Last news in Fakti

18 Юли, 2018 12:48 6 156 16

Бивша шефка в БНБ изтеглила парите си от КТБ часове преди затварянето на банката

  • нели кордовска-
  • ктб-
  • влог-
  • пари

Нели Кордовска изтегля парите в 17:09 часа на 19 юни 2014 година

Бившият ръководител на управление "Банков надзор" в БНБ и настоящ заместник-председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Нели Кордовска е уличена от новата Антикорупционна комисия в конфликт на интереси. Причината - буквално часове преди затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) на 20 юни, 2014 година, Кордовска е изтеглила личен влог от малко над 64 000 евро (64 195) от банката.

Кордовска изтегля парите в 17:09 часа на 19 юни 2014 година. Сигналът срещу бившия член на ръководството на БНБ е от 2015 година, но бившата Комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, която се вля в новата мегаантикорупционна комисия не се произнесла поради липса на кворум, информира в. "24 часа". Едва на 31 май тази година Кордовска е уличена в конфликт на интереси от новото антикорупционно звено.

От решението става ясно, че като ръководител на "Банков надзор" тя е знаела за състоянието на КТБ. На 18 юни лично назначила инспекция в банката. "Разполагала е с информация за всички изходящи парични потоци от КТБ в периода. Следователно в края на 19 юни 2014 година, когато е извършено тегленето, Кордовска е била наясно, че КТБ е в опасност от неплатежоспособност и поставяне под специален надзор", пише в официалното становище. С други думи - Кордовска използвала служебната информация в свой частен интерес.

Банкерката, която в момента е зам.-шеф на УС на Фонда за гарантиране на влоговете, се е явила пред комисията за установяване на конфликт на интереси през март 2015 г. Адвокатът ѝ отричал тя да е направила тегленето в последния момент, защото имала вътрешна информация. А председателят на Временната анкетна парламентарна комисия за КТБ и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви през 2015 година, че Кордовска дала обяснение и пред парламента, като обяснила изтеглянето на парите с "техническа грешка".

Решението може да се обжалва пред Софийския административен и пред Върховния административен съд. Ако те го потвърдят, Кордовска ще бъде глобена до 7 000 лева и лишена от възнаграждението си в деня, когато е била в конфликт, но и това подлежи на обжалване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любопитен

    19 1 Отговор
    Ахааа, човека на Милен Велчев е имала информейшън? И от де? С Йончева ли се е сдушила или с някой друг? И КОЙ е този друг, ако е друг де, а не от нашите?
  • 2 Иванов

    33 4 Отговор
    Всеки на нейно място би направил същото. Те ни отвличат вниманието от тези дето гепиха милиардите и ги крият като шумкари след обир на мандра, а тази си е изтеглила парите.
  • 3 питам

    17 4 Отговор
    Тия парички от закуски ли ги е събрала?

    Коментиран от #4

  • 4 Тодоров

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "питам":

    Не са от банички, а от заплата. По онова време заплатата и със сигурност е била 5-цифрена сума.
  • 5 Townboy

    13 0 Отговор
    Булгария мафия. Ако откраднеш 10 000 лв лежиш десет години а ако откраднеш 4 милиарда живееш като цар в Сърбия.
  • 6 Един

    14 1 Отговор
    Заглавието трябва да е :
    "Бивша шефка в БНБ "случайно" изтеглила парите си от КТБ часове преди затварянето на банката"
  • 7 Шоо

    13 1 Отговор
    Е, не, ще знае че парите й изгарят, ама сори ще ги остави там. Няма начин. Това е тъпо вече.
  • 8 Гост

    11 0 Отговор
    Три години никой за нищо не я търси. Нелка,къде сгафи та чак сега ти търсят керез?
  • 9 Мартин

    8 0 Отговор
    То само тази Кордовска да е била - добре, но нали и Недодялко от ПИГ също ги изтегли преди да затворят пирамидата на Цветан Василев - КТБ?!?
  • 10 Христов

    5 1 Отговор
    Щом и държавни чиновници от БНБ са теглили както си поискат от КТБ, значи пирамидата на Цецо Василев е била обречена!
  • 11 ДимитЪр

    3 2 Отговор
    Нели си е била гъста с Василев, и като него се е спасила и превърнала в съучастник в престъпление
  • 12 Фоте

    5 0 Отговор
    КТБ е схема на Цветан Василев,, който необезпокоявано си живее... Това не е нормално и не може да се случи в друга държава
  • 13 Лили

    2 2 Отговор
    И тази леля е била от групичката на оня мошеник Василев
  • 14 Борис

    2 0 Отговор
    Покрай пирамидата на Василев както винаги само скандали.
  • 15 Арсов

    6 0 Отговор
    Властите ни определено не са добре! Как може онзи “мустак” да си живурка с поне едни 2 млрд. в Сръбско, а жената, която беше един от хората, който работи за това да се разкрие всичко по схемите в КТБ, да я глобяват?!! Наистина няма такава държава! Отделно от това в самото решение, те си противоречат сами на себе си - 1-во казват, че се е възползвала от вътрешна информация и си е изтеглила за това малкото спестени пари, а после казват, че по-рано същия ден вече имало опашки от хора да направят същото! Е щом е имало опашки цял ден, от каква информация се е възползвала? Нали цялата държава знаеше, че там има опашки от хора да си изтеглят депозитите и го направиха. Санкционирайте всички тогава! Ужас просто....нямам думи. Дано да оборят в съда това несправедливо и подло решение на този орган! :(
  • 16 Бушон

    3 0 Отговор
    Добре де, вие на нейно място какво бихте направили, ама честно? Защо този журналист не говори за милионите, изтеглени от КТБ, а се е захванал точно с Кордовска? Защото е най- лесно и безопасно, нали, страхливи служители на словото? Голямо разкритие, няма що! Изтеглила си парите, когато цяла България вече знаеше за състоянието на банката и опашките на изгорелите вложители пред нея бяха огромни( има снимков материал за това, нали?). Тази служителка е просто един удобен бушон. Защо не се чува нищо за Искров например? О, да, той е невинен.И много други като него. Дайте сега да удряме когото можем!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове