18 Юли, 2018 13:57 1 414 13

Експерт от „Подкрепа“: Манолова иска да е Батмана на републиката

  • мая манолова-
  • подкрепа-
  • нстс

Ако проследите цялата сцена от вчера (17 юли), моите намерения бяха да си свърша работата, законовите задължения – на място, където се обсъждат права на граждани. Това заяви омбудсманът Мая Манолова във връзка със скандала на Тристранката.

Според Манолова синдикатите са били де факто против правото на миньорите да се пенсионират при по-добри условия, т.е. по-рано. Заради това внесох законови промени, тъй като щеше да има проблем с пенсионирането на 80 миньори, уточни омбудсманът.

Според новите правила, валидни от 1-ви януари, към момента на прекратяване на трудовия им договор миньорите трябва да са навършили и изискваната възраст от 45 години и 4 месеца за 2017-та година или 45 години и 6 месеца за 2018-та година. До края на миналата година законодателството даваше право на ранна пенсия за работещите под земята, които са били съкратени заради закриване на предприятието или намаляване на числеността на персонала. Условията бяха към момента на прекратяване на договора работникът да има 90 точки по точковата система и 10 години стаж под земята, а след като навърши определена възраст - за 2017-та година 45 години и 4 месеца, той получава право да се пенсионира. При гласуването на бюджета на НОИ за тази година, управляващите промениха текста в Кодекса за социално осигуряване, и заложиха изискването за възрастта да бъде изпълнено към момента на прекратяване на трудовия договор. След преговори с правителството за 80 миньори от рудник "Бабино" беше приложен старият ред.

Не мога да си позволя да чакам покани да си свърша работата, опонира Манолова относно това дали е била поканена на Тристранката. Мое законово задължение е да съм там, където се обсъждат правата на гражданите, настоя омбудсманът. Тя поиска вицепремиера Валери Симеонов да си прочете закона. От кого се пазят, от кого се крият, попита омбудсманът.

Попитана дали не трупа рейтинг на база популизъм, след като омбудсманът всъщност се избира от депутатите и Манолова зае поста с подкрепата на ГЕРБ, тя отвърна, че постоянно и звънят хора, които искат да им бъдат защитени правата и това е нейна работа – да ги защитава. Това, че стоя зад работниците, зад миньорите, зад шивачките – няма да позволя да ми пречат да си върша работата, разпалено заяви Манолова.

Ако Мая Манолова иска да се бори за нещо, да се бори в Министерския съвет и в Народното събрание. Националният съвет за тристранно сътрудничество е консултативен орган. Мая Манолова действа популистки. Това заяви експертът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Тя обяви, че синдикатът имал становище по промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) за пенсионирането на миньорите много преди Манолова и това показвало нейния популизъм по въпроса.

Г-жа Манолова каза, че социалният министър Бисер Петков я е поканил, той отрече. Това тя го прави навсякъде, оплака се Григорова. Тя се опитва да очерни всички налични институции и да се представи като Батмана на републиката, смята Григорова. И добави, че Манолова почнала да крещи на срещата на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания към Министерския съвет на Адриана Стоименова, зам.-председател на Съвета, докато тя четяла становище и заради това председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов бил казал: "И престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците. Засрамете се!". Заради тази реплика майки на деца с увреждания се заканиха да съдят Манолов и поискаха оставката на Стоименова.

Григорова се възмути и, че не се говори как се променят нещата в законодателството (Наредбата за медицинската експертиза и Правилника за устройство и организация на работа на органите за медицинска експертиза и на регионалните картотеки на медицинска експертиза) по ТЕЛК-овете. Говорим за цирковете на Мая Манолова, а не как държавата иска да спести пари от хора с увреждания. Синдикалистката даде пример – ако някой има увреждане на крак заради диабет и му се даде 50% ТЕЛК, но кракът бъде ампутиран заради заболяването, ще влезе само във втора група т.е. ще се гледа по-тежкото заболяване, а няма да има сумиране на заболяванията.

Не желая да коментирам въпросната госпожа, превъзбудени дами не обсъждам, отвърна Манолова. И двата синдиката по конкретния казус има какво да крият, категорична беше тя.

Относно чумата по дребни преживни животни, Манолова обяви, че няма работа по отношение на това дали са адекватни мерките, взети от държавата. Трябва да има обяснение от земеделския министър пред парламента, уточни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3121

    17 5 Отговор
    Манолова Е БАТМАН, а вие сте подлоги на управляващите и бизнеса
  • 2 VeraТ

    14 6 Отговор
    Не е лесно да си Мая Манолова - хем умна, хем красива, хем с добро сърце. Браво!
  • 3 друг

    8 2 Отговор
    А вие от полога не ставате за нищо само папкате каквото ви се подхвърли!
  • 4 Боби

    6 2 Отговор
    Аз съм ЗА!
  • 5 куку руку ку

    10 2 Отговор
    След като синдикатите го играят жокер, трябва да се намери и Батман...
  • 6 Кои бяха тия?!

    10 3 Отговор
    Тя за няколко години направи в пъти повече от всички вас за 30 години!
    Изтривалки непотребни!
  • 7 veselia

    9 4 Отговор
    Да, защо да не е БАТМАНА на народа след като вие нищо не правите за народа. Ще дам само един пример в които синдикатите не са направили нищо за хората.........оставиха да ограбят железницата. Да не говорим, че на никого не му пука за хората само тя поне се опитва да направи нещо.
  • 8 Бесен

    6 6 Отговор
    Какви миньори ще пенсионира нали си има закони в тая държава. Тая се вре където и е рабоа и където не е само и само да е на държавен пост. Колко мандата изкара в парламента защо не внесе закони тогава като е толкова загрижена. Сега понеже няма да плаща сметката и прави разходи като за световно.
  • 9 Ads

    4 9 Отговор
    Май забравихте Костинбродските й кьорфишеци и предишни тъпотии в парламента. Комунист омбудсман, Боже опази.
  • 10 S123

    3 10 Отговор
    Евтин и див популизъм . Заиграване със съдбите на хората , червени боклуци .
  • 11 Гост

    4 6 Отговор
    Да и купят един костюм на батман и да пускат по улиците поне ще забавлява хората, а така само ги дразни.
  • 12 арабският грим

    1 1 Отговор
    ''Исках да стана Батман, ама станах ватман.''
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове