестиции! Еми това е истината!

    Коментиран от #11, #12

  • 9 ЛНЪ

    6 0 Отговор
    Защо се дава на концесия летище което добре печели? за да се угоди на някой приятел , или да се напълни някой още ненапълнен джоб? Какво остана от България не продадени и не концесионирано?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 123

    2 9 Отговор

    До коментар #8 от "Д'мин":

    Ти като четеш разбираш ли какво четеш или само коментираш??? Албания като страна икономиката и е в плачевно състояние, както беше нашата преди 10тина години, точно за това в такива страни се налагат огромни инвестиции. Нашата страна отдавна премина границата на "плачевното" след управлението на БСП, това е факт, няколко пъти и сега никой няма да даде такива инвестиции отново. Но за тези дето са по-зле от нас естествено е да получат повече пари. Кое не е ясно или думите на Йончева са закон?

    Коментиран от #13

  • 12 ТнТ

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "Д'мин":

    Вие къде ги четете тези числа, винаги ще има някой който е работил повече от теб и ще получи повече от баницата. Факт е че през 2017 пречикте чуждестранни инвестиции са се увеличили с 35-37%, като в края на 2016 част от тях отидоха директно за погасяване на дълг. Сега още 2018 не е приключила и почват да се вадят числа, кой ни задминал или кой е по-добре. Винаги ще има такива, важното е ние да вървим напред. А отговорност за парите от Европа Йончева никога няма да поема, да не говорим че точно през тяхното управление парите бяха спряни на 100%. Защо не го коментирате това, защо Йончева не се похвали че след управлението на БСП нещата тръгнаха със стремглави темпове, няма да го каже защото не и изнася, а е и доста по-лесно да оплюеш конкуренцията и да замажеш ситуацията.

    Коментиран от #14

  • 13 Д'мин

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Публикувано във факти.бг: Но за тези дето са по-зле от нас естествено е да получат повече пари.
    Аха, значи Унгария яко са я закъсали! Добре,че ме открехна!
  • 14 Д'мин

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "ТнТ":

    Мислиш ли,че ми пука за Йончева или БСП! Ама да ми плямпате, че всичко е цветя и рози, мерси, това на децата ви за лека нощ!

    Коментиран от #16

  • 15 234

    4 8 Отговор
    Защо трябва да си мислим, че ако летище София се концесионира от турски граждани е лошо. Какво лошо има да си част от най голямото летище в света? Така или иначе нашето летище ще бъде засенчено от Истанбулското и ако остане самостоятелно най вероятно ще фалира.
    Ако договора за концесията защитава националния интерес няма нищо лошо.
  • 16 ТнТ

    1 6 Отговор

    До коментар #14 от "Д'мин":

    Ма не е нужно да скачате още от сега само защото големия финансист Йончева твърди нещо, айде с тези мелодрами отдавна трябва да сте свикнали. Тя милата от телевизия разбира толкова че да изкара 2 милиона, но и финанси сигурно е завършила вечерно и е единствената в цял свят която успява да види преките годишни инвестиции за дадена държава в средата на годината. То не е за смях, а незнам за какво да е, но цъкай си плюсовете и се радвай.
  • 17 Чоко

    0 1 Отговор
    Само не мога да разбера тая за ква конкуренция говори. Хората строят най голямото летище в света. Там сигурно ще кацат и излитат самолети през 3-4 минути. От София колко полета имаме на ден? Няма никакво значение кой ще е - турци, араби, бараби, евреи, мормони и пр. Важното е да цакат паричките.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове