31 Юли, 2018 18:48 1 333 3

Румен Петков: Подходът за еврозоната е грешен

  • абв-
  • еврозона
Румен Петков: Подходът за еврозоната е грешен - 1

ПП АБВ напълно подкрепя България да започне процедури за членство в еврозоната. Наличието над 20 години на валутен борд и фиксиран обменен курс на българския лев дават ясни аргументи срещу всякакви спекулации. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков.

„Трябва обаче да кажа, че сме силно обезпокоени от липсата на каквато е да било разяснителна кампания и в Народното събрание, и във финансовия сектор като цяло, и сред обществото, което дава възможност по темата да се ширят много грозни спекулации. Непоследователната позиция на БСП по темата също е грозна политическа картина. То е пример как имаш отношение към определени процеси, когато си на власт и коренно различни, когато не си“.

По отношение на еврозоната имаме три основни аргумента. Първо, приемането ни в нея не е предстоящо, но подготовката за членство може да целенасочи и канализира българската политика и България да си постави средносрочни цели в икономическата и социалната политика. Второ, подготовката и по-късно – участието на България в еврозоната, ще увеличи тежестта на страната и възможностите й да участва при вземането на най-важните решения в ЕС.

Обратното – самоизключването ни от този механизъм ще доведе до маргинализация на България. И трето, бъдещото членство в еврозоната предполага още отсега да се присъединим към банковия съюз. Тази обвързаност не би позволила по подобен начин фалита и криминално разграбване на банки, какъвто случай имахме с КТБ. Същевременно ние считаме, че подхода на ГЕРБ към членството ни в еврозоната не е добър и полезен за страната.

Както вече много ясно казах – няма разяснителна кампания, което води до създаването на излишно напрежение. Второ, очевидно липсва доверие от страна на ЕК и други институции и това е причина да ни се измисли нов механизъм за проверка и наблюдение, който отново включва правосъдната ни система. Разликата е, че сега този механизъм ще се ръководи от Европейската централна банка. Ние настояваме българското правителство, представителите ни в ЕК и ЕП трябва да кажат: „Стоп на експериментите с България“.

Не може постоянно за нас да се измислят нови процедури. Т.е. АБВ настоява нашите институции да предприемат всички мерки за приемането ни в чакалнята на еврозоната, но същевременно настояваме България да не чака, а правителството и парламента да утвърдят национална програма, чрез която да се определят конкретни цели и политики, които да повишат ускорено производителността на българската икономика и доходите на българските граждани“.

Румен Петков коментира и политиката на управляващите по отношение на борбата с бедствията и авариите като посочи, че държавата ни на практика е ликвидирала потенциала на гражданска защита. По думите му споразумението между Международната банка за възстановяване и развитие и МОСВ, което беше одобрено от правителството и ратифицирано от Народното събрание в предпоследния работен ден преди ваканцията на депутатите и е на стойност 34,5 млн. лв. за консултантски и помощни услуги за изготвяне на планове за управление на речните басейни и планове за управление на риска от наводнение, е в ущърб на България.

„Тези оценки и планове ще бъдат подготвяни 3-4 години. Т.е. ние ще платим на чужди специалисти 35 млн. лв. при наличие на много солиден български експертен потенциал. По този начин попиляваме българската експертиза и я пращаме да работи за чужди институции. Настояваме този въпрос да се преразгледа и българското правителство да ангажира българския експертен потенциал. Ако ние показваме на нашите хора, че не ценим труда им, те с право ще мислят, че нямат държава.

Този подход на ГЕРБ и т.нар. патриоти е престъпен към българската експертиза по борбата с бедствията и авариите. Да не обърнеш и внимание на доклад за националната ти сигурност, който ясно те предупреждава, че половината ти общини са в катастрофално отношение от гледна точка на превенцията и това да не притеснява никого в парламента, е много обезпокоително“, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еххх

    3 1 Отговор
    мааа..ви политици...и тоя недоволен , че ес настоява за реформи и ги обвързва с приемането ни в шенген или еврозоната !! бе защо петков не заяви имаме ли нужда от тези реформи а не да е недоволен , че някой бърка с пръст в раната на политиците ни !!! кви доходище вдигнеш когато не работят съд,прокуратура мвр ....образованието и т.н
  • 2 Мартин

    2 0 Отговор
    Щом го няма фараон Цветан Василев с неговата пирамида КТБ, то имаме шанс за Еврозоната!
  • 3 6б клас

    0 0 Отговор
    Евро или лева.Сега е 5 лева продукта Х с еврото ще СТАНЕ 5 евро .Заплата 300 евро. По нататък всеки да си смята. С този БВП за къде сме тръгнали.Референдум е нужен.ОБЕСНЕТЕ НА НАРОДА КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА И ТОЙ НАРОДА ДА РЕШИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове