Last news in Fakti

20 Юли, 2018 00:00 2 952 21

Радио "Свободна Европа" подновява предаванията си на български

  • радио свободна европа-
  • българия
Радио "Свободна Европа" подновява предаванията си на български - 1

Радио "Свободна Европа" обяви планове да поднови новинарските си предавания за България и Румъния "като опит да подсили медийната ситуация в двете държави". Това са първите две страни от Европейския съюз, в които американската медия с европейска централа в Прага решава да се завърне след десетилетия работа в годините на студената война и прехода след краха на комунизма.

От декември 2018 г. подпомаганата с дарение от американския парламент група ще предоставя "мултимедийни репортажи и анализи на български и румънски и ще си партнира с местни медии, за да подпомогне на съществуващи проекти, които развиват отговорността пред обществото и разобличават фалшиви новини".

Това е завръщане на Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" (RFE/RL) към емисиите, които бяха прекратени с влизането на България и Румъния в НАТО и ЕС. Българската секция бе закрита през 2004 г., а румънската през 2008 г., припомня сайтът „Дневник“.

"Надяваме се нашите репортажи, дело на местни журналисти, да помогнат за израстването на свободни медии, за разпространяване на демократичните ценности и институции и за информирана дискусия в двете страни за мястото им в НАТО, ЕС и други западни организации", заяви президентът на RFE/RL Томас Кент. "Очакваме да си партнираме с местни независими медии и с гражданското общество."

RFE/RL припомня, че е организация, работеща в държави, "където медийната свобода е ограничена или където не е изцяло развита професионалната журналистика".

В съобщението по повод завръщането в България и Румъния се казва още, че "правителствени служители, представители на гражданското общество и журналисти в двете страни изразиха загриженост от това, че дезинформация, корупция и разделение в обществото отслабват политическите им системи".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кикимора

    29 15 Отговор
    Вън , мръсни говеда , студената война свърши! От Интернет човек разбира и научава всичко! Не ни трябвате!

    Коментиран от #3, #19

  • 2 Тодор

    29 8 Отговор
    Нямате си представа,какви лъжи и измами ще се сипят от тези измамници!Ако въобще,някой ги слуша!
  • 3 Gencho

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кикимора":

    Вземете си и БХК!
  • 4 Кълвач

    13 9 Отговор
    Най после ще победим комунизма, мааму стара, бая се опъна ама сега Край! Да му мислят китайците и корейците! Минджев, Ал.Йо. и Митоди ще ни поведат към демокрацията, НАТО и ЕС! Дрътия комунизин Костов, ще ги подпира със страпона, а тиква-шайка ще Гепи, за здравето на Сички ! !!!

    Май нема да е тъй, а ?! Май ще са борим с Путин, до пълната победа на гейовината и докато дават кинти! Ура!
  • 5 onq s konq

    7 7 Отговор
    Последователната зависимост на обстоятелствата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА:Възобновяване на предаванията на Свободна европа-възобновяване на ЗАГЛУШАВАНЕТО Й,"САНИРАНЕ" НА ЛАГЕРИТЕ БЕЛЕНЕ И СКРАВЕНА...както и на останалите 98,щото в БГ са били общо 100!Следва мощна прегръдка с КИТАЙ/Русия се оказа продажна,отвръщайки се от Заветите на Ленин/ и признаване на СК за "ПРЪВ ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ"...,наравно с кучето!
  • 6 Вили

    6 18 Отговор
    Руската пета колона в България ще бъде рзобличавана.
  • 7 пропаганда

    20 6 Отговор
    Явно са преценили, че мозъците на българите не са достатъчно промити и не струи любов към америка и пропагандната машина отново се включва ! Това обаче говори лошо и за соросоидните тролове, на които плащат и пишат тук, явно изобщо не се справят добре и са некадърни и затова им пращат помощ ! Сега една "свобода", "демокрация" и "толерантност", като започне да се лее направо, ще се избием от "любов" !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 1944

    14 8 Отговор
    Какъв крах на комунизма сте сънували. Всички управляващи партии са пълни с комуняги и агенти.
  • 10 дядо Йоцо слуша

    16 1 Отговор
    Браво! Това е пряко признание за "демократичността" на нашите медии! Вече включват пряката пропагандна машина.
  • 11 Румяна Костова

    16 2 Отговор
    А,стига ,бе!Е,това е новина! То демократичните европейски ценности в днешно време са защита на гейове ,цигани и емигранти.А,да, също и да обвиняваш Русия в отровителство,хакерство,агресия и недемократичност!Трябва да се води разяснителна работа сред народа относно Истанбулската конвенция,защото ние сме прости.Кой ще се справи по-добре с тази задача освен радио ,,Свободна Европа"?Дали значи това,че народа ни проглеждат,щом има нужда да ни атакуват със тази ,,свободна " пропаганда?
  • 12 Румяна Костова

    13 1 Отговор
    Не зная дали е демократично,но на мода в Европа и САЩ ,сега са RT.Какво да се прави,такава е човешката психика.Забрани нещо и само ще увеличиш интереса към него.Маргарита Симонян,главният редактор на тази руска медия съобщи,че зрителите им по цял свят са се увеличили,откакто ги принудиха да се пишат като чуждестранни агенти и бяха на косъм да ги закрият в САЩ.
  • 13 весели соросчета

    15 2 Отговор
    Ще си имаме предаване, предаване, предаване...
  • 14 куку руку ку

    8 2 Отговор
    Радио Свободна Европа водеше пропаганда, защото в западна Европа твърдяха, че живеем в условия на диктатура и престъпен режим ни управлява. Да се замислим защо подновяват предаванията на български сега!
  • 15 ХанкоБрат

    7 1 Отговор
    Крайно време беше и нас да ни огрее да чуваме по-често за демократичните ценности. Сега ще сме спокойни, че при споменаването на Америка, Нато, ЕС ...... и др. важни съкращения, българският народ ще получава ерекция или ще го спохождат мокри сънища.
  • 16 плевен

    4 0 Отговор
    "От великото до смешното- една крачка" Н.Б..Помня как като деца се криехме дори от родителите си и слушахме СЕ.А после намирах транзистора на същата вълна-явно и баща ми го слушаше.То допълваше орязаната комунистическа информация.А сега всички електрони медии станаха" Свободна Европа" и за да сглобя пъзела, гледам и новините на руските телевизии.Една СЕ между безброй такива.....?
  • 17 Пешо истинатаб

    3 4 Отговор
    Щом нашите медий са рашафилски , време беше да има Българска и европейска медия.
    Е СЕГА ПОЧВАТ ИСТИНСКИТЕ НОВИНИ , И ЩЕ НИ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ И СЪЗНАНИЕТО .
    НЕ МОЖЕ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР ДА НИ ПРОМИЯТ МОЗЪЦИТЕ РУСОФИЛСКИ МЕДИЙ , УЖ СМЕ В ЕВРОПА А СЪЗНАНИЕТО НИ Е В СИБИР. КОЙТО ИСКА ЧЕМАДАНЧИК ВАКЗАЛ И ПРАВО У СИБИР.
    Като си в европа и в българия , бъди тялом и духом тук. Работи за благото на държавата си и бъди градивен елемент .
  • 18 Angel

    1 0 Отговор
    Трябва да се замислим.
  • 19 Долу ръцете от свободното слово

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кикимора":

    "Вън" е основната надежда на България - децата ни, натирени от червената рубладжийска олигархична мафия. Именно тя държи ножа и хляба в днешната тритория на България. Нейни са и всички Дебелян Пеевски медии. Завръщането на радио "Свободна Европа" е ясен сигнал, че България не е в свободна Европа !
  • 20 мтс 1961

    0 0 Отговор
    Много хубаво. Трябва да вадим ВЕФ-овете и Селените. Те поне имат опит. Други приемници не са автентични.
  • 21 мтс 1961

    0 0 Отговор
    Какво става? Пуснаха партенката и нищо. Търся нещо ново по интернет ама няма. Журналисти ли не можаха да намерят? Може пък да са изпили парите. ????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове