17 Юли, 2018 20:00 3 888 20

Русия намалява военните разходи, НАТО ги увеличава

  • нато-
  • русия-
  • армия-
  • военни разходи
Русия намалява военните разходи, НАТО ги увеличава - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Срещата на лидерите на страните от НАТО в Брюксел приключи с триумфалните думи на Тръмп, че е постигнат голям успех, защото европейските държави са се съгласили да ускорят нарастването на своя военен бюджет до 2 % от своя БВП. Всички се тупат по гърдите, че вече ще могат да се защитават от страшната и агресивна Русия, която всеки момент може да премине границата – я през Балтика, а през Черно море или някъде другаде.

Това коментира за сайта „24 май“ Васил Проданов.

В стратегията за национална сигурност на САЩ, в документи на страните от НАТО тя е основната заплаха за тяхната сигурност, заради което трябва да се увеличават парите за военни цели, армиите, ученията. Командващият спецзвеното в естонската армия даже официално обяви, че страната му се готви за въоръжен конфликт с Русия.

Какви са обаче реалностите? През 2017 г. тя е намалила военните си разходи с 20 % в сравнение с 2016 г. и сега те възлизат на 66.3 милиарда долара. Дали Русия се готви да ни нападне?

Може и да се готви, но нека тогава някой да обясни защо намалява, а не увеличава военните си разходи като НАТО? Не се ли получава както едно време, когато искаха да нападнат Ирак и обявиха, че той ни готви за масово унищожение, а после това се оказа лъжа? Шизофреници ли са в Русия да искат да нападат и едновременно с това да намаляват военните разходи? Защо като се готви да ни нападне, Русия намалява военните си разходи? Военните разходи само на САЩ са 610 милиарда долара, т.е. над девет пъти по-големи от тези на Русия. Един девет пъти по-голям гигант по хвърляните пари за оръжие казва на девет пъти по-малкия, че той е заплаха за сигурността. Уплашен е от намаляващата своите военни разходи Русия. Въпреки това намаление, тя му изглежда все по-опасна. И иска повече разходи на оръжие. Какво стои зад това?

През 2017 г. военните разходи на НАТО като цяло са 900 милиарда долара, равняващи се на 52 % от всички военни разходи в света. Това е с 4.87 % повече в сравнение с предходната 2016 г. Русия е намалила разходите си с 20 %, НАТО ги е увеличило с 4.87 % (1). И вече харчи за оръжие между 14 и 15 пъти повече отколкото Русия. Но всички в НАТО са много притеснени от 14-15 пъти по-малката от тях харчеща за война Русия и бързат да повишат военните разходи, за да се спасяват от нея. Те увеличават военните разходи, тя ги намалява, т.е. утре ще бъдат 20 пъти по-големи от Русия, а тях все ги е страх и искат още, още и още пари за още оръжие. Официално обявяват: „Ще осигурим повече висококвалифицирани боеспособни национални сили с висока степен на готовност, които да бъдат достъпни за НАТО. Чрез общия резерв от сили Съюзниците ще разполагат с допълнителни 30 големи военноморски единици, 30 тежки или средни маневриращи батальона и 30 въздушни ескадрили, които да бъдат приведени в готовност за 30 или по-малко дни.“

Но ако Русия харчи 14-15 пъти по-малко за отбрана, може би тя е претекстът? Може би има някаква друга причина за растежа на военните разходи? Може би, както обикновено и сега в сферата на сигурността, нещо не това, което изглежда или за което се представя? Сергей Антонов беше някога представян за убиец на папата, но зад това стоеше нещо съвсем друго? Садам Хюсеин беше представян за заплахата за световния мир, но зад това стоеше нещо друго? Сега може би също има нещо друго.

И това друго е циклична криза на капитализма, свързана със загуба на позиции на световния хегемон, водеща до засилващи се търговски войни, технологични войни, валутни войни, енергийни войни, кибер войни, информационни войни, хибридни войни и какво ли още не. Развитите капиталистически страни отново разгръщат военна надпревара и парите давани за въоръжение днес са по-големи от всякога след края на студената война по време на Горбачовската перестройка. Глобалните военни разходи през 2017 г. са били 1.74 трилиона. И, както се вижда от срещата на НАТО ще продължат да растат. А някога идиотът Горбачов ни обещаваше, че като направи перестройката ще ни вкара в „свят без войни и оръжие“. Милиони перестройчици му повярваха. И ни докараха до повече войни и повече оръжие. Защото и тогава зад външната благовидна идеологическа маскировка на обосновка на ставащото стоеше нещо съвсем друго, което милионите наивници така и не видяха.

Антон Павлович Чехов казваше, че „ако в първо действие на стената виси пушка, то в последното действие тя трябва да гръмне“. Първото действие вече мина. А пушката е откачена и капитализмът отдавна гърми от Афганистан, през Ирак и Сирия до Йемен и Либия, и къде ли не още. Гърми още преди последното действие. Явно обаче, тепърва се готви да гърми, както е правил много по-страшно и мащабно, както го е правил във всички предходни кризисни периоди. Малко му са милионите изтрепани от тези гърмежи след края на онова, което някога се наричаше „студена война“…

Американските медии съобщават, че супербогатият 1 % от населението в САЩ си купувал специални подземни суперукрепени бункери, за да се спаси от „Съдния ден“ на идващата голяма война. Търсенето на такива бункери между глобалния олигархичен елит се е увеличило десетки пъти през последните години (2). Това ставало все по-печеливш бизнес, както и войната винаги е била печеливш бизнес за определени корпорации и властови сили. Явно знаят добре какво ни чака и се готвят. Нас да ни хвърлят във войната, а те да се спасят. Да се спасят в апокалипсиса, който ни готвят. Не знам дали те ще се спасят, но да му мислят останалите 99 %. Току виж, че решили да се отърват от 1 %, преди той да се скрие в луксозните си суперзащитени бункери! Докато той не се е отървал от тях.

(1) Kastner, Ariel. 5 facts about global military spending, In: World Economic Forum, https://www.weforum.org/agenda/2018/07/5-facts-global-military-spending-nato, 10 July 2018

(2) Stamp, Elizabeth. Billionaire bunkers: How the 1% are preparing for the apocalypse, https://edition.cnn.com/style/article/doomsday-luxury-bunkers/index.html, October 17, 2017


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 СссереМ

    9 36 Отговор
    Ами като нямат пари,кво да увеличават?И хляба намалиха и киселото зеле,само бояришника увеличиха.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Onq s konq

    30 5 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Стига, мълчи! Аз не искам повече да се излагам, не се излагай и ти! Всички разбраха, че сме соросоиди.
  • 5 има една

    30 4 Отговор
    малка подробност...военно промишленият комплекс в америка е в частни ръце и там лобитата надуват цените и реално ограбват държавата с помоща на политиците. в русия оръжията се произвеждат от държавни фирми които за руската армия не си слагат печалба и така с по-малко пари русия успява да получи повече оръжия. освен това частната американска фирма може и реално да си премълчи за някои недостатъци на оръжията само и само да ги продаде на държавата докато при руският производител ....там нещата се изпипват защото производителя ,поръчителя и получателя са едно лице и това е държавата

    Коментиран от #7, #10, #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 El comandante

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "има една":

    Мислиш ли ,че някое от тук дефекиращите гербави ибрикчий те разбра или поне се опита?шекелджойчетата разбират само от псувни и бой в главата с тояга .Аз ссмо ги псивам засега защото не моха да ги намеря да ги нсуча на модерен Арнис.
  • 8 JPower

    26 7 Отговор
    Защо трябва Русия да си харчи парите за оръжие??! Ми то Фарчил-35 се разпада още във въздуха. Украинците,само тази седмица се самоизбиха около 20, може и повече,кой ли го брои?!! Туркия ,купува с-400, но дистанционното е у Русия, фърчила едва ли ще им дадат, но и да имат , мооот си праскат чуторите в тях. Германия , Франция, Швеция, с тез джендермеристи, най-добре да не ги пращат на фронта, ще развратят малкото останали мъже, ще настъпят драми,каквито и в турски сериал ги няма... ..БЛАТИСките републики, те са ясни. На Балканите и който да управлява, никой няма да може да накара народа да се бие срещу Русия, освен ако тя не ни нападне първа., ЗАРАДИ НАТОВСКИТЕ БАЗИ.. ... Ай мани ги тия глупости, руснаците обикалят по-света и си гледат кефа. На краваря все парите не му стигат и иска да краде от другите. НАТО се е превърнала нещо,като Али баба и 40 разбойника+македонец......
  • 9 Реалист1

    17 8 Отговор
    Видяхте ли се американски гъзоблизци! Май пари ви са в главата като на господарите ви. Когато фактите говорят, тъпаците мълчат
  • 10 Boxer

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "има една":

    Освен това цялото останало цивилно производство, за часове може да премине на военно производство. Това се залага още на чертожната дъска .

    Коментиран от #11

  • 11 El comandante

    14 6 Отговор

    До коментар #10 от "Boxer":

    Супер,а тук гербавите тиквеночетвенотиквенчовчета и осъаналите цоганокостовисти отчаяно ни поучават какъв лош стопанин е държаеата!!!"хибави хора" с Дрсгрнов да ги сочи човрк!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 El comandante

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Русофоб":

    КАЖИ БЕ гофньооооо когс и къде и нс майка ти шъ и сефтеее от менееее
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Срещу три империи

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "има една":

    Получава се на практика , нещо както през Втората Световна Война. Хитлер беше успял да накара своя военно промишлен комплекс да работи на 6-7 % печалба , и пълно оползотворяване на суровините. Американските концерни влачиха от държавата ,между 140- 170% печалба. И като сравниш после един германски танк, с един Американски , може жал да те хване , пали се безотказно , като запалка "Ронсън" .

    Коментиран от #16

  • 16 goni

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Срещу три империи":

    Лошото е че си прав!:)
  • 17 Иван

    1 2 Отговор
    Кой е Васил Проданов? Къкъв е тоя сайт 24 Май и защо пък трябва да му вярваме/-те/?
  • 18 плевен

    1 0 Отговор
    За какво да се харчи и от двете страни? Както и да почне войната, ще завърши с ядрена лудост.А за нея всичко вече е изработено.Колкото и да се превъоръжават, ще умрем само веднъж.
  • 19 Уточнител

    1 0 Отговор
    Авторът е явно отломка от комунизЪма и се опитва да ни прави на идиоти с евтина русофилия
  • 20 Уточнител

    0 0 Отговор
    Само лъжливи ФАКТИ и русофилски коментари...Я се вижте, бе:
    Северният хаганат потъваааа