16 Юли, 2018 10:38 19 840 23

КАТ и данъчните разиграват шофьорите заради неуредици

  • кат-
  • данъчни-
  • шофьори-
  • регистрация

Добросъвестните шофьори отново са най-потърпевши от служебни неуредици между столичния КАТ и данъчните служби. От началото на 2017 г. хората, които си купуват коли и ги регистрират в КАТ, са освободени от задължението да ги декларират в данъчната служба, освен когато става дума за съсобственост и за някои специфични случаи. Между бирниците и КАТ вече има автоматична връзка и по закон данните за регистрацията трябва да отиват директно при данъчните, които да начисляват местния данък.

Това обаче често не се случва. Мнозина са принудени да ходят и да декларират колите си, защото регистрацията от КАТ не се появява в базата данни на данъчните. От районните данъчни служби освен това предупреждават собствениците, че ако си декларират МПС-то и му платят данъка, а после пристигне и файлът от КАТ, може да се получи двойно начисляване на данък. Най-абсурдното е, че самите данъчни служители съветват шофьорите да питат КАТ защо се губи и бави информацията, въпреки че институциите са длъжни да разрешават помежду си вътрешните си неуредици, а не да тормозят гражданите. В столичния КАТ впрочем рядко някой вдига обявените телефони.

Вестник "Сега" измина пътя на една такава изчезнала регистрация и ето какво се случи. В данъчната служба не откриха данните за лек автомобил, които вече би трябвало да са подадени от КАТ, въпреки че търсиха дори в графата "камиони" и "лодки". После препоръчаха собственикът да си направи труда да декларира придобивката си в общината, нищо че законът го е освободил от това задължение. Освен това, ако регистрацията от КАТ все пак пристигне при данъчните, гражданинът ще трябва отново да ходи на гише, за да иска изтриване на повторния запис, с който отново ще му се начисли данък.

Според пресслужбата на СДВР обаче причината не можела да е в КАТ, тъй като всички направени регистрации се изпращали веднага в данъчните служби по адреса на собствениците на новорегистрираните автомобили. На ден само в София се регистрират между 800 и 1000 коли.

Тази каша се случва на фона на широко рекламираната от управляващите и лично от премиера Бойко Борисов кампания за облекчаване на административната тежест, а данъкоплатците вече изсипаха милиони в несъществуващото електронно правителство. Вътрешният министър Валентин Радев преди месец направи лично проверка в КАТ и заяви, че там нямало никакви проблеми - само не работел климатикът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Joker

    40 2 Отговор
    Hahahahahahhahahahaha

    Коментиран от #18

  • 2 Тралала

    53 3 Отговор
    Пашата-мин-председател до кога им беше дал срок да мине всичко електронно... По последните му думи до есента... Те сигурно още броят колко компютри са научили и кой работи и кой - не. Цирк България отвсякъде

    Коментиран от #4

  • 3 А БЕ

    8 13 Отговор
    НИНОВА КАТО НЕ ОТИДЕ НАКЪДЕ, ВЗЕМА ДА ПРАЩА в.СЕГА ! ИМА СИ ЦИГАНСКО БАКЪРЧЕ!
  • 4 Тралала

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тралала":

    Научили - накупили
  • 5 Bahti

    37 0 Отговор
    Знаете КОЙ печели от хаосът! Или някой се чуди?
  • 6 куку руку ку

    10 7 Отговор
    Това с двойното облагане няма как да стане. Преди няколко години ми се случи една кола да ми излезе в данъчното с двата си ДКН, но си се вижда, че става въпрос за един и същи автомобил според ВИН и номер на двигател, та си платих данъка само за валидния рег. номер, а после с телефонно обаждане до инф. обслужване проблема бе решен, проверено на следващата година.
  • 7 смок

    12 2 Отговор
    Програмиста е виновен!
  • 8 Димитров

    27 3 Отговор
    Полицията е НЕЛИГИТИМНА от 2016г. са с истекли служебни
    удостоверения- тя е незаконна просто не спирайте .Полицаите са длъжни да върнат незаконно получените заплати от 2016г. до сега
  • 9 полисмен

    24 2 Отговор
    ТАКИВА каши могат да се случат само в мафиотски катун.управляван от-боско борисов и валю радев-тези се интересуват само как да си оправят сметките -нищо друго.НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ЖИВОТА ЩЕ СТАНЕ ПЕСЕН ПО ХУБАВ ОТ ПРОЛЕТЕН ДЕН.....ПО
  • 10 ДАРАБАРА

    15 1 Отговор
    Добре бе има съд и права на простите данъкоплатци бе братче съдете съдете ги тия общини държави да им дойде акала и бойко да си извади пари от него за да обезпечи гражданите има повече от хазната с тия имотчета всичко било наред а има грешка егати и смешниците тия са по зле от циганите ама хептем всичко им се разминава
  • 11 ДАРАБАРА

    14 0 Отговор
    Защо трябва за всяко нещо ние да си проверяваме и ние да плащаме с нерви пари и гориво и рейсове и каквото щеш до общината или данъчно и цял ден да си изгуби един нормален гражданин да си вземе отпуск защото естествено никой не работи през събота и неделя за да си оправи нещата за да не е ощетен защото после има естествено съдия изпълнители и прочие и пак гражданина е виновен защото не си е проверил еми тогава трябва да му се даде заплатата за една год на този който не си е свършил работата и тогава ще си вършат работата разните служители като им бръкнеш в джоба
  • 12 аспарух

    10 1 Отговор
    циганска работа
  • 13 Шаран БГ

    22 0 Отговор
    След направената проверка г-н Радев е установил, че там работи само климатика !! Кой промени информацията дадена от министъра ??
  • 14 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    13 1 Отговор
    Тотален рекет рекет на рекета хахаха тва е тиквата господа другари...докъто няма революция негата нема се променят ...трябва всеки които има в дома си милиционер или военен да ги заключи здраво че да не могат да избегат и народа да се дигне и да измете сичко без еничарите в униформи да защитават престъпната шаика у парламента
  • 15 Петър Петров

    15 0 Отговор
    Как да наричаме милиционерите, данъчните, изобщо всякакви държавни служители от сегашния управленчески апарат с някакво понятие олицетворяващо простотията, наглостта и арогантността им без да ги обиждаме?

    Коментиран от #16

  • 16 2 и 2

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Петър Петров":

    Наричай ги просто бостански Тикви ама презрели
    като шефа им
  • 17 да помни

    2 0 Отговор
    хаосът е стълба и ко стана резнаха му гръчмуля😂☺
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ахил

    4 0 Отговор
    Да ни кажа и аз. Наистина по време на регистрация, автоматично информацията тръгва към данъчното. Къде се губи обаче......не знам.

    Коментиран от #21

  • 21 Ташко Мъдев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ахил":

    По трасето.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Рррррр

    0 0 Отговор
    Къде се губи онези лумпени в данъчното компютрите им са още с дос. Софтиера е за 5лв.Но някой е казал, че е най-добрия и струва 5млн.За това ще ни разиграват като маймуни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове