Last news in Fakti

19 Юли, 2018 08:13 3 641 28

Две стада са поразени от чумата

  • валентин радев-
  • чума-
  • румен порожанов-
  • овце-
  • кози

Отложиха планираната за днес евтаназия на заразените животни

Две стада са поразени от чумата. Едното е на баба Дора от с. Шарково, а другото е в с. Болярово. Това заяви на извънредна пресконференция министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той уточни, че в момента се очакват още проби от лабораторията в Монпелие, за да може да се вземат по-конкретни мерки в борбата с чумата.

Освен това се създава местен щаб в с. Болярово за справяне с кризата с чумата, заяви вътрешният министър Валентин Радев. До момента селищата Кости, Воден и Шарково бяха споменавани за заразени животни.

Той посочи, че заедно с колегата си Румен Порожанов е поискал да бъдат изслушани в пленарна зала за взетите мерки за справяне с чумата. Не може ние да вземаме проби и да сме мобилизирали допълнителни сили за справяне с кризата, а политици да казват, че нищо не се прави. Това е удар по националната сигурност, заяви Валентин Радев.

Планираната за днес евтаназия на доказано заразени с чума овце и кози се отлага, реши междуведомственият координационен щаб снощи.

Повод за заседанието са неполучените до края на работния ден резултати от изследванията на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата, както и „промяната в декларираното доверие към действията на координационния щаб от представителите на всички политически сили”.

Ще се засили контролът на движение на хора, животни и животински продукти от и към зоните с огнища на зараза.

Активно ще се дезинфекцира 10-километровата зона около огнищата, а контролните пунктове ще имат допълнително оборудване.

Междувременно животновъдите обявиха, че прекратяват протеста си, тъй като исканията им са удовлетворени. Протестът им пред Министерския съвет вчера прерасна в щурм срещу властта и последваха оставки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    24 8 Отговор
    Тоя от кога разбира от болести по животните?!?!?

    Коментиран от #4

  • 2 Чебурашка

    13 26 Отговор
    Айдееее, Курнелия да отива да инжектира стадата с червен популизъм, белким се излекуват та да спечелим гласове.
  • 3 Будалата

    25 7 Отговор
    То тоз льохман от какво разбира я?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Петър

    13 4 Отговор
    Болярово е град, някога е било село и от там е оная селянка Цвета Караянчева.
  • 6 куку руку ку

    29 6 Отговор
    Като на баба Дора стадото е поразено, защо не започнаха от нега, а остана единственото живо в Шарково. И после, инкубационният период на болестта е 3 до 7 дни. Има ли животно с ясно изразени симптоми или умряло от болестта? Цялата акция е една демонстрация на сила от страна на бабх и пораженов.

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Инкогнито

    21 6 Отговор
    Корупцията която ГЕРБ ни докара води до затриване на поминака на хората от ямболско!
    А тая подлога на снимката скапа МВР тотално отново ослужват корупираните от ГЕРБ на някой мастит живитновъд в близкия район!
  • 9 Урко Пурко

    18 3 Отговор
    Те такива капацитети са всички като тоя на снимката.За това се атигна и до тук,утре и по-стрални болести ще плъзнат от те такива "доктори" и "експерти".
  • 10 Експерта

    28 6 Отговор
    Чумата с името ГЕРБ мори България вече 10 г.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    12 1 Отговор
    Сички пилитици от 1989 до сегашните от общинар до президент на гилотината
  • 13 Този човек

    14 3 Отговор
    на снимката гледа много умно.От погледа му лъха супер интелект.Нормално е да управлява министерство,пълно с
    неграмотни тюфлеци.
  • 14 Дребно преживно животно

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "куку руку ку":

    Да, не казват да има умряло от болестта животно. Само това чакат, но не се случи. Не им вярвам изобщо. Сега настройват съселяните срещу баба Дора. Търсят повод да й избият животните, защото се вдигна много шум и няма как иначе без основателна причина.

    Коментиран от #16

  • 15 Кибик

    16 2 Отговор
    Поредното доказателство че БГ се управлява от слабограмотни простаци, чието най голямо качество е че слушкат баш простака.
  • 16 Кибик

    17 2 Отговор

    До коментар #14 от "Дребно преживно животно":

    Баба Дора разлая кучетата и сега държавният репресивен апарат - бухалка ще я смаже.

    Коментиран от #17

  • 17 Да уж

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Кибик":

    Защо жената я наричате "баба Дора"? Тя е малко над 60, сигурно. И се личи, че е грамотната и интелигентна е.
    Не е виновна тя, а тези, които се хванаха на хорото и.

    Коментиран от #18, #21

  • 18 Кибик

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Да уж":

    "Баба Дора" не е измислено от мен, нито я знам, нито я познавам. Така я представи пресата, мисля че писаха че е на 68 години. На снимката изглеждаше бедна и отрудена; ще видите много такива жени ако тръгнете по малките градове и селата, много са различни от софийските реститутки на тяхната възраст.

    Коментиран от #22

  • 19 Баш Гост

    8 2 Отговор
    Тази чума, кога ще удари стадото, дето се е загнездило в Народното събрание?

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 цистит

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Да уж":

    направо е първа младост готова да работи още един живот

    Коментиран от #23

  • 22 Да уж

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Кибик":

    Ами да, отрудена е физически, но не е изостанала ментално. Знам, че медиите почнаха да я наричат така, но, при условие, че до 63 и 65 години в България се работи активно, не може на 68 да наричат публично една жена баба. Неуважително е.
    Баба това е някаква социална прослойка жени ли? Отрудена или реститутка, жена на 68 баба е на внуците си, но в обществото не е. За дядовците същото се отнася.😀
  • 23 Да уж

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "цистит":

    Няма нищо общо с темата.
  • 24 Грую

    4 0 Отговор
    И как я мислят тази работа с дезинфектанти да морят вируси. Аз си мисля, че един път дошъл ли е този вирус в България край - слагаме ваксина и продуктите от овцевъдството за арабите и това е. забравяме за износа в ЕС.
  • 25 ПЕНСИОНЕРА

    2 0 Отговор
    Хората в автобуса говореха за някаква чума в парламента, и кво правим ?
  • 26 Ташунко

    0 0 Отговор
    Винетуууууууууууу!
  • 27 Доктора

    1 0 Отговор
    Има чума в парламента и в няколко посолства. Необходима е незабавна евтаназия!
    Заразата е умопомрачителна. Инкубационния период клони към безкрайност.
    Незабавна Евтаназия!
  • 28 Бай село

    0 1 Отговор
    Дано някой от съветниците на г-н ЕРДОГАН чете това сега е момента да ни вземете да станем северна ТУРЦИЯ народа ще се радва че ще заживее свободно и защитен от власта..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове