19 Юли, 2018 15:11 1 829 7

8 депутати подкрепиха подписката срещу еврото

  • евро-
  • депутати-
  • референдум

221 122 българи до момента са подкрепили инициативата на „Възраждане“

Осем депутати подкрепиха подписката на „Възраждане“ за провеждането на референдум срещу приемането на еврото като официална валута в България, това обявиха днес от политическата формация. Организацията започна на 23 април да събира подписка за провеждане на допитване сред хората с въпрос:„Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България“.

„Днес с доброволците ни направихме предварително проучване и от на 160 - 170 депутати, които минаха покрай нас, на път за работа, едва осем народни представители се подписаха. Това са шест депутати от БСП, един от партия „Воля“ и един от ДПС. Те заявиха, че подкрепят провеждането на референдум, без да конкретизират дали са „За“ или „Против“ европейската валута, обяви Костадин Костадинов, председател на „Възраждане“. И допълни, че притеснителното е подигравателното отношение и неглижирането на темата на Обединени патриоти, за които българският суверенитет не е от значение.

От старта на кампанията до сега, четири дни преди края на срок, който изтича на 23 юли, „Възраждане“ са събрали 221 122 подписа.

„Заради влезлия в сила на 25 май нов регламент за защита на личните данни, така наречения GDPR имаме много хора, които са попълнили данните си, но без да въвеждат ЕГН. Продължаваме да събираме подписи. Смятахме, че до вчера ще имаме

повече от 200 000, които да са с валидни ЕГН-та, но засега са 190 000. В следващите дни ще продължим да обработваме данните, защото получаваме всеки ден стотици пратки от доброволци, каквито сме и самите ние. Имам повече от 35 000 подписа от чужбина – хора от ЕС, САЩ, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия“, обясни Костадинов.

С въвеждането на еврото се цели средствата, с които в момента България поддържа стабилността си да бъдат използвани не по предназначение, смятат от политическата организация. Според тях парите, които са във валутния борд - 44,5 млрд. лв., след влизане в еврозоната ще бъдат на пряко разположение на българското правителство. „Така Бойко Борисов ще може да разполага с тях“, заяви Костадин Костадинов.

От „Възраждане“ са категорични, че въвеждането на еврото не може да се случи без национален референдум. Обикаляйки виждаме, че нагласите са срещу въвеждането на европейската валута. Хората са учудени, защо никой не ги пита. Всички смятат, че трябва да има масово обществено обсъждане, което в момента липсва.

В момента правителството се опитва под масата да въведе документите на България в чакалнята на еврозоната. Българският лев е последния елемент от българския национален суверенитет и не бива да го жертваме, категорични са от „Възраждане“.

„Много хора си мислят, че като имаш 10 000 лв. в банката автоматично ще получиш 5 000 евро, но никой не знае какъв ще бъде курса, към който ще се изчисли лев към еврото. В момента той е едно към две, но това е курсът от февруари 1997 г., когато се въведе Валутният борд. Към настоящия момент левът е силно надценен и може би ще бъде с 30-40-50% обезценен, което означава, че курсът може да падне до едно към три. Така, ако имате 10 000 лв. в банка влоговете ви няма да станат 5 000 евро, а 2 500 евро. Със запазването на заплатите, увеличаването на цените и инфлацията, за какво говорим, за национална катастрофа“, твърди председателят на „Възраждане“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 NOKIAN

    13 19 Отговор

    До коментар #1 от "Славейков":

    Не щем ний в белия свят. Искаме в руската диващина.

    Коментиран от #3, #7

  • 3 гнида

    16 6 Отговор

    До коментар #2 от "NOKIAN":

    Белият свят с приемането на еврото ли ще дойде ? Не вярвам !
  • 4 ванката

    15 4 Отговор
    еврото само ще ни го донабута по-навътре нищо друго ще обеднеем повече и няма да можем да си помагаме с работа в чужбина !!! благодарение на разликата във валутата 3 000 000 българи крепят българия пращайки пари на роднините си тук за да могат да живеят когато еврото се наложи у нас ще я закъсаме както по турско робство само че сега ще е еврогейско робството...

    Коментиран от #6

  • 5 Woof

    2 3 Отговор
    Като цяло идеята им не е лоша, НО само човек като прочете последния параграф и му става ясно как тоз председател нищичко не разбира то това, за което говори.
  • 6 Woof

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "ванката":

    Говориш простотии. Ние сме с еврото от 1997. Просто на банкнотите пише още лев, но на практика зад него е еврото. По никакъв начин няма да обеднееш точно както не си обеднял и при деноминацията, когато махнаха три нули и 500 лв станаха 0,50 лв. Конветринането е чисто номинално. Няма никава валутна разлика. Разликата е в покупателната способност между България и Западна Европа. За това могат да се пращат пари насам. Ако разликата изчезне, то от това можем само да спечелим, но това не става със смяна на валутата, а с развитите на икономиката. Така, че ако си мислиш, че с едната смяна нещо ще се промени - жестоко се заблуждаваш. Случайно някоя страна от Източна Европа да е имала проблем при смяната. Повечето даже повишиха ръста на икономиката си. Така че без паника.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове