Last news in Fakti

21 Юли, 2018 09:17 5 361 18

Ген. Чавдар Червенков: Русия и САЩ могат да се унищожат взаимно и то по няколко пъти (ВИДЕО)

  • путин-
  • тръмп-
  • сащ-
  • русия

Путин беше по-заинтересован от срещата с Тръмп, смята бившият шеф на Военното разузнаване

Русия насъбра един куп негативи в отношенията си със Запада след 2014 г . - всичко започна с Крим. Мисля, че Путин бе по-заинтересован от срещата с Тръмп в Хелзинки, защото Съединените щати са от позиция на силата при всички положения. Иначе с ядрените оръжия, с които разполагат, двете страни гарантирано могат да се унищожат взаимно, дори по няколко пъти. Това мнение изрази в "Денят на живо" генерал Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и бивш вътрешен министър.

"Решението за срещата Тръмп - Путин в Хелзинки беше правилно. Ние не знаем, а и тези, които протестират в Щатите не знаят какво се е говорило по време на срещата на четири очи. Разбрахме някои неща по време на пресконференция", посочи генерал Червенков.

"Около тази среща, подготовката и провеждането, и това, което е известно, в оценката за поведението на президентите се появиха какви ли не анализи, едни психолози започнаха да се упражняват - кой се почесал по носа, точно къде и в кой момент, кой се хванал за ухото, намигнал ли е Тръмп или не. Някои хора нека се упражняват - това си е тяхна работа", бе оценката на генерала за някои повърхностни реакции на срещата на върха.

"От Крим започна всичко - оттогава е летоброенето на влошаване на отношенията и новата Студена война, оттогава влязохме в тази терминология. Въпросът за Крим виси. Няколко дни преди срещата в Хелзинки, може би като подготовка, по някакъв повод президентът Путин каза , че за тях въпросът с Крим е решен, Крим е руски и точка. Точка! И след това, ако ви е направило впечатление, този въпрос може да е бил обсъждан, но не беше коментиран публично", анализира генерал Червенков.

Според него и другият много деликатен въпрос - за икономическите санкции на Запада срещу Русия, също е бил деликатно подминат в публичните изяви на Тръмп и Путин след срещата в Хелзинки.

"Въпреки, че има различни оценки как санкциите не били оказали кой знае какво влияние - те оказват влияние, това е една изолация. Този въпрос също не беше коментиран или не беше споменат публично", припомни ген. Червенков.

Той предположи, че Владимир Путин се стреми точно по тези две точки да постигне напредък и проясняване чрез договорка с президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Ако Путин получи признание от Тръмп, тогава той по-лесно ще се разбере със страните от Западна Европа. Може би определени сили и кръгове, които не желаят разведряване в отношенията с Русия, са нервирани точно от тази перспектива", предположи генерал Червенков.

"Като професионално деформиран човек бих казал, че целият проблем в отношенията Русия - Западна Европа, започна с това, че Путин опита да върне старото величие на Русия и да я върне в лагера на великите сили", сподели разузнавачът.

Той призна, че в поведението на Доналд Тръмп има неща, които още не може да разгадае. И загатна, че американският президент също е пристигнал в Хелзинки със скрити козове в ръкава, чрез които да договори определени неща в своя полза.

"Не приемам обвиненията (срещу Тръмп в САЩ) как уж Путин изглеждал по-добре на пресконференцията, той започнал пръв, трасирал въпросите, говорил уверено. Докато президентът Тръмп се намесваше от време на време, кимаше, потвърждаваше. Но този човек още откакто е влязъл в Белия дом ни изненадва със своите ходове и мисля, че той отиде на тази среща защото също има нещо в ръкава", каза генерал Червенков.

По неговата преценка Тръмп може да е изискал определени стъпки на Русия за войната и кризата в Сирия в интерес на трета държава - Израел.

"Единият въпрос очевидно е Сирия, и то не Сирия, а Израел. Триъгълникът Сирия - Иран - Израел; Русия; Турция. Сигурно на Израел и на премиера Нетаняху му е дошло дотук от това напрежение, на тях също им трябва глътка въздух", мотивира се ген. Червенков.

"Последните дни преди срещата в Хелзинки имаше посещение на Нетаняху в Москва. Чува се, че той няколко пъти е ходил в Москва, една совалка Тел Авив - Москва. Очевидно той е поискал подкрепа, има някакви договорки, разговори", припомни генералът.

Според него единият важен въпрос за обсъждане е Сирия и извеждането на Иран оттам, както и гарантирането на сигурността на Израел. "Мисля, че тук има нещо, този въпрос е обсъждан и се търси някакво решаване. Очакваме развитие по въпроса отношенията Иран - Русия при тази ситуация, или какво ще се предложи на Иран, за да приеме тази оферта", разясни възможните скрити маневри генералът.

"Това, което ще получи Путин косвено, е че тези страни (САЩ, Израел, Западна Европа) ще признаят Асад и ще го оставят начело на държавата още известно време, не знам колко - може би година-две, за да се създаде обстановка за организиране на едни наистина по-демократични избори и хората да кажат на тях кого искат да изберат.

Но така в обозримо бъдеще Асад остава, което пък гарантира спокойствието на Русия по отношение на нейните бази в Сирия", обобщи генерал Червенков.

Той обаче бе категоричен, че двете суперсили и светът са много далеч от конкретни стъпки за намаляване на стратегическите оръжия, въпрос, който бе коментиран след срещата на Тръмп с Путин в Хелзинки.

"О, много далече сме от този етап. Някаква договорка да започнем да говорим по въпроса - да, сигурно. Защото и двете страни са разтревожени, повече Тръмп, тъй като очевидно Русия е направила някакви интересни крачки напред в разработката на средства-носители, за които самият Путин се похвали преди няколко месеца", подчерта ген. Червенков. "Навремето, преди 10 ноември 1989 г., това се наричаше "нов кръг в надпреварата във въоръжаването". Надпреварата продължава на по-високо технологично ниво, опасността става по-голяма и за двете страни, а средствата за противодействие все още може би ги няма", продължи генералът.

"Взаимното унищожение си е гарантирано и сега, както и навремето - двете страни взаимно могат да се унищожат, даже по няколко пъти. Това ядрено оръжие като количество съществува, носителите също, те непрекъснато се усъвършенстват", разясни ген. Червенков.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    13 28 Отговор
    По принцип е така,затова бай Дончо действа с кадифената ръкавица,ще ги умори от глад и после самите мужици ще избутат малкия бушмен.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 коки

    24 8 Отговор
    Генерала се упражнява в мислене ,ще му пръднат на Путин на оная работа Тръмпчо и компания
  • 3 goni

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Ох! Човек! Тия не се плашат! Най-малкото пък с глад! Дето викаше една позната рускиня, ако се плашехме от гладуване отдавна щяхме да сме изчезнали!Тия са се размножава ли със сериозни темпове даже и по-време на меко казано не особено комфортни времена!:) Това да не са ти нашите глезли, дето докато абсолютно всичко ни е осигурено не иска дете! А, даже да си я направил Принцеса! Пак не ще, защото прави кариера!
  • 4 goni

    14 1 Отговор
    Знаеш ли колко деца има Роман Абрамович от първата си жена?!:) В днешно време трудно ще намериш друга подобна, колкото и да си богат! Та, те така!:) Рускините раждат! Дори когато едва ли не умират от глад! Това па ако и осигуриш малко комфорт!:)
  • 5 на генерала пагона

    10 1 Отговор
    Генерала много се е замислил или замечтал.
  • 6 Трол

    24 1 Отговор
    Ако Крим не беше руски, сега там щеше да има американска база! На ко'вбоите много ги е яд,че проспаха действията на онзи дребния! Дребен, дребен ама им го набута два ката. Ювелирно, без нито една жертва. Прав, крив-накефи ме! Нека сега козяците да скимтят!

    Коментиран от #7

  • 7 goni

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Трол":

    E! Как да има жертви?!:) Не знам дали знаеш, ама Украинският и Руски черноморски флот си съжителстваха мирно в Крим! Като станаха сакътлъците на Майдана стана интересно!:) Главнокомандващият Украинският ВМФ заедно с целия екипаж и един от най-модерните им кораби каза че преминава на служба към Русия!:) Честно казано не знам защо останалите не са преминали към тях!:) Предполагам-договаряне!:)

    Коментиран от #9

  • 8 Толераст

    7 5 Отговор
    Този Червен Червенков , се оказа голям АНАЛлизатор.
  • 9 Трол

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "goni":

    Не може само Щатите да определят статуквото, искаме независимо Косово-правим си го! Хоп Крим руски, аааа не може! Не може, ама да!
  • 10 Един ....

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Моли се Шорош да издаяни още някоя година ,че иначе ще разбереш какво е глад .

    Коментиран от #11

  • 11 падналия ангел

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Един ....":

    Едва ли, Шорош не дава мангизи на такива изкорубени като него! Или пише от някой диспансер, или сайта си го е поръчал, като дразнител за да вдигне бройката на постовете.
  • 12 захаросан морски тюлен

    7 2 Отговор
    А, не вярвам в това, сигурен съм, че американците имат няколко печени момчета, които спокойно ще се справят с цялата руска армия и като добавка може между другото да спасят и земята от извънземните
  • 13 Аоо

    3 0 Отговор
    Трампата защо иска да завладее крим и не само крим .Тези шах матни ходове са познати на Путин и мого вероятно Тръмп да си даде мат.
  • 14 TeooGeoo

    2 0 Отговор
    Кое е неизвестно от до тук казаното от генерала.....не разбрах , а вие ?
  • 15 Балкан

    4 0 Отговор
    РУСИЯ И САЩ МОГАТ ДА СЕ УВАЖАТ ПО-НЯКОЛКО ПЪТИ
  • 16 Generalissimo FRANCO

    2 1 Отговор
    ОЗ ген.Червенков дава (до доказване
    на противното) обективна и тревожна оценка за отношенията Изток-Запад! Русия има напредък в някои стратегически оръжия, но е в изолация (без надежден съюзник). САЩ са заинтересовани от съхранение на Израел, но не могат да разчитат на Турция. ЕС е в криза и не е в състояние да участва в диалога Москва-Вашингтон..... При тези обстоятелства, Тръмп и Путин са основните "играчи" на терена ....
  • 17 Българин

    0 0 Отговор
    Тия коментари всеки пише каквото му се иска,истината е много далече
    няма да я открием.За мен най влия
    телените са САЩ и Русия които ще
    подредят света както те решат.
  • 18 Българин

    0 0 Отговор
    Тия коментари всеки пише каквото му се иска,истината е много далече
    няма да я открием.За мен най влия
    телените са САЩ и Русия които ще
    подредят света както те решат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове