21 Юли, 2018 21:30 11 622 96

Спомени от соца: На море в къмпинг за 4 лв. на вечер

  • море-
  • плаж-
  • къмпинг-
  • социализъм

Нямаше гигантски аквапаркове на всеки ъгъл. И какво от това? Нали имахме море!

„Ходи ти се на море? Планираш почивката си поне няколко месеца преди това — отпуските на съпрузите трябва да съвпаднат. Пред теб има три избора:

Къмпинг. Около 4,10 лв. на вечер за двама с палатка и кола в претъпкани къмпинги, повечето без топла вода, безкрайни опашки по магазините или скъпи кебапчета в бира-скарата. Ако си запален къмпингар, гледаш да си набавиш оборудване от Чехия и ГДР, в България съвременно такова не се продава, пише сайтът "Флагман".

Почивна станция. Около 30-40 лв. на седмица, строго разписание на времето. Храниш се в столова, закуската е рано сутрин, обяд по точно определено време и вечеря сравнително рано. Предвидени са и „културно-масови мероприятия”. Има топла вода. Вратата се заключва след 12 часа.

На квартира. Наемаш стая и от там нататък се грижиш сам за себе си. Топлата вода не е гарантирана.

На морето тогава нямаше кой знае колко удобства, да не кажем никакви! Нямаше изобилие от ресторанти с всевъзможни чуждестранни деликатеси, нито безброй лъскави барове и дискотеки. И за да сме сигурни, че няма да останем гладни, повечето от нас пълнеха багажниците на москвичите си с пъпеши, дини и зарзават.

Нямаше гигантски аквапаркове на всеки ъгъл. И какво от това? Нали имахме море! Дишахме спокойно, без притеснението, че всеки момент може да ни падне някоя тухла на главата от близкия бетонен строеж. Имахме девствени плажове, природа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да уж

    47 96 Отговор
    А може и в землянка. Или в пещерата. Както едно време. За без пари ептен.😀😀😀
  • 2 Той

    158 7 Отговор
    А сега така се подобриха нещата,че всичко бяга в Гърция!

    Коментиран от #40, #41

  • 3 МЪРА

    166 23 Отговор
    МНОГО ЛЪЖИ СЕ ПИШАТ ЗА ОНОВА ВРЕМЕ.ЦЕНИТЕ БЯХА КАКТО НАВСЯКЪДЕ В СТРАНАТА,ЕВТИНИЯ СИ БЕШЕ.ПОЧТИ ВСИЧКИ ПО-ГОЛЕМИ ПРЕДПРИЯТИЯ ИМАХА ПОЧИВНИ БАЗИ НА СИМВОЛИЧНИ ЦЕНИ.

    Коментиран от #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ба ги другарко

    59 8 Отговор
    с'а 'сичко има, но пари нямаме
  • 7 436

    24 10 Отговор

    До коментар #5 от "Filo":

    Глупости...
  • 8 659

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "Filo":

    - Кое ти харесва повече? - Туристически продукт? - Ако това е по- смилаемо за теб... - Хайде така да е!

    Коментиран от #43

  • 9 ба ги другарко

    44 20 Отговор
    заплатата е била 100-120-130лв тогава, но е можело да си купиш повече продукти за папане... данъци, ток, вода не ги мислиш...
    кофти времена и тогава и сега :) к'о ми го хвалите соца комунизма и тем подобни тъпотии, но кат' капитализма и демокрацията по-зле няма де :)

    Коментиран от #53

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Християнин

    109 17 Отговор
    Я стига... Перфектно си беше през соца - евтини квартири, евтина храна, но най-вече хората бяха ХОРА. Спомням си наскоро разглеждах маси. Покрай мен мина възрастен човечец, усмихна се и рече:"маси много, но няма кой вече да седи на тях". Така си е. Но най-хубавото по времето на соца беше редът, сигурността, морала и дисциплината и то такива на които дори и най-развитите западни общества биха завиждали, дори и към ден днешен. И то накрая какво излиза? Излиза, че след 30 години демокрация и Евро интеграция на практика сме се върнали със 100 години назад.
  • 12 ТЪП СЕЛЯНИН

    27 51 Отговор

    До коментар #4 от "659":

    ВИе варненци се мислите за голяма работа,но сте едни хюмнета-нищо повече. Яд ви е на София, то се вижда. Даже бургазлии са по-свесни от вас.

    Коментиран от #17, #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пълни глупости

    67 12 Отговор

    До коментар #3 от "МЪРА":

    Така е защото тази статия е поредната пропаганда , с която се опитват да ни убедят колко лошо сме живели по времето на соца , и колко сме добре сега. Но всички знаем какъв беше живота тогава и какъв е сега. Пълни глупости ,че не е имало топла вода , и забавления . Баща ми ни водеше по два пъти на море , и само той работеше , майка няма един ден трудов стаж ,гледаше си домакинството. А сега за да си покрием сметките работим на по две места и ако може и децата ни ,на по 10 години и те да работят. И ако имаме късмет може да отидем на едно миризливо море.

    Коментиран от #18

  • 15 Християнин

    37 3 Отговор

    До коментар #10 от "ШОП":

    Извинявайте, но какво значи столичани към днешна дата? Вие знаете ли колко жители е наброявала София в началото на миналия век? Направете справка в гугъл и после се запитайте, а откъде са дошли останалите. Освен това винаги има повече и повече в живота. Провинциалиста може и да е простак в много от случаите, но поне не е нахален и безочлив.
  • 16 Емо

    26 3 Отговор

    До коментар #10 от "ШОП":

    Миекащите се пръкнаха някъде през 90те... По-скоро започнаха да изпъкват, защото всичко по-интелигентно (да се разбира гражданин) започна да се изнася по чужбина. Сега вече последната група е на изчезване, претопена :(

    Коментиран от #47

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 К.К.

    12 18 Отговор

    До коментар #14 от "пълни глупости":

    Баща ти да не е работил като партиен секретар?
  • 19 копчИ

    35 6 Отговор

    До коментар #12 от "ТЪП СЕЛЯНИН":

    Варна стана ВарнЯ с варнЯнци, заради селяните от Толбухин и околията, които продадоха кравите и се нанесоха с мучащи звуци из Владиславово, Младост, Възраждане и Кайсиева градина! Но най-голямата трагедия беше, когато ТИМ-Варна решиха да жертват курортите в името на капитала - оттогава всичко мьекащо, мучащо и опаричено се мъчи да догони "Слънчев бряг" по чалга и простотия. Сега отиди на Константин и Елена да видиш, какво се случва - съборени хотели, затвориха даже Гранда и Делфин. ТИМаджийте разшириха територията на РБългария с няколко декара, защото не им стигна сушата от минералния басейн, за да си направят тузарските вили до "Аква Хаус". Статията не е за конкуренцията между градовете - всички знаем, каква е била СОФИЯ, след Освобождението - няма как да промениш фактите, но морето наистина страда от пришълци, особено ШОПи с голямото си самочувствие и джобовете наблъскани с простотия и семки...

    Коментиран от #48, #90

  • 20 Хаджи Папурко

    16 3 Отговор
    Мдаааааа.....провинцията започва след морето.Около и след софия е Шоплука.
  • 21 тоз па

    42 4 Отговор

    До коментар #10 от "ШОП":

    когато варна и други черноморски и крайречни градове са съществували като градове София е била една поля де са пасяли овцете не знам какво толкова се надувате с това че сте софиянци.отвори си картата на селото и си виж имената на кварталите и се замисли в центъра на "града" са ти квартали с имена красно СЕЛО,красна ПОЛЯНА,манастирски ЛИВАДИ,ХИПОДРУМА, един збирщайн от села които след време са ги кръстили квартали на голямото село.

    Коментиран от #59

  • 22 seltaka

    9 19 Отговор

    До коментар #4 от "659":

    Никакви езици не знаете, дори и български. Мучите и миечите на някакъв неразбираем говор, а чисто антропологически принадлежите към анадола...

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 659

    29 4 Отговор

    До коментар #22 от "seltaka":

    Да да да да! Там сте само умните и красивите! - Ще си останете говедари и още 150 държавни бюджета да изхарчите. Не можеш да разбереш, че селянина си остава селянин и дрехите да му смениш и къща да му построиш. Милите гледки с каруците по булевардите в София, ще ги има още поне 100 години. Не разбирам какво се обиждате като е така! Кое кажи не е вярно? - Че каруците са по булевардите или че е пълно с откровени тъпанари? - Че ни управлява най- личният тъпанар от Банкя? - Е той не е ли селянин? Че е било тържища за говеда? - Кое кажи не е вярно? - Че населението беше толкова просто, че единственият вариант бе да работят масово като миньори и леари? Кажи кое не е вярно? - Всичко е вярно и няма причина да се сърдиш на истината! Там продължава да сте паплач от пиявици, наредени на държавното тяло.

    Коментиран от #26, #27

  • 25 сори сорос

    40 8 Отговор
    нЕма "по-лоша" система от социализма! всичко безплатно. дават ти 100-200 лева заплата и се чудиш за какво да я похарчиш. ходиш с няколко лева на море,а по Чернаморието чужденците питаха -" вие освен стотинки, други пари имате ли?"... като ученик ходих веднъж на летен лагер с 4 лева и се върнах с 1 лев и няколко стотинки. в рудниците на Мадан чичо ми работеше за 180 лева около 1970 година. квартирата без пари, два пъти храна на ден без пари и псуваше социализма, че нямаше за какво да си харчи парите. така де, какъв стимул да работиш, като няма за какво да си харчиш парите?

    веднъж отивам на зъболекар. той НЕ ме пита как ще му плащам -кеш, чек, кредит карта, или какъв ми е иншурансът, но като видя зъба ми, ме наруга защо не съм отишъл по-рано за лечение. така беше при социализма, всички те ругаят!
    вярно нямаше свобода на словото,но имаше работа и хората бяха спокойни за утрешния ден,а боклуци и мързеливци винаги е имало и ще има докато свят светува!сега осъзнавайки,че мога да пиша и говоря каквото си поискам стига да е в нормите на позволеното от Закона,не ми става по-добре и за това питам,за чий к*р ми е!!!

    Коментиран от #70

  • 26 Абе

    5 18 Отговор

    До коментар #24 от "659":

    дришльо, изглежда, че теб некой шоп яко те е бил и е.бал. Аре легай да спиш, че утре трябва да ставаш рано да чистиш стаите на квартирантите.
  • 27 seltaka

    2 14 Отговор

    До коментар #24 от "659":

    Хей, анадолецо.
    Винаги ме е било яд, че тази България от Цариградската конференция не се е осъществила.
    Заради това сега трябва живея в една държава с миечеш анадолско-цигански матрИал като теб, който нищо друго не може освен да квичи в интернет.

    Коментиран от #29

  • 28 Болярин

    3 13 Отговор
    Алоу, раята да мълчи, всеки знае къде е столицата.
  • 29 659

    23 3 Отговор

    До коментар #27 от "seltaka":

    Хе Хе! - Селянина се опитва да покаже познания... Е наистина жалко че не се е случило! Сега щяхме да сме по- добре, интелигентната част от страната в една отделна област и селянине в друга. Кои влизат в източната област - Варна, Русе, Търново, Пловдив, Сливен и Бургас и разбира се селската област в която влизат София, Ниш, Видин, Скопие и Битоля... - Все области "пълни с интелигенция" по онова време. Не разбирам, когато се опитвате да се изтъкнете защо никога не се подготвяте? Самото споменаване на Цариградската Конференция трябваше да те замисли да ли няма да докажеш сам моята теза за селяните и тържището за говеда? - Дай пак нещо друго! - Така както си я подкарал аз само ще допълвам доказатлествата, че сте малоумни. А иначе и сега е удачно да се отделим! - Може да станете столица на Македония, ако пожелаете. Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Търново, Русе внасят милиарди в бюджета а крадливата София освен че прецаква бизнесът им им вдръща по 100на милиона в местните бюджети. За какво стени бе кърлежи? Да ли няма да живеем по- добре като не плащаме заплатите на многохилядното котило от кърлежи в града на кестените?

    Коментиран от #31

  • 30 СссереМ

    6 25 Отговор

    До коментар #17 от "659":

    Яко те бият комплексите моето момче,ама то е казано,че простотията ходи по хората,и добре че е София,даваме 60% от БВП на България.

    Коментиран от #32, #80

  • 31 любопитен

    5 15 Отговор

    До коментар #29 от "659":

    Защо сте бедни след като сте толкова умни?

    Коментиран от #33

  • 32 659

    26 1 Отговор

    До коментар #30 от "СссереМ":

    Комплекси... Комплексите са около мен! - Златни Пясъци, св. Константин и Елена, Албена ... - И понеже и ти си типичния селски бек сега ще ти го сложа и на теб! Я обясни когато държавата изхарчи няколко милиарда под формата на обществени поръчки в София и разбира се задължително в Софийски фирми и за територията на София какво се слечва с приходите на фирмите и БВП? Изменя ли се стойността му или не? Ако пусна 130 милиона за околовръстно шосе през министерството на Транспорта и аз ти издам фактура за тези 130 милиона обществена поръчка това създава ли БВП или не? Когато за Европредседателството се извърши ремонт на НДК през Министерството на културата за 45 милиона и ти пусна фактура за ремонта това създава ли БВП? Отговорът е ДА! - Но това драги е БВП създаден по изкуствен път с нашите пари! Ако парите например бяха изхарчени във Видин чрез обществена поръчка, то тогава БВП от Видин щеше да е в увеличение на величината! Схащаш ли бе кестен? - Ако не са държавните пари ще пукнете от глад бе село!
  • 33 659

    18 2 Отговор

    До коментар #31 от "любопитен":

    Кое му е бедното? До 2005 година Варна внася най много пари в бюджета на страната заради морският транспорт, корабостроенета, кораборемонта химическата промишленост и разбира се туризма. Въпреки упоритите действия на селянина от Банкя към момента Варна е на трето място по приходи в хазната на страната. В същото време селянина от Бянкя затвори ТЕЦ Варна, прехвърли товарите от пристанищата ни към Солун и разбира се се опита да затвори и част от химическите предприятия. За това сега смена трето място, като тук обществените поръчки са повече от скромни! София ни връща 100 милиона в замяна на милиардите, които внасяме. Варна е богата община и не ни трябват кестените да ни харчат парите.

    Коментиран от #35

  • 34 стоян георгиев

    9 20 Отговор
    гаранция 90 % от милеещите по соцморето няма да стъпят днес при онези условия на море!!!!силни са да разказват само хуморески на тия дето не помнят тогавашната одисея наречена море.като се сетя ква мизерия беше ,такава сега няма и в сърваивър!

    Коментиран от #44

  • 35 любопитен

    2 11 Отговор

    До коментар #33 от "659":

    Като сте толкова умни защо за софиянци е агаталъка, за варненци аргатлъка?

    Коментиран от #37

  • 36 Опш

    16 4 Отговор

    До коментар #10 от "ШОП":

    Разликата между Нас и Вас е, че Вие идвате на море, за да се "цамбуркате", а ние отиваме в София, за да ви се смеем ))) При нас има морски туризъм, а при вас подигравателен - всеки си има ресурс с който привлича туристи! Ние ви разправяме навсякъде и други хора ви се смеят, а след вас остават само обелките от лук, семки, счупени бариери на паркингите и надраскани банкноти от 2лв. : "Пусни Цеца" при диджейте!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Знаещ

    3 16 Отговор

    До коментар #17 от "659":

    Аз познавам поне петима кореняк варненци, които поне от 15 години живеят в София. Ти колко софиянци преместили се във Варна познаваш? Никой не бяга от хубавото.

    Коментиран от #42, #49, #54

  • 40 Расулюлах

    0 17 Отговор

    До коментар #2 от "Той":

    В турция е по хубаво

    Коментиран от #82

  • 41 Расулюлах

    0 17 Отговор

    До коментар #2 от "Той":

    В турция е по хубаво
  • 42 80 процентен

    16 1 Отговор

    До коментар #39 от "Знаещ":

    Ти ми кажи, колко кореняк варнЯнци познаваш, дето събират пари цяла година, за да отидат на почивка в София за лятото, че да се похвалят у Фейс0?!

    Коментиран от #58

  • 43 Filo

    8 17 Отговор

    До коментар #8 от "659":

    Абе колега, какъв туристически продукт при соца бре, след като освен некаква умрела станция и още по-умрело бунгало, друг избор нямаше на нищо.

    Коментиран от #55

  • 44 Filo

    8 16 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Напълно си прав. Помня как си носехме бензин в туби, за да можем да се върнем с москвето. С две думи, пълна мизерия си беше.

    Коментиран от #45, #73

  • 45 Петър

    25 2 Отговор

    До коментар #44 от "Filo":

    Туби с бензин сте си носили не защото нямаше бензин, а защото тоя в тубите е бил без пари-само заради това сте го носили, аз и сега го правя същото

    Коментиран от #69

  • 46 vasik atanasova

    23 3 Отговор
    ВЕНЦИ ТИ ГО ИЗКАРА ЧЕ Е БИЛО ЛОШО
    НА КОЛКО ГОДИНИ СИ ВЕ СЛАДУР
    ЧЕ ГИ ПИШЕШ ТЕЗИ СТАТИИ
    БЕШЕ СИ МНОГО ХУБАВО
    ВСЕКИ ХОДЕШЕ НА МОРЕ
    А Я СЕГА ПИТАЙ ХОРАТА ОТ КОЛКО ГОДИНИ НЕ СА СТЪПВАЛИ НА
    МОРЕТО
  • 47 vasik atanasova

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Емо":

    БРАВО ЗА КОМЕНТАРА ТИ
    ЕВАЛА
    ЧЕТА САМАТА ИСТИНА И МИ СТАВА МЪЧНО
    КАКВО БЕШЕ ВАРНА КАКВО СТАНА
  • 48 vasik atanasova

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "копчИ":

    ЕВАЛА ПИЧ СИ
    И СИ ВАРНЕНЕЦ
    А НЕ ВАРНАЛИЯ
    КАКТО ВИКАТ СЕЛЯНИТЕ
  • 49 vasik atanasova

    9 2 Отговор

    До коментар #39 от "Знаещ":

    МНОГО СИ НЕГРАМОТЕН НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ
    ЧЕ МЕ ДРАЗНИШ
    ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е КОРЕНЯК ВАРНЕНЕЦ
    И КОИ СА ТЕ
    ДАЛИ ИМА БЪЛГАРИ МЕЖДУ ТЯХ
    КОГАТО УПОТРЕБЯВАШ ДУМИТЕ ТРЯБВА ДА ГИ РАЗБИРАШ
    КОРЕНЯК ОЗНАЧАВА И БАБА МУ И ДЯДО МУ ДА СА РОДЕНИ ВЪВ ВАРНА
    АКО ИМА ТАКИВА КОЙ ЩЕ СИ ОСТАВИ ИМОТИТЕ И ЩЕ ХОДИ
    У СОФЕТО
    ЕЛА ВЪВ ВАРНА ВИЖ ПО ЦЕНТЪРА И ГРЪЦКАТА МАХЛА КАКВИ КЪЩИ ИМА И КАКВИ МАГАЗИНИ
    И КАКВИ НАЕМИ ВЗИМАТ КОРЕНЯЦИ ВАРНЕНЦИ
    ЩЕ ХОДИ В СОФИЯ ЗА КАКВО
    ХОДИХМЕ В СОФИЯ НАВРЕМЕТО ЗА ВИЗА
    КАТО ИЗЛИЗАХМЕ ЗАД ГРАНИЦА СЕГА НЕ НИ ТРЯБВА
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ърнест Хемингуей

    12 2 Отговор
    'Всичко, което е далече от морето е провинция.'

    Коментиран от #52

  • 52 Пфу

    4 3 Отговор

    До коментар #51 от "Ърнест Хемингуей":

    Твоя човек е роден на остров и се е гръмна в Куба лава мисъл да напише. За 5ри месеца в годината Варна да но през останалото време вятър. Софиянците предпочитат южното между другото. А щом във Варна се оплаквате от селяни представете си в София какво е като е станала град държава.

    Коментиран от #56

  • 53 Вуйчо Ваньо

    24 5 Отговор

    До коментар #9 от "ба ги другарко":

    Баща ми- 430 лева , майка ми -280 лева. От час-мак още 400-500 лева. Екскурзии по целият соц. свят . От ГДР , до Ленинград . 15 дневна екскурзия в Родопите 23-лева. До 1988г събрани в банка 96 000 лева - това бяха 5 големи апартамента. Ние нашият семеен капитализъм вече го бяхме построили с бачкане. Но после дойдоха на власт мафиотите ,мошениците , далавераджийте и разбойниците.Кажи сега " Ончо" кога ще бачкаш в Германия ,ще построиш в Германия два големи дома по 4 етажа , и ще имаш пари за още 5 .
  • 54 659

    12 2 Отговор

    До коментар #39 от "Знаещ":

    Всъщност познавам такива, но истината, е че тук принципно шопът няма какво да работи! - Да работи моряк? Това не е за гевезета! Морето шопът го свързва само с плажа и чадъра. Да работи в химическата промишленост? - Едва ли! Аз освен заводът в Нови Искър за каучук, по- голамо химическо предприятие! в Шопия няма! Да работи в Енергетиката? - Е! - Енергото не е толкова голямо, че да вземе на работа толкова търтеи! Кораборемонт?- Корабостроене? -Освен да работи на летището друго не знам какво би могъл! За това няма много софиянци тук! - ПРосто няма подходяща работа за тях, а и не виреят във среда на морски чада. Въобще колко софиянци си видял да се преместят по крайбрежието да живеят? - Морският поминък и живот не приема въздухари. Преместихте Морска администрация в Шопия, но единственото което се случи е да разбиете морският бизнес. К`во разбира шопа от това? - Отговорът е нищо! - Та за това няма шопи тук! - Не не виреят в тези условия!

    Коментиран от #63

  • 55 659

    14 1 Отговор

    До коментар #43 от "Filo":

    Добро утро и на теб? - Колега се съмнявам да си ми, ама хайде! - Та пак може би е добре е добре да прочетеш което съм написал. Работих в туризма до завършване на висшето си образование и съм израснал по комплексите. Дори по времето на СОЦ-а, Златни Пясъци, Албена и Бифшият К-с на ЦК на БКП, а сега Слънчев Ден, ходеха по международните панаири да предлагат туристическите си пакети. Туристическите изложения обикновено започваха от ноември до декември. Дори в Испания бяхме познати въпреки сериозният туризъм там. Работеше се целогодишно и зимата основно идваха германците, англичани и по някоя френскоговоряща група, които търсеха ниска цена за балнеологията. Условията бяха подходящи за тях. Добра храна, минерална вода и медицински процедури. Половината ми род работеше в туризма. Аз, баща ми, сестра ми, двете ми лели, чичо ми и братовчедите ми. Дори племенниците ми си заработваха по някой лев децата лятото. Та циганията в туризма беше навътре в страната където нямаха представа какво трябва да правят. - Тук, такова нещо нямаше. Морето за шопът в повечето случаи беше жадуван миг за да се докоснат до истинският живот. В повечето случаи обаче не им стигаха връзките и парите да ходят на местата за татовците и чужденците.
  • 56 649

    16 2 Отговор

    До коментар #52 от "Пфу":

    Добро утро и на теб. Разбира се на север духа вятър! То не важи само за Варна, важи за цялото черноморие от Стара Планина насам.
    Софиянци ходеха на юг защото не можеха да си позволят да ходят на север :-) Това е истината, без да се обиждаш! - Къде да ходят? - Евксиноград? - Там непускаха кой да е! Дори и за мен беше трудно да влизам там и ми трябваше спезиаялно разрешително, след проверка от службите. Почивният комплекс на ЦК? Станцията на Министерски съвет? Златни Пясъци или Албена? - Там цените бяха непосилни за Софиянци? Как да тойде тук? След 89 година при разграбването на страната от шопите, всички се надпреварваха да идват на онези места, за които само бяха чували. Такива са фактите! Да беше видял новобогаташите от компартията и после другите от СДС как се държаха като невидели като започнаха да влизат свободно в затворените комплекси по крайбрежието. Та какво можеше да си позволи по онова време обищновения шоп? - Дори с валута не разполагахте! Доларите и марките и корекомите бяха тук! За вас бяха едва скованите бараки, пържената цата и квартирите. Дори Слънчев Бряг трудно припарвахте. Бедният шоп ходеше по Мичурин, Ахтопол, Синеморец .... - Тук там Созопол за тези, които бяха спестили някой лев. - Това е истината! Предпочитанията бяха според джоба на шопа.

    Коментиран от #57, #67

  • 57 253

    9 0 Отговор

    До коментар #56 от "649":

    Добре си им го казал,ама надали ще го разберат,повечето са еднокнижни с познания от ''една дума'' на език различен от Бг...:))))
  • 58 СссереМ

    4 10 Отговор

    До коментар #42 от "80 процентен":

    Абе чукча,повечето софиянци са в Гърция,никой не ще и да чуе за лайноморието ви.
  • 59 Хк+йххххйххх

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "тоз па":

    И овча купел. Квартал.

    Коментиран от #61

  • 60 Гого

    8 5 Отговор
    Вече нямам познат или роднина който да ходи вече на Черно море всички бягат към Гърция за какво им е да гледат бетон и боклуци и да плуват между фекални води.

    Коментиран от #62

  • 61 БМФ

    7 1 Отговор

    До коментар #59 от "Хк+йххххйххх":

    Ха ха ха! - Да! Това може би е най- добрият пример! - Овча купел!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 сталин

    12 9 Отговор
    стига сте плакали за тоя комунизъм като искате отивайте в северна корея или куба кво чакате
    комунизъм ама искате мерцедеси и кока кола
    червени глупаци

    Коментиран от #66

  • 66 СОЦ

    6 4 Отговор

    До коментар #65 от "сталин":

    А ти що не хванеш пътя? - Границите са отворени!
  • 67 Filo

    2 3 Отговор

    До коментар #56 от "649":

    Нещата, за които говорим са коренно различни.
  • 68 стоян

    7 7 Отговор
    До носталгичните червенотиквеничковци =При средна заплата 1984 гд от 180 лв или 30 дни по 6 лв на ден 4 лв и то само спането на къмпинг евтино ли е било и то без храната в пълна мизерия - или тогава бяхте млади и глупави и не ви е пукало
  • 69 Filo

    6 8 Отговор

    До коментар #45 от "Петър":

    При соца всичко беше дефицитно, не само бензина. Сигурен съм, че сега възхваляващите го няма итри дена да изкарат при него. Тодор Живков: Социализма е недоносче.

    Коментиран от #85

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Справедлив

    11 6 Отговор
    Хубавото за помнещите соца беше, че бяхме млади. Нищо друго! Немислимо беше обикновен човек да отиде в Слънчев бряг.Той беше за чужденци. Така беше и на Златните, и Албена. За номенклатурата- Слънчев ден! За народа- квартири,бунгала и палатки. Това е...

    Коментиран от #72

  • 72 Filo

    9 5 Отговор

    До коментар #71 от "Справедлив":

    Точно така.
  • 73 стоян георгиев

    6 6 Отговор

    До коментар #44 от "Filo":

    то да бе само бензина.баща ми носеше колци и чаршаф за да ни прави палатка с подръчни натериали на плажа.за яденето и пиенето да не говорим,а тва климатик или самостоятелен санитарен възел бяха нещо напълно непознато.обсужването в ресторанти и почивни станции беше направо гротеско.сега четa плача на соцносталгиците как в гърция имало тва или онва дето го нямало на нашето море,смях!през соца не само нямаше да може да критикуват морето ни ,но и нямаше да знаят елементарни работи като фреш ,дискотека, шезлонг...

    Коментиран от #74

  • 74 659

    6 3 Отговор

    До коментар #73 от "стоян георгиев":

    Това, че си ходил да се облекчяваш в храстите и си нямал 5 лв джоба не означава, че тук по морето хората не можеха да си го позволят. Тук кипеше от работа и парите бяха тук! Можехме да си позволим да ходим на чисти и приятни места. Вие, че сте нямали възможност и си опъвали чаршафите някъде в страни за да не се излагате е друга работа! Парите бяха по черноморието и за нас нямаше нужда да ходим по къмпинги. Всичко ни беше под ръка! Кенефите и кочините бяха навътре в страната. За това не ми обяснявай, какво е било след като аз израснах на морето. И като всеки от Варна или Бургас лятото работихме по комплексите. Не е било никога проблем да ядем нормална храна . Не беше проблем да се възползваме от всичко! - Скутери, водни ски, парашути, банани, лодки ... - Това, че вие не сте имали тази възможност, не означава че всички са били такива. Цървулите ходеха по деретата и къмпингите. Онези от колхоза нямаше как да си го позволят. Те и сега не могат! Било мизерия! Целият ти живот е бил мизерия и за това си мислиш, че всички са били така. - Да! - Селяните, особено софийските нямаха много възможности. Тук ние , обаче разполагахме с всичко необходимо. Парите на тази държава идваха от тук- от морето! Целият внос и износ минаваше през пристанищата ни, а заводите ни бяха експортноориентирани. Коробостроителниците бълваха кораби за чужбина, Нефтокиха продаваше на турци и гърци гориво. АТЗто продаваше Сода и Тор на азия и африка, а Сомат движеше вноса и износа там където

    Коментиран от #76, #77

  • 75 ежко бежко

    4 0 Отговор
    Било е ,и така ще бъде!Бедния - беден,богатия,-богат!Но не е хубаво така високомерно да се изтъква човек! Отстрани е доста грозно!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Filo

    6 6 Отговор

    До коментар #74 от "659":

    Много говориш, но нищо не казваш. Май само за тебе е било хубаво по морето тогава. То си беше така, но за наши хора.

    Коментиран от #86

  • 78 Filо

    3 3 Отговор

    До коментар #76 от "стоян георгиев":

    Браво!
  • 79 любопитен

    2 5 Отговор

    До коментар #76 от "стоян георгиев":

    Сега разбрах защо той мрази софиянците. Както ти спомена баща му е правил с*ирки на другарите от шоплъка.

    Коментиран от #87

  • 80 Още не си ходил

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "СссереМ":

    при психиатъра. Ей, ще направиш някоя беля и пак ще те пратят на лечение, ама този път с усмирителна риза и на инжекции.
  • 81 vasik atanasova

    1 4 Отговор
    МОРЕТО РАЖДА МЪЖЕ
    ПОЛЕТО РАЖДА ТИКВИ

    Коментиран от #83

  • 82 Ама в Турция

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Расулюлах":

    може да те обидят! Или си от онези, дето ги обичат обидите?
  • 83 Пешо

    8 1 Отговор

    До коментар #81 от "vasik atanasova":

    Балкана ражда хора, а полето - тикви! Не си измисляй глупости!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Петър

    2 2 Отговор

    До коментар #69 от "Filo":

    Гориво имаше в изобилие, даже се изхвърялше по табаните
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 659

    1 2 Отговор

    До коментар #79 от "любопитен":

    Съмнявам се да си разбрал! Вчера не разбра нито дума, а гаранцията това да се случи днес е малко вероятно, без значение на желанието или пък старанието ти. Разумът не зависи от метеорологичната прогноза и изисква усилия, които обикновено отнемат години. Така, че съжалявам! За теб вече е късно!
  • 88 Петър

    2 3 Отговор
    Хора спрете, спорите и всеки си е грамотен по своему, това е като глупостта че едно време се е чакало по 15 години за автомобил-нещо което не е вярно
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Толбухин-Добрич

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "копчИ":

    Айде бе,и Делфин ли събориха!?...Мъка,ще се разплача...Ама варненци,недейте така..забравихте май как идвахте да пазарувате в Добрич мрънкайки:,,О,чак от Варна идваме...,,И във Варна има доста варненска селяния от ваш'те си там села...Пък и в последните години имиджа ви доста падна..и вече Бургас отдавна води първенството!Той е морската столица,не Варна!

    Коментиран от #95

  • 91 659

    3 1 Отговор

    До коментар #89 от "стоян георгиев":

    Хих! Личи си! -Ти едвам пишеш бе пич. Ако щеш се напиши и академик, но си личи! Я остави тази работа с желанията какъв искаш да станеш, а ми кажи какво става сега с чумата по овцете и свинете? - Ще спасиш ли стадото или под ножа? На времето имаше едни скечове за един дето все повтаря 5 клас 7 години, но искал да стане доктор защото го влечал касаплъка. Та и ти така! Влечете ама ... Апропо ще ти дам съвет да вземеш да прочетеш какво означава расизмът, че се излагаш като типичен селски блек. - Чак толкова глупав събеседник, да си призная отдавна не съм срещал "финансисте". Трябва някой да ти обясни, че това да познаваш банкнотите не те прави способен да разбираш от финанси... - Съжалявам, но някой трябва да ти го каже! - За твое добро е! . Разбира се можеш да питаш и шефа на земеделската кооперация, в която работиш той ще потвърди думите ми убеден съм.

    Коментиран от #92, #93

  • 92 аллора

    0 1 Отговор

    До коментар #91 от "659":

    ведиамо ке лингуа парли...ай детто ке лаварави кон и туристи ??? тротъл загст ду миъ бист ду со геборен одър хаст ду ейн клопфъ ?
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 stupid dog

    1 1 Отговор
    Лошо е когато не си нито човек ,нито тиква!Демек не ставаш за нищо!
  • 95 Ууууууу

    2 0 Отговор

    До коментар #90 от "Толбухин-Добрич":

    мълчи бе, сламар! Моканин! /румънски овчар/
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове