1 948 3

Модернизират три ключови жп гари

Светослава Ингилизова

Три ключови жп гари ще бъдат модернизирани със средства от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 (ОПТТИ). Одобрен е проектът за реконструкция на железопътните гари Подуяне, Искър и Казичене. Общата стойност на проекта е 7,4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6,3 млн. лева.

Предвижда се пълно обновяване на приемните здания и прилежащите перони, подобряване на конструктивното състояние на сградите, изграждане на системи за енергийна ефективност, внедряване на съвременни информационни и оповестителни системи, облагородяване и озеленяване на околните пространства.

За да се запази автентичният вид на втората по големина жп гара в София – Подуяне е предвидено зданието и вграденият в чакалнята павилион да бъдат реставрирани.

Към момента е в ход обществена поръчка за избор на изпълнител с три обособени позиции за трите железопътни гари. Възложител на поръчката е НК „Железопътна инфраструктура“, а крайният срок за подаване на оферти е 23 август 2018 г. Предвидено е строителните дейности за трите жп гари да започнат в началото на следващата година, като се очаква да приключат през 2020 г.

Гаровите комплекси Подуяне, Искър и Казичене са част от жп линията София – Пловдив, която е най-натоварената линия в страната. За миналата година по направлението са пътували над 1,4 милиона пътници.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Перник
  Отговор
  1 22:13  10.08.18
  Защо тиквата без семки не реконструира други по значими гарички ами пак квартални защото познава стрелочника

  Коментиран от #3

 • Средна възраст
  Отговор
  2 22:51  10.08.18
  С този железопътен състав язък за парите.
 • Пфффффф
  Отговор
  3 08:42  11.08.18

  До коментар #1 от "Перник":

  Тъпанар 😂😂😂 Перник ли е по-значима от тях бе

Напиши коментар:


Публикувай