Last news in Fakti

17 Юли, 2018 12:47 1 454 18

Нинова: Искаме оставката на Порожанов

  • чума-
  • бсп-
  • корнелия нинова

Цветанов: Да не правим спекулации

„Искаме оставката на министър Румен Порожанов. Да не си измиват ръцете с директора на БАБХ Дамян Илиев“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след заседание на Председателския съвет в НС по повод чумата по животните. Тя е категорична, че Румен Порожанов и премиерът Бойко Борисов носят лична отговорност за случилото се с чумата по животните.

„БСП предотврати гражданско напрежение с присъствието си там. Освен опасност от зараза, има много по-голяма опасност от гражданско неподчинение, ескалиране на напрежението в цялата страна, има опасност от сблъсъци“, каза още тя. Нинова призова всички политици да се обединят и да успокоят това напрежение, защото ще избие в крайности, които ще се отразят зле на България. „Ако стопаните заведат колективен иск, за което са готови, всички действия досега на държавата са незаконни, държавата ще бъде осъдена и ще трябва да плаща обезщетение на тези хора“, подчерта председателят на левицата. „Не получихме отговор на научното становище, издадено от центъра към МЗХГ, с което четири доктори, професори и специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума. Искаме да се изясни за какво точно става дума“, каза Нинова.

Корнелия Нинова обясни, че по време на заседанието е оспорила всички досегашни действия на правителството като незаконни, на основание Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика централната епизоотична комисия. „Заповедите трябва да се подпишат от министъра на земеделието и министъра на МВР“, уточни тя. По думите ѝ на това законово основание, БСП смята, че всичко направено дотук е незаконно. Нинова заяви, че от БСП са оспорили практическото изпълнение на предприетите мерки и отбеляза, че не се прави достатъчна дезинфекция, а стопаните не се информират. „Предложихме да си спазват законите на страната, да си свикат централната епизоотична комисия днес. Двамата министри да си подпишат заповед за мерки. На Председателския съвет ми обещаха, че докато се изясни- дали има чума, ще предприемат мерки за карантина и дезинфекция в местата, за които има съмнения“, каза още лидерът на левицата. „Де факто започват отначало. Помолихме дотогава да не се пристъпва към убиване на животни, докато всичко това не се свърши – да се затворят районите, да се информират хората, да си направят както трябва документите. Пълен контрол, карантинни мерки!“, каза Корнелия Нинова.

Нека да не правим политика и да не спекулираме с доверието в българските институции. Чума в България има в 7 населени места. Това заяви каза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след извънредното заседание на парламента заради чумата по животните.

Председателят на парламента Цвета Караянчева свика днес по-рано извънредно заседание на председателския съвет в парламента. В него участват председателите на всички парламентарно представени партии. Поводът бе чумата по животните в района на Странджа.

От няколко дни агенцията за безопасност на храните (БАБХ) започна масово избиване на домашни животни с оправданието, че така ще се ограничи заразата. Действията им доведоха до силно недоволство – по места започнаха протести, а много хора поискаха оставката на шефа на БАБХ Дамян Илиев. Вчера МВР забрани масовите мероприятия в района на заразата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    24 6 Отговор
    Мани го тоя Порожанов .......аз искам оставката на пожарникаров ! :)

    Коментиран от #12

  • 2 Гост

    13 19 Отговор
    Изчезни,ма! Скрий се някъде!
  • 3 Дългият

    20 2 Отговор
    Нинова,поискай оставката на всичките 240 търтея....
  • 4 чичоХ

    17 4 Отговор
    БАБХ да затворят държавата, че може да пипнем нещо.Затвориха животинския пазар в Богоров сега са подкарали стоката в Странджа
    Над 1300 г. България е оцеляла без БАБХ сега не може.Не оставка а
    съд за цялата пасмина.
  • 5 Народен Съд втора част

    15 6 Отговор
    на Порожанов мястото му е в затвора в компанията на палачите които изклаха животните на хората.

    Коментиран от #17

  • 6 onq s konq

    8 11 Отговор
    Май не разбирате че ако хората не колят животните,след това докторите ще колят хората!И изобщо има ли здравомислещ,който да предполага че тая жестока процедура е по сърце на КОЙТО И ДА Е БЪЛГАРИН?!
  • 7 Гост

    7 6 Отговор
    От ГЕРБ са нагли и няма да си даде оставката.Само с краката напред няма отървете от тях нагли са като конски мухи.

    Коментиран от #9

  • 8 Руснак

    7 4 Отговор
    Аз искам оставката на Бойко и Цвъцко може и на дебелото Лили.Да ама няма ще им гледаме наглите мутри до дълбоки старини докато не започнат да ходят с памперси няма оставка той Бойко знае от другаря Тодор Живков.И за всичко това сте виновни вие една част малоумни гласоподаватели затова ще търпите докато ви излезе през устата.

    Коментиран от #11

  • 9 ХА ХА ХА

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    И ЗА ПО НАГЛИ СЪМ ЧУВАЛ , ХИТЛЕРИСТИТЕ ОТ БСП , НЕКА НАПУСНАТ ПАРЛАМЕНТА, ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И ЧАК ТОГАВА С ПРЕТЕНЦИИТЕ !
  • 10 Другар

    6 4 Отговор
    И ние искаме отдавна твоята,но ти упорито не си тръгваш!
  • 11 Българин

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Руснак":

    Млъквай червена с.иньо и изчезвай от където си дошла!
  • 12 СОЦИ

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "SAAB":

    Трепат добитъчетата да си пласират вноса!
  • 13 Просия

    8 5 Отговор
    КУРнелка пак е спекла, пука се от злоба, тая прокоба !!! манипулатор ама на овци !!!!!
  • 14 Иван

    1 2 Отговор
    Корнелия Нинова е номер едно в България освен нея кой дойде д пткрепи даже карадайъ Депесаря недойде конската мутра като жаба отваря остата като говори отнего можедастане само офчар

    Коментиран от #15

  • 15 Просия

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Ти си пълно описание на комунист - неграмотност и неадекватност...край.
  • 16 ПЕЕВ

    3 2 Отговор
    А АЗ ИСКАМ КУРНЕЛИЯ ДА ВЪРНЕ ВСИЧКО ОТКРАДНАТО.
  • 17 Ветеринар

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Народен Съд втора част":

    Отворко ти били ял от заразеното месо само питам а що се отнася до кууурнелия да си вземе заразените животни на позитано и да ги гледа с откраднатите народни пари
  • 18 Истината

    0 1 Отговор
    бИВОЛИЦАТА СЕ С СТРАХУВА ДЯ НЕ ЕФТАНАЗИРАТ И ТЪПОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО СТАДО.ДАЖЕ СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО БЪЛГАРСКАТА кЬОСЕМ СУЛТАН.дА ЯДЕ ПОВЕЧЕ ЧЕСЪН ЧЕ ДА БЯГАТ ОТ НЕЯ КАРАКОНДЖОЛИТЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове