1 164 6

Съдия: Нарушават се права на оковани арестанти

Не става дума конкретно за Иванчева

Съдия: Нарушават се права на оковани арестанти

"В българската Конституция пише, че правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието, в закона за изпълнение на наказанията пише същото. В същото време у нас се прилага инструкция за оковаване на изпратените на лечение арестанти, при която въобще липсва преценка дали тези мерки са необходими". Това коментира пред Би Ти Ви бившият българския съдия в съда в Страсбург Здравка Калайджиева.

Повод за думите ѝ беше видеото с обвинената в корупция кметица на „Младост” Десислава Иванчева. Вчера стана ясно, че всъщност поставянето на специални колани и на белезници на ръцете и краката е масова практика, която засяга стотици арестанти у нас.

„Не става дума конкретно за Иванчева, става дума за това, че властите демонстрират пълна липса на чувствителност относно уважението към човека, какъвто и да е той. Смущава ме диспропорционалната сила, упражнена спрямо жена, която се води към болницата. За всички е ясно, че не е необходимо, може да бъде унизено човешкото достойнство, но жалкото е, че това по никакъв начин не се съобразява”, подчерта Калайджиева.

Тя отбеляза, че инструкцията за конвоирането на арестанти засяга широк кръг от хора, за които няма никакви данни да са опасни. „Българската държава може да приеме милиони дарения от чужди донори, за да подобри условията в затвора и, в същото време, не изгражда капацитета на служителите си в тази посока – да се намали нечовешкото отношение”, коментира Калайджиева. Според нея затворите са се превърнали в „развъдник на насилие”, където „престъпността се регенерира”.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шулц
  Отговор
  1 12:50  03.08.18
  В Германия така оковават доказано опасни престъпници,терористи,убийци и подобни а тая за корупция са оковали,това само подсказва какви аматьори работят в българското МВР и никой от тях не му пречи да си се държи примитивно по такъв показен начин

  Коментиран от #6

 • Я. Петров
  Отговор
  2 13:05  03.08.18
  Виновна или не Съдът да постанови. На мен ми прилича на наказателна алция.Който не работо с нас това ще му се случи.
 • Маноло
  Отговор
  3 13:09  03.08.18
  ПРАВИЛНО СА Я ОКОВАЛИ ... ДА Е МИСЛИЛА , КОГАТО Е ПРИБИРАЛА ПАРИТЕ И Е ИЗНУДВАЛА ХОРАТА .... ТАКА НАГЛЕДНО ИСПАНСКАТА ПОЛИЦИЯ АРЕСТУВА ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ КМЕТИЦАТА НА МАРБЕЯ , ЗА КОРУПЦИЯ . ОНАЯ БЕШЕ ГУШНАЛА 1 МИЛИОН ЕВРО И ПОЛИЦИЯТА Я АРЕСТУВА ТОЧНО ПО СЪЩИЯТ НАЧИН ...
 • Тафлан
  Отговор
  4 13:15  03.08.18
  Ами ако избяга от тоалетната, тогава какво ще се вряка. Като не иска да е окована да не е нарушавала закона. Вчера позната дето ни обесняваше какви Будали сме да си плащаме глобите по Кат орева света как и взели книжката заради глоба само от 30лв точно когато за минавала на почивка в чужбина.
 • кико
  Отговор
  5 20:27  03.08.18
  По принцип и системно последните 10 години в България се нарушават гражданските права и конституционните. Пример:Когато избиваха козите влизаха в къщите на хората без да ги питат и насила. А колко хора са осъдили държавата в Страсбург има ли статистика или я крият.
 • Пешо
  Отговор
  6 21:16  03.08.18

  До коментар #1 от "Шулц":

  А, бре, какво МВР ти се привижда, не ти ли омръзна да ти обясняват, че арестантите се оковават и охраняват от надзиратели от Министерството на правосъдието, полицията няма нищо общо.

Напиши коментар:


Публикувай