Last news in Fakti

23 Юли, 2018 09:12 1 450 10

Юлий Павлов за Патриотите: Тези хора не могат да се траят. Коалираха се, за да влязат във властта

  • герб-
  • бсп-
  • юлий павлов-
  • дпс-
  • дост-
  • обединени патриоти

Повечето политически сблъсъци в България са театрални

По-голяма част от политическите сблъсъци са чисто театрални, обществените нагласи почти не се променят. Това каза пред БНР социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.
Той се позова на сравнителни данни от декември миналата година до сега, които сочат, че ГЕРБ и БСП губят по 2-2.5%, но дистанцията между двете големи партии се запазва – около 4%. "ДПС събира остатъците от ДОСТ - избирателите на ДПС, които се бяха заблудили към ДОСТ.

Сега вече заблудените овце се завръщат към стадото, ДПС се стабилизира на резултат около 8% и стабилно заема третото място", допълни картината Павлов. Регистрира се раздвижване при старата десница:
"Демократична България" с около 2,3 процента, забелязваме и СДС и Движение "България на гражданите" съответно с 1,7 и 1,3, тоест, ако и те се обединят, те ще имат три процента, значи отново ще имаме два центъра в десницата. Все пак да отбележим, че ДБГ има един млад, симпатичен лидер - Димитър Делчев, СДС имат нов лидер - Румен Христов (той е стар седесар, но за първи път застава начело на партията), така че там, в старата десница, има още има какво да се разиграва и да се види кой ще надделее в този сблъсък между двете крила на десницата."

Най-големият удар върху доверието в управляващото мнозинство си го нанесе самото управляващо мнозинство с приемането на поправките в Закона за приватизацията, заяви пред "Хоризонт" Стойчо Стойчев, преподавател по политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той нарече поправките „скандални“ и приети „учебникарски, по всички класически схеми за манипулация и лобизъм в лошия смисъл“:

"По този начин управляващото мнозинство позволява на президента Румен Радев да върне закона, да получи още една трибуна и този път съвсем справедливо, от която да критикува директно управляващото мнозинство, което допълнително да ерозира доверието в него. /.../ Наистина с последните промени - без обсъждане, без какъвто и да било анализ, подарявайки милиони на този или на онзи известни бизнесмени, квалифицирани общо от медии, от общество като олигарси, мнозинството само си нанесе много голям удар, от който сега трудно би могло да се съвземе."

Поддържането на високи нива на политическо напрежение може да увеличи политическата апатия

Стойчев е на мнение, че острото противопоставяне и задържането на напрежението на високи нива до изборите догодина може да има умишлено целен ефект да отблъсне избиратели:

"Поддържането на това високо ниво на напрежение в един момент може да доведе до прегряване, което да увеличи политическата апатия, може би това е търсеният ефект в крайна сметка, защото когато по подобен начин българските граждани биват отвращавани от политическия живот, реално политиците ги отблъскват от участие в изборите. А когато участието в изборите е ниско, делът на контролирания вот, на купения вот вече започва да става все повече решаващ и определящ. Може би наистина в крайна сметка както БСП, така и от ГЕРБ търсят едно такова отвращение на хората, за да могат твърдите им електорати и клиантелните им електорати да решават след това резултатите от изборите. На което ако ние като граждани на тази държава се вържем и се подведем, бихме загубили само ние, не и те."

До голяма степен истерията в Странджа беше завъртяна покрай медийно обслужващата БСП и президента Румен Радев, посочи Стойчев:
"Върху един реално съществуващ ветеринарно-медицински проблем се наду един огромен политически балон, който доведе до изостряне и противопоставяне в рамките на самото общество, защото виждате в момента, че хората наистина са единни. Когато политиците умишлено провокират към противопоставяне в рамките на обществото, с цел да извлекат една или друга политическа изгода, това в крайна сметка е, не бих казал антидържавно, но то не е градивно в нито един смисъл и в нито една перспектива."

Ако Валери Симеонов напусне управлението, ще се намери кой да го замести

В анализа си по темата за несигурността в коалицията Обединени патриоти и как това ще повлияе върху кабинета, Юлий Павлов отбеляза, че тази нестабилност съпътства коалицията от самото й начало. „Тези хора не могат да се траят, не могат да се гледат. Нищо не се е променило оттогава досега. Тя ги обедини желанието да влязат в парламента и да участват в управлението. Това не се е променило – те продължават да имат това желание да участват в управлението, и нямат никакво намерение да го напускат. Това е златният им шанс. Друг път няма да попаднат там", изтъкна Павлов:

"Ако случайно Валери Симеонов (защото независимо от изстъпленията и шутовщините му, някак си здравият му разум взима връх), ако все пак реши да напусне управлението, нищо няма да последва. Това правителство има такава подкрепа, каквато никой друг не е имал, аз затова казах, че сблъсъците са по-скоро театрални. Първо, със или без Валери Симеонов, останалите националисти да не са луди да напускат управлението. Второ, Марешки, винаги, каквото и да говори, гласува с правителството. Трето, ДПС, когато ножа опре до кокала и мнозинството е застрашено - и те дават своята подкрепа. Опозиция е само БСП, а пък и към БСП се правят жестове от управляващите, за съжаление в антиевропейска посока. Имам предвид това, което стана онзи ден в Народното събрание - нещо срамно.

ГЕРБ имаха една много нормална декларация, приета за разговорите на върха в ЕС относно миграцията. БСП влезе с някакви идиотски предложения, антиевропейски, дойде Бойко Борисов и накара своите депутати да ги прогласуват. Това имам предвид - съобразяват се с БСП, но не в смислените моменти, а в случаите, в които те се противопоставят на Европа."
Юлий Павлов прогнозира, че на 27 юли, когато се очаква решението на Конституционния съд по Истанбулската конвенция, "осем конституционни съдии ще си плюят на сурата и ще гласуват, че е противоконституционна", което по думите му "е смешно и жалко".

Нито една парламентарна сила няма интерес от предсрочно прекратяване на мандата на Народното събрание

За Стойчо Стойчев Обединените патриоти нямат потенциала да разклатят властта. „Единствено напускането на Валери Симеонов под някаква форма, следвайки модела, примера на Радан Кънев от предишния парламент – веднага загубата на неговата парламентарна подкрепа, на неговите депутати ще се компенсира с „Воля“, които винаги са били в това мнозинство, макар и неформално, и, разбира се ДПС, което винаги подкрепя кабинета", каза още Стойчев. "Така че докато не свърши този процес на консолидация на електората на ДПС, включително и ДПС ще иска да се запази този парламент. Така реално, обективно, няма нито една парламентарно - представена в момента партия, която да иска прекратяването предсрочно на мандата на Народното събрание, независимо какво говорят публично. Единствените хора, които биха искали някакви предсрочни избори, са извънпарламентарни сили като "Демократична България" или нещото около Слави Трифонов, което към момента няма абсолютно никаква организационна форма, така че дори и той в момента няма такъв обективен интерес за дестабилизиране на властта."

Визията на БСП за България, представена вчера, е като курсова работа на първокурсник, подчерта Стойчо Стойчев: "Това са едни общи приказки, завързани в един вързоп, хвърлени на някакъв сайт да се обсъждат. Не можеш да критикуваш общи приказки, общи формулировки. Някакви позитивни мъглявини в бъдещето кой ще тръгне да ги критикува?" Стойчев допълни, че това са опити "на някакво висше безплодие да се генерира убеждението, че има някаква реална алтернатива, докато БСП не са алтернатива не само на ГЕРБ, а не са алтернатива на нищо".

Юлий Павлов смята, че това са погрешни движения за привличане на твърдия електорат на БСП, който така и така си е техен: "Те не правят нито едно движение да се разширят в една по - центристка, по-пазарна посока. Това, което правят, е наистина олевяване, връщане към зрелия социализъм, някакви безумия."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    13 4 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува, дърти соросоидиоти мечтаят за истанбулска конвенция и сдс.
  • 2 Аааа

    8 6 Отговор
    И според теб вместо патриотите , трябваше дпс да влезе във властта,
    така ли бе мурук ?
  • 3 Владо Вр

    6 3 Отговор
    Колкото и да не харесвам Сидеров му признавам, че точно неговите избиратели вкараха обединените патриоти в плямпамента. Само той имаше достатъчно сили за самостоятелно участие в изборите. Обединението с НФСБ и ВМРО за този плямпамент го плъзна надолу по улея. Спечелиха само горепосочените две формации, които щяха да са аут, ако участваха самостоятелно. Използвам думата "плямпамент", защото много говорят, а нищо не вършат за България.
  • 4 Зулу

    10 2 Отговор
    И едните и другите са отпадъчен материал! 😬 За нищо не стават, освен да крадат народна пара и да си пълнат гушите! 😈
  • 5 БАШ МАЙСТОРА

    7 3 Отговор
    Заблудените в ДПС вече разбраха тази партия е внедрена за определена цел и бизнес кпрпорация.
    Взеха си урока и масово минават в DOST , ДОСТ Е МИСИЯ И КАУЗА .
    Не внушавайте заблуда на хората , е трябва си получавате хонорарите си знаем .
    И СЕГА ИДВА РАДИО СВОБОДНА ЕВРОПА ИЛИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ, и ще получите точната информация и верните новини .
    В БЪЛГАРИЯ ИМА ГОЛЯМ ВАКУМ ЗА ОБЕКТИВНА И ВЯРНА НОВИНА, А НЕ ПОРЪЧКОВИ НОВИНИ.
    Айде наздраве, намерихте си майстора най после и вие..
  • 6 Ивайло

    10 1 Отговор
    Тези политиканстващи шушумиги ни омръзнаха вече, тааа викам си : не е ли време за голямо проветряване ?
    И без това са си бивши комуняги и ДС , щом има кльопачка веднага се обединяват и лапат.
    Само интересът ги обединява, но нашият интерес е да ги пенсионираме вече.
    Алчността няма граници знаем много добре , високомерието им и уригването им през малкия екран е отблъскващо за бедния човечец .
    Ще ни дадат 250 лв. пенсия ? Що за гавра с хората ? Ток,вода лекарства и храна, парното го махнахме .
    Сега кое да го зачеркна ?
  • 7 Жалко

    7 0 Отговор
    АТАКА ме разочароваха и загубиха един верен гласоподавател в мое лице. Пазя предизборната им програма и не виждам да са направили много :(

    Коментиран от #8

  • 8 Пачата

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Жалко":

    Вече не ги слушам как ме лъжат , а ги наблюдавам кво правят за мен .
    Повече не могат да ме излъжат , щото моя девиз е САМО ЕДИН ШАНС за да се изяват и да покажат кво могат, втори шанс няма.
    Следващият на ред.
  • 9 machete

    2 2 Отговор
    И кой е следващият? Слави Трифонов ли? Продавачи на надежда... За наивници.
  • 10 клери

    0 1 Отговор
    до кога стрина Пена от Бусманци със синоним Корнелия Нинова ще замърсява лявото пространство със присъствието си!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове