Last news in Fakti

13 Юли, 2018 08:10 21 408 29

Глобата за гратисчиите по пътищата става 24-часова винетка

  • винетка-
  • глоба-
  • камиони-
  • автомобили

Пускат стикери за пътуване в почивните дни

Глобата за гратисчиите по пътищата става 24-часова винетка - 1

Глобата за пътуващите без винетки по пътищата ще важи като 24-часов стикер, който му дава право да довърши пътуването си. Това е записано в предложени от ГЕРБ промени в Закона по пътищата, които са внесени в парламента. Редакцията на нормативния акт предвижда и уикенд винетка, която да важи събота и неделя. От МРРБ уточниха за „Монитор“, че след приемане на промените в закона ще се напише наредба, която ще бъде предложена на широко обществено обсъждане.

Измененията дават законовата рамка, която да позволи за ползване на пътищата в страната да се плаща на база изминато разстояние - за автобусите и камионите, и време за ползване за леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3,5 т.

Предложенията предвиждат електронните винетки да са с валидност една година, три месеца, месец, седмица и уикенд, като те ще могат да се валидират и след датата на закупуване. От тях към момента не съществува единствено тази за петък, събота и неделя. От предложението изглежда, че е отпаднала идеята да има и дневна винетка за леките коли.

Предвидено е електронните винетки, както и пътните такси за изминато разстояние да могат да се плащат по електронен път, с банкови карти, с карти за гориво, както и в брой в определени пунктове. При тол-таксата е предвидено тя да зависи от екологичната категория на превозното средство.

За винетките за леки коли е записано, че от 1 септември 2018 г. те трябва да бъдат валидирани до 30 дни след закупуването им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    60 5 Отговор
    Идеално, стига да не е по-скъпа от седмичната. Плащаш само ако те хванат.😄

    Коментиран от #12, #16

  • 2 Гост

    41 4 Отговор
    "За винетките за леки коли е записано, че от 1 септември 2018 г. те трябва да бъдат валидирани до 30 дни след закупуването им."

    И как ще става това валидиране? Т.е. купувам си винетка и тя е невалидна и трябва да отида някъде да ми я валидират?! Поредната простотия!

    Коментиран от #10

  • 3 Упсс

    19 5 Отговор
    По-принцип годишните винетки ще трябва да отпаднат,след като има Тол система иЛи..
    ?
  • 4 Ганчо

    19 0 Отговор
    Тол системата ще бъде само за ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ.
  • 5 ко не

    5 1 Отговор
    Какво е това - такса за време за ползване??
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Комунист

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ivan":

    Браво много точно казано.
  • 8 Антон

    20 14 Отговор
    Какво само недоволствате не мога да разбера.
    Навсякъде е така. Преди достс години забравих да си купя винетка в Австрия. Глобиха ме и полицая ми обясни че с бележката от глобата мога да карам 24 часа и трябва да си куля винетка.
    Какво неясно има , какво толкова, когато влезе изцяло тол системата ще важи и за леки коли. Лепенките по стъклото отпадат! Даже са ни евтини пътищата, минете през Сърбия да видите колко струва дс прекосиш страната им с кола и тогава елате да лаете.

    Коментиран от #15, #29

  • 9 Шаран БГ

    18 3 Отговор
    Глобата за пътуване без винетка, при всички случаи ще е много по-висока от цената на седмичната винетка - иначе как ще вкарат "у пътя" нарушителите. А това , че тази глоба ще Ви служи като винетка, докато се приберете, няма да Ви "топли"! Тя ще да е по-скоро заради другите "колеги" от КАТ, да не се тормозят да Ви пишат втора глоба, че много ще Ви дойде "нанагорнище" до датата на аванса !! Според речника за чуждиците "валидация" - от лат. означава, признаване за законно, узаконяване ! Санким, ако си купиш винетка на 01.11. 18 година, до 30-11-18 трябва да я узакониш !! Как ще става - не ми е ясно, при положение, че няма да имаме стикери на джама !?!? Може би, ще се уведомява КАТ по някакъв начин, че /примерно/ от 17.11.18 имаш винетка /месечна , годишна/ Нищо, че си я закупил на 01.11., в началото на месеца. И ако премине 30.11.18 ще бъде по-нататък невалидна при всички положения. Требе да си купиш нова !! За Бога братя, купувайте !!!Много искам освен ПЪТНИЯТ ДАНЪК и ВИНЕТКАТА да плащам и тол-такса, ама като са решили само тежките да плащат...... ами да плащат ! ПОМНИТЕ ЛИ , ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ, КАКВА ВИ БЕШЕ ДУМАТА, ПРЕДИ ДА ВЪВЕДЕТЕ ВИНЕТКИТЕ ??? Не Ви стига това, ами и винетките увеличихте със 45 %. А пътищата --- също като у Германия !?!? Благодарим.......
  • 10 2 възможности са повече от една

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ами можеш да си я валидираш още като я купуваш. А можеш и по- късно, за да си сигурен, че си си я осигурил и да си харчиш парите спокойно по-нататък.
  • 11 Бай Ганьо

    0 3 Отговор
    Много големи да учи сте бе, валидизиране демек, като я купиш от кога да я сдупчат, като срока не трябва да е след 30 дни напред
  • 12 Чичу Ади

    25 5 Отговор

    До коментар #1 от "Boxer":

    Нема по-дебилно същество от Ганю. Само ако те хванат, плащаш 300 лева и си караш 24 часа без проблем. Много ти е сбъркана ценностната система. Лошото е, че има още 25 Ганьовци, които разсъждават като теб. Е за това няма да се оправим. Същите Ганьовци после за 2 кюфтета и чаша бира гласуват за тикви, кратуни, репи и прочие....

    Коментиран от #13

  • 13 Boxer

    4 9 Отговор

    До коментар #12 от "Чичу Ади":

    Споко, още малко и сърдечен удар ще получиш :)

    Коментиран от #14

  • 14 Гадина

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Boxer":

    Как да е спокоен като гледа 2 нормално мислещи сложили ти минус срещу 29 дебила набили плюс на малоумното и мнение! Материала не ставааа, не става.

    Коментиран от #17

  • 15 селянин

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "Антон":

    А бе ревльо,били ни,,евтини,,пътищата плащам 100 лв..за кърпежи и след порой,като тази година на,,зиг-заг,,в Б-Я има само една завършена магистрала и то през 21 век,А-1 с отклонение А-4..тази е с турски лири,останалите след 2025 год.Що джавкаш за сърбия..декември 2017 год.от Хоргош до Ниш-9 евро, след 20 дни ще ти кажа точно..смехурко 5 л.масло в гт-р.

    Коментиран от #18

  • 16 400 лева

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Boxer":

    Глобата беше 400 лева, може и да я намалиха, та за тази глоба ще ти дадат въпросната "еднодневна" винетка. Ако наистина мислеха за хората, щяха да направят дневна винетка примерно 4 или 5 лева и хората съм почти сигурен, че ще си купуват такава, когато рядко ползват колата извън населено място, а им се наложи. Да ме карат да купувам уж седмична при условие че ми трябва за един ден и то за около няколко часа си е изнудване.

    Коментиран от #19, #21

  • 17 Boxer

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гадина":

    "Внимание : Един луд кара в насрещното" - Как един бе? Те са толкова много!
  • 18 Антон

    11 7 Отговор

    До коментар #15 от "селянин":

    Определено са ни евтини пътищата!
    Ходете по европа и вижте колко струват винетките, не ми говорете за доходите им , защото данъка им е 40-50 % на година. Човек със средна заплата там, има същата покуптелна способност там, както и човек със средна заплата в България. Не сравнявайте тамошните заплати с цените в нашата държава.
    Май ти си ревльото! В онези държави е нормално да се бачка на две работи, особено за хора които са зле платени. Колко човека в България познаваш които работят на две места, за да закърпят бюджета. Младите местни на Банско кесят по цел ден в кафето и попържат всичко че е скъпо, мизерстват, работа не подхващат. Идват млади момичета укранки, бачкат по хотелите, доволни са, не мрънкат и си изпълняват съвестно задълженията! Не гледат в чуждата паница, защо шефа има еди какво си, защото знаят че стандарта им се простира според дохода. И двете страни доволни,
    И нещо ако е скъпо на даден човек, това не означава че трябва да бъде достъпно за всички. Има влак, автобус, самолет. Знаеш ли че до Бургас е по-евтино със самолета, отколкот ако тръгнеш с кола. Да не говорим за спестеното време.
    И да те посъветвам: недей да храниш защото не изглеждаш нито по-умен, нито по-страшен, нито по-убедителен. С храненето освен да покажеш до къде ти се простира културата, друго не показваш. Дори обратното - изглеждаш още по-зле с такова поведение. Човек се учи докато е жив !

    Коментиран от #20

  • 19 Антон

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "400 лева":

    Глобата е с цел превенция и наказание!
    Когато забравих преди 10-12 год. да си купя винетка в Австрия, седмичната струваше към 7-8-10 евро. Нямам спомен точно. Тогава ме глобиха 120 евро. И те австрийските власти ли са глупвави.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 незнайко

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "400 лева":

    Най смисленото мнение което прочетах ! Много точно е за седмичната винетка .
  • 22 Антон

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "селянин":

    Да пътуваш лоу кост с ромите не мисля че е причина за гордост.
    Според твоя манталитет и покупателна способност това е върха на сладоледа. Нали?
    Защото има едно нещо, което се нарича стандарт на живот. Той се определя предимно от образованието ти, това какво работиш, какво работи съпругата ти, както и че тя съответно е начетена като съпруга си, къде учат децата ти, къде живееш, какво можеш да спестиш. И други подобни фактори. Когато тези неща са ти що годе наред, можеш да помислиш за глезотийки,почивки, коли. Очевидно между нас има огромна разлика, както има огромна разлика между мен и примерно човека купил си хирон в България. Но аз не го храня, не го обиждам, не говоря със злоба по негов адрес.
    Винаги съм казвал в коментарите , всеки който критикува , и се чувства умен,способен ,работлив, е свободен да започне свой бизнес и да покаже на всички останали как се прави бизнес, как се изкарват пари , как се дават заплати.
    Ако нещо греша можеш да ме поправиш!

    Коментиран от #28

  • 23 Българин

    1 0 Отговор
    широко обществено обсъждане ха ха кой се съобразява с хората!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бай

    3 2 Отговор
    Това са пълни глупости всичко е включено като данъци и акцизи в горивата !!!Данъка за какво ми е като навсякъде стана платена зона за паркиране !!!
  • 27 Антон

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "селянин":

    Пожелавам ти успех с бизнеса в чужбина!
    Аз се изчерпах по темата.
    Поздрави
  • 28 Бизнес в Бг

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Антон":

    И идват Шиши или Боко и те запознават с новият управител на фирмата ти..
  • 29 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Антон":

    Сърбия не в европа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове