Last news in Fakti

5 Август, 2018 22:30 13 143 26

Питбулите - колко опасни са тези кучета и как да ги опитомим

  • кучета-
  • убийство-
  • собственик-
  • питбул

Пореден инцидент с питбул у нас. Експертите обаче подчертават, че кучето не носи вина при нападение, а стопанинът му. Пословична е смелостта и издръжливостта на тази порода кучета. Какво обаче би накарало едно куче да се нахвърли и да разкъса стопанина си? За всичко това от Novini.bg разговаря с биолога Иван Симеонов.

Породата питбул е създадена, за да се бият кучетата с бикове, след това започват да се използват като фермерски кучета.

Тук трябва да разширя малко уводната част. Създаване не е точното понятие, тъй като не е имало ясна цел, която е трябвало да бъде постигната за да говорим за целенасочено създадена порода. Кучетата са претърпели индивидуална селекция според това, което са можели. Преди 200 години в Англия кучетата са били разделени в две категории, hound и dog. Породистите ловни кучета са категоризирани като hound и за тях е трябвало да се заплаща данък. Те са били привилегия на благородници и богаташи. По-дребните и освободени от данък териери са кучетата на работната класа. Именно от кръстосването на териери с други породи сме получили продукта Стафордширски Бултериер. До тук става ясно, че обикновените работници не са притежавали имения, в които кучетата да се разхождат на воля, а са отглеждали кучетата си в домовете си, това обяснява ниския размер, късия косъм и привързаността на породата към хората. След износа в Америка, големите площи на отглеждане и по-високите работни изисквания водят до израстване във височина на породата с около 10 см и промяна на името в Американски Питбул Териер.

Тяхната смелост и издръжливост им дава голямо предимство в различни кучешки спортове като дърпане на тежести, ловкост и послушание. Какви са особеностите на кучетата от тази порода?

Има една особеност, която трябва да се изтъкне пред останалите, това е склонността на кучетата към фиксиране. Това дълбоко съсредоточаване към определен обект или действие е едновременно най-големия плюс и минус на породата. Именно тази особеност прави питбулите лесни за манипулиране, което за съжаление се използва и в боевете с кучета. Питбул фиксиран върху откриване на наркотици е незаменим помощник на властите и с огромен ентусиазъм и концентрация извършва задачата. Другата особеност е огромното желание за игра, която е ключа към бързо и безнасилствено обучение. Питбулите са много кооперативна порода и изключително енергични.

Какви съвети бихте дали на хората, които отглеждат такива кучета или биха искали да го правят?

Най-важният съвет за хора решили да се занимават с порода от групата на териерите е да социализират от ранна възраст. Да социализират кучето с хора, деца, други кучета и други животни изобщо. Този процес започва много рано, затова новороденото кученце трябва да остане до 60-65 ден заедно с братчетата и сестричетата при майката. У нас практиката е малките кученца да бъдат откъснати от майката още на 40 дневна възраст, което буквално е психическо насилие и осакатяване на социалната компетентност на подрастващото куче. След като кученцето е навършило два месеца и е взето, препоръчвам на собственика да си вземе отпуска за следващите два месеца, цялата годишна отпуска плюс един месец неплатена. Това време трябва да бъде интензивно прекарано с малкото кученце да се изгради основата на връзката куче-стопанин за целия му живот. Нека повторим, инвестираме 2 месеца за останалите 10, 12 или дори 14 години, в които кучето ще ни съпътства. За съжаление не мога да се задълбоча в обучението, но нека бъдещите стопани не забравят, че имат териер, които е много енергичен и трябва да получи смислена задача, с която да изразходва енергията си.

Трябва ли да има задължителен психотест за собствениците на такива кучета?

Категорично не, кучето е първото опитомено животно, като процеса на доместикация (опитомяване) е толкова назад във времето, още преди човека да е открил земеделието, та камо ли психотеста. По-смислено е собственици на кучета изобщо, не само тези на питбули, да полагат изпит за готовност за отглеждане на куче. Съответно преди това трябва да са преминали подготвителен курс, в които да получат нужните знания.

Пореден инцидент с питбул у нас. Преди време имаше смъртен случай на 3-годишно дете в Мокрище, сега в Сотиря. Обикновено при инциденти кучето не носи вина, а стопанинът му. Какво обаче би накарало едно куче да се нахвърли и да разкъса стопанина си?

За стопанина кучето е социален партньор и обратно за кучето стопанина е социален партньор, двамата имат нужда един от друг, затова обикновено не се нападат. За да се стигне до нападение трябва едно нещо да е на лице, а друго да липсва. В кучето трябва да има много смелост или много страх, а връзката между стопанина и кучето трябва да е много лоша или да липсва изцяло. Според информацията към конкретния случай, стопанина е приложил насилие за да овладее ситуацията, което за съжаление не му е довело успех, но вероятно е породило страх у кучето. Освен това трябва да се включи контекста на средата и условията на отглеждане на кучетата. Другия вариант е грешно проведено обучение за шутцхунд, от немски език- куче защитник. Това е курс, през който преминават полицейските кучета и ако не протече правилно, може да направи от кучето обществена опасност. Третия случай, в който кучето може да прояви агресия към стопанина е патологичен и е свързан с нарушение на щитовидната жлеза, но в конкретния инцидент тази вероятност може да бъде изключена.

В конкретния случай правилно ли бе да се умъртвят кучетата, които убиха стопанина си?

За съжаление да, защото явно са били участвали няколко кучета, а не само едно. Властите не разполагат с информацията, времето и възможностите да осигурят спешно безопасността на обществото по друг начин. За сравнение, в Германия полицията бива повикана заради свободно вилнеещ питбул в пешеходната градска зона. При пристигане на патрулката питбула разкъсвал голяма картонена опаковка, т.е. играело си с кашон. След като кучето не е реагирало на опита да бъде повикано (тук напомням за фиксирането) и опита за залавяне е бил неуспешен, полицаите го прострелват, за да обезопасят оживената зона. Не може да очакваме от обикновен полицай, който в този ден е бил на смяна, случайно да е етолог и случайно да е ветеринарен лекар и да има в багажника упоителна инжекция. Припомняме, че в случая от Мокрище кучето бе пощадено.

Какви са правилните действия при нападение от питбул?

Има специални курсове за самозащита при нападение от куче, които са насочени главно за служители на полицията или армията. При нападение от няколко кучета шансовете рязко намаляват. Стигне ли се все пак до нападение, кучето трябва по възможност да бъде обездвижено, за да не може чрез разтърсване на главата да нанесе по-големи поражения и разкъсване на важни артерии. Колкото и банално да звучи, ако куче ни е захапало за ръката, не трябва да се дърпаме, а да си намушкаме ръката още по навътре към гърлото, това обърква кучето и донякъде спира притока на въздух към дробовете. Още по-ефикасно е, ако успеем да обърнем кучето по гръб и натискаме със захапаната ръка навътре към гърлото като се стремим долната челюст на кучето да достигне гърдите му, тогава то не може да упражнява сила и захапката се отхлабва.

Всеки един инцидент с куче, е един в повече. Науката все повече научава за вида Cannis lupus familiaris и информацията, с която разполагаме все повече се увеличава. Инцидентите с кучета могат да бъдат предотвратени и начините как да стане това са известни. Като стопани трябва просто да си зададем въпросът не какви са нашите егоистични желания, а какви са потребностите на кучето и дали ще могат да бъдат задоволени при отглеждането му.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мустафа

    32 6 Отговор
    Беше преди 17 години. Питбулът на съсед от квартала ме нападна. Успях да го ритна и как съм го ритнал - не знам, но се просна ритайки и почна да хърка. След малко умря. Не знам дали беше случайност или съм постъпил правилно, но се отървах и няма как да забравя.

    Коментиран от #2

  • 2 Най-вероятно

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мустафа":

    Си му вкарал ребро в белия дроб !

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    27 10 Отговор
    Питбул се опитомява с фишек 13нули. След това казваш, че си го помислил за чакал или вълк, извиняваш се и готово
  • 4 Мустафа

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Най-вероятно":

    Не знам какво стана, ама от уплаха може и ребро да съм му счупил. Накарай ме сега такъв ритник да направя - сигурно няма да мога.

    Коментиран от #13

  • 5 Българин

    18 16 Отговор
    А не е ли по-лесно да се забранят на територията на страната и да престанат случаите на пострадали хора. Никакъв проблем не е, просто някой трябва да си свърши работата, както и с бездомните кучета също. Докога.
  • 6 стига бе

    22 0 Отговор
    Малее как са ме гонили помияри и овчарки,какви Питбули какви Редбули.
  • 7 Класификацияя

    16 5 Отговор
    Кучелюбците са няколко вида. Едните взимат животинка да учат децата на любов към животните. Понякога се разочароват и я пускат на улицата без грам угризение. Втория вид си държат кучето цял живот на метър синджир на вилата да лае . третият пък отглежда домашни любимци да ловят невинни диви животинки. Четвъртият вид пък си мисли, че околните им дължат вярност, бъркайки махането на опашката с въпросното понятие. Като добавим и склонността им за тоалетна на кучето да използват всякакви терени , стига да са по далечко от жилищата им картината сезаформя.

    Коментиран от #12

  • 8 Браво

    9 5 Отговор
    Забраниха ВСИЧКО!!! Питбулите не ги забраняват! Шайка.

    Коментиран от #11

  • 9 Божидар

    27 3 Отговор
    Имал съм 3 питбула(2 редноус и стаф), американски булдог, ротвайлер нито едно от кучетата ми не е нападало хора, други кучета,освен ако не им се нахвърлят , но това е защото кучето винаги ще защити собственика си, никога не са ми посягали камоли да ме ухапят , но просто всичко е от възпитанието а някой хора изпитват удоволствие като ги бият, нахъсват ги и ги озлобяват за да се бият и в един момент на кучето ми прищраква и неможе да понесе този постоянен терор който този "човек" ако мога така да ги нарека тея човекоподобни който учат кучетата да се бият и кучето показва на стопанина си в какво го е превърнал....

    Коментиран от #18

  • 10 Блабла

    1 4 Отговор
    Блабла
  • 11 Заплата

    5 11 Отговор

    До коментар #8 от "Браво":

    Тебе да те забранят.
  • 12 Диди

    14 5 Отговор

    До коментар #7 от "Класификацияя":

    Да не забравяме и тези,които казват,че кучето му не хапело. Сигурно кучето им е без зъби.
  • 13 Лъжеш

    1 8 Отговор

    До коментар #4 от "Мустафа":

    брато,няма шанс,било е улично
  • 14 El comandante

    8 7 Отговор
    Когато опитомите гербаво комунде като тиквата и компания тогава ще опитомите и тия псета!!!!
  • 15 Ликвидатор

    7 10 Отговор
    За тея проклети песове и помияри само Месомелачката други думи са излишни!

    Коментиран от #16

  • 16 Чичо Док

    8 9 Отговор

    До коментар #15 от "Ликвидатор":

    Аз ги лекувам с 9х19 и до сега никой пес не се е оплакал! 😀
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 дог ийт дог

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Божидар":

    Ето за това трябва да има психотест за собствениците на такива опасни, бойни породи кучета!!!!!
    Защото не всеки може да си възпита кучето, те повечето българи не могат да си възпитат децата, а какво остава да възпитат кучето.
  • 19 дог ийт дог

    3 1 Отговор
    Къде я изровихте тая мишка Симеонов?????
    Няма ли кой да обясни на тоя палячо, че има смъртни случаи, умират ХОРА, ДЕЦА, а щом се случват такива работи, някой трябва да вземе мерки!
    Как да няма нужда от психотест?????? Тоя миндил сам казва, че кучето иска възпитание, а ако не го възпита собственика???? Тогава какво правим?
  • 20 дог ийт дог

    11 4 Отговор
    Може ли да се разчита, че келеш на 15 години, на който мама и тате са купили питбул ще го възпита????
    Ами да му купят патлак бе, не е ли същото?
    Тези кучета са БОЙНИ породи, тийновете ги изпозлват да избиват комплекси и да се правят на мъже, такъв ни е манталитета.
    Умират хора бе, май*а ви да е*а мръсна!
    Пълна забрана за тия мастии, защото ще се лее кръв, човешка, кучкарска, ще има трепане, като в родовообщинния строй!
    Има ли държава или няма, явно няма, а някакъв биолог ще ми се прави на умен, да му го тура в устенцата.

    Коментиран от #21

  • 21 Коментара

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "дог ийт дог":

    Да донякъде имаш право, на петнайсет годишен неможе да се разчита, че ще възпита правилно подобна порода куче и да, голяма част от келешите избиват комплекси. Това води единствено до извода, че държавата трябва да упражнява по сериозен контрол над собсвениците! Това със забраните е най-голямата простотия. Гледал съм дванайсе години питбул и кучето ми за тези години не проявило и веднъж агресия спрямо хора, дори напротив...комшииските деца редовно му правеха мечка. Два пъти е за тези години е било нападано от чужди кучета... трудно е разтърваването. А и по-спокойно с леенето на кръв, като гледам как си се засилил да не срещнеш някоя мотика челно...веднъж ще ти се случи. Повтарям трябва строг контрол, недай си боже ако нечи куче убие някого- наказателна отговорност ... една присъда за непредомишлено убииство в максимален размер и точка.

    Коментиран от #22

  • 22 дог ийт дог

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Коментара":

    Напълно съм съгласен с теб, сега глобите са смешни 200 лв! Толкова ли струват децата ни, и защо въобще трябва да се стига до там, от този път няма връщане.
    На този етап единствено саморазправата носи някакво чувство за справедливост и може да окаже респектиращо въздействие. Разбира се, това не е решение!
    Просто държавата е абдикирала от задълженията си, същото е и с убитите деца на пешеходни пътеки.
    Кучета, цигани, пиянки и арогантни шофьори, отвсякъде дебнат опасности, които могат да се предотвратят просто с малко по строг контрол и законодателни мерки, умират хора, а никой не си мърда пръста.
    Всеки родител би направил всичко за да защити децата си, включително и леенето на кръв. Мисля, че въоръжен и як българин е много по опасен от едно куче, пък било и то питбул.
    Жив и здрав!
  • 23 Cesar Milan

    5 0 Отговор
    или ''говорещия с кучета''. Гледайте го, как отива при чужди кучета, за 5 минути им разбира проблема и за 5 до 15 минути чуждите кучета го слушат. Той казва: ''Кучето първо е куче и после е порода.'' И още: ''Кучето иска, да бъде водено''. ''Работа, дисциплина и накрая галене и поощряване.'' Нервно и непослушно куче не се гали.
  • 24 Stefko 88

    5 3 Отговор
    Два премерени ритника 46ти номер в задника вършат работата за чудо и приказ . Имам Питбул и слуша много даже не си помисля за глупости.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Болярин

    1 0 Отговор
    Пържолки с малки кукички, където минава помияра и готово, на другия ден няма да мине
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове