16 Юли, 2018 08:45 3 925 12

Експерти: С действията си БАБХ може да докара чумата до Видин

  • чума-
  • животни-
  • бабх

Агенцията не следва собствените си предписания за борба със заболяването, заявиха д-р Марина Иванова и Явор Гечев

Странно прибързаните действия на властите по случая с чумата в Ямболско и липсата на комуникация с животновъдите при избиването на добитъка им нанасят удар не само по реномето на Българската агенция за безопасност на храните, но и по държавността въобще. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин” д-р Марина Иванова и Явор Гечев от „Четири лапи”.

„Оставиха хората в едно информационно затъмнение. Не само, че по този начин унищожават дребното животновъдство, но и убиват държавността, няма доверие към тях”, подчерта Гечев. Според него съвсем различно е щяло да протече всичко, ако властите бяха говорили със стопаните и се беше стигнало до евтаназия само на стадата с болни животни – и то без насилствено влизане в стопанските постройки с помощта на полицията.

Д-р Иванова беше категорична, че няма как по презумпция да се приема, че животните са болни, при положение, че вирусът оцелява в околната среда само 72 часа и се предава при пряк контакт.

Тя посочи, че самата БАБХ е издала ръководство за борба с чумата, в което се посочва карантината като метод за ограничаване на заразата, а евтаназията се препоръчва само при поразени от чумата животни. Д-р Иванова отбеляза и че част от пробите са били изпратени не във Франция, а в лаборатория, която не е одобрена като референтна.

„Моето обяснение е, че искаме да покажем на ЕК, че много бързо можем да се справим с болестта”, смята Гечев. Той допълни, че в документи на международна организация от май тази година България не е сред страните, свободни от заболяването, а няма информация за чумни огнища.

„Чумата ще стигне до Видин благодарение на действията на БАБХ. Хората нямат доверие на ветеринарните власти. Ако в стадата се появят признаци на заболяването, хората ще разпродадат животните по най-бързия начин и заболяването наистина ще стигне до Видин”, подчерта Явор Гечев.

Експерти от Европейската комисия днес се очакват в районите, които са под карантина заради чумата по животните.

От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е наредил да се създаде оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на болестта. Щабът ще следи подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати.

В Ямболско се стигна до ескалация на напрежението след евтаназията на 4000 глави добитък заради чума.

Последното стадо в Шарково оцеля след барикада от протестиращите

Едно-единствено стадо оцеля в село Шарково – стадото на баба Дора. То беше спасено с помощта на десетки протестиращи от цялата страна, които изградиха барикада и спряха ветеринарните лекари.

„Аз съм горда българка, няма да им се дам”, категорична беше възрастната жена пред камерата на bTV.

И допълни: „Не им вярвам и те лъжат, щом са издали заповед с фалшив документ – не може да даваш фалшиви надежди на хората, не може ти самият да грешиш и да подписваш фалшив документ”. Става дума за твърденията, че заповедта за евтаназия е издадена на базата на резултати от изследвания… проведени дни по-късно.

Наталия, която е прекарала нощта при Дора, беше категорична, че няма да допусне избиването на животните. „Това ще стане мащабен проблем, това е проблемът на цяла България в момента. Затриват години труд на една жена, на поколения народ, затриват една култура, затриват националното достойнство”, заяви младата жена.

Кошарата е блокирана от две страни от протестиращи.

Животни от други стада бяха пуснати да избягат, но по-късно са се прибрали и днес ще бъдат ликвидирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яишщкгст

    18 36 Отговор
    КАКВИ ДА СА ТЕЗИ ОТ 4 ЛАПИ.НЕ СА ЛИ ТЕ ТЕЗИ КОЙТО НАПЪЛНИХА ДЪРЖАВАТА С КУЧЕТА И ТЕХНИТЕ ЕКСКРЕМЕНТИ.
    НЯМА КЪДЕ ДА ПРИСТЪПИ ЧОВЕК И ДА НЕ Е В КУЧЕШКО ИЗПРЪЖНЕНИЕ НАГАЗИЛ.
    ТОЧНО ТЕЗИ СУБЕКТИ ЗАЩИТАВАТ МРЪСНАТА КУЧЕШКА НАПАСТ ИЗПЪЛНИЛА ДЪРЖАВАТА.
    ВЪРВЕТЕ В ЕДИН ПАРК И ВИЖТЕ КАК ДЕЦАТА СЕ ТЪРКАЛЯТ В ПЯСЪКА И ПОД ЛЮЛКИТЕ А ТАМ Е ОПИКАНО И ОКЪКЪНО ОТ КУЧЕТА.
    И КАКВИ ДА СА ТЕ ЧЕ ДА НЕ ПРИЗНАВАТ ОФИЦИАЛНИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ.
    ТОЧНО ТАКА ТРЯБВА ПРЕВАНТИВНО И КАТЕГОРИЧНО ДА СЕ УНИЩОЖАВА ЗАРАЗАТА В ЗАРОДИШ.
    ТЕ МАЙ НЕ СА БИЛИ РОДЕНИ КОГАТО СТРАНАТА БЕШЕ ОБЗЕТА ОТ ШАП И ТОГАВА ХИЛЯДИ КРАВИ СЕ УНИЩОЖИХА И КАКВО КРАВИТЕ НЕ ГИ УБИ ШАПА А УНИЩОЖАВАНЕТО НА ТКЗС ПО ВАРВАРСКИ НАЧИН НАЛОЖЕН ОТВЪН.
    ОСВЕН ТОВА ДЪРЖАВАТА ЩЕ ИМ НАЛЕЕ НА ОВЧАРИТЕ ЛУДИ ПАРИ.ДА НЕ БИ НЯКОЙ ДА А ДАЛ СУБСИДИИ ПОМОЩИ И КОМПЕНСАЦИИ НА ДРУГИ СЪСЛОВИЯ КАТО ИНЖИНЕРИ , УЧИТЕЛИ , ЛЕКАРИ КОГАТО ИМАТ ПРОБЛЕМИ И ЗАГУБИ.

    Коментиран от #5

  • 2 ИВАН

    43 4 Отговор
    Трябвало е да поставят животните под карантина, да отстранят само болните ... малко съвест и доверие, а не насилие, злоба и омраза.

    Коментиран от #4

  • 3 Кибик

    23 4 Отговор
    Евтаназия и за животните и за техните стопани, да му се махат от главата на Бойко Методиев.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пешо

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "яишщкгст":

    Какви паркове, деца и кучета? Прочетете за какво става въпрос и тогава пишете!
  • 6 БАБХ

    3 8 Отговор
    На прост народ не трябва да му се дава думата...като ви чета и ми призлява...аман от специалисти и контактьори...
  • 7 Селянин

    15 2 Отговор
    Тези от горе ни показаха, че няма разлика в управлението на държавата, от сега и преди 50 год...изключваме отворения пазар на стоки и хора! Пикаят ни по главите и ни обясняват, че вали...Благодарение на овчия ни, примирен манталитет, ни продадоха като народ, сега искат да продадат и земята ни...Не стига ли, А?
  • 8 куку руку ку

    12 2 Отговор
    На тези от БАБХ им дай само да ликвидират. Това са истинските сталинисти, които действат по почина: "Има животно- има проблем. Няма животно- няма проблем."
  • 9 Народа

    10 3 Отговор
    Евтаназия на Тиквеника
  • 10 СссереМ

    8 7 Отговор
    Чумата е на Позитано и от там се разнася из цялата страна,има и много заразени хора,характеризират се с ниски чела,увеличени седалищни части,гладка мозъчна кора и др.,там евтаназията не е препоръчителна,а ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.
  • 11 Не не

    5 1 Отговор
    Требе се оправи пазара тука. Не може всеки да има стадо с добитък. Забравихте ли че преди година един депутат зареза политиката и стана овчар (собственик) . Па то не е била за нищо. Он е имал план. Нищо не е както ти го пишат драскачите.
  • 12 Колю

    6 3 Отговор
    За да няма Българщина и съпротива , турците на времето са унищожили горите чрез сеч и огън . Там се отглеждали прасетата . Няма гора и прасе -няма хайдути и населението става мохамеданско. Има ли някаква връзка с любимите ромляни на управляващите и вноса на "туристи" с автобуси по същите тези места , или няма ? Какво не направиха и защо за да задържат народа си тук ? Цяла България е с подменено национално съзнание и циганизирана като хората в 5 големи града са забравили поговорката за мечката в комшията. Е , тези управляващи през последните 30 години ще я напомнят и последните ще я приложат с пълна сила. На тях се пада честта след като и Герб не промениха нищо. Нищото започва от съдебната система- " Договорка със съда " . Трябва ни Закон за Защита на Държавата или няма от какво ? Политици ,олигарси,съдебна система ,държавна корумпирана администрация , цигански терор , данъчна система ,ДДС -та и много други убийци на Народа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове