Last news in Fakti

23 Юли, 2018 07:29 9 788 52

23 юли 1942 г. Разстрелът на Вапцаров

  • разстрел-
  • никола вапцаров

В 11,45 часа на 23 юли 1942 г. състав на Софийския военен съд осъжда на смърт шестима души – за подривна дейност, в разгара на Втората световна война. Един от обречените на разстрел е Никола Вапцаров – тогава на 32 години, издал една-единствена книга със стиховете си, „Моторни песни“ (1940). Присъдата е изпълнена още същия ден, малко след 21 ч., на Гарнизонното стрелбище в София. Но преди това, когато Вапцаров знае, че му остават още само няколко часа живот, пише на стената на килията си едно от най-въздействащите стихотворения в българската литература.

Борбата е безмилостно жестока.

Борбата както казват, е епична.

Аз паднах. Друг ще ме смени и…

толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!

Разстрел, и след разстрела – червеи.

Това е толкоз просто и логично.

Но в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме!

Никола Вапцаров е роден на 7 декември (24 ноември стар стил) 1909 г. в град Банско, тогава

все още в Османската империя. Баща му е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка му е Елена Везюва със съдействието на американската мисионерка мис Стоун завършва американския колеж в Самоков и по-късно става протестантска мисионерка и учителка, припомня в блога си Дани Иванов.

Като юноша той попада под силното влияние на руснака д-р Борис Майлер, който живее от 1919 г. в къщата на Йонко Вапцаров като белогвардейски емигрант, оказал се (според по-късни улики) болшевишки агент на НКВД. След провала на Септемврийското въстание през 1923 г. той бяга обратно в СССР. Предполага се, че е внедрен да реализира проекта за създаване на ляво крило на ВМРО, т.н. ВМРО (обединена). Неговият образ и влияние върху възпитанието на юношата Никола в духа на комунистическата вяра се изтъква във всички мемоари на Вапцаровата фамилия, издадени след 9 септември 1944 г.

От друга страна, къщата в Банско е посещавана от царствени особи като цар Фердинанд, Вилхелм II, Цар Борис III и видни интелектуалци като поетите Пейо Яворов и Елисавета Багряна, художниците Константин Щъркелов, Иван Пенков и др. От своя страна фамилията Вапцарови през 20-те и 30-те години на миналия век има достъп в двореца, запазени са групови снимки на юношата с цар Борис ІІІ. Никола учи в гимназията в Разлог (1924 – 1926), след това в Морското машинно училище във Варна (1926 – 1932), по-късно наречено на негово име.

Той е на учебна практика първоначално на кораба „Дръзки“, а през април и май 1932 г. с кораба „Бургас“ посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа. При завършването на училището е произведен в ранг – офицерски кандидат и получава диплом за машинен техник.

След дипломирането си

Вапцаров постъпва на работа във фабриката на „Българска горска индустрия“ АД

в село Кочериново – като огняр и после механик. Избран е за председател на професионалното дружество, защитаващо правата на работниците. Едновременно с това организира, пише и играе роли в любителски театър.

Сключва брак с Бойка Вапцарова и им се ражда син, Йонко, но скоро детето се разболява и умира. Уволнен е от фабриката през 1936 г. след авария. Премества се в София, където дълго време не успява да си намери работа, но Бойка започва да работи като чиновничка в една банка. В периода 1936 – 1938 Вапцаров работи за кратко като техник във фабриката на братя Бугарчеви, а след това като огняр в Български държавни железници и в Софийски общински екарисаж.

През септември 1940 Вапцаров напуска екарисажа и след краткотрайна работа (около месец) в една изпитателна станция я напуска и остава безработен.

Вапцаров, който е с леви убеждения в началото на Втората световна война се занимава с просъветска дейност.

През ноември 1940 по време на Соболевата акция,

той заминава за Банско, където става организатор на събирането на подписи в подкрепа на съюзен договор със СССР. На 12 декември в дома на Вапцарови в град Банско е направен обиск и поетът е арестуван, след като у него са намерени компрометиращи материали.

През втората половина на декември той е освободен под гаранция до разглеждане на преписката от прокурора. В първите дни на месец юни 1941 г. Вапцаров е арестуван отново и от София е откаран и затворен в Разложкото полицейско управление във връзка с образуваното там наказателно дело по участието му в Соболевата акция. Оттам той е интерниран за три месеца в Годеч до произнасянето на съда.

При организирания процес по реда на Закона за защита на държавата

го намират за невинен и той е оправдан.

Междувременно СССР е нападнат през юни от Германия и след завръщането му в София (септември 1941 г.) Вапцаров търси контакти за участие в съпротивата. Така се свързва с Цвятко Радойнов, който е влязъл нелегално в страната, начело на група съветски диверсанти през лятото на 1941 г. Радойнов става ръководител на „минноподривната комисия“ към ЦК на БРП(к), чиято задача е да организира извършването на саботажна дейност срещу държавните институции в България и немските войски, разположени в Царството. В резултат Никола Вапцаров е назначен за касиер на „минноподривната комисия“.

За дейността си безработният Вапцаров получава средства, с които издържа семейството си, тъй като подривната организация е финансирана от СССР. През март 1942 година след продължителни агентурни действия са извършени масови арести на комунистически активисти. По този начин около 60 човека стават подсъдими по делото, станало известно като процес срещу ЦК на БРП(к).

Повдигнати са им обвинения по реда на ЗЗД – за сътрудничество и помагателство на терористична група финансирана от чужда държава във време на война и за организиране на дейност целяща насилствена промяна на установения държавен ред в Царство България, както и за подривна дейност срещу съюзническите немски войски. В дома му са открити пистолет, шифровани записки, агитационни материали и други уличаващи го в конспиративна дейност доказателства. Вапцаров е подложен в затвора на тежки физически мъчения и признава за нелегалната си дейност.

На 6 юли 1942 г. започва процесът.

Протокол на открито заседание на Софийския военен съд от 6 юли 1942 г. показва, че пред съда Вапцаров се отрича от показанията, които е дал при разследването. На 23 юли той все пак е осъден на смърт и още същата вечер бива разстрелян, заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. Молба на Вапцаров за помилване е представена на Борис III, но същата е отклонена.

Брат му Борис Вапцаров също е активист на комунистическото движение в България и в процеса срещу ЦК на БРП(к) е призован за свидетел.

Вапцаров редактира в. „Литературен критик“ (1941). Публикува във вестниците „Кормило“ (1936), „Нова камбана“ (1937), „Светлоструй“ (1939), „София“ (1941), сп. „Занаятчийска беседа“ (1937 – 41) и др. През 1937 г. печели конкурс на сп. „Летец“ за художествено произведение с въздухоплавателен сюжет със стихотворението си „Романтика“. Приживе Вапцаров издава само една стихосбирка – „Моторни песни“ (1940) – под името Никола Йонков. Освен това пише пътеписи, разкази, критика, произведения за деца и една пиеса. Някои от материалите са публикувани в периодичния печат, но най-много е издаван след смъртта си.

Стихосбирка: „Моторни песни“

Стихотворения: „Вяра“, „Двубой“, „Пролет“, „История“, „Селска хроника“, „Писмо“, „Романтика“, „Кино“, „Доклад“, „Ботев“, „Хроника“, „Борбата е безмилостно жестока“, „Прощално“ и др.

Драма: Вълната, която бучи


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сссерем

    22 64 Отговор
    Дребен крадец и терорист,зорлям го направиха герой комунистите.

    Коментиран от #7, #16, #25

  • 2 Преброяване на бесните язовци

    24 52 Отговор
    Добрият комунист е мъртвият комунист.
  • 3 НКВД

    47 26 Отговор
    Народния съд след това се е разправил с фашистите в България заради паметта на хора като Никола Вапцаров,Седемте от Ястребино и още 40 000 партизани!

    Коментиран от #6, #18

  • 4 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    22 12 Отговор
    Военен комунизъм требва
  • 5 Кирил

    21 26 Отговор
    Също и агент на чужди служби отговарящ за финансирането на терористични групи.в домът му са открити големи суми динари драхми марки и долари.
  • 6 Ю Кортес

    19 11 Отговор

    До коментар #3 от "НКВД":

    Партизаните са били повече от 200 000,към 1980 година.после 50 години ги хрантутихме
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ю Кортес

    14 21 Отговор
    Първоначално предава всички свои сътрудници и прави пълни признания.така са арестувани и другите.имал е две възможности,да бъде помилван и убит от своите за измяна или да получи присъда заедно с предадените от него
  • 9 Начо

    16 19 Отговор
    Участ на изменик.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГосТ

    22 13 Отговор
    Ама аз вече съм напълно убеден,че т.нар. козяци наистина са една неграмотна и алчна банда селяци с условни рефлекси за хранене, отделяне и размножаване. Както не веднъж съм писал, дори еднослойните невронни мрежи като форма на изкуствен интелект, ще бъдат много по ефективни от ганглиите на тези "хора"
  • 12 ежко бежко

    43 7 Отговор
    Друго не зная, но мога да кажа поне ,че е един Велик Поет!
  • 13 АЗ човекът

    14 14 Отговор
    Както казваше един литератур, съпругата на писател, "голям поет, но ГОЛЯМ РАЗБОЙНИК"!!

    Коментиран от #14

  • 14 ГосТ

    20 10 Отговор

    До коментар #13 от "АЗ човекът":

    Даам, нашите големи поети са и големи разбойници, вижте го и Ботев,терорист от класа. Със социалистически възгледи и той. Като цяло, би трябвало да знаете,че интелектуалците са леви. Принципно, може да си четете и дора габе 😂
  • 15 Borislav Popov

    12 8 Отговор
    А после някои тук ми говореха за народния съд ! Де го сега народния съд че бая "матриал" има за него . Големите пострадали като Стефан Савов дето се писаха десиденти - Неговото име се свързва с реваншистките настроения в някои кръгове по отношение резултатите от Втората световна война, като в същото време се старае да се представи за умерен политик.

    Коментиран от #17

  • 16 Тъп ли си, прост ли си

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "Сссерем":

    Абе човек имаш сериозни психични отклонения що неидеш да се прегледаш, нито един смислен коментар нямаш
  • 17 Преброяване на бесните язовци

    10 7 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    Наистина бая мат'рял има за народния съд. Рублоробите доста се нароиха в последно време. Като хлебарки са.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Borislav Popov

    8 9 Отговор

    До коментар #17 от "Преброяване на бесните язовци":

    То си личи кои крадоха ? Като се започне от правителството на Костов та до сега ! Какво пише в американския доклад за България ?

    Коментиран от #20, #52

  • 20 Преброяване на бесните язовци

    9 8 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    Че бъка от корумпирани руски хлебарки, а платените от тях интернет тролове ни обясняват че за всичко са виновни Шорош и еврогейците.

    Коментиран от #23

  • 21 стоян георгиев

    14 3 Отговор
    въпреки че е бил за смъртна присъда е трябвало да го помилват.безспорно голям поет въпреки политическите му възгледи и деиност.със смъртта му българия загуби един от наи-стоиностните си творци.иначе деиността на ссср в българия е показателна и за съжаление и днес нищо не се е променило.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Borislav Popov

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Преброяване на бесните язовци":

    ББ ЦЦ корумпирани Руски хлебарки ли са ?

    Коментиран от #47

  • 24 Иван

    8 12 Отговор
    Предател ,македонист ,терорист, които си заслужава участта докога ще продължава ме да честваме бандити и терористи които са били против Българската държава ако сме демократични на същото основание може да отбелязваме годишнини на Петър Ферещанов на Ген.Кочо Стоянов на полковник Сава Куцаров и т.н.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Диоген

    8 2 Отговор
    Великите творци живеят малко- Пушкин, Лермонтов, Ботев, Байрон,Висоцки, Джон Ленън и т.н.Няма значение по какъв начин, но Господ си ги прибира, за да са близо до него...
  • 27 Borislav Popov

    10 5 Отговор

    До коментар #24 от "Иван":

    Левски , Ботев , Вазов ,Гео Милев ,Яворов и др - бандити и терористи ли са ? Или не си чувал за тях ? Държат ли ти маслените сегменти ?

    Коментиран от #28, #44

  • 28 Ристе

    13 13 Отговор

    До коментар #27 от "Borislav Popov":

    И Левски и Ботев са били против миризливия руски ботуш. А фамилията на Вазов е избита от шумкарите след 9-ти селянино русоробски.

    Коментиран от #29, #30, #31, #32, #33, #46

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Borislav Popov

    8 4 Отговор

    До коментар #28 от "Ристе":

    18 март 2016 г. Петък. След края на традиционния месец на политическите консултации с парламентарно представените политически сили, президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към депутатите в парламента. По време на словото си той каза и следното: „Необходимо е да работим заедно напред за общия национален идеал и интерес. Нека винаги помним и следваме Апостола на свободата, който искаше да се освободим сами, а не някой друг да идва да ни освобождава, защото „който ни освободи, той ще ни пороби“.

    Н „Левски никога не е изричал тези думи.“ За да продължи: „Това е цитат от едно фалшиво предсмъртно писмо на Левски, появило се на бял свят през 2008 година и написано с цел да направи обобщение на днешния ден.“ (Мимоходом да напомним само, че през годините „вързалите се“ се на писмото бяха дори сценаристите на „Шоуто на Слави“, сред които Иво Сиромахов, журналистът Мартин Карбовски и др.) Ал. Симов окачестви стореното от президента просто като „крупен гаф“, „дебилизъм на деня“, „психодесен политически кариес“, „проблем за здравия разум“.ай-бързо, още същия ден, реагира журналистът Александър Симов. акад. Георги Марков. И той още на 18 март заяви пред агенция „ПИК“ и други медии следното: „Аз съм историк, макар и по по-нова история, но съм чел всичко написано от Левски. Никога и никъде не е казвал тази фраза.“ Не просто Левски никъде не е написал, а наистина – и то със сигурност – никога не е „казвал“ (произнасял) подобна фраза.
  • 31 Borislav Popov

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "Ристе":

    След още три дни, на 24 март, Общонародният комитет „Васил Левски“ поиска от президента да се извини, че е използвал думи на Апостола, които последният никога не е „изричал“. Това бе сторено в отворено писмо на Васил Василев. По-късно той бе по-точен в твърденията си: „Вие излъгахте, г-н Президент. Горното словосъчетание не е съществувало никога, никъде и под никаква форма в документалното наследство на Апостола.“ Да, в документалното наследство то не съществува.
  • 32 Borislav Popov

    8 5 Отговор

    До коментар #28 от "Ристе":

    На кого принадлежат словата :Руский цар е на земята
    най-велик, над всички пръв,
    русците са наши братя,
    наша плът и наша кръв.

    Кат Русия няма втора
    тъй могъща на света;
    тя е нашата подпора,
    тя е нашта висота!
  • 33 Borislav Popov

    6 4 Отговор

    До коментар #28 от "Ристе":

    бедите, че думите и езикът на нашите водители е все още близък и актуален.

    Цочо В. Билярски




    Статия от Любен Каравелов
    Букурещ, 20 юли 1873 г.




    В Россия съществуват убеждения за восточните дела. Първото убеждение говори, че славянските племена в Турция и в Австрия тряба да добият своя самостоятелност и да заключат тесен съюз с Россия, която е обязанна да бъде тяхна покровителница и съюзница. „Славянските племена в тие две господарства, говорат истинните русски патриоти, тряба да състават две федерации, които ще да са намират под покровителството на Россия. Австрийските славяне ще да състават едно цяло; а турските – друго цяло.
  • 34 Kcaniba

    6 10 Отговор
    Терорист служещ на Империята на злото, въздигнат в култ от п.миярите дошли на власт след пагубната за България дата 9.09.1945

    Коментиран от #35

  • 35 Borislav Popov

    10 7 Отговор

    До коментар #34 от "Kcaniba":

    След датата 9.09.1945 почти всички българи си построиха свой дом ! Масовото строителство на жилища в България е в периода 196 -1990 година. 164 села изчезнаха от България от началото на демокрацията.

    Тенденцията нараства със застрашителни темпове, като в близките пет години се очаква изтриването от картата на поне още 500 населени места.

    На още 564 места у нас живеят по-малко от 10 души

    Коментиран от #36

  • 36 стоян георгиев

    10 7 Отговор

    До коментар #35 от "Borislav Popov":

    а преди 9 ти в кво живяха хората?имаха ли домове?и що домовете на тия от преди 1944 година бяха наи- търсени в периода 1944-90?всички важни другари живяха в такива.отнети насила от реалните им собственици.що се отнася до селата може да провериш кво се случва с българските села в периода 1944-1990 година.реално комунистите разрушиха българското село.унищожиха неговия морал,битие ,демография ,религиозност,обичаи.отнемането на земята бе началото,после последваха принудителните изселвания от пограничните зони ,а накрая и набутването на хората в пушещите скотобоини като кримиковци.всичко тва нанесе поражения които и до днес няма как да се оправят и носят нови и нови проблеми въпреки че мина толкова време.

    Коментиран от #38

  • 37 Kcaniba

    10 5 Отговор
    Престъпленията на комунизма трябва да се изучават в училище ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

    Коментиран от #39

  • 38 Borislav Popov

    7 8 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Има достатъчно снимки на градове и села преди 1940 година . Поразгледай ! Има ли разлика от живота преди и след това ?

    Над 90% от българите живеят в дом от времето на социализма.Това показаха данните на НСИ за 2016 г., според които над 92% от домакинствата живеят в апартаменти и къщи, градени преди 1990 г.
    Две трети от домовете, или 72.3%, са вдигнати в периода 1961-1990 г. - годините на т.нар. индустриално строителство.
  • 39 Borislav Popov

    5 6 Отговор

    До коментар #37 от "Kcaniba":

    Кои престъпления ? На жандармеристите от 1940-1944 които са снимани с отрязани човешки глави ? Или на тия от 1923 година ?
  • 40 Готин ама не съвсем

    9 1 Отговор
    Спорове, спорове, обиди, закани!
    Истината е една.
    Хората вярваха в НЕЩО!!! И умираха за идеалите, вярата си, родината. Без значение комунисти, фашисти, земеделци, либерали, консерватори или македонисти! Русофили или русофоби!
    А сега в какво вярват??? В рублата, долара, франка или просто в парите!
    Е, по продажна България не е била никога в своето съществуване без значение кога!
    КОЙ го измисли "Аз съм с тез, които са на власт" и защо!
  • 41 Истината

    14 2 Отговор
    Личат си тези, които са чели стихотворенията на НИКОЛА ВАПЦАРОВ ! Личи си и кой ги е разбрал !!! Останалите просто знаят буквите и все още сричат /четене без разбиране - първолаци!/ Велик е Вапцаров, а вие си злобейте колкото си щете !!!
  • 42 ТОЧКАТА

    9 4 Отговор
    ...ХМММММ.Та значи се ВЪРНАХМЕ В 1942 г!!!!С тази разлика ,че НЯМА ВАПЦАРОВ ,КОГОТО ДА УБИЕТЕ!!!...и който ЖИВЕЕ!!!!НЯМА И КОМУНИЗЪМ!!!Въпреки болното ви съзнание....Има само нов фашизъм и злоба срещу НАРОДА,също както през 1942....Бедни и МНОГО БОГАТИ.
  • 43 Грую

    4 2 Отговор
    Всяка една от страните демонизира отсрещните и хвали своите, страните на необявената в българската история гражданска война започнала още след 9 юни.1923г. стигнала до множество убийства и жертви до 1944г. преминала през комунистическия терор, прераснала в лъжедемократично управление през 1989г., което се характеризира с един дълъг период на грабеж и съсипване на държавата, наречен "преход" , през който около два милиона или над 1/4 от работоспособното население емигрира, а държавата става най-бедния регион в Европа и не само, но все пак преживяла една забележима все пак еволюция в отношението си като народ към кадърните хора - еволюция от разстрела до емиграцията!
  • 44 Kcaniba

    6 7 Отговор

    До коментар #27 от "Borislav Popov":

    Да сравняваш Левски, Ботев, Вазов с Вапцаров,е достатъчно показателно за вредите, които е нанесъл комунизма

    Коментиран от #45

  • 45 Borislav Popov

    6 6 Отговор

    До коментар #44 от "Kcaniba":

    Що бе ? Трябва Ботев , Левски , Вазов да ги сравнявам с Деса Поетеса ?Или с Мариус Куркински ? Аман от скумрии !

    Коментиран от #48

  • 46 ГосТ

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "Ристе":

    Ама казах,че Ботев е с леви идеи вече веднъж !
    Много мразя да се повтарям. Казах също,че според турците и чорбаджиите е бил терорист , разбойник по старо му. Колко пъти треа повторя. Или според голямата му любов към чорбите,ще го изкарате капиталист? Относно Русия, според ваш'та логика е и еврофоб ! Единственият русофоб по онова време е долната мишка стамболов,крил се през цялата освободителна борба и излязъл от дупката си след освобождението, за да затрие един куп хора рискували живота си за него.и нещо повече, да докара хора виновни за две национални катастрофи. Колкото и проевропейски настроен да съм,тоя не мога да го понасям
  • 47 Преброяване на бесните язовци

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Borislav Popov":

    Да. Ама връзката е прекалено дълга за теб.
  • 48 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Borislav Popov":

    Е Мариус е печен бе. Талантлив е,какъвто и да е. Естествено с изброените не може да се сравнява, но съм го гледал и наистина е талантлив. Виж дора габе е от тяхното тесто-псевдо нещо си
  • 49 Християнин

    6 1 Отговор
    "Ето аз дишам, работя, живея
    И стихове пиша - тъй както умея"
    Велик поет, Велик човек - R. I. P
  • 50 Алекс

    5 1 Отговор
    Вапцаров никога не е бил редактор на вестник 'Литературен критик" " Една многогодишна лъжа , която се повтаря непрекъснато Редактор на вестника е З.П.Търнин - безпартиен , никога не бил комунист и преди , и след 9-ти септември 1944 година .вапцаров е редактирал е само послените 4 броя- от 17 до 22 , след като Търнин е принуден да се укрива от полицията .Това е и краят на вестника , докаран до един формат- днешен- равен на А4..
  • 51 анализатор

    2 1 Отговор
    ВЕЧНА ПАМЕТ НА ТОЗИ ВЕЛИК ПОЕТ РАЗСТРЕЛЯН ПО ЗАПОВЕД НА ЦАРСКОТО "МИЛО" ВЕЛИЧИЕ-БОРИС
  • 52 Рублолюб

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    Абсолютно всички споменати от тебе,тигре,са комуняги и в червата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове