Last news in Fakti

23 Юли, 2018 08:02 14 554 29

Как пияни шофьори не дават проба за алкохол

  • такси-
  • надежда-
  • софия-
  • пиян

Дупка в закона позволява безнаказаност

Софийският районен съд в неделя разгледа и друг случай от седмицата, при който водач удари няколко паркирани коли. 27-годишният Даниел Янев нанесе щети на осем автомобила, при опит да избяга от полицейска проверка. Въпреки че и в този случаи има твърдения на свидетели, че задържаният е миришел на алкохол, проба за алкохол не му е била направена, защото е отказал кръвна проба, а прокуратурата не е поискала от съда разрешение да бъде направена принудително такава, предаде БНТ.

Прокурорът по делото Ивайло Петров казва пред телевизията, че при това положение няма как да повдигне на Янев обвинение. „Аз трябва да докажа, че той има концентрация в кръвта над 1,2 промила, което няма как да стане с неговото изявление - аз пих една бира, или пих две бири", каза прокурорът. Той не пожела да коментира защо неговите колеги не са поискали пробата за алкохол да бъде взета принудително.

Преди няколко месеца съдът беше дал такова разрешение обаче разследващите полицаи бяха обиколили всички болници в София и нито един лекар не е поискал да вземе кръв, тъй като пияният шофьор си стягал мускулите и лекарят можел да го нарани въпреки разрешението на съда. Ивайло Петров припомни, че в прокуратурата е имало среща с един експерт от ВМА. Обсъждахме такива въпроси, но и той поддържаше становището на лекарите, че ако лицето не желае доброволно да се отпусне, да се остави да му вземат кръв въпреки разрешението на съда никой лекар няма да посмее да му забие спринцовката, припомня прокурорът.

В другото дело от неделя мъжът, който в четвъртък удари девет автомобила в столицата, е карал 24 години без книжка, беше обявено на делото за мярката му за неотклонение, което днес се гледа от Софийския районен съд. Иво Нацев твърди, че никога не е работил като таксиметров шофьор и колата нямала документи за такава дейност.

Той обяви, че е карал колата на ремонт, когато се спукала предна дясна гума и загубил контрол над автомобила. Според свидетели шофьорът е миришел на алкохол и едвам се е държал на краката си. Нацев обаче каза пред съда, че не е пил и е дал кръв и урина, но резултатите още не са готови.

В крайна сметка днес Софийският районен съд остава в ареста и двамата водачи, причинили щети на десетки автомобили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    44 2 Отговор
    Гледа ти какви тарикати има и как не могат куките и прокуратура да му направят нещо щото нямат никакви доказателства, че такива шофьори са пияни!
  • 2 Преброяване на бесните язовци

    102 8 Отговор
    Лесно и елементарно е - ако някой откаже кръвна проба, закона автоматично да го счита за пиян с над 1 промила и толкоз. Какво му е сложното?

    Коментиран от #4, #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 hard

    13 9 Отговор

    До коментар #2 от "Преброяване на бесните язовци":

    Дрегера казва, че има алкохол в кръвта но кръвната проба го доказва като казва колко точно е алкохола в кръвта!След като няма кръвна проба доказателството го няма и не може да се каже дали е над границата!

    Коментиран от #23

  • 5 ГосТ

    24 2 Отговор
    😂😂😂
    Аааабе в пещерно-общинния строй законите са били по добри и са се спазвали повече от колкото в бг 😂. Т'ва е ,само промени праат и все вратички остават. Те за т'ва ти праат и тея промени де. Хахаха конституцията искали да променят моля ти се,кой бе? Кой ше я направи по добра, в Белгия още си я ползват тая конституция.
  • 6 Оня

    12 5 Отговор
    Има две положения.Или е пил или не.След като не е доказано ,че не е пил значи е пил.Ако не го осъдят значи някой го защитава.

    Коментиран от #11

  • 7 onq s konq

    40 2 Отговор
    Според в момента действащия закон ОТКАЗ ЗА ПРОВЕРКА С ДРЕГЕР се удостоверява с подпис на 1 свидетел.Връчва се на водача талон за вземане на кръвна проба в определена болница /до 45 мин в населено място и малко повече в извъннаселено-цитирано е точно в закона/.При неявяване за пробата и в болничното заведение,следва :ОТНЕМАНЕ НА КНИЖКАТА ЗА 2Г. И 2000ЛВ ГЛОБА,ОТНЕМАНЕ НА 10 ТОЧКИ.Не разбирам за какво принудително вземане на кръв тук става дума,след като закона е пределно ясен.

    Коментиран от #12, #13

  • 8 моторджия

    49 2 Отговор
    В Германия също можеш да не дадеш кръвна проба. Дори можеш да откажеш да духаш в апарата. Никой не те кара насила. Правото си е твое, но белезниците моментално щракнат. Отказ да се подчиниш на полицейско разпореждане, което си е доста сериозно. В съда ти слагат наказание за човек карал с над 1,6 промила, което се води за криминално престъпление. Книжката ти е вземат до 5 г и влизаш в затвора до 3 г. А за да си получиш отново книжката минаваш отново курсове и психологически тестове, които дори от нормални хора се вземат трудно. Ходиш на психотерапевти и психиатър, който трябва да ти разпише, че си годен отново дя седнеш зад волана. Цялата процедура в пари ти излиза над 10 000 евро без да броим хонорара на адвоката. Минималната ставка на час на адвокат в Германия е 200 евро за консултации и от 300 евро за представяне и защита в съда. Така, че си правете изводите как са го решили проблема хората и как 100% дават проби. А за наркотици не те питат изобщо. Вземат ти едно косъмче от главата и го пращат в лаборатория. От косъма се установява 3 месеца назад какво си вземал и дали в момента си бил под влияние на некъв наркотик.

    Коментиран от #10

  • 9 защото

    11 2 Отговор
    Пак изниква проблема с гнилите ябълки. Сега май се оказва, че са и "зелени", щом едно такова нарушение не успяват да докажат, та даже не ги е срам да си го признаят на глас, че са некадърни. Ми нали и полицията трябваше да снима с камери - де ги камерите, та като ги представят по техния си "съответния ред", поне съдия да може да види състоянието на шофьора и на това основание да съди възможно най-тежкото. Май правните факултети в университетите ни трябва признаят на глас, че произвеждат калпава стока.
  • 10 КАДИРОВ

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "моторджия":

    БРАВО ТОВА Е ДЪРЖАВА И ЗАКОНИ И В БГ АКО Е ТАКА ЩЕ ВИДИШ БОКЛУЦИТЕ ПИЯНИЦИ И НАРКОМАНИ КАК БЪРЗО ЩЕ СЕ СВИЯТ И ПРЕЧУПЯТ
  • 11 защото

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Оня":

    Има и трето положение - да ти каже катастрофиралия, че след катастрофата е пил за да го отпусне от стреса. То затова казвам, че юристите и тези, дето правят законите са калпавите, заради които такива случки остават цинично ненаказани.
  • 12 коняр

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    При неявяване за пробата и в болничното заведение,следва :ОТНЕМАНЕ НА КНИЖКАТА ЗА 2Г. И 2000ЛВ ГЛОБА,ОТНЕМАНЕ НА 10 ТОЧКИ
    ________

    И като няма книжка от 24 години, остават 2-та бона, които също не е сигурно дали има от къде да му ги вземат.
  • 13 Пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Ако концентрацията на алкохол в кръвта е над 1.2 промила на хиляда се отива на престъпление по НК, а не административно нарушение по ЗДП. И ти ли си с купена книжка?

    Коментиран от #17

  • 14 ЛОЩ

    3 3 Отговор
    Протести за такива неща няма нали? Само за овце и за лифтчета, а да и за небостъргачи в София. Ами тогава нека сега задружно нацията да изчезне......
  • 15 възмутен

    5 6 Отговор
    Такива са ГРОБАРСКИТЕ закони.
    Не можеш да влезеш във фирма да правиш проверка без да ги предупредиш, е каква е тази проверка, ревизия като я оповестиш. Пак някой ще каже, че социалистическите методи са пошли и нарушават човешките права, а те като крадът безобразно, не нарушават ли човешките права? Имах в предвид, че преди как се правеха ревизии и проверки-вземаш заповедта и никой не знае кого ще атакуваш на следващия ден, така беше за финансовата сфера, проверки на предприятия и т.н.

    Коментиран от #24

  • 16 Иван

    3 0 Отговор
    Стигате спори...или тук не я ясно написано како точно е било/както обикновенно/ или по вероятно просто прокурорите са делнали нещо.
    Първия за да пропусне ..а втория да не може на база на това да направи нищо....
    Проблема е че са недосегаеми. Никой и копче не може да им каже след като направят 3 години стаж....и не само те. Цялата съдебна система е така. Евентуално другарски съд и дисциплинарно наказание, ако много нещо се размерише и големия шеф реши, че не му трябват излишни проблеми-считай неговите взятки са по-големи и трябва да защитава тях, отколокот отов акоето ще получи от тоз отдолу. Образно казано и не ангажирам никого с моето мнение нито твърдя, че всички са такива.
  • 17 onq s konq

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пешо":

    Цитирах освен закона и ИЗНЕСЕНА В МЕДИИТЕ ПРИСЪДА на Шуменски съд за идентичен случай за отказ от проверка.И не разбирам за какви 1,2 промила ми говориш,СЛЕД КАТО НЯМА ОСЪЩЕСТВЕНА ПРОВЕРКА?Колкото пък дали съм с купена книжка-ВСИЧКИ КНИЖКИ КАКТО В БЪЛГАРИЯ,ТАКА И ПО СВЕТА СА С ПАРИ...освен ако твоята си си я напечатал на домашния ксерокс.

    Коментиран от #27

  • 18 hello

    5 1 Отговор
    Някой журналист да поиска по ЗДОИ инфо колко стотици хиляди левове обещетения се плащат от МВР на пияни шоФери след принудително вземане на алкохолни проби или директен арест, съгласно бъквата на закона. Проблема не е в пияндурите, а внякой други (служители), които не знаят как да си изпълняват задълженията-това е истината, колкото и да енеприятна.
  • 19 Бай Благой

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Преброяване на бесните язовци":

    Сложното е, че е "човек на някой"...
    Да ева и лекетета да ева....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 смешници

    4 2 Отговор
    Какво значи да отказва бе ? Като отказва мърльото да се сложи наказание за отказ за проверка, висока колкото ако си хванат пил и готово. Съда трябвало да разреши, съдията трябва да пита дядо си и той козата и чак тогава може да го тестват. Мизерници.
  • 22 Случаен

    2 0 Отговор
    Разследващите полицаи обиколили всички болници в София...... Бая обикаляне е било.. Докато изтрезнее водача.
  • 23 КАТ

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "hard":

    Коментар 2 го е написал, променя се закона и при отказ за алкохолна проба се счита, че водача е употребил алкохол какво му е сложното.
  • 24 garbage

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "възмутен":

    Такива са "" законите"" на бкп които са бетонирани и с взрив не могат да се мръднат щото след 89г бкп взе властта пак и ни унищожи с скапаното си сдс!
  • 25 Я па я

    3 0 Отговор
    Парадокс.Унас употребата на алкохол е намаляващо вината обстоятелство, а не утежняващо. Пийнал е човека .Кво да праиш? Човещинка.
  • 26 hmhmhm

    1 0 Отговор
    Тоя на 27 да ми блъсне колата и да ми се перчи кръвта ще шурне като река дори и да се е стегнал и без намесата на иглата.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бай Ганю

    0 1 Отговор
    Не барайте Даниелчо, наше момченце е.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове