Last news in Fakti

21 Юли, 2018 22:30 5 512 17

България не обича слънчевата енергия

  • българия-
  • соларни панели-
  • зелена енергия

София се бави с монтирането на малки слънчеви инсталации върху покривите на домовете, смятат екоексперти

България се бави с монтирането на малки фотоволтаици върху покривите на домовете, алармираха експерти от "Грийнпийс" пред БТА. В Европейския съюз около 5 млн. домакинства сами произвеждат енергия от слънцето, сочи изследване на екоорганизацията.

По данни на "Грийнпийс" в Германия и Великобритания има по над 1 млн. домакинства, които задоволяват нуждите си от енергия, черпейки я от слънцето. В България те са малко над 2 000, в Холандия - над 400 000.

Множество страни, разположени на юг, не се възползват в достатъчна степен от енергийните възможности, предлагани от слънцето, твърди адвокат Емили Рошон - представител на ClientEarth, организация с нестопанска цел в областта на правото на околната среда. Според нея малките производители на енергия имат ключова роля в енергийния преход към възобновяеми източници. С тях ще стане по-бързо и по-евтино, отколкото ако разчитаме на големите енергийни компании, уверява Рошон.

От инвестицията печелят не само домакинствата, инсталирали слънчеви панели на покривите на домовете си, но и останалите, защото консумацията на безплатната слънчева енергия води до намаляване на мощностите през деня, включвани от системния оператор. Така през миналата година на австралийските потребители на електричество като цяло са спестени около 1 млрд. австралийски долара, посочи Рошон.

По думите й в Австралия има 1,8 млн. слънчеви домакинства, които притежават малки инсталации и добиват електрическа енергия. В Калифорния близо 5,5 млн. домакинства ползват такива инсталации, каза още Рошон . Според нея през 2020г. всички нови домове в щата ще трябва да имат слънчеви панели на покривите си.

Във Великобритания вече е стартирана програма за решаване на енергийната бедност, като са монтирани малки слънчеви инсталации на покривите на 800 000 социално слаби домакинства. "В Белгия са инсталирани около 3,5 гигавата слънчеви мощности. Близо 1 гигават от тях са съвсем малки. Инсталацията за един дом се изплаща приблизително за седем години. След този срок слънчевата енергия може да бъде продавана от домакинствата", разказа Рошон.

50 на сто от еленергията в Евросъюза може да се произвежда от фотоволтаици

Половината от електрическата енергия в Европейския съюз може да се произвежда от малки фотоволтаици, монтирани на покривите на домовете, при благоприятна политика на държавите-членки, твърдят от "Грийнпийс". Според експерти на екологичната организация тези малки слънчеви инсталации оказват голям ефект върху цялата енергийна система. За съжаление, на този етап, политиките в повечето страни не са максимално благоприятни за развитието на този тип инсталации,смята Рошон.

Лидер в Европа по инсталирани мощности на слънчева енергия е Германия, на второ място е Италия. След Румъния, България е страната с най-висок процент на собственост на фотоволтаици от големи компании, посочват още от "Грийпийс".

Обществени сгради и училища са най-подходящи за слънчеви панели

Големи сгради с ниско потребление на енергия са много подходящи за инсталиране на слънчеви панели, обясни Такис Григориу - представител на "Грийнпийс" - Гърция. Според него много добра възможност са покривите на училищата в големите градове. През лятото учебните заведения са затворени, не потребяват енергия. В същото време произвеждат такава, която може да бъде ползвана от други консуматори. Подобна е ситуацията и с други общински сгради. Това би довело до намаляване на разходите им и генериране на приходи.

На този принцип в гръцкия град Лариса общината е инсталирала 1 800 панела върху покривите на училищата и общинска сграда, разказа Григориу. По думите му, с тях ще се захранват всички 27 детски градини в Лариса. В Гърция има държавна програма, която подпомага общините в тази дейност, каза още Григориу.

В България няма опростена процедура за инсталиране на малки мощности

В България са реализирани успешни проекти в Габрово, Сапарева баня, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" и др., разказа експертът Надя Николова от Софийската енергийна агенция - Софена. По думите й в ИСУЛ са инвестирани над 500 000 лв. безвъзмездни европейски средства и освен слънчеви термални инсталации за топла вода, е била монтирана и фотоволтаична инсталация за производство на електрическа енергия.

Експертите са категорични, че ползването на малки слънчеви мощности у нас ефективно би подпомогнало оцеляването на хора от уязвимите групи и би подобрило качеството на живота им.

Основният проблем обаче е,че в България няма опростена процедура за инсталиране на малки мощности, смята Рошон. Според нея тя е улеснена само до 30 киловата, а би трябвало да е поне до 1 мегават. Липсва информация за хората какво точно могат да направят, за да си инсталират слънчеви мощности и по какъв начин да намерят финансиране, коментира адвокат Рошон. Според прогнозни данни на специалисти един от всеки 7 българи би могъл да произвежда електроенергията, която използва.

Добри примери са общините Неделино и Сапарева баня, където уличното осветление е подменено в комбинация с енергиен мениджмънт, реализирани с договори с гарантиран резултат. Те довеждат до близо 80 на сто намаление на разходите, посочи Николова.

Очаква се към септември да бъдат обявени процедурите по пет приоритетни програми за добиване на енергия от възобновяеми източници. Средствата са от порядъка на 33 млн. лв., уточни Надя Николова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист1

    65 0 Отговор
    В България безплатната слънчева енергия не е безплатна

    Коментиран от #13

  • 2 Гост

    17 38 Отговор
    Кои са тези самозванци от Грийпийс, та чак им отделяте толкова дълга статия? Те ли ще ми платят фотоволтаиците или искат пак държавна пара за субсидиране? Пък като гледам колко слънце имаше това лято, направо статията може да влезе в графата платен лобизъм на екотерористите!
  • 3 НЯМА ДА СТАНЕ

    41 11 Отговор
    Комунистите никога няма да допуснат на народа да му е добре или да му е евтино . . . През 1990г. ни обещаха че ще ни накарат да ядем камъни след като не гласуваме за тях . Ще ни изкарат през носа и слънчеви колектори за топла вода и фото волтаици . Само след кошмарни и безумни и безсмислени архитектурни проекти и разрешения след здраво плащане и евентуален патентен режим , или нещо подобно . Това представлява социализма и комунизма . Ще ни прогонят от държавата но няма да ни позволят нито по-високи доходи нито евтина енергия . Спомнете си колко беше данъка за автомобил с газова уредба през комунизма .

    Коментиран от #5

  • 4 Abvg

    42 2 Отговор
    Тези от Грийнпийс що не дойдат те да се разправят с ЧЕЗ и компания, да видят може ли да си монтира българина фотоволтаични панели и ще има ли право да ги ползва, без да плаща на ЧЕЗ. и на държавата на Боко.
  • 5 Иванов

    34 2 Отговор

    До коментар #3 от "НЯМА ДА СТАНЕ":

    Да де, ама комунистите и партизанските унуки си мацнаха една сива боя и днес са първи демократи. Пият си питието с Юнкер и си клатят фесовете. Фотоволтаиците са си техни и цената на зелената ениргия пак те си я определиха.
  • 6 стоян георгиев

    31 6 Отговор
    как да инвестираме в соларни инсталации като държавата деиства като мутрите от 90 тепървоначално обявява едни условия по изкупуването ,а като инвестираш и заработиш се оказват условията други!!!
  • 7 Да ви...

    13 20 Отговор
    ..пикая на слънчевите колегтори и фотоволтаици.ши чаками да изгрей слънциту чи да нагрей водата до някви си 29-30 градуса. А инвестицията колко струва? И не ми давайте за пример най-евтините ташаклийски а нещо поне средна хубост. Да го мисля кат завали град дали няма да го счупи градушката. Голямата икономия. И кажете колко му е ресурса на 1 слънчев панел? След 10 година го фъргаш на боклука. Някои още на 6-тата.

    Коментиран от #12, #14

  • 8 Граби братче и бегай

    26 4 Отговор
    Ааааа от АЕЦ се краде най много и най лесно , освен асвалта.
    Можем да построим слънчеви централи и много язовири и още много положителни енергийни полезни неща .
    Но целта ни е бързо спешно кражби като за последно, оти от европа ще ни следят вече. Ние сме хайдушкият народ на балканите ,това е заложено в гените ни.
  • 9 ГосТ

    9 15 Отговор
    Никой не обича нито слънчевите колектори,нито грийнпийс,защото са ментета. Не само България ;)
  • 10 Кольо

    17 5 Отговор
    КОМУНИСТИТЕ ОКУПИРАХА ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВОТО1989год, ПЕЧЕЛЯТ И НЯМА ДА ДОПУСНАТ НЯКАКВО ДРУГО !!!
  • 11 Перхидролен руснак-лайнар на копанка

    6 1 Отговор
    Аз имам един черен 200л. варел на покрива на блока за два дни сезагрява до 5о градуса от Слънцето.
    ААа откакто се къпя със светената вода зъбите дори светят на тъмна баня
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пешо

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист1":

    В България "безплатната" слънчева енергия е основна причина за поскъпването на електроенергията през последните години. Тъй, че нито е безплатна, нито е екологична.
  • 14 стоян георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да ви...":

    ква вода кви пет лева бе убавец?слънчевите колектори правещи ток нямат нищо общо с боилерите нагряващи се от слънцето.преди да пишете е добре леко да се образовате!
  • 15 гост

    5 0 Отговор
    Ами аз се опитах да мина по тази процедура и ме отказаха още в началото. След месеци кореспонденция, препращания и отговори като "не разбирам" излезе, че първо трябва да си купиш панелите, да ти издадат разрешение по ПУП да си плащаш като поп на ЕРП които не ти дават никаква гаранция, че щом отговаряш на изисквания, каквито и те не знаят, ще те присъединят. Другото е, че ако имаш късмета и това стане, било то и да произвеждаш 1квч на ден, то трябва да се отчиташ като голям предприемач с 1мвч. ЕРП ще загуби от това и всячески възпрепятства процедурата, убедих се, има познати, които така увиснаха и години наред не получават присъединяване макар и да са изрядни.
  • 16 Германия обича само машинациите

    2 1 Отговор
    А кой ще ги плаща тези нискоефективни фотоволтаици? От грийнпийс наясно ли са с доходите в България и нормите на печалба дори на фирмите? Това е балон, целящ само да налива пари на западни производители, разбирай германски. Никога няма да се изплати с това ниско КПД, дори разходите по амортизация и поддръжка няма да си изплати. На запад, разни зомбирани екоактивисто може и да си позволят да наливат средства за едната идея, колкото и да е непрактична, тук не можем да си позволим. Виж панелите, които загряват вода, а не да произвеждат ток с ниско КПД, те са перспективни и се използват, но не им се прави такава реклама, все пак Германия трябва да си продава боклучавата стока и услуги по поддръжката и. Ако някой отвори тук завод за такива панели и намали цената им, тогава може да си говорим за някаква полза, поне при обществени и бизнес сгради. Обаче ЕС дали ще даде финансиране в такъв случай, ако парите не отиват в немската икономика? Жалки манипулатори са, а тия от грийнпийс, просто малоумни, джендърски зомбита.
  • 17 stamova

    1 0 Отговор
    СОБСТВЕНИК СЪМ НА ФТеЦ до 30 киловата - 14,75 киловата от 2014г. и твърдя, че процедурата никак не е опростена. За да влезе в експлоатация, без да ползвам финансова помощ/ със собствени средства и труд/, ми бяха нужни 6 месеца за административни услуги, отчетността ежемесечно е утежнена, да не говорим за таксите, които плащам към агенциите и различните служби в енергетиката. Всичко е направено така, че да спъват малките производители, а не да бъдат поощрявани.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове