1 590 16

Спешно се търсят учители

Проблемът остава главно в по-малките градове, където кандидатите са в пъти по-малко

Анатоли Стайков

Училищата обявиха стотици свободни работни места. Почти всяко училище е пуснало поне по една обява за търсене на нов учител, съобщава Nova.

Най-много свободни места има в столицата - 660. На второ място са областите Пловдив и Стара Загора, където се издирват около 200 нови преподаватели. Над 100 се търсят и в другите големи градове като Варна и Бургас.

Учители се търсят по всички предмети, но най-голям е недостигът на началните учители, както и на преподаватели по чужди езици, изобразително изкуство, химия, музика и физическо възпитание.

Експертите са категорични, че големият брой липсващи учители в София ще бъде наваксан до първия училищен звънец. Ако това не се случи, директорите ще могат да наемат и вече пенсионирани учители.

Проблемът остава главно в по-малките градове, където кандидатите са в пъти по-малко.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ежко бежко
  Отговор
  1 09:36  11.08.18
  Толкова хубава професия , но за едновремешните ученици! Като видят учителя, изпитват уважение!

  Коментиран от #4

 • Невярно
  Отговор
  2 10:16  11.08.18
  Свободни места има само в циганските училища, където и от етноса не искат да работят. А в малките градчета пазят местата за свои хора, уж нямало желаещи, опитайте да си подадате документите за тези свободни места.

  Коментиран от #16

 • МОНчи
  Отговор
  3 10:45  11.08.18
  Обявата трябва да е "Спешно се търсят звероукротители" !
 • Пешо
  Отговор
  4 11:13  11.08.18

  До коментар #1 от "ежко бежко":

  Каквото си постелиш - на него ще легнеш.

 • гост
  Отговор
  5 11:19  11.08.18
  Ето още един похвален пример за учениците,преди демокрацията!Учителя има работа,и ме накара седейки на неговия стол да чета романа на Вазов!25 ученика ,докато дойде, всички ме слушаха в захлас!А не някакъв си , чувайки от мухлясал и завистлив мангострелец, глупости да ги наваля като ръждясала латерна!
 • гост
  Отговор
  6 11:21  11.08.18
  Ти на кво си постели Иведик!????Да чуем всички?!
 • пипи дългото чорапче
  Отговор
  7 12:45  11.08.18
  Стига сте легализират че няма учители.Има ама търсите току що завършили.Защо тогава има учители които работят на лекторски и половин щат.Просто са по малко часове и директорите ги пускат на гражданската. Отворете сайта на руо и вижте че често пише брой часове които не стигат за норматив.
 • училище
  Отговор
  8 12:48  11.08.18
  Прави са 1,2,3.В провинцията ставаш учител с връзки.Няма конкурси всичко е нагласено.УчитЕли бол.Манипулирате
 • ученик
  Отговор
  9 12:57  11.08.18
  Текат конкурси за учители.В училище 10 души за 1 място.
 • Bubbles
  Отговор
  10 13:41  11.08.18
  Това е само началото, тепърва ще нараства глада за учители в България защото да си учител в тази държава е равно на мазохизъм! От едната страна са законите, организациите и родителите които връзват ръцете на учителите и реално не им позволяват да шукнат срещу учениците. От другата страна са високите изисквания на родителите за качеството на образование, които в същото време не обръщат грам внимание на децата си нито в образователен нито във възпитателен аспект. В същото време всички инстутиции и родители хвърлят цялата вина върху учителя ако не дай Боже някой ученик нещо пострада или пък не завърши успешно годината... Резултата - Резултата е красноречив и очевАден - Учениците нямат никакво уважение към учителитем да не говорим към учебните предмети които им се преподават, все по-често четем новини за бити учители от техните ученици, и за това как шайка родители са реват срещу някой учител дръзнал да издърпа ухото на някой ученик и поради което учителя е с последно предупреждение или направо уволнен, четем редовно и за родители налитащи на бой на учители по най разнообразни причини - От това че учителя е креснал на чавето, до това че същото е получило двойка или збележка в бележника... Айде сега някой да обясни как се работи в такива условия! И не ми разправяйте приказки за подход и дрън дрън та пляс, ясно е че той е важен, но само с него и в тези условия НЕ СТАВА!

  Коментиран от #12

 • anelize
  Отговор
  11 15:06  11.08.18
  И винаги гледат колко голяма отпуска имат учителите,а не гледат,че наистина са се превърнали в звероукротители.Родителите съвсем са абдикарили от задълженията си!
 • плевен
  Отговор
  12 16:42  11.08.18

  До коментар #10 от "Bubbles":

  И аз искам отпуската ми да е 45 дена, да работя 5 часа на ден и да почивам на всеки 40 минути. Жив мазохизъм. И скъпи даскале:"тази държава", е нашата държава. Ако не я чувстваш такава...

  Коментиран от #13

 • Bubbles
  Отговор
  13 20:18  11.08.18

  До коментар #12 от "плевен":

  Ехаааа то цял рай било бря, ама май пропускаш ежедневната подготовка на уроците, изпитите, тестовете, плюс че повечето препопадаватели преподават както на първата така и на втората смяна. Освен това да си учител не е като да спиш цял ден в офиса и да мрънкаш няма ли да стане 5 часа за да си ходиш, в последните 20 години да си учител стана зверски стресиращо и абсолютно ненормално изживяване за всеки учител, включително и за най опитните, а причината за това са безхаберните родители, глупавите закони и малоумните ревящи за всичко НПО-та.
 • незнайко
  Отговор
  14 07:43  12.08.18
  Проличава си във всички свери, че ДЕМОКРАЦИЯТА не работи !!! Няма учители, няма лекари, няма и работещи инженери. ВСИЧКО Е ТОЛКОВА ПРОСТО !!! Трябва да има ДОСТОЙНО заплащане и ще са налице тези кадри !!!
 • Бивш учител
  Отговор
  15 09:56  12.08.18
  Преди години се опитах да бъда учител, и то в сравнително средна ръка българско училище. Издържах до края на учебната година и се отказах. Психическият тормоз е несравним с другите професии. Ти си там да бъдеш унижаван, навикван, подиграван. Най-непоносими бяха един осми клас-виеща глутница която превърна часовете в кошмар. Най-лошото е че нищо не можеш да им направиш-нито да ги изгониш, нито да ги надвикаш. По-добре осем часа нормална работа някъде другаде, отколкото тази лудница. Повечето са учителки женички които имат някак си “подход” да ги търпят, да им уйдисват на акълите и много много да не ги учат на нищо малките тряснати от пубертета неблагодарници. Всички беди идват от разбитите им семейства, от една система за която да дисциплинираш децата в клас е нарушаване на техните права. По закона на джунглата учителят е заместен с баш тартора на класа: най-нахалното, най-агресивното, най-хулиганското и най-тъпото животно с бой, обиди и тормоз става главния герой, централната фигура в класа. А тези деца които искат да учат ги изпускаме, защото дисциплината в клас не приоритет за никого.
 • Хенки
  Отговор
  16 14:54  14.08.18

  До коментар #2 от "Невярно":

  Това е абсолютно праволно. Аз съм завуршила География и не мога да си намеря работа, като преподавател, а имам желание, но за нещастие ако има обявена позиция, тя вече е заета за техем човек. Това не харесвам в България, че всичко е нагласено. Аз съм млад човек с идеи и стремеж за развитие ама май само с желанието ще си остана.

Напиши коментар:


Публикувай