14 Юли, 2018 23:00 16 888 30

Новите екотакси: За Golf и Opel – 300 лв.! За стар бус – над 2 бона!

  • екотакса

Превозвачи ще обжалват решението на правителството пред съда

Екотаксата на най-често срещаните у нас над 10-годишни автомобили като Volkswagen Golf и Opel Astra ще се увеличи на 300 лева. Това ще се случи след решението на правителството от вчера да промени Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса.

С измененията министрите решиха екотаксата на старите коли да се увеличи с 12-13 на сто, а на новите да поевтинее с 10%.

Таксата за возилата до 5 години се запазва в досегашния размер.

За хибридните автомобили тенденцията е същата, като таксата за новите се намалява с около 20%, а за по-дълго употребяваните се увеличава с 12%. Отпада заплащането за електромобили до края на 2021 г, пише в. "Монитор".

Новите цени ще окажат съществено въздействие на бизнеса. За нов микробус ще се плаща 625 лева, до 5 години 970 лева, над 5 или 10 години съответно 1450 и 1550 лева.

При тежките камиони и автобуси екотаксата за нови машини ще е 938 лева, до 5 години - 1455 лева, а за над 5 и 10 години сумите скачат съответно на 2175 и 2325 лева.

От бранша се обявиха против решението и го определиха като незаконосъобразно. Представители на превозвачески организации смятат да обжалват нормативния акт пред ВАС. За това потвърди Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Според екоминистерството въведените такси са съобразени с по-голямото въздействие върху околната среда като отпадъци и източници на емисии.

"Като част от комплексните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух те целят ограничаване на вредните емисии от по-мощни МПС двигатели с вътрешно горене, емитиращи по-големи количества вредни изгорели газове, с по-висока средна възраст спрямо леките автомобили с по-голям принос в замърсяването", коментират още в мотивите си от министерството.

Промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства пък предвиждат излезлите от употреба големи превозни средства - тези за превоз на повече от 8 пътници и за превоз на товари над 3,5 тона - да се оползотворяват на 96% и да се рециклират на 94%.

Любомир Доросиев от Асоциацията на вносители на автомобили коментира пред в. „Монитор", че не е проблем, че се увеличават екотаксите на употребяваните автомобили, а че не е ясно къде отиват събраните пари. Сметката на асоциацията сочи, че при регистрирани около 255 хил. автомобила у нас годишно би трябвало да има поне 60 млн. лева, докато МОСВ отчита само 3 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Политкоректните

    102 13 Отговор
    С две думи увеличават таксите за 90÷ от колите, и намаляват за 5-10%... Обир по пладне
  • 2 Ree

    100 12 Отговор
    Иначе ни карат да раждаме деца,голям стимул ни дават.
  • 3 Public Owner Sofia skin head 88

    80 11 Отговор
    Евреиската логика и двоен стандарт се прилагат с пълна сила. Шум до небето по медиите им как средната заплата се вдигала, минимална се вдигала, в същия момент скок в цените на ток, вода, данъци и такси по имот, автомобили.
    В същия момент, поради недоимък и лишения, повредента народопсихология е в пълно действие. Всеки гледа да кара кола, като дава над 50% от месечните си доходи за поддръжка на същата кола, което е някакво безумие. В САЩ човек си купува 8 цилиндрова нова кола, совалка направо и дава 10-15% от заплатата си за нея и се колебае дали да я замени с 6 цилиндрова за да дава 5% от заплатата си.
    Така, че в крайна сметка даже и да се оправи положението тук с цената на труда(заплатите) то ще стане "пази боже сляпо да прогледа" . Та ако гледам откъм екология и комплексарщина, по-добре да се вдигнат драстично всички такси за колите и по-малко хора да шофират. Пълно е с жени и селяни шофьори които не стават.

    Коментиран от #16

  • 4 Хитлер

    95 2 Отговор
    Направо си го кажете, върнахме митото
  • 5 СссереМ

    19 62 Отговор
    Малки са,трябва повече,омръзна ми от пушещи бараки.

    Коментиран от #20, #29

  • 6 Кълвач

    71 10 Отговор
    Не минава ден , без да бъде отровен живота на българите от нови данъци, такси, глоби и какви ли не ограничения!!!!
    Долу антибългарското правителство на Шайката ГЕРБ и Западнобалканска тиква!!!
  • 7 Кирчо Домусчиев

    55 9 Отговор
    Обсъдихме тази тема с брат Динев в Свети Влас. Доволни сме от увеличението цената на екотаксата, но не напълно. Правителството трябва да направи така, че у нас коли да караме няколко човека. Знаете кои сме. Не може като тръгна от Разград за София пред мен да се таралянкат купища железа, вместо да са направени на бали в пунктовете за скрап. За това бензина да е 20 лева за литър, дизела - 24 лева, газта - 38 лева за литър. Отделно от това екотаксите е правилно да бъдат за коли до 5 години - 20 000 лева, до 10 години - 42360 лева и над 10 години - 58970 лева. Само при това условие тези които ще караме на воля ще сме не повече от 1000 - 1110 човека. Кеф ! За останалите има каруци с животинска тяга - коне , магарета и волове. Хайде много здраве от мен и от брат Динев.

    Коментиран от #11

  • 8 ванката

    52 4 Отговор
    Немога да разбера какво им става на тия хора че едва 20/30човека сме готови да ги изринем тия боклуци със сила що за народ е това ...

    Коментиран от #10, #30

  • 9 българче

    36 5 Отговор
    И пак е по- изгодно да се купи над 10 годишна кола.

    Новите коли освен, че дефектират повече, имат и по- скъпи части.
    Инвестицията в стара кола с платена екотакса се връща за около 5 години само от икономията в цената на частите.

    Коментиран от #26

  • 10 Ха-де

    33 3 Отговор

    До коментар #8 от "ванката":

    Ти пък къде видя народ, по нашите земи има някакво остатъчно объркано население, кое не знае живее ли, умира ли?!? Всеки се спасява по единично, прецаквайки хората наоколо и гледа да не дойде "мечката" в неговата къща...
  • 11 Шайка-Герб

    31 5 Отговор

    До коментар #7 от "Кирчо Домусчиев":

    Ние в партията, много се радваме, че сте доволни Кирчо! Винаги сме готови да вземем от бедните и да раздадем на богатите, както сега, така и за в бъдеще.
  • 12 радев

    14 1 Отговор
    да има какво да се краде
  • 13 Domuschiev

    19 5 Отговор
    Ние от Герб знаем как се прави икономика, ние направихме безработицата в страната под историческите 6 %, не е вярно това че изгонихме младите българи навън и затова е толкова безработицата. Знаете че навсякъде в България се строят огромни заводи, въпреки че чуждестранните инвестиции са спаднали в пъти.
  • 14 marto

    2 0 Отговор
    прочетете статията- Интересна е, какво се случва с екотаксите през 2012-2013г:

    http://www.haskovo.net/news/123683/%D0%9F%D0%B0%D0%BA_%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB_%D0%95%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8_%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE_%D0%B2_%D0%B4%D0%B2%D0%B5_%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8_5_%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8_%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Петър Андонов

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Public Owner Sofia skin head 88":

    Факт! Само да добавя и хибридна категория от селянки жени ,които карат супер нагло и агресивно, въпреки че все още по-скоро мъжете правят най-големите простотии. А голяма част от жените просто... нямат поглед над нещата, не знаят за съществуването на мигачите и карат често между двете ленти, явно неориентирани точно къде се намират на пътя.
  • 17 гост

    12 2 Отговор
    Има логика в това решение, но уви не е свързана с възможностите на българина. Отделно от това не е и част от цялостна политика. Защо примерно не направят в пъти по-високи такси за пъти по-мощни автомобили и не ги разграничат и по гориво. Защо след като е ЕКО такса, законът не е синхронизиран с примерно изсичането на горите? Дали защото не искаме да ощетим богатите и да се справим с дървената мафия? Да не говорим, че разбирането за мощност и данъците отдавна не са актуални спрямо новото масово производство ... нова малолитражка 900 кубика, 100+ к.с., с данък колкото дърт нафтов дръгел?! Кое им е еднакво: разхода, респективно замърсяването или амортизацията на пътната мрежа? България, 2018!
  • 18 Ьфу

    17 2 Отговор
    Много ме дразнят тея управляващи вече ! Нарочно започват да ни клатят за много пари за почти всичко
  • 19 Хафъз Хафъзов

    10 1 Отговор
    Тази статийка е пасквил в стил Венелина Маринова в която ни уведомяват,че ще ни ебат отново и отново. Един вид свиквайте с тази "поза".
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ОтличникаОтПсиходиспансера

    6 0 Отговор
    Причината за нашата бедност ни повишава данъците щото сме бедни ....... криейки се зад еко каузи щото за тях е важно всичко друго но не и Ние които ги избираме !
  • 22 zoro

    5 0 Отговор
    Честито ново мито!
  • 23 Jek

    4 7 Отговор
    Разликата в таксите за стари и нови автомобили трябва да са по-големи. За по-нови не трябва да има почти никакви, а за стари трябва да са големи. Аман от пушилки и димилки на всеки ъгъл и от разпрани Гоуфове и Астри.
  • 24 Джамбо

    2 0 Отговор
    Тази убавица на снимката, като я изтеглим с баджанака и я рапнем тук- там с чуклето, после малко боичка, лакче, парфюмец и става ТОП УНИКАТ! По темата, колегите мошеници от Герб, пак са отупали бюджета и немат пари за пенсии, затова дигат сичко и гледат на кръв, що усещат, че нема изкарат мандато! Нека дигат, пари имам и се ще изкарам още два- три месеца. Колкото тях!
  • 25 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    3 1 Отговор
    Що ти дреме? Купувай си регистрирани, а не нов внос!
  • 26 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "българче":

    Този начин на мислене ни съсипва.
  • 27 Да ви...

    2 0 Отговор
    Имам 23 годишен голф и да го смена ми искате 300лв бонус. Нема а стане. Слизам пред блока свалям катализатора и го предавам. Ша зема 150-200лв и ония 300 дето нема ви ги дам, ха на морето. Дишайте наволя ся. Още 5 години ше карам така голфа. Щото нема ви дам пари и още 5годими вие ша дишате.
    Тва май никой него помисли а.
  • 28 Skk

    2 0 Отговор
    Ненормални си бехте и такива че си останете. Екотакса значи взимам едни пари давам ги на вторични за да ми рециклират колата в бъдеще. Еко такса няма нищо общо с еко категорията на автомобила. Те затова те дали е стар или нов във вторични всички са равни.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове