12 Юли, 2018 13:50 1 097 4

Калфин: Исканията на Тръмп не са партньорски

  • ивайло калфин-
  • нато-
  • финансиране

Разходите за отбрана на държавите от НАТО често представляват огромен приход за американската икономика

Темата свързана с финансирането на НАТО е стара и дори и в момента няма нищо ново като елемент в нея. Всъщност американският президент Доналд Тръмп си направи една прекрасна подготовка за срещата с Владимир Путин, която предстои. С това на практика се изчерпи неговото участие на срещата на върха на НАТО. Разклащайки НАТО, разклащайки ЕС, нещо, което той общо взето прави от началото на мандата си, не може да направи нищо друго освен да достави огромно удоволствие на неговия руски партньор. Това заяви в ефира на Нова телевизия членът на НС на АБВ Ивайло Калфин.

Той бе категоричен, че в основата на исканията на Тръмп стоят икономически интереси, които движат колелото на американската индустрия, за което има редица явни доказателства. „Средствата за отбрана на различните държави няма как да бъдат сравнени. Например България не инициира и не участва във военни конфликти далеч извън територията си. Така че няма как ние да си сравняваме разходите за отбрана например с тези на американците, които са навсякъде по света.

Има обаче един друг важен въпрос, който трябва да се постави и на американския президент, и на други държавни глави на страните членки на НАТО. Разходите за отбрана за страни като България са износ на брутен продукт, защото ние почти всичко внасяме, с изключение на заплатите на военнослужещите. Докато разходите за отбрана са приход за американската икономика и за тези, които произвеждат оръжия. Виждаме как им процъфтява военната индустрия с тези конфликти по света. Това не е партньорско и не е справедливо", категоричен беше той.

Ивайло Калфин даде пример и с други инициирани от САЩ системи за сигурност, които вливат милиарди от източноевропейските държави във военната индустрия на САЩ и други страни. „Източна Европа харчи средства за отбрана с неясен ефект. Преди години например имаше едно американско искане за противоракетен щит, който в крайна сметка се разположи в Румъния и Полша, където двете страни се оказа, че ще платят огромни средства за монтиране на американски системи, ракети, радари и т.н. Тогава имаше искане и към България, но страната ни отказа. Тези системи не са за защита от Русия, тогава се говореше, че са за защита от Иран, от различни терористични групировки и т.н. Трябва обаче да е ясно, че това струва милиарди на източноевропейските държави, и то милиарди, които общо взето влизат в американската икономика“.

В заключение Калфин коментира и скандала между Тръмп и Меркел, свързан с доставките на газ за Германия от Русия и газопровода „Северен поток 2“. „Сега разговорът между Тръмп и Меркел беше оголен откъм съдържание до крайност. Той се сведе до това американският президент да каже: „Ние ви пазим от Русия“. Или иначе казано: „Ние ще ви пазим от Русия, но вие ще си купувате нашия шистов газ, който обаче е по-скъп“. На което германската канцлерка му отговори, че Германия е държава, която си взема сама решенията. Тук сме свидетели на някаква форма на колониално отношение от страна на САЩ, защото те казват: „Ние ще си държим войските, но вие ще си купувате нашия продукт, няма значение, че е по-скъп“. Това няма нищо общо с партньорството и със съвместната отбрана, заложени в основата на НАТО“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    7 3 Отговор
    Калфин е напипал същината на спора. Доналд блъфира с извеждането на сащ от нато. Какво ще стане ако Европа поиска ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ БЕЗ САЩ - янките отиват в изолация като рашките, а те не искат това. Щял да си прибере армията от Германия - ами ОК, прибери я... И плащай заплатите на всички чугунени глави в САЩ, а те не са малко. Тъкмо още малко безработни... Сценария е същия като с кимчито, но тоя път няма да му се получи. Освен ако не уговори дружката си путлер да организира изостряне на ситуацията в Украйна, Донбас, Приднестровието, Грузия и т.н. Тогава вече европейците ще ПЛАТИМ ЗАЩОТО НЕ СМЕ ГОТОВИ да отблъснем агресия от страна на татаро-монголите. За което и сами сме си виновни!
  • 2 Баш майстора

    12 0 Отговор
    Чудя са как стигнахме до тук...ами да. Путин е виновен! Путин избра Тръмп за президент, Путин направи Брекзит, Путин обикаля вечер улиците на Лондон с дамаджана Новичок и ръси пред домовете на хората, не американците продават шистовия си газ скъпо на европейците, ами Путин продава евтино руския газ, Путин е виновен за войните в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия, виновен е и за положението с Иран и Северна Корея, а всички тези военни кампании изискват средства, с които американците не разполагат... Господ да дава здраве и пари на американците, че да ни пазят от Путин.

    Предлагам да направим дарителска кампания "България за Америка". Ковчежник ще бъде Христо Иванов от "Йес България", а средствата ще ги съберем като направим търг на скъпи лични вещи - onq s konq ще продаде колелото си(бенвето му е само плакат в детската стая, която обитава вече 34 години), Диди(Стоян) ще продаде перуката си, а аз ще продам старата Моторола, с която до вчера чупих орехи.

    Коментиран от #3

  • 3 goni

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Баш майстора":

    Готино!
  • 4 Тръмп

    2 0 Отговор
    Кога съм ти е казвал ,че си партньор бе колониална салаго грешна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове