17 Юли, 2018 21:21 1 977 16

Вицепремиер: Чумата се бори с решителни мерки

  • чума-
  • овце-
  • кози-
  • томислав дончев

Опитите за политическа злоупотреба няма да коментирам. Отделен въпрос са фалшивите новини по темата

Едва ли човек със съхранен разум би повярвал, че садист на държавна служба избива добитъка на хората, за да им навреди, да ги прогони или в името на някоя конспиративна цел.

Мерките за борба със заразата трябва да бъдат решителни, защото в противен случай загубите могат да бъдат много по-големи. Не говоря само за погинали животни, но и за огромни икономически загуби, забрани за износ на месо, опасност от разпростиране и проникване на чумата в Европа.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ вицепремиерът Томислав Дончев.

Кое не беше направено както трябва:

- Трябваше да се обяснява повече на всички - на стопаните, но най-вече на българската общественост - каква е ситуацията, какви са рисковете, какво трябва да се направи. При ясна и категорична информация българите биха разбрали и подкрепили мерките. Когато има дефицит на публични аргументи, когато в същото време видите стопани, които страдат и бранят добитъка си, не е трудно емоционално да вземете страна.

- Всеки, който има животно, знае, че то не е просто вещ, чиято липса може да се компенсира с плащане. Стопаните страдат и ако обществото заслужаваше навременна информация, те заслужаваха състрадание. Не телевизионно, не лицемерно, а човешко. Колко добър е човек си личи и от отношението му към животните.

Надявам се всички служби, които трябва да реагират в подобна ситуация, да са научили тези уроци.

Опитите за политическа злоупотреба няма да коментирам. Отделен въпрос са фалшивите новини по темата. Въпреки че са лишени от особена логика, те успяват да вкарат в емоционален резонанс няколко публични опасения – евтаназиране на животни, обезлюдяване, бежанци и дори Истанбулска конвенция!!!???

Проблемът с фалшивите новини не е само в това, че някой ги композира и разпространява. Проблемът е, че някой им вярва. Голямата цел на всички автори и „издатели“ на фалшиви новини не е просто да ви въведат в заблуждение по конкретен въпрос, не само да се създава паника. Голямата цел е да уморят сетивата и разума, да се размие границата между истина и неистина, да се създаде една аморфна среда на полуистина, но натоварена със сензации, подозрения, гняв и омраза.

А за омразата знаем, че тя не може да създаде нищо освен още омраза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кннйнй

    17 0 Отговор
    Не е този начина . Когато обезпечите стопаните справедливо и достойно няма проблем. Колкото животни умъртвите, толкова ги възтановявате обаче живи. Защото колкото и интелигентно да се изказвате , загубите стават невъзвращаеми г-н Дончев. А да не говорим , че с действията си обезлюдявате и без друго малко останалие български села. Първо мислете за поданиците си и после за икономическите последици !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИВАН

    11 0 Отговор
    ГЛУПАКО!ЖЕНАТИ Я ПОДКРЕПИХА.
    ТЕБ НИКОЙ НЯМА ДА ТЕ ПОДКРЕПИ!!!
  • 4 Западните Балкани

    17 1 Отговор
    То нормален човек и за майките на деца с увреждания не би казал: да ми се махат от главата, но някои го казват. И след като чумата е дошла от Турциа с нелегален внос, значи МВР не си е свършило работата. Значи отделят се едни 300 милиона от бюджета на МВР и се дават на пострадалите хора. Стига търтеи да лапат, а тези, които работят да го отнасят. Ето това трябва да се направи.
  • 5 Морук

    15 0 Отговор
    Колко пъти да го пиша ,НАЙ ГОЛЯМАТА ЧУМА СТЕ ВИЕ
  • 6 Булава

    10 0 Отговор
    В 21ви век садисти на държавна служба в цивилизована държава убиват безнаказано животни-това ли е България?
  • 7 арджентата

    3 9 Отговор
    ДА, но се убиват БОЛНИТЕ животни, а не всички!
  • 8 ванката

    11 0 Отговор
    много ми е чудно защо в турция няма едно заразено животно нито пък едно убито а чумата дошла от там каде ли се крие тази чума??? според мен чумата идва от еврогейския парламент и от нашия също
  • 9 Георг Георгиев

    7 0 Отговор
    Тези жестоки министри не са хора?
  • 10 гларус кръстоносец

    8 1 Отговор
    По думите на вице-премиера основния смисъл в съществуването на България е , да е пазвантин на Европа. Да пази европейското животновъдство . Нас кучета ни яли. То европейците да вземат да изтребят и българите с техния дребен поминък и тогава Европа ще е защитена от най - голямата обезлюдена буферна зона. Засега плана се изпълнява в срок в Северозапдна България , Странджа , Родопите и Стара планина. остана още малко заселена територия . Дерзайте европейци малко останахме!!
  • 11 Уважаеми ПОСЕРКО !

    7 0 Отговор
    Къде са ФАКТИТЕ ? ПОКАЖЕТЕ КОЕ ВИ НАКАРА ДА ЛУДНИТЕ И ВИЕ ПО- ЧУМАВИ ОТ ОВЦЕТЕ?
  • 12 По същество уважаеми ГОМНЯР

    5 0 Отговор
    Мъжете винаги са били джентълмени - те уважават проститутките, но не и техните трикове.
  • 13 Димитър

    11 0 Отговор
    Единствената чума е в нашия парламент и вече 30 години ни трови и убива!

    Коментиран от #14

  • 14 El comandante

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Димитър":

    НДА начело с боко тикветооо ама за остсналите БСП са Комунисти !!!!А гербавите ебслници не ссаа!!!ХОРА лажрте кога да тазмажем гербсвите ю
    ебани лсйнааа???гетП маменцето ви длсботоково ще иба маменцето то цвъъъъки ще ебаа
  • 15 El comandante

    3 0 Отговор
    цвъъъъко ако някъде ъе пипнааа ще ми птавиш свиркииии боклууук хетбаффг
  • 16 111

    4 0 Отговор
    Живеем в страна,където нормална жена на повече 200месеца не имаща за идоли резани турци и слушаща ОРИЕНТАЛСКА музика и не е наркоманка не съществува.Мвр си е отворило рпу в центъра и си продава отрова ,а държавата толерира и разпростира затъпяването на народа ,защото са Българоубийци.Благодаря за развитието.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове