24 Юли, 2018 06:30 3 122 12

До 2 млрд. лв. щети от африканска чума по свинете

  • диво прасе-
  • дива свиня

Масово позицията на ловците е, че няма да се възползват от законовите промени, с които се разреши груповият лов на дива свиня извън предвидения досега срок. Това заяви в предаването „Преди всички“ председателят на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ Васил Василев относно приетите от депутатите промени в Закона за лова.

Намаляването на популацията на глиганите е един от начините за справяне с африканската чума по свинете. Василев подчерта, че ловците няма да бойкотират усилията на държавата за справяне със заболяването, но самият подход за групово ловуване няма да бъде подкрепен от хората. Васил Василев смята, че ще търпят обвинения в тази насока:

„Съзирам опити за прехвърляне на отговорността от страна на институциите, които са отговорни. Няма да има никаква ефективност от гледна точка на този лов. Пречката, която съществува и към момента за индивидуалното ловуване, е една ограничителна мярка, заложена в правилника за прилагане на закона, която казва, че задължително ловът се извършва в присъствието на длъжностно лице от Държавното горско или ловно стопанство. В случай че нито един от горските не боледува или излиза в отпуск и се занимава само с това - да придружава ловци, това означава, че пак не повече от 5 до 10% от ловците биха могли да ловуват индивидуално. Необходима е промяна в този правилник, която би могла в рамките на 1-2 седмици да мине през МС и да бъде приета“.

Според Василев при навлизане на заразата в България, ще наблюдаваме десетки случаи на умъртвяване на животни, както се случва с чумата по дребните преживни животни. Още няма официален анализ за очаквания размер на щетите, подчерта той и добави мнението си, че те могат да достигнат 1,5 - 2 млрд. лева щати, които ще бъдат в сектор „Свиневъдство". Друг проблем, според него, е, че в страната ни има само една лаборатория, която е акредитирана да прави изследване на африканска чума, което е напълно недостатъчно. Едно от сдруженията е предало 7 проби за изследване преди 15 дни и още нямат отговор от Агенцията по храните, подчерта той. Василев попита какво ще се прави, ако се започне интензивно отстрелване.

Според Васил Василев обаче начинът, по който трябва да се случи намаляването на дивата свиня, трябва да бъде избран много внимателно:

„В момента в горските територии, които са ловно-стопански райони, където ние ловуваме, има изключително намалена видимост – от гъстата листна маса, не се вижда надалеч. В същото време има много хора, които извършват някаква дейност на територията на горските масиви. Това създава риск за здравето и живота на хората, които участват в лова, но и за случайно присъстващи. Чух аргументи, че министерството щяло да забрани на гъбарите да берат гъби в гората и на билкарите да събират билки. В Конституцията е казано обаче, че достъпът до горските територии е свободен на собствен риск. От друга гледна точка в момента провеждането на групов лов с използване на ловни кучета крие риск от компрометиране прираста на останалите видове дивеч. Тук говорим за три пъти групово ловуване в рамките на една седмица, което е изключително много“.

Тази промяна е направена, без да се вземе мнението на специалистите, подчерта той и обясни:

„До настоящия момент нашата организация не е включена официално в нито един оперативен щаб, който трябва да обсъжда, да взима мерки, да действа за превенция и недопускане навлизането на африканската чума на територията на страната. От нас се очаква да изпълняваме някакви разпореждания, без по никакъв начин да се допитат отговорните държавни институции до това дали от практическа гледна точка са изпълними мерките, които те изискват от нас“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ловец

    3 0 Отговор
    Още онзи ден го писах тук това, под формата на въпрос .Дали четат,,Факти" и после....?
  • 2 45 години стигат да ама не

    11 3 Отговор
    Това за африканската чума-ясно. А за комунистическата чума в България никой и дума не обелва!

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Комунизма умира с частната собственост

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "45 години стигат да ама не":

    Това за комунистическата чума -ясно , повече повишава прираста . Кажи нещо за колониалната чума.

    Коментиран от #11

  • 4 соросоидни кърлежи

    7 0 Отговор
    тази чума тръгна от парламента още преди 28години, такива свине лакоми свят не е видял..всичко живо бяга от тях. Първо тях "лекувайте",минете през съда,прокуратурата и там тази болест върлува винаги.Като приключите с тази полезна дейност ще видите колко бързо ще се съвземе България.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 70 години стигат

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "45 години стигат да ама не":

    "Комунистическа", "демоНОкратическа", чумата си е чума. А, втората е просто по-устойчив мутант.

    Коментиран от #9

  • 7 докладчик

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кибик":

    Те дето "няма да разберат", ами изобщо не им дреме. В главата им е единствено пари, коли, секс, чалга... дрога, вероятно...

    Коментиран от #8

  • 8 Кибик

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "докладчик":

    ПАри, пари, и още пари. С пари се купуват назначения, коли, секс, чалга, дрога, къщи в Барцелона (е, може и в Гърция, тънка лайстна), само мозък не могат да си купят.

    Коментиран от #10

  • 9 куку руку ку

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "70 години стигат":

    То едно и също... Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия.
  • 10 докладчик

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кибик":

    Мъ на тях мозък, ама изобщо не им трябва. Защо им е мозък в чалготеката. А? Пък за да се сдобиват с пари им трябва само да са долни и мазни, пред началника.
  • 11 WWW

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Комунизма умира с частната собственост":

    Разбира се че чумата е колониална! Помисли,колко години България е васал на ЕВРЕИТЕ ОТ КРЕМЪЛ.

    Коментиран от #12

  • 12 00359

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "WWW":

    Преди имаше само един началник- Руснаците. Сега имаш Турците, Германците, Французите, Американците и който там още се сетиш. Нелепо е да твърдиш, че сега си по- добре след като обслужваш всеки, който те пожелае. Да твърдиш, че е по- хубаво да ти влиза от всякъде и по много вероятно, означава, че нещо ти има.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове