Last news in Fakti

7 Юли, 2018 19:23 15 066 27

Тол такси в България до края на годината

  • тол такса-
  • магистрала-
  • трафик-
  • винетка

Така ще се постигне справедливо заплащане, смятат от АПИ

До края на годината Еврокомисията трябва да одобри тол таксите за движение по българските пътища. Преди това обаче, във втората половина на септември Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) ще представи 3 варианта за цените на винетките.

Това съобщи за "Монитор" инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Той припомни, че тол системата ще даде възможност да се събират по-високи такси от тежки превозни средства над 3,5 т, които най-много разбират пътищата ни.

„Ще се постигне справедливо заплащане“, поясни инж. Глосов.

„В момента от пътни такси повече пари се събират от леките коли, а те най-малко похабяват пътищата. Настилките се рушат от тежките автомобили. На един тир му струва да мине през България двайсетина лева, а пред съседна Сърбия за същото разстояние се плаща 100 лв.“, припомни той. Междувременно днес парламентът ратифицира споразумението с МБВР за консултантски услуги по тол-системата. То има за цел да подпомогне дейността на Агенция „Пътна инфраструктура” при въвеждането на Националната система за електронно събиране на пътни такси у нас.

Предвижда се АПИ да използва експертизата на Международната банка за възстановяване и развитие, за да изпълни успешно проекта за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за такси у нас. За превозните средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т таксите ще се събират на база изминато разстояние, а за автомобилите с маса до 3,5 т - на база време, (електронна винетка), стана ясно по време на ратификацията на споразумението.

Реализацията на тол системата се забави с години. На всички процедури се появяваха дребни фирми, учредявани само за да пускат жалби и да бавят въвеждането на електронните винетки. От тол системата, чиято експлоатация ще започне догодина се очаква значително увеличаване на приходите от пътни такси, прогнозират от АПИ.

През март строителният министър Николай Нанков прогнозира, че пътни такси ще се плащат за използването на около 55% от пътната мрежа в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Public Owner Sofia skin head 88

    85 12 Отговор
    Бойко Борисов, истинска фамилия БЕХАР - евреин, когато и да го утрепеш, все си закъснял, както казваше серийният убиец недялко димитров момата, бог да го прости. Трябват ни повече серийни убийци и ще се оправим. Те тая шайка не са толко много - 1000-2000 министри, депутати, журналисти и масонски ложи, трепане му е майката, друго спасение няма

    Коментиран от #3, #5

  • 2 нова кожа от народа

    70 6 Отговор
    Под предлог за по-справедливо заплащане, всъщност ни товарят с още една такса, която ще плащаме всички. Защото търговците ще я начисляват в цената на стоките, които превозват. А "справедливата Лили" - големия експерт по европредседателството, още миналата година ни сурвака с двоина цена на винетките. Да ни е честито! Повече чудеса - в следващия мандат!- както казваше шефът на ГЕРБ Цв. Цветанов!

    Коментиран от #23

  • 3 Джо

    53 5 Отговор

    До коментар #1 от "Public Owner Sofia skin head 88":

    не са хиляди, тук 15-20 човека ни правят на маймуни

    Коментиран от #4

  • 4 Брадва

    53 1 Отговор

    До коментар #3 от "Джо":

    Но си имат ортаци, ятаци.. Едно време болярите са сегашните новобогаташи, поддържащи със зъби и нокти статуквото. Прав е човекът, 2-3 хиляди ще оправят задълго нещата и ще живнем.
  • 5 Ефтини сензации

    6 54 Отговор

    До коментар #1 от "Public Owner Sofia skin head 88":

    А на теб и всичките психиатри в света да се съберат едва ли ще успеят да ти помогнат...
  • 6 Член

    59 3 Отговор
    Сега ни разделят на камьони и леки коли,утре на нови и стари,в другиден на шарени и бенбяни и всеки ще вика нека им е на тия.Докато не опре до него,ама вече ще е късно.
  • 7 Гоуст

    34 11 Отговор
    А бе момци, наистина ли си мислите, че Бойко и Лилето вземат решенията? Заповедите идват от "големите началници" както Бойко ги нарича... в интерес на истината има директиви от ЕС, че от 2009 и 2012 още е трябвало да има тол такси съответно за тирове и коли... а още от 1993 се е дискутирало за тол система и за отдаване на концесии
  • 8 Шампиона

    56 6 Отговор
    Накрая, ще напълня цялата кола с тротил и ще се взривя в парламента по време на заседание...Ще им организирам първия атентат “кола бомба”

    Коментиран от #17

  • 9 Иванов

    47 5 Отговор
    Тая година товарните, догодина и леките. Такси, такси, такси, такси, такси и за въздуха Властта е ненаситна. Властта живее в облаците. Това са обикновени хора които са се откъснали от хората. Дано господ да ги накаже както само той умее да наказва. Обикновения човек не може нищо да им направи. Обикновения човек трябва да им търси пари. Бедняка как да се придвижва.
  • 10 Гост

    38 5 Отговор
    поредният "законен" рекет за леките автомобили, както двоината цена на винетката.
  • 11 Слабограмотен

    28 10 Отговор
    Това е по заповед на Европейския началник....Не е до нашите пишман управници..Крайно време да разберем всички че промените в държавата се диктуват от вън тъй като наливат чрез еврофондове пари в България затова и казват къде какво и как....А че нашите политици крадат от тези пари сме си ние виновни тъй като такива сме поставили в управлението на държавата...Ние си избираме тези хора...Така че вината е в нас самите...

    Коментиран от #13

  • 12 qwerty

    31 3 Отговор
    Тол-такса за отсечката Сливница-Гургулят-Брезник 25 километра окопи, но за сметка на това "окопите са ни скъпи". Да, наистина не ни трябва винетка, а тол-такса от по 5лв/км. миниму.
    София-Бургас само 25лв в едната посока и реално ще си платите винетката х5 през годината.
  • 13 Мани бегай

    27 4 Отговор

    До коментар #11 от "Слабограмотен":

    Не защитавам политиците ни, но като е време за избори няма за кой да гласуваш който да не е вълк в овча кожа. Който и да изберем ще ни чука докато просто не ги избием до крак и ако случайно някой оцелее да вземе да се освести че така не става.
  • 14 Халат ни отзад,и не смеем дори да викаме

    21 3 Отговор
    Колкото пъти съм го казвал, винаги околните да ме обявявали за луд.Просто е Кола,кабрио или шибедах. Гранатомет, стреляш от разстояние по НС ,докато не те убият.И това е.
    Но затова,си трябват ,,топки'' , в бг явно сме по-страхливи и от смъртта си.Колко му е да бачкаш,1 година,за кола кабрио,за гранатомет и си ти,ама на всички животите са ни мили,и търпим да робуваме на всякакви,политици, мафиотчета,и др. сволоч.
    Дъртите комунисти какво са казали:
    Властта с кръв сме я взели,и с кръв ще я дадем.
    Независимо дали са комунисти,царисти,демократи,че дори и привидни националисти,всички са там за да се облажат,а народа(бедните),да го духат (под вода) за по-приятно.
  • 15 ТИКВОЧА

    15 1 Отговор
    ТЪП НАРОД УМНИ УПРАВНИЦИ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ванката

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Шампиона":

    много добра идея но за съжаление няма да можеш да убиеш много от боклуците защото те не ходят на работа...
  • 18 ванката

    6 1 Отговор
    ще даде възможност да се събират по-високи такси от тежки превозни средства над 3,5 т, които най-много разбират пътищата ни....явно че който разбира от пътища той ще плаща повече интересна система измислихте
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Радо

    10 0 Отговор
    Ако направят ТРОЛ такси че изтепат рибата в интернета :)
    А за толовете да махнат винетките, да направят пътища, магистрали, тунели, виадукти без дупки и неравности 5 бал вълнение, за да не се трошат и без това счупените ни автомобили и така вместо монтьора ще взимат парите тези които подържат пътищата. Иначе дори и една дупка да уцеля и спукам гума отивам директно на тол пункта да ми сменят гумата за без пари - така ще има отговорни за поддръжката на тези пътища и ще знаем кой да съдим. Ако не както в `Да обичаш на инат` взимам IFA-та и газ у кабинките докато не остане и един бирник.
  • 21 Гост

    5 0 Отговор
    Справедливо е по умни хора да са в тая институция АПИ но за съжаление без мозъчни крадливи изроди. Глупав народ слаба държава.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Шаран БГ

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "нова кожа от народа":

    Няма ли някой български писател да напише документален роман за българските les employes ???
    Мисля че вече се оформиха като отделна социална класа, със своите изисквания и привилегии !
    По отношение на данъчната тежест върху българския гражданин някой въобще в тази държава замисля ли се, или единствената цел е да се събират по-вече пари за чиновническия свят ??
    И сега супер-гадния номер : "Народните избраници" са гласували, някаква си МБВР да каже - какви да бъдат тол-таксите и как да се събират, тя ще предложи и три варианта за цени на винетките. И после познайте,кои цени ще бъдат одобрени ? Но цените няма да ги определи нито Горанов, нито "справедливата Лили", а от МБВР. Там са гениите на данъчната политика - нашите са си некадърници и ачик-ачик си го признават !!!
    Какво излиза? За да се кача на автомобила си и да ида до областния град/ по аптеки или при чиновници/ трябва : 1.Регистрация на МПС 2. Застраховка 3. Технически преглед .... До тук.. добре - казал падащия от десетия етаж, като профучавал покрай петия ...!! Трябва да премина по някакъв път, за който трябва да съм платил : 4. Пътен данък 5. Винеитка и сега ще платя и 6.ТОЛ-ТАКСА ...!?
    Уважаеми български чиновнико, няма ли да ти приседнат тези мои пари , които ще вземеш от мен за едно и също нещо. Нямаш ли капчица поне човещина - че нямаш срам и перде е ясно !?!?

    Коментиран от #24

  • 24 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "Шаран БГ":

    Вместо да пишеш фермани по сто реда , да беше прочел поне какво ще плащаш , а не да плещиш глупости !!! Единствената разлика за такива "умници" като теб е , че вече няма да лепите хиляда лепенки по стъклото и всяка година да ги сменяте , тол таксите са САМО за товарни над 3,5 тона !!!!!!! Обаче има едно но , ако нямаш винетка или преглед или застраховка , нищо че няма лепенка , ще те хванат още първия път и всеки път след това , щото камерките снимат всички и по номера компютъра ти показва и майчиното мляко !!!!!
  • 25 Пешо

    5 0 Отговор
    Според нашите управляващи, колкото повече те дерат, толкова е по-справедливо.
  • 26 Фея

    4 1 Отговор
    Аз мисля ,че такса ще сложат на вилицитеи лъжиците по колко пъти ги употребяваме през денонощието,та даже и на ножа ,като основна фигура в битието.Ами такса на дупките по пътищата?Трябва камера и за това.Като се замисли човек на много още неща могат да сложат такса.Какви умни управници имаме.Какви мислители само.Чудеса стават в тази страна.Време е за действие.
  • 27 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Съгласен съм с творческата критика на " гост" № 24. Имаш право за написаното. ОБАЧЕ който е жив , ще гледа. Почти навсякъде по Европата плащах за пътуването си по автомагистрала с ФолЦвагена - Поло, което е лек автомобил !!Само да попитам : Защо всички мълчите като........за пътния данък ? Нали щяха да го отменят с въвеждането на винетните стикери.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове