Last news in Fakti

11 Август, 2018 09:30 3 162 16

Спешно се търсят учители

  • учител-
  • училище-
  • заплата

Проблемът остава главно в по-малките градове, където кандидатите са в пъти по-малко

Училищата обявиха стотици свободни работни места. Почти всяко училище е пуснало поне по една обява за търсене на нов учител, съобщава Nova.

Най-много свободни места има в столицата - 660. На второ място са областите Пловдив и Стара Загора, където се издирват около 200 нови преподаватели. Над 100 се търсят и в другите големи градове като Варна и Бургас.

Учители се търсят по всички предмети, но най-голям е недостигът на началните учители, както и на преподаватели по чужди езици, изобразително изкуство, химия, музика и физическо възпитание.

Експертите са категорични, че големият брой липсващи учители в София ще бъде наваксан до първия училищен звънец. Ако това не се случи, директорите ще могат да наемат и вече пенсионирани учители.

Проблемът остава главно в по-малките градове, където кандидатите са в пъти по-малко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    21 0 Отговор
    Толкова хубава професия , но за едновремешните ученици! Като видят учителя, изпитват уважение!

    Коментиран от #4

  • 2 Невярно

    18 1 Отговор
    Свободни места има само в циганските училища, където и от етноса не искат да работят. А в малките градчета пазят местата за свои хора, уж нямало желаещи, опитайте да си подадате документите за тези свободни места.

    Коментиран от #16

  • 3 МОНчи

    22 1 Отговор
    Обявата трябва да е "Спешно се търсят звероукротители" !
  • 4 Пешо

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "ежко бежко":

    Каквото си постелиш - на него ще легнеш.
  • 5 гост

    1 2 Отговор
    Ето още един похвален пример за учениците,преди демокрацията!Учителя има работа,и ме накара седейки на неговия стол да чета романа на Вазов!25 ученика ,докато дойде, всички ме слушаха в захлас!А не някакъв си , чувайки от мухлясал и завистлив мангострелец, глупости да ги наваля като ръждясала латерна!
  • 6 гост

    3 0 Отговор
    Ти на кво си постели Иведик!????Да чуем всички?!
  • 7 пипи дългото чорапче

    3 0 Отговор
    Стига сте легализират че няма учители.Има ама търсите току що завършили.Защо тогава има учители които работят на лекторски и половин щат.Просто са по малко часове и директорите ги пускат на гражданската. Отворете сайта на руо и вижте че често пише брой часове които не стигат за норматив.
  • 8 училище

    7 0 Отговор
    Прави са 1,2,3.В провинцията ставаш учител с връзки.Няма конкурси всичко е нагласено.УчитЕли бол.Манипулирате
  • 9 ученик

    1 1 Отговор
    Текат конкурси за учители.В училище 10 души за 1 място.
  • 10 Bubbles

    8 1 Отговор
    Това е само началото, тепърва ще нараства глада за учители в България защото да си учител в тази държава е равно на мазохизъм!

    От едната страна са законите, организациите и родителите които връзват ръцете на учителите и реално не им позволяват да шукнат срещу учениците.
    От другата страна са високите изисквания на родителите за качеството на образование, които в същото време не обръщат грам внимание на децата си нито в образователен нито във възпитателен аспект.
    В същото време всички инстутиции и родители хвърлят цялата вина върху учителя ако не дай Боже някой ученик нещо пострада или пък не завърши успешно годината...

    Резултата - Резултата е красноречив и очевАден - Учениците нямат никакво уважение към учителитем да не говорим към учебните предмети които им се преподават, все по-често четем новини за бити учители от техните ученици, и за това как шайка родители са реват срещу някой учител дръзнал да издърпа ухото на някой ученик и поради което учителя е с последно предупреждение или направо уволнен, четем редовно и за родители налитащи на бой на учители по най разнообразни причини - От това че учителя е креснал на чавето, до това че същото е получило двойка или збележка в бележника...

    Айде сега някой да обясни как се работи в такива условия!

    И не ми разправяйте приказки за подход и дрън дрън та пляс, ясно е че той е важен, но само с него и в тези условия НЕ СТАВА!

    Коментиран от #12

  • 11 anelize

    4 2 Отговор
    И винаги гледат колко голяма отпуска имат учителите,а не гледат,че наистина са се превърнали в звероукротители.Родителите съвсем са абдикарили от задълженията си!
  • 12 плевен

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Bubbles":

    И аз искам отпуската ми да е 45 дена, да работя 5 часа на ден и да почивам на всеки 40 минути. Жив мазохизъм. И скъпи даскале:"тази държава", е нашата държава. Ако не я чувстваш такава...

    Коментиран от #13

  • 13 Bubbles

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "плевен":

    Ехаааа то цял рай било бря, ама май пропускаш ежедневната подготовка на уроците, изпитите, тестовете, плюс че повечето препопадаватели преподават както на първата така и на втората смяна.
    Освен това да си учител не е като да спиш цял ден в офиса и да мрънкаш няма ли да стане 5 часа за да си ходиш, в последните 20 години да си учител стана зверски стресиращо и абсолютно ненормално изживяване за всеки учител, включително и за най опитните, а причината за това са безхаберните родители, глупавите закони и малоумните ревящи за всичко НПО-та.
  • 14 незнайко

    4 1 Отговор
    Проличава си във всички свери, че ДЕМОКРАЦИЯТА не работи !!! Няма учители, няма лекари, няма и работещи инженери. ВСИЧКО Е ТОЛКОВА ПРОСТО !!! Трябва да има ДОСТОЙНО заплащане и ще са налице тези кадри !!!
  • 15 Бивш учител

    8 0 Отговор
    Преди години се опитах да бъда учител, и то в сравнително средна ръка българско училище. Издържах до края на учебната година и се отказах. Психическият тормоз е несравним с другите професии. Ти си там да бъдеш унижаван, навикван, подиграван. Най-непоносими бяха един осми клас-виеща глутница която превърна часовете в кошмар. Най-лошото е че нищо не можеш да им направиш-нито да ги изгониш, нито да ги надвикаш. По-добре осем часа нормална работа някъде другаде, отколкото тази лудница. Повечето са учителки женички които имат някак си “подход” да ги търпят, да им уйдисват на акълите и много много да не ги учат на нищо малките тряснати от пубертета неблагодарници. Всички беди идват от разбитите им семейства, от една система за която да дисциплинираш децата в клас е нарушаване на техните права. По закона на джунглата учителят е заместен с баш тартора на класа: най-нахалното, най-агресивното, най-хулиганското и най-тъпото животно с бой, обиди и тормоз става главния герой, централната фигура в класа. А тези деца които искат да учат ги изпускаме, защото дисциплината в клас не приоритет за никого.
  • 16 Хенки

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Невярно":

    Това е абсолютно праволно. Аз съм завуршила География и не мога да си намеря работа, като преподавател, а имам желание, но за нещастие ако има обявена позиция, тя вече е заета за техем човек. Това не харесвам в България, че всичко е нагласено. Аз съм млад човек с идеи и стремеж за развитие ама май само с желанието ще си остана.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове