Last news in Fakti

31 Юли, 2018 07:27 2 923 81

31 юли 1877 г. Бойното кръщение на опълчението ни

  • стара загора-
  • бой-
  • опълчение

Само за един ден под Самарското знаме падат петима знаменосци и командващия трета дружина подп. Калитин

31 юли 1877 година – Руско - турската война е в разгара си.

На тази дата край Стара Загора се състои първият голям сблъсък между двете воюващи армии, изходът от който до голяма степен предопределя последвалото развитие на военните действия. Нещо повече – в онзи зноен юлски ден, около 3500 българи в състава на Българското опълчение, с командир легендарния руски генерал Николай Столетов, за пръв път влизат в бой за свободата на родината си. Готови, както те самите твърдят, да жертват себе си до последната капка кръв, пише сайтът Българска история.

Нека обаче започнем с предистория. Според плана на руския военен министър Дмитрий Милютин, подписал заповедта за създаването на Българското опълчение и изготвил цялостната стратегия за подготовката и воденето на военните действия, след форсирането на река Дунав на 27 юни 1877г, освободителните войски се разделят на 3 отряда: Западен отряд – 35000 войници, Източен отряд – 80000 войници и Преден отряд – едва 12000 бойци (командир генерал Йосиф Гурко), в който е включен състава на Българското опълчение.

Предният отряд започва убедително войната – успява да превземе важни градове по пътя си към Балкана.

На 7 юли части от Предния отряд влизат във Велико Търново, а на 16 юли преминават Стара планина през Хаинбоазкия проход. На 19 юли е установен контрол над Шипченския проход, имащ значение за връзките между Северна и Южна България. По този начин, пътят за настъпление към широките полета на Тракия е открит. Османското командване, шокирано от действията на освободителната войска, заповядва прехвърлянето от Албания в Южна България на огромната армия на Сюлейман паша – френски възпитаник и професор по литература в Сорбоната, гениален поет, който по-късно ще извърши същинско военно престъпление, подлагайки на истински геноцид българското население в Южна България.

Тук трябва да споменем, че „авангардните отряди“ на войската на Сюлейман са съставени от черкези и албански башибозук, които след пристигането си на българска земя са придружавани и от част от местното мюсюлманско население. Според различните източници общата численост на османските сили, започнали настъплението към Стара Загора в навечерието на битката, е между 20000 и 27000 войници от редовната армия и между 1200 и 2000 башибозуци. Придвижването на тази войскова част на север е съпроводено от насилие над българското население, като това не е случайно. Както по-късно самият Сюлейман ще потвърди в показанията си по време на делото, водено срещу него от турския съд, той заповядва да бъдат заличени от лицето на земята всички български селища на юг от Стара планина.

Първите сведения за кланетата на българи в селата южно от Стара Загора

започват да пристигат към средата на месец юли:

„На 12-ти започнали да пристигат от селата мъже, жени и деца, голи и боси, между които имало пълни коли с ранени. Те разказвали, че башибозуци и черкези нападнали селата, убивайки кой където сварят; грабили, безчестили и селата на огън предавали. А пък самите граждани от височините на града започнали да виждат дима и пламъка от горящите села.Скръбни и неприятни слухове започнали да се носят този ден из града….”.

Важно е да отбележим, че ден преди това – 11 юли (23 юли нов стил), командирите на Предния отряд и Българското опълчение (1-ва, 2-ра, 3-та и 5-та дружини) – ген. Гурко и ген. Столетов са посрещнати в освободената Стара Загора. На 24 юли Петко Р. Славейков приветства освободителните войски в църквата „Свети Димитър“ и в условията на изключителна тържественост, пред събралите се хиляди граждани и цялото духовенство, е отслужен молебен. Славейков произнася на „един славяно-руски език” реч към генерал Гурко, която е толкова трогателна, че изпълва с умиление всички събрали се в божия храм. Това свидетелства възрожденският старозагорски деец и учител Атанас Илиев. Основана е Привременна управителна комисия с председател П.Р. Славейков – организатор на първата гражданска власт в Стара Загора.

Междувременно армията на Сюлейман продължава да настъпва към града,

като три дни преди битката той е задръстен от безкрайните колони бежанци, търсещи убежище в Стара Загора:

“На 16-ти градът започнал да се пълни още повече със селяни. Слухът за ужасното клане в село Гюнелийска махала още на сутринта се разнесъл из целия град…“.

В навечерието на сражението в града са разположени 4 опълченски дружини, 4 планински оръдия, 3 кавалерийски полка, 2 казашки стотни и 8 конни оръдия – общо около 4500 души, които заемат отбранителна линия с дължина 4км под формата на дъга на около 1,5км южно от Стара Загора.

Армията на Сюлейман паша — 41 табора,

с многобройна артилерия, в своя поход от Търново – Сеймен на север, към Балкана, пренощува на около седем километра южно от града. Сутринта на 31 юли продължава пътя си в три колони. Първата атака срещу позициите на опълченците започва с топовни гърмежи и пушечни изстрели около 7 часа. Опълченците отговарят с няколко залпа. По шосето от Сименовград пристигат все повече и повече османски табори.

Около 10 часа генерал Столетов изпраща съобщение до полковник де Прерадович, в което му заявява, че му поверява защитата на града, изпращайки му подкрепление от 2 оръдия и Казанският драгунски полк. Към това време вече всички опълченски дружини са на позиция южно от града.

Към обяд, когато положението е почти неудържимо, всички резерви са влезли в боя. На помощ повече не може да се разчита. При това положение, тилът на защитниците е осигурен от множество граждани, които съвсем скоро се прехвърлят на самата бойна линия, докопвайки се до пушките на убитите и ранените. Героизмът на тези хора е толкова голям, че по нищо не се различава от този на опълченците.

С напредването на времето, боят се разгорещява все повече и повече

и докато опълченските дружини се топят като пролетен сняг, от юг прииждат нови и нови турски сили. Въпреки това, нито един опълченец не помисля за отстъпление.

Един от най-критичните моменти настъпва, когато османците успяват да се вклинят между 3-та и 5-та дружина. Подполковник Калитин, командир на 3-та дружина, успява да поведе войниците. Врагът не очаква подобно настъпление, като положението временно е спасено. В същото време командирът на 3-а рота, щаб-капитан Попов, макар и ранен, повежда своята войскова част, която дава значителен отпор. Битката е влязла в етап на обрат – има сведения, че няколко души успяват да обърнат в бягство цели османски роти.

В 13 часа, след пладне, Сюлейман паша хвърля всичките си налични сили срещу отбранителните позиции, които, виждайки заплахата от обкръжение и постигнали целта си да задържат огромната армия, започват отстъпление. Моментът е изключително драматичен и отстъплението не трябвало да закъснява, за да имат време опълченците да се прегрупират и да заемат позиции на Шипченския проход, неизпреварени от частите на Сюлейман паша.

Врагът правилно осъзнава, че моментът е подходящ за по-сериозно настъпление

и атакува – най-жестокият османски удар е поет от героичната Трета опълченска дружина с легендарния си командир подполковник Павел Калитин. Тя, заедно с 1ва опълченска дружина, трябва да прикрива отстъплението на останалите части от Старозагорския отряд и да дадат възможност на населението на града и десетките хиляди бежанци от Тракия за бягство на север.

С навлизането си в Стара Загора войниците на Сюлейман паша избиват 14 500 българи от града и селата южно от града, а други 10 000, предимно млади момчета, девойки и жени са отвлечени и продадени в робските пазари на Турция.

Градът е изгорен до основи и обезлюден. Малкото останали живи се спасяват с бягство в Северна България, където престояват до пролетта на 1878 г. Много от тях не се завръщат повече в Стара Загора. Дори много тогавашни съвременници смятат, че повече на това място няма да съществува град. В боевете за защитата на Стара Загора, Самарското знаме и Българското опълчение получават своето бойно кръщение. След разформироването на Предния отряд, ген.Гурко издава прощална заповед, в която се казва:

„…Това беше първото сражение, в което вие влязохте в бой с врага,

и в него веднага се показахте такива герои, с които цялата руска армия може да се гордее и може да каже, че тя не се бе излъгала, задето изпрати във вашите редове своите най-добри офицери. Вие сте ядката на бъдещата българска армия. Ще минат години, и тази бъдеща българска армия ще каже: „Ние сме потомци на славните защитници на Стара Загора.”

След героичната Битка при Стара Загора на българските опълченци и войниците на ген. Гурко с десетократно превъзхождащия ги противник, освободителните войски се оттеглят към връх Свети Никола в прохода Шипка, където заемат отбранителни позиции.

Тази битка е особено епична поради факта, че само за един ден под Самарското знаме падат петима знаменосци и командващия трета дружина подп. Калитин. Знамето е спасено в ръкопашен бой от опълченеца Никола Карчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без име

    40 20 Отговор
    На лягане и на ставане се благодарение на руснаците, ако не бяха те сега на турски щяхте да пишете
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ежко бежко

    9 3 Отговор
    Известен град ,с известни хора и събития!
  • 5 Сссерем

    11 26 Отговор
    За какво да им благодарим,бяха тук за пари и репарации,никой не е дошъл с чиста съвест,а и като знаеш османската империя не просъщевствува още много,а 140-ното руско робство още продължава.

    Коментиран от #30

  • 6 ежко бежко

    10 2 Отговор
    Какво искате да опиша битките,автора доста подробно ги е описал!?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Kcaniba

    9 16 Отговор
    Публ. във в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51

    “Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение.

    Коментиран от #13, #41

  • 10 гост

    11 5 Отговор
    Ако да не беше тази мнима защитници,никой от нас ,за радост или не,нямаше да съществува?!
  • 11 Иванов

    12 20 Отговор
    Не Милютин е създал българското опълчение, а българският Народ го създаде виждайки безсилието на руската армия сформирана от крепостни селяни срещу професионалния турски аскер! Колко пъти тази руска армия идва в България, достига донякъде, а после позорно бяга, оставяйки християните българи на поголовна ислямистка сеч? Прадядо ми е бил доброволец в тази армия и е марширувал за руско забавление на пияните офицери под дъжд от турски коршуми за свободата на Плевен! Слава на българите и украинци паднали рамо до рамо за свободата на Бългапия, водени от напълно некомпетентни руски офицери!

    Коментиран от #81

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Помнещ

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Kcaniba":

    Прочети публицистиката на Христо Ботев па тогава пиши

    Коментиран от #18

  • 14 Kcaniba

    7 12 Отговор
    Но ще да кажат мнозина: “Русия беше, която ни освободи”. Да това е вярно, това е велико събитие, ние сме благодарни на покойний Александра II, името му ще бъде у нас священно до века, благодарни и признателни сме на целий руский народ. Но трябва ли да бъдем благодарни и за това, че Русия ни освободи, за да ни зароби отново – нещо, което тя доказа вече от 6-ий септемврий насам? Ние сме благодарни на руский народ, който никога не ни желае злото, защото е удушен повече от нас, както бяхме в турско време, благодарни сме и на покойний император, но не и на днешното руско правителство, състоящо се от 5-6 души узурпатори. Това правителство иска да ни глътне. Не го искаме, защото то има : бесилки, Сибир, Сахалин, III отделение, тюрми, нагайки,камбани, шпиони и прочие. Ако то иска да има с нас братски и человечески съюз – добре дошло. Но то иска дружбата на вълка с агнето!…

    Коментиран от #32, #79

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мммм, да

    16 8 Отговор
    Гледам как цялият продажен джендър актив в едно с тюркоманите са на амбразурата и с ярост да защитават геноцида срещу българското население. За турците е разбираемо, но за другата уж "по-нежна" част тролеща срещу героите от опълчението е странно. А, да да тук се споменава Русия, която те мразят с цялата си дребна душица. Заради тази скотска омраза те са готови на всичко. Да продадат и родина, и майка, и душата си.
  • 17 stupid dog

    4 1 Отговор
    Гааззз,има място и за обиди и за писане!!!!
  • 18 ГосТ

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Помнещ":

    Аз не съм напълно съгласен с Ботев в някои негови тези. Трябва да бъдем с Европа, която според него само ще ни зароби !
  • 19 Фриман

    8 4 Отговор
    Най-важното, че войната е била спечелена от славяне и българите се показаха, като смел народ в битка, върреки численното превъзходство на противника! Този дух сломи и турци в България и в Русия, всички които идват с меча се прибират набити и Карл и Наполеон с Хитлер са получили свое! Да живеят в мир славяните, а саксите и башибозуки да духа !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Густо Майна

    4 4 Отговор
    Чест и почитания към руснаците за Освобождението ни, но дайте да бъдем честни, особено като погледнем събитията в следващите 30 - 40 години! Най-късно през ПСВ щяхме да сме свободни. При това най-вероятно без цивилни жертви! Да, сигурно още изначало сме щели да бъдем същите плужеци като сега: нямаше да го има всенародния подем в следващите 40 год.! Нямаше да ги има гръмките победи на лейтенантите и капитаните, както невероятните марш на скоци на армията от турската до сръбската граница... Може би сърбите щяха да ни прикъткат към югославската федерация?! Знае ли човек, но Освобождението щеше да се случи, със или без Русия! Признателност пред падналите руси, румънци, финландци и др. националности, чиито знамена се развяват на Шипка!!! И крайно време е да променим датата на националният празник - този, 3-ти март, определено ниразделя! Датата трябва да е или 6-ти Септември или 5-ти Октомври! И двете дати събират и определят българската нация в основната част от териториите на местообитанието и!

    Коментиран от #33

  • 22 Синан

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Алеко Салам":

    И газ ще ви дават Турция разбира се, ама за безплатното малко се съмнявам.. Добре де, много се съмнявам.. Ай имаш ти хабер от къде ще минава Турски поток, ти си просто поредният дървен философ който приказва колкото да не заспи

    Коментиран от #42

  • 23 Kcaniba

    2 2 Отговор
    Разочарован и опозорен, побеснял от несполуката си и сърдит на честните Български управители и офицери, треперящ от гнева и яростта на своя монарх, който беше страшно недоволен от поведението му, Каулбарс замина из България разбит — и унищожен, като проклинаше и хулеше всичко Българско, а най-вече правителството и офицерството. Същия този велемъдър мъж днес предлагал и съветвал да се окупира България, нещо, което не се желае от царя, нито се удобрява от умните и далновидни руски дипломати, защото Българската окупация може да има толкова сериозни последствия, които болния мозък на сърдития генерал не е в състояние да схване и проумее.

    За да оправдае своята несполука, генерал Кау­лбарс хвърля вината на Българските офицери. Ето тия са те, главните противници на Россия, те не щат да ни слушат и да ни се покоряват; следователно, до като те не се изгонят от най-малкия до най-големия из Българската войска и не се заместят с руски офицери, не чакайте нищо добро от България.

    Коментиран от #36

  • 24 JPower

    12 4 Отговор
    Статията е много добре написана. сюлейман е дюнме-еврейски мюсулманин. Разпъвал е на кръст българите, драли са им кожете, правили са си кафе върху убити български деца. Това е най-големия документиран еврейски жертвен ритуал...следващия е на ""нашето"" паси. Руснаците не са вярвали във възможностите на българите да се справят с османските орди, защото реално България не е имала армия от 300год. единствено хайдушки чети. Но се оказва,че един българин , воюва много по-добре от, обучен руснак. Ако не бяхме ние да си поемем войната, руснака пак щеше да си отиде зад Дунава. Руснака ни осигури оръжия и подкрепа, но без българите,щяха да загубят таз война. До мюмюнките, и преди османците са смятали ,че българите немогат да ги избият....Добре че бяха Англия, Франция и Германия, да накарат Русия да не допусне българската армия в Цариград...на чифутите туркия вече им е излишна.....връщайте паспортите и отивайте в турската армия, да чистите кенефи и да сменяте памперсите на аскера.

    Коментиран от #31

  • 25 Kcaniba

    5 5 Отговор
    Инак и не можеше да бъде: защото Българинът, ако и да е крайно благодарен на Русите за своето освобождение, желае да си остане сам стопанин на своята малка къща, сам да си я пази, нарежда и украшава, според както му стига ума и му се харесва. На другиго той никога и за никакви блага няма да отстъпи това свое неотемлимо природно право.
    До като това чувство трае у българския народ – а то ще трае вечно – ние сме спокойни за неговата независимост и добро бъдеще, ние не са боиме от никакви заплашвания и заканвания, и обвинения, и вярвам, че България ще живее дълго и честито, на пук на всички чужди генерали, които обичат да сва­лят болестта от своята болна глава върху здравата глава на своите…

    в. „Свобода”, бр. 13, 13.12.1886 г.
  • 26 Kcaniba

    6 6 Отговор
    Едно обикновено куче се продавало в Русия за двама души селяни; а едно авджийско – за три момичета. Ето ви няколко обявления от тогавашните вестници: “- У Никола Морскаго се продават банкетни пишкири, покривки за маси, две момичета учени и един селянин (мужик)”. “- Продава се двайсетгодишен човек белберин, и една крава от добра породица”. “- Хубави кученца се продават и седем човека с най-умерена цена”. “- На литейната част, против Сергия, в черковния дом се продават двама души, готвач и файтонджия, годни за солдати, и един папагал”. “- Някой си има за продан 11-годишно момиче и 15-годишен белберин (парикмахер), четири кревата, пера за възглавници и други домашни вещи”. “- Имам за продан хубава пресносола риба осетрини, седем сиви мерини (коне) и мъж с жена”. (Беляев, стр. 320; Мордовцев, III, I, 431).

    Коментиран от #37

  • 27 Kcaniba

    5 5 Отговор
    . Сърбинът Сава Текели, който пътувал из Русия, видял в Тула на пазар 40 момичета, които с камшик пазел техния господар. Той попитал какви са тия хора? “- Продават се”, бил отговорът. Савата се почудил. “- Купи ни, купи ни, господине”, викали момичетата, а той се чуди, че те били всички весели. Урзопинският панаир (Русия) бил център, гдето се продавали момичета за Турция и за другаде. Търговците били арменци. Други пък давали с кирия момичета по бардаците, за които вземали по 100 рубли в месец.

    Коментиран от #34, #38

  • 28 Kcaniba

    5 7 Отговор
    Страна, която през септември 1944 г. окупира нашето отечество и доведе до комунистическото иго, което нанесе непоправими и незаличими щети на българския народ и неговата душевност.

    До голяма степен, състоянието на България в момента, е пряко следствие на "братската, славянска" руска "помощ".

    Руската империя – главен враг на България.

    Коментиран от #35, #40

  • 29 Borislav Popov

    10 1 Отговор
    " в него веднага се показахте такива герои, с които цялата руска армия може да се гордее" !!!!
    Руската армия да ! Не като нашия пуяк Плевнелиев дето изброяваше Литовци , Поляци ,Украинци, Финландци - само не и Русия !!! Езикът му се беше схванал !!
  • 30 Borislav Popov

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Сссерем":

    И с какво сме им платили като сме били 500 години под робство ? С глинени гърнета ?
  • 31 Ваньо

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "JPower":

    "Руснаците, добре ни освободиха от турското робство, но сега... кой ще ни освободи от руското робство?!

    Коментиран от #39

  • 32 Borislav Popov

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Kcaniba":

    Кадъна ли, си евнух ли си - дай уточнение че да знам как да се обръщам към тебе ?
  • 33 Borislav Popov

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Густо Майна":

    И кой щеше да ни освободи през ПСВ ? Великите сили ? Че те бяха на страната на Турция ! Ай стига простотии! И след като Русия ни е "поробила " - нашите тръгнаха да си търсят цар из Европа ???
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Borislav Popov

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "Kcaniba":

    1944 година ако са искали Руснаците е можело да не оставят камък върху камък от България - защото сме на страната на Германия ! Какво казва Чърчил за България : "За да падне България, трябва да падне само София. Тя трябва да бъде изравнена със земята и в развалините й да се засеят картофи".
  • 36 Borislav Popov

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Kcaniba":

    Русия била искала България да плати за Освобождението. Само политическите дебили биха повярвали на това!Някакъв идиот разнася тази история из ФБ и кара политкоректните буболечки да хълцат от възторг.Ако разделим 32 тона на 3 200 000, колкото е било населението на България, получаваме 10 грама. Цената на свободата ! Значи срещу 10 грама злато българинът се освобождава от робството. Евтиния ! А срещу 70-те си хиляди жертви руснаците искали от българите по едно пръстенче. Само политическите дебили биха повярвали на фалшификацията. Тя и за тях е предназначена.

    .

    Останалите може би знаят, че ако след Освобождението между България и Русия е ставало въпрос за злато, то количеството вече е 674 тона. Това е равностойността на 80-те милиона златни франка, които Турция ултимативно изисква от нас след Съединението. Княжеството, естествено, няма тези пари. Тогава Русия, за да предотврати турското нахлуване в освободените земи, задоволява претенциите на султана. Встъпва в нашия дълг. България трябва да изплаща 80-те милиона на Русия, но никога не го прави. Така че става дума не за 32, а за 674 тона злато. И не България ги дава на Русия, а Русия ги плаща за България.
  • 37 Borislav Popov

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Kcaniba":

    Русия плаща българската независимост с 80 милиона златни франка, тогава равни на 674 тона злато. България никога не връща “заема”. 674 тона злато, платени за свободата на чужд народ, който ”обяви” освободителите си за врагове…Който познава историята знае много добре, че Съединението е позволено от великите сили, защото Русия плаща цената за него. Ние се съединяваме с т.нар. Източна Румелия през 1885 г. Княжество България е една оря­зана територия от Санстефан­ска България, за която пледира граф Игнатиев, за която пледира руският цар, руското правител­ство, а това, което получаваме реално на Берлинския конгрес през 1878 г., няма нищо общо с истинските етнически граници на България. Получаваме едно орязано парче земя между Дуна­ва и Стара планина, което бива наречено Княжество България. То не е суверенно княжество, а е подчинено на султана, на Ви­соката порта.
  • 38 Borislav Popov

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Kcaniba":

    Съединяването между Кня­жеството и Източна Румелия става, защото на Берлинския конгрес дядовците на днешни­те лидери в Европейския съюз седнаха и нарязаха България като баница. Ей така, насякоха поне минимум пет парчета, след което многострадалния българ­ски народ тръгна да обединява себе си. Сръбско-българската война от същата 1885 г. е пър­вата война, която младата бъл­гарска държава води. Спечелва я успешно, с героизма на своите съвсем млади офицери и вой­ници. Това е причината Съеди­нението да бъде оставено без последици, да няма военна на­меса на Турция и ново разкъс­ване на България.Тогава през 1908 г., за да при­ключи сагата с независимостта и Съединението на поне две части от България, Османска­та империя поставя на масата едно изискване – 125 милиона златни франка. Да й се платят за това, че България обявява неза­висимост.. Ако не – война. Кой спасява положението? Велико­британия?! Франция?! Италия?! Германия?! Не. Русия спасява България, като опрощава взема­нията, които има да получава от Турция, заради Руско-Турската освободителна война. Т.е. Ру­сия плаща за независимостта на България.
  • 39 JPower

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от "Ваньо":

    Виж, намери си някакво препитание,друго от това да плюеш по руснаците!!!!! Няма как,някой на Балканите да обича повече сащ и нато повече от Русия...колкото и да се пените, хората виждат разликата. Руснаци ли са собственици на златото ни, ел.дружества, тецове, моб.оператори.медии.., даже факти е швейцарска. Колко завода и фабрики има руски в България?? Само един Лук ойл....за кво руско робство бръщолевите????? Червените евреи ни продадоха на запад, той пак руснака обвинява..!!!! ШИЗОФРЕНИЦИ..
  • 40 ГосТ

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Kcaniba":

    Абе,ква помощ след 44та бе? Ние сме били заедно с германските нацисти. Ти в ред ли си бе? Руснака идва като победител, а ние сме врагове на човечеството. Единствено от добра воля като са влезнали не са постъпили както с Берлин . Се некой треа ни помага на нас.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Kcaniba

    2 2 Отговор
    "Девизът" на руското правителство за намалението и отслабването на България за сметка уголемяването и засилването на Сърбия и Гърция се оформи окончателно, в държавна политика на Руската империя, през 1889 година. С посредството на руската дипломация се постигна едно съглашение между Сърбия и Гърция чрез Патриаршията за подялбата на Македония [...] При това положение в Македония се образува една съюзна пропаганда със значение на заговор против българската народност. В нейния състав влизаха консулите руски и сръбски, турските власти, гръцко-сръбските владици и терористите: андарти със сръбските чети. Оръдията на консулите и владиците бяха турските власти и терористите. Като отражение, като отговор на тая изтребителна за българите деятелност на неговите съюзени врагове, българските революционни комитети развиха своите знамена, усилиха своята деятелност. Земаха се мерки за едно всеобщо сериозно въстание. Четите заработиха по-усилено.

    Коментиран от #48

  • 44 Kcaniba

    1 4 Отговор
    Русофилството в България е достигнало до идиотство. Когато руската дипломация прави пакостите, ние, българите, нарочно си закриваме очите; жумим, за да не виждаме пакостите, правени нам от Русия; "погромът ни дойде от Австро-Унгария; 16 юний е катастрофалната дата". Така казваме

    Коментиран от #49

  • 45 Kcaniba

    1 2 Отговор
    Устроения от руската дипломация Балкански съюз беше уредения капан... Подир детронирането на княз Ал. Батемберга, известно е, че Русия, чрез изпращането в България на своя комисар, като в област, находяща се в неин протекторат, се опита да тури ръка на България. Стамболов, в своята неимоверна решителност, извика: "долу ръцете" и, като развя знамето на независимостта, отвори ожесточена борба против посегателството на независимостта на България. Тогава, в тая борба, Австро-Унгария се яви поборница, в защита каузата на независимостта на България, а с Австро-Унгария - почти цяла Европа.

    Коментиран от #47, #50

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ГосТ

    3 3 Отговор

    До коментар #45 от "Kcaniba":

    ХаааХаХа....милия...убеждава ни какви дивиденти е имала България от страхливия и зъл стамболов и доведените от него австро-унгарци.само две национални катастрофи 😂😂😂
  • 48 Borislav Popov

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "Kcaniba":

    Един от грешните изводи, които се набиват и които днес се учат и се вкарват в съзнание­то на младите хора, е, че Вели­кобритания тогава е подкрепила нашето Съединение. Ще кажа само, че тази същата Велико­британия, за която се казва, че защитила България, всъщност представя българите като ди­вашко племе, което не заслужа­ва въобще да получава разшире­ние на юг от Балкана. Пише го в английската книга „Българите такива каквито са”. Издадена в Лондон през 1885 г.
  • 49 Borislav Popov

    5 2 Отговор

    До коментар #44 от "Kcaniba":

    Напоследък се убеждавам, че много често трябва да припом­ням азбучни истини на някои папагали тук, на някои излъс­кани мозъци в България, които продължават да твърдят, че Уин­стън Чърчил е велик политик. Този дегенерат-алкохолик често е казвал, че България трябва да се затрие. Той какво е повтарял? Повтарял е същите тези от тази книга. Той е повтарял същите виждания на английския елит спрямо България.

    Хайде, продължавайте да обяснявате, че Англия била за­щитила България. Защитила я е на кукуво лято. Англия винаги е играла срещу България. Англия, основният фактор, който удъл­жава турското робство на Бъл­гария с поне 50 години.
  • 50 Borislav Popov

    5 2 Отговор

    До коментар #45 от "Kcaniba":

    Проектираната от Англия Гърция още от 1828-ма годи­на получава автономия. Защо? Защото над нея е английският политически чадър, защото Ос­манската империя е абсолютно послушна спрямо Великобрита­ния, става нейна колония и слу­ша всичко каквото й се каже от­там. Защото всичко това трябва да работи срещу основната, ог­ромната, единствената, право­славна империя, тогава царство Русия. Всичко, което работи срещу Русия, е добре за Англия.
  • 51 Borislav Popov

    5 2 Отговор

    До коментар #46 от "Kcaniba":

    Западна Европа, тогавашни­ят европейският съюз Англия – Австро-Унгария – Франция – Германия нарязаха България по един дивашки, варварски начин. Кои са диваците и варварите? Англичаните, французите, гер­манците, австро-унгарците. Те са диваците. Те са варварите на Европа. Ние сме цивилизатори­те на Европа. Ето това трябва да се учи в учебниците, но то ще се учи в учебниците, когато изхвърлим националните преда­тели от политиката и когато Бъл­гария се управлява от наистина мислещи и познаващи истинска­та история хора. Защото на мен ми омръзна от невежи бездарни­ци, които претендират да са по­литици и които искат да забра­вим това, което е било. Искат да не узнаем каква е истината.

    Коментиран от #59

  • 52 Borislav Popov

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Kcaniba":

    1. След Съединението Австро-Унгария насъсква сърбите срещу нас; а когато българската армия побеждава и стига до Пирот, австро-унгарците заявяват, че трябва да спре, иначе ще се бие с австро-унгарски войски. Пише го във всеки учебник по история, но на русофобите не им изнася.
    2. Стефан Стамболов настоява руските инструктори да напуснат България. Русия уважава желанието на българския премиер и руските инструктори напускат България. Интересно, как така русофобите настояват руски инструктори да са останели? Та нали са били „окупатори“?
    3. Никой не поставя в изолация България след Съединението. Ако има някой да се опитва да я изолира, това е Сърбия.
    4. Бунтовете срещу Батенберг са извършени от патриотични български офицери, които са недоволни от слабото му и безволево управление.
  • 53 Borislav Popov

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Kcaniba":

    6. След Балканската война (няма Първа балканска война) Фердинанд нарежда да нападнем бившите си съюзници. В отговор всички ни нападат, румънски войски стигат до Враца и само намесата на Русия спасява България от пълна окупация от страна на Гърция, Сърбия и Румъния.
    7. България нахлува в Добруджа през Първата световна война. Тогава Добруджа е румънска според Букурещкия мирен договор от 1913 г. и румънците просто си я защитават, подпомогнати от руснаците, на които са съюзници. А България няма доблестта дори да нахлуе самостоятелно в Добруджа, а го прави, като подчинява армията си на германския корпус на генерал Макензен.
    8. Никой не открадва целия златен резерв на България. Това са поредните русофобски измислици.
    9. Половината парламент (ако е толкова) е наказан съвсем справедливо, защото обявява война на САЩ и Великобритания.
    10. И допълнително: през 1908 г. Русия плаща компенсация на Турция, за да не нападне Турция България след обявяване на българската независимост. Компенсацията е 80 милиона златни франка, което по тогавашния курс на франка е 674 тона злато. България никога не връща “заема”.
  • 54 Хасан

    3 6 Отговор
    Пак измислена история пълна с митове и преразкази...никой не казва че руснака е давал заплата на опълченците за да се ”освободят”...като са влезли в български села руснака е бил потресен от къщите на българите ...руската пропаганда е била такава силна че те очаквали българи_роби като ”бурлаки на Волга”..

    Коментиран от #64, #65

  • 55 Kcaniba

    2 0 Отговор
    Съединението на Източна Румелия с България порази руската дипломация. Тоя жест осуетяваше планът за присъединението на България съгласно Рейхщадското споразумение (между Русия и Австро-Унгария от 1876 г. - б.м., П.М.). Уголемяването на България оправдаваше опасенията на руското правителство да не би да се отвори апетит на България и тя да пожелае един ден и посегне да тури ръка на Проливите и на Цариград [...]
  • 56 Kcaniba

    3 0 Отговор
    Сърбия ни отвори война. Търсеше компенсация за изместеното равновесие: да вземе от България толкова, колкото последната взе от Източна Румелия. Мислехме тогава, че Сърбия беше подбудена от Австро-Унгария. После се оказа, че и Русия имала пръст. Щом се отвори войната, Русия си повика офицерите и ги оттегли от нашата армия. Желанието на Русия да бъдем победени и ограбени от Сърбия, стана явно: само слепите русофили не можеха или, по-скоро, не желаеха да го видят.

    Бог закрили България. Сърбите не успяха. Руският план - за ограбването, за намалението на България - не успя [...]

    Коментиран от #60

  • 57 Kcaniba

    2 0 Отговор
    Подир погрома руският посланик Неклюдов побягна от София. Чичо Петър, сръбският крал, го награди с най-голям орден за заслуга към сръбските интереси. Защо кралят на Сърбия награждава един пълномощен министър, който действувал в друга държава, в София?.. По заповед от своето началство той, Неклюдов, дирижираше нашите русофилски кабинети, които му служеха за кукли, дирижирани от него, слепи оръдия. Всяко утро той се осведомяваше от нашите министри за състоянието на нашите войски, где кои части се намират, где е голямата сила и где се намира слабата ни страна. Всеки ден Неклюдов чрез Хартвига държеше сръбското правителство в знание за движението и положението на частите на нашата армия. Значи Руското дипломатическо агентство в София е служило за шпионско отделение на сръбската армия

    Коментиран от #63

  • 58 Kcaniba

    1 0 Отговор
    За греха с погрома на България, какво по-страшно ще бъде наказанието? Величието на Руската империя се дължи на "теократизма". Основата, върху която се съзида великата Руска империя и върху която се крепи, беше режима на "теокрацията: да се върши всичко по волята Божия, за неговата слава (да освобождава от властта на мюсюлманите поробените християнски народи). Тая основа - теократизма - окончателно е разрушена от речения грях (погромът на България). Следователно Руската империя остава без основа, и, като такава, ще се разгроми и ще се разпадне [...]

    Всички крайбалтийски области: Финландия, Остландия, Литва, Полша и Бесарабия й се отнимат. От Малорусия (Украйна) се образува отделна, самостоятелна държава. Губи целия Кавказ. Владенията й в дълбока Азия хвръкнуват. Сибир отива на Япония и на Китай. От Русия ще остане едно Московско царство [...] Руската дипломация, во главе със своя император, приготовляват такъв кюлаф на Руската империя...

    1914 г.
    Стара Загора

    Коментиран от #62

  • 59 ГосТ

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Borislav Popov":

    Е много плюсове ти сложих,ама тука прекали. Французите варвари били ай са,столицата ни е с френска архитектура и т.н. И какво да говорим са за френската култура, не случайно и в руския двор са говорили на френски. Да говориш френски между другото и до днес е признак за култура. И най важното, Франция след края на псв, застава на позицията , че е прекалено жестоко да се отнеме и малкото останало на България на Средиземно море (след катастрофата забъркана от ВЕЛИКИЯТ фердинант в междусъюзническата война). Защо Русия мълчи ? За англичаните ясно. Те първенютата винаги са придирчиви и злобни

    Коментиран от #61

  • 60 Borislav Popov

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "Kcaniba":

    След Съединението Австро-Унгария насъсква сърбите срещу нас; а когато българската армия побеждава и стига до Пирот, австро-унгарците заявяват, че трябва да спре, иначе ще се бие с австро-унгарски войски. Пише го във всеки учебник по история, но на русофобите не им изнася.
  • 61 Borislav Popov

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "ГосТ":

    Пресконференция на Макрон и Путин
    Макрон:
    Преди 300 години, Вашия Цар Петър пристига във Франция за да се запознае и вземе нашите достижения.

    Путин без да мигне:
    Преди 1000 години, Ана Руская пристига във Франция за да научи френския Крал да чете, пише, да се къпе и да ползва вилица. След което Путин подарява копие на писмото на А́нна Яросла́вна до баща си, което започва така: “ Татко, защо ме прати в тази воняща дупка? ……….

    Коментиран от #66, #68

  • 62 Borislav Popov

    0 2 Отговор

    До коментар #58 от "Kcaniba":

    България нахлува в Добруджа през Първата световна война. Тогава Добруджа е румънска според Букурещкия мирен договор от 1913 г. и румънците просто си я защитават, подпомогнати от руснаците, на които са съюзници. А България няма доблестта дори да нахлуе самостоятелно в Добруджа, а го прави, като подчинява армията си на германския корпус на генерал Макензен.
  • 63 Borislav Popov

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "Kcaniba":

    На 3 март 1878 г. в цариградското предградие Сан Стефано е подписан Санстефанският мирен договор, съгласно, който в резултат от победоносната война на Русия с Турция, България е освободена от османско владичество.Известно е, че Санстефанският договор има предварителен характер и че той е ревизиран в Берлин на 13 юли 1878 г. Чл. 22 на Берлинския трактат намалява времетраенето на руската окупация от „приблизително две години“ на девет месеца и изрично задължава Русия да изтегли всичките си войски от България в рамките на три месеца след изтичането на деветмесечния период.
  • 64 JPower

    5 2 Отговор

    До коментар #54 от "Хасан":

    Да, прав си, когато руснаците виждат къщите на българите се шашкат колко са богати българите,а не помацте!!!.....помаците и тогава са били козари по баирите, неуки и страхливи. Това е щото България е била под робство...даже и за колонизатор не става османската кочина.!!! То за туй акъл се иска!!! Виж в изнасилванията, убийства на мирнин хора , османците+ помацте е """страшна сила""
    ++++
    Не щеме ний богатство,

    не щеме ни пари,

    искаме свобода

    с човешки правдини.

    * * *

    Напред, напред,

    на бой да вървим!

    Доста сме стоели,

    стига да търпим!"

    Ей туй не може да разбере османлията и евреина,че богатството не е важно за българина повече от свободата!!! И тогава и сега е имало български предатели. И преди и сега, можем да се справим с тях... Само ТРЕПАНЕ!!!

    НИКОЙ НЕ СЪМ ОБИДИЛ, НЕ МЕ ТРИЕТЕ

    Коментиран от #69

  • 65 ГосТ

    7 4 Отговор

    До коментар #54 от "Хасан":

    асане,колко феса и бурки сте в анадолските степи и к'во сте дали на света? Колкото и по малко да сме тук,сме в пъти по качествени. Земи прегледай битките на четниците и опълченците ни и какво е съотношението им към гаджалите. Земи виж колко медалисти имаме от научни олимпиади и колко писатели, учени и спортисти имаме на глава от населението и тогава ми говори. плебей.

    Коментиран от #72

  • 66 ГосТ

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "Borislav Popov":

    Хахаха, ай недей така. русия изобщо не може да се сравнява с историята на Франция. Учила ги да четат и пишат 😂😂😂.Кой,Декарт ли е учила 😂. Пак ти казвам, не случайно са говорили на френски. Няма лошо. Да видят и те цивилизация.

    Коментиран от #67

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 ГосТ

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "Borislav Popov":

    😂 ееееххх тоя путинката великан 😂
    Но ме съмнява това да е така. И к'во общо с историята на Франция има таз ана руская?

    Коментиран от #71

  • 69 Хасан

    4 2 Отговор

    До коментар #64 от "JPower":

    Именно това се опитвам да кажа..Османската империя не е била турска империя...турците не са имали привилегии,не са били ”бели рововладелци”.а българите ”роби на плантацията”..просто който е лоялен към Султана независимо дали е българин,християнин,турчин,арабин,сърбин е живеел добре

    Коментиран от #75

  • 70 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #67 от "Borislav Popov":

    Нали затова възниква козметиката и парфюма във Франция ..за да покрият мръсотията и вонята...Къпането е било за простолюдието а не за аристокрацията...те са миели с влажнаа кърпичка
  • 71 Borislav Popov

    2 1 Отговор

    До коментар #68 от "ГосТ":

    Руско-френските отношения имат многовековна история. Още в средата на ХI век Анна - дъщерята на Ярослав Мъдри, става кралица на Франция, като се омъжва за Хенри I. След смъртта му става регент на неговия син – бъдещия крал на Франция Филип I. Фактически тя управлява държавата.

    Коментиран от #73

  • 72 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "ГосТ":

    Стига си чел ”Работническо дело”..
  • 73 ГосТ

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "Borislav Popov":

    Добре 😂. За вековните отношения съм съгласен. Затова и знам,че Русия няма как да бъде изолирана от Европа. И това трябва да стане ясно на всички. Колкото по скоро, толкова по добре.
  • 74 ГосТ

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "Borislav Popov":

    Дрън,дрън та пляс. Къпането в България до преди десетина години не беше на мода 😂. И между другото, наистина не е полезно имунната система това нон стоп къпане. ;)
    Няма с какво да се изнанадам,знам много добре достиженията на Франция. А вие сте смешни. Разбира се, има и негативи,но да ми изкарвате такива нелепици и да ми разправяте за неква ана руска,като фактор е повече от смешно.

    Коментиран от #77

  • 75 JPower

    2 2 Отговор

    До коментар #69 от "Хасан":

    Няма сега да ти обяснявам колко """"добре"" е живял българина в османската кочина, има толкова много да четеш!!! Каталуня и Баските, са най-богатите части в Испания....те също искат свобода!!!Отивай да им обясниш,че не им трябва,щом имат пари......
  • 76 селянин

    8 1 Отговор
    Тва турско робство,ни стопи като нация..при освобождението през 1878 год.Б-Я е само два милиона,този факт ни изхвърли като държава която сама да определя бъдещето си.При нормално развитие на етноса ни в границите на исконните бг.територии,днес да сме над 30 милиона.И щяхме да разговаряме с другите народи по друг начин.Немаше да тупат по масата така лесно.
  • 77 Borislav Popov

    0 1 Отговор

    До коментар #74 от "ГосТ":

    Това са смешни приказки. Не познавам Българин който да не ползва банята поне веднъж дневно. И не говоря за последните 10 години ! Ако не вярваш задай този въпрос във форума . Ако говориш от свое има - това вече друг въпрос.

    Коментиран от #78

  • 78 ГосТ

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "Borislav Popov":

    Ходи в градския,да видиш за к'во говоря. После ходи в градския в Париж, ама не по гетата с маймуните и пак ми говори. И пак казвам, тея които си миришат на лошо по рождение, да се къпат и по 3 пъти на ден ако искат. Това обаче, наистина не е полезно за имунитета ;)
  • 79 Знаещ

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Kcaniba":

    Ти да не си пиян? Не Путин, а Ердоган каза, че са му скъпи на сърцето Кърджали и други части на България, които са извън Турция. Явно турците и циганите известни под общото име манг.ли ставате все повече във форума.
  • 80 Биде

    3 0 Отговор
    Поклон, дълбок поклон на опълчението, на жени, деца и старци които се включват и помагат кой с каквото може,на обикновенния руски воин и на цялото тяхно командване!Тогава сме показали най-доброто отсебе си, сега показваме най- лошото с незнание и незачитане на историята си!!!
  • 81 Незнайна

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "Иванов":

    Безобразие и безумие това което си написал!!!Явно имаш напъни да пренаписваш историята ни!!! Само ще ти припомня, че земята ни е осеяна с руски кости и ако не беше тяхната намеса като нищо щяхме да робуваме още 10-20 годинки.Видяхме със собствени усилия под форма на въстания колко можем и какви зверства последваха след това и изпитвам срам от това какво пише и мисли мой „сънародник”!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове