2 249 14

Как ДС разобличава западни туристи с критики срещу социализма в НРБ

Венцислав Михайлов

Държавна сигурност е била безкомпромисна към всеки чужденец, за когото е установявала, че се отнася критично към социалистическия строй в Народна република България, строен от БКП.

Това разкрива архивен документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретна справка относно: Провежданата идеологическа диверсия от граждани на капиталистически страни и противодействието на органите на ДС и е от 1966 г.

В него са описани конкретни примери, при които ДС се е намесвала при случаи на засечена критика от страна на чужденци.

Така например английски журналист, който е посетил страната и е публикувай в Англия статии с „превратно съдържание икономическия и политически живот в НРБ” е разобличен с „подходяща” статия във вестник „Отечествен фронт”.

Холандски гражданин, който разпространявал слухове за държавните и партийни ръководители на ГДР и поощрявал гражданин от Източна Германия да избяга, е бил задържан, разобличен и изгонен от страната.

На австрийски гражданин, който след няколко посещения в България, е публикувал „гнусни статии против политиката на НРБ и СССР”, му е наложена забрана да влиза в страната.

Други западноевропейски граждани от ФРГ, Франция, Швейцария и други страни пък са изгонени, защото са пропагандирали западния начин на живот, а това според ДС било идеологическа диверсия.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Аз съм
  Отговор
  1 21:48  12.08.18
  ДС-СДС-ДДС-ДСК и т.н
 • Опа
  Отговор
  2 21:49  12.08.18
  А сега шпионите се разхождат, спокойно необезпокоявани. Защото тиквоча е предател
 • Гост
  Отговор
  3 22:20  12.08.18
  Крием ли нещо... ?
 • Ефтини сензации
  Отговор
  4 22:40  12.08.18
  Добре е да има повече такива статии даващи представа каква е била тиранията провеждана от комунистическото простолюдие срещу Българите!

  Коментиран от #9, #11


 • Антисоциалист
  Отговор
  5 22:48  12.08.18
  Господа, документът съдържа малко данни и много странности. Машинописната номерация на страниците е поправена с друга ръкописна, несъответна на броя страници. Адресат и датировка няма. Тъй като имената на "разобличените" са съкратени, а действията им са с неопределени място, време и обект. Съдържаната оскъдна информация може да е предназначена за журналисти, а не за вътрешна упореба, както се опитват да ни внушат. Явен фалшификат - стар или нов.
 • Гого
  Отговор
  6 22:52  12.08.18
  Изглежда никой не забелязва, че плажната ивица вече е изцяло частна - за да плажуваш, трябва задължително да платиш цялата си дневна заплата на местните мутри - за чадър и шезлонг... Това и през турското робство го е нямало - данък сянка...

  Коментиран от #7

 • Антисоциалист
  Отговор
  7 23:25  12.08.18

  До коментар #6 от "Гого":

  Уважаеми Гого, може да се забележи, че снимката на плажната ивица е от днешно време - ивицата е препълнена с чадъри и "сенки". Забележката Ви, че данък "сянка" през турското робство не е имало може някому да изглежда вярна, но е исторически непохватна... Казваха, че е имало данък за хабене на зъби при похапване... Но за плажуващи тогава не се е чувало - появяват се през 20-ти век... А дали по "турско" е нямало мутри? Ако е нямало, кой е пекъл апостоли между огньове? Ангелите?! Да са различни от днешните наши? Не са, разбира се...
 • стоян георгиев
  Отговор
  8 01:00  13.08.18
  и в същото време в народна република българия ,наи-хубавите хотели бяха забранени за българи.уж гониш гадните капиталисти ,а им се мазниш с шведския или казиното на слънчака,като им правиш там капиталистически морафети,а на гордия българин не му даваш да ги вижда щото са гадни!!!!смях!и другарите от държавна сигурност за да следят зорко лошите западняци се избиваха да ги командироват във въпросните места.после те се бореха с порока на лошите западняци и пишеха еи такива тъпотии като тези в статията за да си оправдават работата.
 • Един ....
  Отговор
  9 01:49  13.08.18

  До коментар #4 от "Ефтини сензации":

  Добре е ,че има такива неадекватни коментари, за да разберат всички , колко лошо е да си природно тъп .
 • Пешо
  Отговор
  10 01:49  13.08.18
  Автора! Диверсия и критика са абсолютно различни неща.
 • Петко
  Отговор
  11 01:54  13.08.18

  До коментар #4 от "Ефтини сензации":

  Не е тирания, а адекватни служби. Да е чувал някой сега ДАНС да имат някаква полезна дейност? Пълни палячовци са и затова България е разграден двор.
 • Нещо
  Отговор
  12 04:54  13.08.18
  А къде са имената на тези приятели журналисти и чужди граждани? Статията мяза на измишльотина. " Така се създават легенди".
 • ААА
  Отговор
  13 07:09  13.08.18
  По този повод , един забавен случай от курортен комплекс "Слънчев Бряг" , по време на "соца" . Имало там един гражданин ,от ромски произход , който работел в "Чистотата" . Този гражданин бил с доста плашещ,уродлив външен вид - черен грозен , да не го срещаш в тъмното. Но природата за това пък го надарила с огромно мъжко достойнство, като на малко слонче хобота. Благ по характер , и същевременно и алтав, намерил лесното да става център на внимание. Всички в комплекса го знаели , и и като го видели да минава се бъзикали - Манго покажи го , щи дам два лева, ей на оная колежка го покажи. Така минавало времето. Не щеш ли за зла негова участ , някой английски туристи го снимали в момент на демонстрация. След няколко дни западната преса гръмнала , в Сл. Бряг се разхождат опасни мутанти , и изнасилват , нищо неподозиращи туристи, и снимката с огромното достойнство. Историята завършва с това , че нашият съгражданин изчезва от комплекса, в друга "Чистота" . Та такива работи с пропагандата - внимавайте и вие , какво вадите, и къде го вадите.

  Коментиран от #14

 • ААА
  Отговор
  14 07:21  13.08.18

  До коментар #13 от "ААА":

  Та внимавайте и вие какво , вадите и къде го вадите , тя пропагандата е толкова стара , колкото и една друга" професия ".

Напиши коментар:


Публикувай